Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 149
  • 764
  •   1
Отговори
# 450
На колко би оценила ти имота, все пак имаш наблюдения в района?
В интерес на истината, не съм сигурна. Предлагане там почти няма, но все пак е стара къща, партерен етаж, слънце не влиза, за момента е с една спалня само и ако трябва да се обособи втора, иска преустройство или ще е преходна, тоест, кел файда от ремонта, пак си трябва ремонт, за да стане 2 спални. За мен е едно 100 К отгоре.
За подобни пари доскоро имаше съвсем наблизо, във Вила Лозенец, не партерни, чисто нови с балкони - излизаха около 250 К с ДДС на ШЗ, не знам дали още са актуални. Но все пак този е с 4 отделни помещения, а онези във Вила Лозенец бяха с 3 - холокухня и две спални.

И този е с три помещения. Даже е по-тъпо разположен, защото има само една спалня. “Разпределен е както следва: просторна дневна, кухня, спалня, 2 бани с тоалетни, килер и тераса.”
Не е с три, а е с четири, две срещу две, по средата е коридорът - виж скицата. От вратата по коридора, вдясно има кухня и една стая, и вляво има още една стая и спалня.  "Просторната дневна" (холът) се състои от две помещения с прозорци на срещуположните страни, в момента са обединени, но ако се изгради стена по средата, ще станат две отделни стаи със съвсем прилични размери. Вариант е да останат обединени, а на стената с кухнята да се изведат вода и канал и да стане холокухня, а сегашната кухня да стане спалня. Тогава ще е с две спални и голяма холокухня. Ако се раздели, ще е с 4 отделни стаи с почти еднакви размери. Всъщност от скицата се подразбира,че на едната стая е зазидана врата откъм коридора и е съборена стената помежду им, за да се обедини с другата стая за "просторната дневна" (на снимка 10 се вижда добре част от стената, която са оставили, защото е колона, а на снимка 11 се вижда част от трегера). Тоест, вратата може да се възстанови и да се изгради стената,  и да има четири отделни помещения.
Описанието е малоумно, важна е скицата.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 01:45 от Анонимен

# 451
В интерес на истината, не съм сигурна. Предлагане там почти няма, но все пак е стара къща, партерен етаж, слънце не влиза, за момента е с една спалня само и ако трябва да се обособи втора, иска преустройство или ще е преходна, тоест, кел файда от ремонта, пак си трябва ремонт, за да стане 2 спални. За мен е едно 100 К отгоре.
За подобни пари доскоро имаше съвсем наблизо, във Вила Лозенец, не партерни, чисто нови с балкони - излизаха около 250 К с ДДС на ШЗ, не знам дали още са актуални. Но все пак този е с 4 отделни помещения, а онези във Вила Лозенец бяха с 3 - холокухня и две спални.

И този е с три помещения. Даже е по-тъпо разположен, защото има само една спалня. “Разпределен е както следва: просторна дневна, кухня, спалня, 2 бани с тоалетни, килер и тераса.”
Не е с три, а е с четири, две срещу две, по средата е коридорът - виж скицата. От вратата по коридора, вдясно има кухня и една стая, и вляво има още една стая и спалня.  "Просторната дневна" (холът) се състои от две помещения с прозорци на срещуположните страни, в момента са обединени, но ако се изгради стена по средата, ще станат две отделни стаи със съвсем прилични размери. Вариант е да останат обединени, а на стената с кухнята да се изведат вода и канал и да стане холокухня, а сегашната кухня да стане спалня. Тогава ще е с две спални и голяма холокухня. Ако се раздели, ще е с 4 отделни стаи с почти еднакви размери. Всъщност от скицата се подразбира,че на едната стая е зазидана врата откъм коридора и е съборена стената помежду им, за да се обедини с другата стая за "просторната дневна" (на снимка 10 се вижда добре част от стената, която са оставили, защото е колона, а на снимка 11 се вижда част от трегера). Тоест, вратата може да се възстанови и да се изгради стената,  и да има четири отделни помещения.
Описанието е съвсем точно. Напълно вярно със сегашното състояние на апартамента. Много добре знам какво са направили. Вижда се веднага. Просто преди хола е бил 18-20 м2 и са решили да го направят по-просторен. Явно децата им не живеят при тях и затова са оставили само една спалня и отделна кухня, вместо да обединят кухнята със сегашната спалня и коридора, и да направят холокухня с приличен размер и две големи спални. Една отделна за децата и една преходна за родителска.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 03:49 от Анонимен

