Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 246
  • 764
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Ами навсякъде е различно. Нашите брокери като продаваме ми взимат 1%, като купуваме ми взимат 2%. И е съвсем нормално като продавахме да си гонеха и комисионната от купувача. Ние не се занимавахме, ама с нищо - те водеха огледите, те  се занимаваха с претенции, дори впоследствие ни бяха спестили няколко оферти на купувачи от типа Х - 20% за имота, защото е последен етаж и със скосение, защото не са искали да ни ядосват. Накрая намериха и хората на цената, която нис искахме. Не знам на тях колко са им взели, ние си платихме нашата комисионна с кеф, не сме си мръднали пръста за нищо, освен за кадастъра и деня на сделката Wink

# 466
# 467
..ние си платихме нашата комисионна с кеф, не сме си мръднали пръста за нищо, освен за кадастъра и деня на сделката Wink
Нали? С кеф да платиш 1%! Да се гърчи купувача Joy

# 468
  • София
Мисля, че почти всички са на едно мнение, няма нужда от спор.
Спора идва от тълкуванието и съдържанието на "брокерската услуга"
Това е доста разтегливо понятие и всеки тълкува различно, пък и случаите са съвършенно различни:
Едно е аз да наема брокер, който да ме развежда 6 месеца по огледи и да ми намери имот близък до искането ми. Да, дължа комисион и още как.
Друго е обаче сама да звъня по телефоните на агенции и навсякъде да ми казват "Аааа, понеже ми звъните, айде ако дойдете на оглед се подпишете тук и тук... и ми дължите 3-5 хиляди евро при сделка , само защото благоволих да ви покажа апартамента. ( те те гледат лошо и подозрително, почват с условията още преди Добър Ден. Искат пари и тн..)
Ами няма да кажа "Да, добре !" Ще питам във форума как да избегна тези купища пари. Grinning Много ясно.
Ами не е  ли така?
Този втория брокер да си търси комисиона от продавача,  не на мен да ми поставя 100 условия още преди да припаря до блока ( апропо, аз като купувах, само един път с брокер, брокерката не знаеше къде е блока и аз я возех с кола, та я заведох щото познавам квартала и видях картата. тя ме залута по други места, та едва я опомних)
Платих си 2.5%щото ми била позната брокерка, и нямаше как. Ама напълно ненужни пари ! За два - три огледа + типов договор от Нет-а, който тя попълни. Confused

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 13:04 от Yangdze

# 469
Брокера спестява телефонни разговори и ориентира купувача в реалните обяви. Би могъл, ако е свестен да го откаже от кофти имот или да му вдъхне решителност при огледа на хубав. Някои купувачи ги мързи да следят обявите (познавам такива), други не знаят какво искат, нито къде. Има какво да даде брокера, но е трудно да намериш такъв, който наистина го е еня какво купуваш. Аз например имам забележки към нашия брокер, още повече, че имам с кой да го сравня, но за съжаление вече не работи тази професия и няма как да му използваме услугите.
А това пък е някаква химера! Вярвате ли си като го пишете? Ориентирал бил в реалните обяви. Всеки с малко повече от 2  мозъчни клетки може и сам да си се ориентира!

# 470
  • София
..ние си платихме нашата комисионна с кеф, не сме си мръднали пръста за нищо, освен за кадастъра и деня на сделката Wink
Нали? С кеф да платиш 1%! Да се гърчи купувача Joy
Ако иска купувача, никой не го кара Wink
Както горе споменах, аз продавах така, както и повечето продавачи. Писах преди няколко страници как навремето пуснах сама обява за под наем и стана страшно - куцо, кьораво, сакото, нагло и какво ли още не се изреди. Дори имаше един господин, който постави условия да се бута стена за да го наеме.  Laughing

# 471
Вие визирате случаите, когато ти си наемеш боркер, независимо дали продаваш или купуваш. Тогава си е нормално да му платиш, това вече го казах - той те ориентира, движи ти нещата, дава ти съвети. Аз говорех за случаите, когато зорлем трябва да използваш боркер, защото той бил пуснал обявата. Например си купувач  и се обадиш на боркера на продавача. В този случай на него хич няма да му дреме за теб, ще гледа да си сключи сделката, по никакъв начин няма да те ориентира за каквото и да било. Само дето и в този случай ще ти иска едни 3%..

