Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 119
  • 764
  •   1
Отговори
# 480
Явно има доста брокери в темата. Това обяснява доста неща.

# 481
  • София, Bulgaria
Всеки си преценява дали да ползва брокер или не. Но преди да реши е добре да вземе малко да поразпита, да се информира, как действа тоя пазар, кой на кого и колко плаща и защо... И процеса на сделка не е толкова лесен, като въобще не става дори на въпрос за огледи, отваряне, затваряне на апартаменти.... договори и т.н....
Нямам случай, когато продавам имот и съм брокер на продавача, правейки сделка с частно лице, което само се представлява било с адвокат или без....да не се налага да му върша и неговата работа.
Аз разбирам, като сам се представляваш всичко да ти е ясно, да знаеш пътя, да си изпълняваш своите ангажименти. А не да ми звъни по 5 на ден да ме пита, какво да прави, кое от къде да вземе... майка му имала въпроси относно сделката и искала да говори с мен.....,а информацията от банката, която ми се предава няма нищо общо с действителността.
И накрая вместо да си гледам работата и клиентите, към които съм поела ангажимент, аз запрятам ръкави и му организирам сделката и обяснявам на родата, кое как се прави и защо...,и защо не става по еди кой си начин, както когато навремето са купували апартамент...И ако искам да си защитя клиента поемам и комуникацията с банката на купувача: каква оценка да се направи, как ще се структурира кредита, с един лимит, с два лимита... как и кога ще плаща банката и още хиляди  детайли...

П.С. да уточня отново, купувачът не ми е клиент. И няма купувач дошъл на оглед на имот, които продавам, да не му светнат очите, когато на въпроса: Колко ви е комисионата?, аз му кажа, че не ни дължи, защото представляваме продавача и това е политика на фирмата.  Както и няма купувач, който на въпроса ми: Ще се справите ли сам със сделката, може да си наемете брокер, адвокат ...няма проблем за нас.. , да ми казал, че ще си наеме брокер, адвокат или и двете.
А после ...гледай, какво става...
За това 1000 пъти при равни условия на сделка, ще предпочета, такава с купувач с брокер.... да има, кой да си го обслужва...

# 482
  • София
Двама брокери и няколко човека, които знаят добрият брокер калко е полезен   Wink

# 483
Е не е точно така, ако искам да продавам, ще си наема брокер и ще си платя, не е само до това от коя страна сме. То и купувача може да каже - ми той продавача е на зор да продава, той да плати. В единия случай ти сам си избираш брокер, чиито услуги да ползваш, в другия нямаш избор - просто ти е натресен някакъв, само защото той е пуснал обявата. Това, че на даден продавач му е трудно да се справи със сделката и си е наел брокер, не би трябвало по никакъв начин да обвързва и  купувача и той да ползва брокер, и то същия. Човекът може да иска сам да се оправя, да си наеме собствен брокер или адвокат. По същия начин не съм съгласна и да се обади боркер на продавача и да каже - имам купувач, ама ще трябва да ми платиш 3%. Ми оправяй се с твоя клиент - купувача, той да ти плаща.

Колкото до поста на Томева - ако не изисквате пари от отсрещната страна, не виждам защо да му предоставяте услуги като съвети, помощ с документации и разни такива. Казвате какво се изисква от него - ако не може да се оправи, в случай, че не си е наел той брокер или адвокат, просто не става сделката, той изгаря с едни пари и така. Не съм привърженик даром да се правят някакви неща за другите, когато става въпрос за бизнес.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 14:09 от moonriver

# 484
Абе ако звънна на брокер само за да ме заведе на оглед, не съм съгласна да плащам. Пускането на обява, правенето на огледи, са услуги, които влизат в услугата продаване на апартамента, за която той е нает от продавача, т.е. тези услуги трябва да ги плати продавача. От него да си искат 6%, ако ще и 10%. Само дето са наясно, че никой продавач няма да им плати толкова и гледат да извърят така нещата, че продавач и купувач да си разделят цената на тези услуги. Щом продавача е решил да си продава чрез брокер, той трябва да си му плати. Нооо тъй като знам, че няма как да избягам от тези тъпотии и така и така ще плащам, то предпочитам да си наема мой си брокер, на който ще си му платя при всички положения, за което вече пък нямам абсолютно нищо против, пък той да се оправя с брокерите на продавачите както знае.
Да, наемането на свой брокер е добра идея. Аз също така правя. В този случай даже има възможност да се договори малко по-ниска комисионна.