# 452
  • София, Bulgaria
Пазарът на имоти всъщност е пазар на хора. Каквито са хората/участници на пазара/ купувачи, продавачи, брокери, такива са и взаимоотношенията и етиката и т.н. Има коректни хора има и некоректни, лъжци, измамници. Заради последните страдат всички останали. За съжаление ми се е налагало да контактувам с брокери, които са толкова озлобени срещу клиенти и със сигурност една от причините е скришом подадена визитка, прескачане, правене на сделка с клиент доведен от брокера,  2 дена след изтичане на договора и т.н., а може да са си просто такива хора, с логика: те не мислят за мен, та аз ще мисля за тях.
Моето мнение е, че когато услугата ти е наистина професионална и с добавена стойност клиентите си плаща с удоволствие. Винаги съм казвала, че бизнесът ни е уникален именно, защото ни среща с различни хора и за да не се превърне в кошмар, трябва да умееш да работиш с хора, но най-вече да изградиш ниво, което да ти позволява да избираш, с кого да работиш. От всичко най-мразя конфликти, липса на доверие, съмнения в отношенията брокер - клиент, за това съм създала модел на работа, при който бизнесът ни идва 100% от препоръки. Това означава, че дори на първа среща започваме с доза доверие. Винаги представляваме само едната страна/ или купувач или продавач/ , което ни дава огромна свобода и удоволствието да мога да кажа: " гледай си работата" на другата страна, ако с нещо ощетява клиента ми или се опитва да го прави на луд/ това последното пък най го обичам/.

# 453
  • софия
Брокерът заслужава малко възнаграждение когато  си е свършил работата.Проверил е историята на имота,гарантира ,че няма да има мяу в някоя част на сделката и поема лична гаранция за риска на сделката.А то на практика такива договори са измислили ,че трябва да си малоумен да ги подпишеш.Като пример,ако подпишеш договор дори сам да направиш сделката дължиш комисионна.За това никога не подписвайте договор с брокер.

# 454
Точно защото е пазар на хора голяма част от които тарикати така се получава. След като очевидно всички имат впечатление, че мнозинството от брокерите са алчни, нахални, даже и неграмотни имаше като определение явно има защо да се прескачат. Едно е брокер който е търсил това което си му поставил като задача, обикалял, проверявал и т.н. Съвсем друго е да звъннеш на обява и той да ти иска от теб комисионнна, че си звъннал. Ама ако му звънне колега няма да иска, а може би има толкова нагли и дебилни които искат. Това с поемането на лична гаранция също звучи като добра идея. Отделно масовата нужда да се ходи отделно на адвокат. Значи в тия комисионни тия боркерски агенции не могат една адвокатска услуга да включат. Абе липсата на регулация създава тази ситуация. Всякакви мошенници се цанят за брокери и клепат и останалите си колеги.

# 455
А хората са си същите. Масата е проста, мързелива, лакома и завистлива. Това последното е лирично отклонение, да не го коментираме.
Ама е двустранно, нека да уточним. И брокери и клиенти са такива. Hands V

Аз знам какво да правя, но благодаря за съветите.
Там е работата, че никаква информация не продават. Качват обяви. Простете,  това не е работа за подобен процент. Още повече, че обяви за един и същи имот ги има пуснати от 5 агенции.
Пак казвам, с удоволствие ще платя, но срещу съответната услуга. Не ми се е случвало за съжаление.

Брокера взима от продавача при всички случаи.
Пак казвам като считате, че не заслужават пари, не ползвайте услугите им. Другото си е вид кражба.

Е как да стигна до имота? А кражбите на обяви от самите брокери? Дори не питат може ли, не може ли..

# 456
Скрит текст:

Описанието е съвсем точно. Напълно вярно със сегашното състояние на апартамента. Много добре знам какво са направили. Вижда се веднага. Просто преди хола е бил 18-20 м2 и са решили да го направят по-просторен. Явно децата им не живеят при тях и затова са оставили само една спалня и отделна кухня, вместо да обединят кухнята със сегашната спалня и коридора, и да направят холокухня с приличен размер и две големи спални. Една отделна за децата и една преходна за родителска.
Не е точно, защото не описва, че това не е оригиналният вид, а са правени преустройства и те могат лесно да се отстранят при желание.  
И понеже тръгнахме от сравнението с вила Лозенец, тук в това са оригинално 4 отделни стаи и пак могат да са такива лесно, а в НС са три отделни стаи и няма никакъв начин да станат 4. Това казах аз - че тук имаш 4 помещения (макар и две в момента да са обединени, лесно стават отделни), а във вила Лозенец 3 помещения. А кой какво предпочита,е отделен въпрос, говорим за възможност да стане определено разпределение,а не дали някой го харесва.
И в това лесно можеш да направиш 2 непреходни спални, без да се налага родителската да  е преходна, и пак с голям кухньохол. Изобщо като разпределение позволява много неща, за разлика от вила Лозенец, където няма начин нещо да мърдаш без огромни компромиси.