# 472
Не очаквах по-мъдър отговор, та браво. Радвам се за вас!
Една голяма част от хората мислят точно толкова ограничено и егоистично и защо брокерите да не се възползват!
Не е професионално и етично, но какво пък значи "професионално и етично" в днешни времена. Sunglasses

# 473
А, преди година една такава "брокерка" ми се озъби, че нямало да ми каже къде бил строежът, щото съм щяла да отида там без нея. Трябвало първо договор с нея да подпиша, тя тогава щяла да ме заведе. Да бе....То пък много трудно да намериш сграда в строеж в Изгрев например. Ако е Изгрев въобще, а не в промишлената зона на Дианабад, дето пък аз не искам да припаря. Ама как да ходя на оглед, ако не зная къде е мястото и дали въобще искам да оглеждам там?

# 474
така и така ще плащам, то предпочитам да си наема мой си брокер, на който ще си му платя при всички положения, за което вече пък нямам абсолютно нищо против, пък той да се оправя с брокерите на продавачите както знае.
Е не може ли тогава да доведеш лицето Х и да кажеш "този ми е брокер", като лицето Х може да е приятел, роднина, съсед... Ще ми се да видя лицето на отстрещния брокер ако попита "ама как така, той не е лицензиран брокер" и го поканиш тогава първо той да покаже своя лиценз?
Иначе правилно - за извършена услуга трябва да се заплаща. Но услугата "рекламиране на имота" е част от задълженията на брокера на продавача, за което му се заплаща от последния. Да платиш няколко хиляди за това, че си звъннал на реклама/обява би било двойно плащане за същата услуга.
Виж, ако искаш да ти рови и сортира обяви, да ти проверява документи, да ти ходи по агенции да търси документи - нормално е да си платиш. Повечето хора обаче си плащат на адвокат за тези работи, не на т.нар. "брокер", какъвто може да стане всеки.

# 475
Скрит текст:
На колко би оценила ти имота, все пак имаш наблюдения в района?
В интерес на истината, не съм сигурна. Предлагане там почти няма, но все пак е стара къща, партерен етаж, слънце не влиза, за момента е с една спалня само и ако трябва да се обособи втора, иска преустройство или ще е преходна, тоест, кел файда от ремонта, пак си трябва ремонт, за да стане 2 спални. За мен е едно 100 К отгоре.
За подобни пари доскоро имаше съвсем наблизо, във Вила Лозенец, не партерни, чисто нови с балкони - излизаха около 250 К с ДДС на ШЗ, не знам дали още са актуални. Но все пак този е с 4 отделни помещения, а онези във Вила Лозенец бяха с 3 - холокухня и две спални.