# 485
Поздравления на Томева, че действа така. Това би трябвало да го запишат в закон.
Любопитно ми е когато продавачът има брокер и той предложи (или направо задължи!) купувача да го представлява и него - нормално е той да пожелае да коментира цената, да натиска за отстъпка... как брокерът прави това без компромис с професионалната си етика? Аз съм купувал имоти няколко пъти и съм си плащал на посредник, мой брокер, но съм му искал да си заслужи комисионната, като преговаря усилено и ми постигне добра цена. Как ще направи това, като едновременно трябва да се бори за другата страна, чиито интереси пък са точно противоположни!

# 486
  • София, Bulgaria

Любопитно ми е когато продавачът има брокер и той предложи (или направо задължи!) купувача да го представлява и него - нормално е той да пожелае да коментира цената, да натиска за отстъпка... как брокерът прави това без компромис с професионалната си етика? Аз съм купувал имоти няколко пъти и съм си плащал на посредник, мой брокер, но съм му искал да си заслужи комисионната, като преговаря усилено и ми постигне добра цена. Как ще направи това, като едновременно трябва да се бори за другата страна, чиито интереси пък са точно противоположни!

Никак не се получава...как да лавира ... Бальшой театър ряпа да яде,  брокерът играе роля на пощенска кутия и предава кой, какво казал...

Някой път и с твой брокер да си цената не може да се договори, и да натискам и да не натискам, все тая .... особено , ако имотът е добър/ а той е добър щом сме решили да купуваме/ и ако е на пазарна цена. Никога не съм спестявала истината на купувачите, винаги съм им казвала: цента е добра или цената е завишена...И винаги дори при пазарна цена правим оферта, но купувачите са наясно, какво да очакват. Както и съм казвала: купуваме на офертна цена или забравяме за този имот и продължаваме да търсим друг. Това е в случаите, когато знам, че има голям интерес към имота и сме в конкуренция с други купувачи.

# 487

Аз отдавна си го мисля това, повечето тук са брокери под прикритие.

# 488
Томева, шапка ви свалям, но звучите като извънземно! Честно!
Похвално е, че работите по този начин, но практиката, широката практика показва съвсем друга картинка.

# 489

Половината са брокери под прикритие, а другата половина комедианти, естествено пак дълбоко прикрити. Единият тъкмо отиде до тоалетната и другият настъпи.

# 490

Половината са брокери под прикритие, а другата половина комедианти, естествено пак дълбоко прикрити. Единият тъкмо отиде до тоалетната и другият настъпи.
Айде сега, гузен негонен бяга. Вие какво твърдите, че няма брокери в темата? Доста навътре го приехте.

# 491
Май ти го прие навътре, а всъщност не те визирах изобщо!

# 492
Скрит текст:
На колко би оценила ти имота, все пак имаш наблюдения в района?
В интерес на истината, не съм сигурна. Предлагане там почти няма, но все пак е стара къща, партерен етаж, слънце не влиза, за момента е с една спалня само и ако трябва да се обособи втора, иска преустройство или ще е преходна, тоест, кел файда от ремонта, пак си трябва ремонт, за да стане 2 спални. За мен е едно 100 К отгоре.
За подобни пари доскоро имаше съвсем наблизо, във Вила Лозенец, не партерни, чисто нови с балкони - излизаха около 250 К с ДДС на ШЗ, не знам дали още са актуални. Но все пак този е с 4 отделни помещения, а онези във Вила Лозенец бяха с 3 - холокухня и две спални.