# 457
Абе ако звънна на брокер само за да ме заведе на оглед, не съм съгласна да плащам. Пускането на обява, правенето на огледи, са услуги, които влизат в услугата продаване на апартамента, за която той е нает от продавача, т.е. тези услуги трябва да ги плати продавача. От него да си искат 6%, ако ще и 10%. Само дето са наясно, че никой продавач няма да им плати толкова и гледат да извърят така нещата, че продавач и купувач да си разделят цената на тези услуги. Щом продавача е решил да си продава чрез брокер, той трябва да си му плати. Нооо тъй като знам, че няма как да избягам от тези тъпотии и така и така ще плащам, то предпочитам да си наема мой си брокер, на който ще си му платя при всички положения, за което вече пък нямам абсолютно нищо против, пък той да се оправя с брокерите на продавачите както знае.

# 458
https://money.bg/property/kakvo-se-sluchva-s-pazara-na-zhilishta … _campaign=sidebar
Не знам за тази или темата за наемите е това. И за двете е удачно.

# 459
  • на последния етаж
Абе ако звънна на брокер само за да ме заведе на оглед, не съм съгласна да плащам. Пускането на обява, правенето на огледи, са услуги, които влизат в услугата продаване на апартамента, за която той е нает от продавача, т.е. тези услуги трябва да ги плати продавача. От него да си искат 6%, ако ще и 10%. Само дето са наясно, че никой продавач няма да им плати толкова и гледат да извърят така нещата, че продавач и купувач да си разделят цената на тези услуги. Щом продавача е решил да си продава чрез брокер, той трябва да си му плати. Нооо тъй като знам, че няма как да избягам от тези тъпотии и така и така ще плащам, то предпочитам да си наема мой си брокер, на който ще си му платя при всички положения, за което вече пък нямам абсолютно нищо против, пък той да се оправя с брокерите на продавачите както знае.
Много точно! Безкрайно много се дразня на наглостта на повечето брокери.

# 460
И аз съм съгласна, ама като си представя какви купувачи и собственици на имоти има, си мисля, че и на брокерите не им е лесно.

# 461
Е, много ясно, че не им е лесно, аз не бих могла да работя такава професия, да се занимавам с всякакви луди (фигуративно казано) по цял ден, ама то на кой му е лесно? Всяка работа си има трудностите. Но пък за компенсация получават доста добри възнаграждения. Например ако си в агенция взимаш доста мизерен процент, но пък общо взето само водиш на огледи, с документи и заплетени казуси се оправя правният отдел на компанията. Във време на подем, ако има доста сделки, добри пари можеш да си докарваш. То и това не е лесно де, за да имаш сделки трябва да имаш подход към хората, че да купят, както и да си търсиш активно продавачи. Ако пък си имаш собствена агенция или работиш в някоя, където си се договорил на по-висок процент, тогава можеш много сериозно да чупиш парата. Е, лошото е разбира се като секнат сделките..

# 462
  • София
Никой не ви кара да им използвате услугите, разбира се. Но в момента в който се обадите на брокерска обява вие го правите. А дали е правилно или не е въпрос както винаги на гледна точка. А в момента в който се възползвате от тях да им губите времето, да ви обясняват за имота, да ви заведът на оглед и после да се раздават съвети по форуми как да ги прескочите не знам как да го определя. Като не искате услуги - търсите директно от собственици, нали уж повечето хора и от двете страни искат да прескочат брокера  Wink

# 463
chiana2003, мисълта ми беше, че тази занимавка си е услуга, която разбира се трябва да бъде платена, но от продавача, не от купвача. Просто не разбирам за купувача каква е разликата дали с продавач се свързва или с брокер. Не получава никаква добавена стойност от брокера. Както и да е, то това няма да се промени така или иначе, колкото и да го разтягаме.

# 464
Брокера спестява телефонни разговори и ориентира купувача в реалните обяви. Би могъл, ако е свестен да го откаже от кофти имот или да му вдъхне решителност при огледа на хубав. Някои купувачи ги мързи да следят обявите (познавам такива), други не знаят какво искат, нито къде. Има какво да даде брокера, но е трудно да намериш такъв, който наистина го е еня какво купуваш. Аз например имам забележки към нашия брокер, още повече, че имам с кой да го сравня, но за съжаление вече не работи тази професия и няма как да му използваме услугите.

Общи условия

Активация на акаунт