И този е с три помещения. Даже е по-тъпо разположен, защото има само една спалня. “Разпределен е както следва: просторна дневна, кухня, спалня, 2 бани с тоалетни, килер и тераса.”
Не е с три, а е с четири, две срещу две, по средата е коридорът - виж скицата. От вратата по коридора, вдясно има кухня и една стая, и вляво има още една стая и спалня.  "Просторната дневна" (холът) се състои от две помещения с прозорци на срещуположните страни, в момента са обединени, но ако се изгради стена по средата, ще станат две отделни стаи със съвсем прилични размери. Вариант е да останат обединени, а на стената с кухнята да се изведат вода и канал и да стане холокухня, а сегашната кухня да стане спалня. Тогава ще е с две спални и голяма холокухня. Ако се раздели, ще е с 4 отделни стаи с почти еднакви размери. Всъщност от скицата се подразбира,че на едната стая е зазидана врата откъм коридора и е съборена стената помежду им, за да се обедини с другата стая за "просторната дневна" (на снимка 10 се вижда добре част от стената, която са оставили, защото е колона, а на снимка 11 се вижда част от трегера). Тоест, вратата може да се възстанови и да се изгради стената,  и да има четири отделни помещения.
Описанието е малоумно, важна е скицата.
Описанието е съвсем точно. Напълно вярно със сегашното състояние на апартамента. Много добре знам какво са направили. Вижда се веднага. Просто преди хола е бил 18-20 м2 и са решили да го направят по-просторен. Явно децата им не живеят при тях и затова са оставили само една спалня и отделна кухня, вместо да обединят кухнята със сегашната спалня и коридора, и да направят холокухня с приличен размер и две големи спални. Една отделна за децата и една преходна за родителска.
Не е точно, защото не описва, че това не е оригиналният вид, а са правени преустройства и те могат лесно да се отстранят при желание.  
И понеже тръгнахме от сравнението с вила Лозенец, тук в това са оригинално 4 отделни стаи и пак могат да са такива лесно, а в НС са три отделни стаи и няма никакъв начин да станат 4. Това казах аз - че тук имаш 4 помещения (макар и две в момента да са обединени, лесно стават отделни), а във вила Лозенец 3 помещения. А кой какво предпочита,е отделен въпрос, говорим за възможност да стане определено разпределение,а не дали някой го харесва.
И в това лесно можеш да направиш 2 непреходни спални, без да се налага родителската да  е преходна, и пак с голям кухньохол. Изобщо като разпределение позволява много неща, за разлика от вила Лозенец, където няма начин нещо да мърдаш без огромни компромиси.
Само не разбрах конкретно за вила Лозенец ли твърдиш, че няма как тристайните да се преправят на маломерни четиристайни или за цялото НС? Специално на вила Лозенец не съм гледал гледал проекта и не знам дали е така, но определено има апартаменти НС, за които твоето твърдение е невярно.

# 476
  • София
Не очаквах по-мъдър отговор, та браво. Радвам се за вас!
Една голяма част от хората мислят точно толкова ограничено и егоистично и защо брокерите да не се възползват!
Не е професионално и етично, но какво пък значи "професионално и етично" в днешни времена. Sunglasses
В смисъл? Кое е ограниченото? В Момента в който се свържете с брокера, вече ползвате услугата. Пожелателно е за вас да плаща само продавача, защото сте от другата страна. Сигурна съм, че ако продавахте щяхте да сте на теорията - нека плаща купувача, той си търси имот.
И един приятелски съвет - добрият брокер винаги ще си изкара комисионната, от вас зависи да си намерите такъв  Wink

# 477
Не, не ползвам никаква услуга, когато се свържа с Вашия брокер. И съм напълно наясно и с двете позиции - и тази на продавач и тази на купувач. Продавах с брокер, платих си 3%, ожулиха и купувача с толкова, защото искат да затворят сделката, да не се минат. Купих след това, без брокер, но пък продавача имаше такъв - ожулиха ме мен с 3%, без да имам грам нужда от услугите му. Дори не ми дадоха да заведа собствен брокер, поне той да намаже, а не чуждия! Абе, гнусно племе са това брокерите. И некомпетентни повечето, и нагли.

# 478
  • София
Ами щом е станала сделката, значи и вас ви е устройвало и брокерът си е свършил рабоата.  Peace
Пробвали сте без брокер - не е станало, при мен също пробваха цигански номера, не стана. Така че пито - платено  Sunglasses

# 479
Брокера спестява телефонни разговори и ориентира купувача в реалните обяви. Би могъл, ако е свестен да го откаже от кофти имот или да му вдъхне решителност при огледа на хубав. Някои купувачи ги мързи да следят обявите (познавам такива), други не знаят какво искат, нито къде. Има какво да даде брокера, но е трудно да намериш такъв, който наистина го е еня какво купуваш. Аз например имам забележки към нашия брокер, още повече, че имам с кой да го сравня, но за съжаление вече не работи тази професия и няма как да му използваме услугите.

А това пък е някаква химера! Вярвате ли си като го пишете? Ориентирал бил в реалните обяви. Всеки с малко повече от 2  мозъчни клетки може и сам да си се ориентира!

Не всеки има повече от 2 мозъчни клетки, аз например нямам. Та както вече казах, брокерът ме ориентира в реалните обяви. Считам го за полезно.

Общи условия

Активация на акаунт