И този е с три помещения. Даже е по-тъпо разположен, защото има само една спалня. “Разпределен е както следва: просторна дневна, кухня, спалня, 2 бани с тоалетни, килер и тераса.”
Не е с три, а е с четири, две срещу две, по средата е коридорът - виж скицата. От вратата по коридора, вдясно има кухня и една стая, и вляво има още една стая и спалня.  "Просторната дневна" (холът) се състои от две помещения с прозорци на срещуположните страни, в момента са обединени, но ако се изгради стена по средата, ще станат две отделни стаи със съвсем прилични размери. Вариант е да останат обединени, а на стената с кухнята да се изведат вода и канал и да стане холокухня, а сегашната кухня да стане спалня. Тогава ще е с две спални и голяма холокухня. Ако се раздели, ще е с 4 отделни стаи с почти еднакви размери. Всъщност от скицата се подразбира,че на едната стая е зазидана врата откъм коридора и е съборена стената помежду им, за да се обедини с другата стая за "просторната дневна" (на снимка 10 се вижда добре част от стената, която са оставили, защото е колона, а на снимка 11 се вижда част от трегера). Тоест, вратата може да се възстанови и да се изгради стената,  и да има четири отделни помещения.
Описанието е малоумно, важна е скицата.
Описанието е съвсем точно. Напълно вярно със сегашното състояние на апартамента. Много добре знам какво са направили. Вижда се веднага. Просто преди хола е бил 18-20 м2 и са решили да го направят по-просторен. Явно децата им не живеят при тях и затова са оставили само една спалня и отделна кухня, вместо да обединят кухнята със сегашната спалня и коридора, и да направят холокухня с приличен размер и две големи спални. Една отделна за децата и една преходна за родителска.
Не е точно, защото не описва, че това не е оригиналният вид, а са правени преустройства и те могат лесно да се отстранят при желание.  
И понеже тръгнахме от сравнението с вила Лозенец, тук в това са оригинално 4 отделни стаи и пак могат да са такива лесно, а в НС са три отделни стаи и няма никакъв начин да станат 4. Това казах аз - че тук имаш 4 помещения (макар и две в момента да са обединени, лесно стават отделни), а във вила Лозенец 3 помещения. А кой какво предпочита,е отделен въпрос, говорим за възможност да стане определено разпределение,а не дали някой го харесва.
И в това лесно можеш да направиш 2 непреходни спални, без да се налага родителската да  е преходна, и пак с голям кухньохол. Изобщо като разпределение позволява много неща, за разлика от вила Лозенец, където няма начин нещо да мърдаш без огромни компромиси.
Само не разбрах конкретно за вила Лозенец ли твърдиш, че няма как тристайните да се преправят на маломерни четиристайни или за цялото НС? Специално на вила Лозенец не съм гледал гледал проекта и не знам дали е така, но определено има апартаменти НС, за които твоето твърдение е невярно.
Ами ако четеше повече, щеше да разбереш WinkЗапочнах със сравнение на два конкретни случая, които са на 100 метра един от друг - НС във вила Лозенец, тристаен типичен (те имат 3 такива почти еднакви, един над друг, около 100 кв ЗП, но 4, 6 и 8 мисля) и конкретна  обява на Елин Пелин, СС от 1930, и двата на подобни цени. И коментирах съвсем конкретно, че за същите пари НС във вила Лозенец все пак ще е все пак с 1 помещение по-малко, което няма как да се промени - проектът им го има на сайта им. Дано вече си разбрал, ако ли не, излизам от безсмислената дискусия.  

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 15:13 от Анонимен

# 493
Добре де, нека разгледаме следния казус:

Г-н Иванов наема брокер да му продаде имота възможно най-скъпо. За услугата се задължава да му плати комисионна. До тук всичко е жус. После неговият брокер почва да си върши работата за да си заслужи комисионната - с други думи пуска обяви, води клиенти на оглед, омайва ги колко е хубав имотът, скрива недостатъците му и преувеличава плюсовете, надува цената (нали такава е договорката) и т.н. До тук всичко е жус отново. И в един момент идва перспективен клиент, но брокерът му иска комисионна и на него Shocked За какво питам? Задето защитава интереса на другата страна? Задето му надува цената? Задето крие недостатъците на имота? Това нормално ли ви се струва? Е, и на купувача не му се струва нормално и отказва да купува при тези условия. Т.е. сделка не става заради алчността на брокера, с което той подвежда своя клиент, защото заради тази втора комисионна не спазва задължението си по договора да продаде апартамента. А съм уверена, че в договора между брокера и г-н Иванов няма клауза, че ако купувачът не иска да плати и той комисионна, брокерът няма да допусне сделка Joy

С две думи - искането на комисионна от двете страни е типичен конфликт на интереси при което едната страна плаща без да получава реална облага, а само заради изнудване.

# 494
Абсолютно точно! Няма как един и същи човек да представлява две лица едновременно със срещуположни интереси и нужди! И няма брокер, който да ме убеди в противното.

Общи условия

Активация на акаунт