Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 112
  • 764
  •   1
Отговори
# 495
  • София, Bulgaria
Добре де, нека разгледаме следния казус:

Г-н Иванов наема брокер да му продаде имота възможно най-скъпо. За услугата се задължава да му плати комисионна. До тук всичко е жус. После неговият брокер почва да си върши работата за да си заслужи комисионната - с други думи пуска обяви, води клиенти на оглед, омайва ги колко е хубав имотът, скрива недостатъците му и преувеличава плюсовете, надува цената (нали такава е договорката) и т.н. До тук всичко е жус отново. И в един момент идва перспективен клиент, но брокерът му иска комисионна и на него Shocked За какво питам? Задето защитава интереса на другата страна? Задето му надува цената? Задето крие недостатъците на имота? Това нормално ли ви се струва? Е, и на купувача не му се струва нормално и отказва да купува при тези условия. Т.е. сделка не става заради алчността на брокера, с което той подвежда своя клиент, защото заради тази втора комисионна не спазва задължението си по договора да продаде апартамента. А съм уверена, че в договора между брокера и г-н Иванов няма клауза, че ако купувачът не иска да плати и той комисионна, брокерът няма да допусне сделка Joy

С две думи - искането на комисионна от двете страни е типичен конфликт на интереси при което едната страна плаща без да получава реална облага, а само заради изнудване.

Точно!!!

# 496
Да, прави сте, обаче ако много искаш даден имот и той се продава само чрез този брокер се съгласяваш на тези условия. Има и една допълнителна подробност. Такива клиенти като нас (без брокер) са предпочитани пред други със собствен такъв от брокера на продавача и в нашия случай той действаше в наша полза за да стане сделката с нас. При голяма конкуренция на пазара от гледна точка на търсенето и малко предлагане на качествени имоти това определено има значение. При много висока първоначална офертна цена и оглед направен от нас, самият брокер на продавача ни се обади да предложи малко по-ниска, защото ние бяхме в период на размисъл и изчакване.

# 497
Именно - половината потенциални купувачи се съгласяват, другата половина не. В резултат се губят 50% от шансовете за най-успешна сделка.  Ами как ви се струва продавач на леки коли да откаже продажба, защото купувачът не му плаща комисионна? И колко време мислите, че този продавач ще остане на работа, ако работодателят му разбере?
Странното за мен е, че продавач на коли да иска комисионна съвсем правилно се приема за абсурд от всеки, но брокер да иска комисионна от купувач се приема за нормално Shocked

# 498
Я, каква хубава и безполезна дискусия се е заформила. Дайте за цените, за брокерите е ясно. И каква е тая вила Лозенец, че толкова я дъвчете.

# 499
Поздравления за търпението да се дава такъв нагледен пример. И сега ако на някой не му стана ясно, че няма как да стане тая работа да се "тъче на два стана" никога няма да им светна. Брокерска услуга при едната от която единия сума ти месеци е следил цени, занимавал се е да си губи времето, борил се е за по-изгодна цена и т.н. се приравнява на някой си дето е пуснал обява и въобще не допуска оглед без да се подпише еди-какво си. И се иска една и съща комисионна. Ами ще се подават визитни картички. В така описаният пример не знам кой е наглият и алчният. Май е този който иска да седне на два стола. Много ясно, че е неетично да защитаваш противоположни интереси. Въобще не знам защо толкова се коментира.
Иначе се съгласяват много хора, защото така или иначе като си харесал нещо и като ти е допаднало гледаш да стане работата. Съответно се съгласяват на безпочвените искания абе направо да си го кажем изнудване.
Другото дразнещо е, че голяма част от брокерите нямат адвокат и не ползват такъв. А смятам, че е редно всички агенции да разполагат. И задължително всяка сделка да минава през него. Също така да си носят материална отговорност пред клиентите. Издъни се работа по тяхна вина или недоглеждане, ами поемат си масрафа.

# 500
Именно - половината потенциални купувачи се съгласяват, другата половина не. В резултат се губят 50% от шансовете за най-успешна сделка.  Ами как ви се струва продавач на леки коли да откаже продажба, защото купувачът не му плаща комисионна? И колко време мислите, че този продавач ще остане на работа, ако работодателят му разбере?
Странното за мен е, че продавач на коли да иска комисионна съвсем правилно се приема за абсурд от всеки, но брокер да иска комисионна от купувач се приема за нормално Shocked
При пазар на продавача шансовете за успешна сделка винаги ги има за него, независимо от забодената висока цена. В случая купувач без брокер е предпочитан от брокерът на продавача и той прави всичко възможно точно той да купи, вкл. и компромиси с цената и разл. отстъпки.

# 501
При пазар на продавача шансовете за успешна сделка винаги ги има за него, независимо от забодената висока цена. А нима винаги ще е такъв пазарът? WinkВ случая купувач без брокер е предпочитан от брокерът на продавача (заради двойната комисионна, а не поради интереса на продавача) и той прави всичко възможно точно той да купи, вкл. и компромиси с цената и разл. отстъпки. Анджек де, сама го каза Mr. Green С тези компромиси с цената брокерът си прецаква клиента, с когото има договор. За да лапне двойната комисионна урежда продажба за 140 000 вместо потенциално за 150 000 (примерни цифри), с което подвежда своя възложител по договор. Капиш?

# 502
Не зная дали винаги ще е такъв пазарът, когато купувах - беше. Да направят регулация и отменят двойните комисионни. Ако много искаш даден имот, приемаш условията. Ако не - заминаваш си и до там. Каквото не е забранено, явно е разрешено да се прави. И продавачът не е тъп, той също знае на кого иска да продаде и на каква цена може да стане сделка, ако е посъветван от брокера си разбира се. Ако му няма доверие, да не го е наемал.

# 503
Не зная дали винаги ще е такъв пазарът, когато купувах - беше. Да направят регулация и отменят двойните комисионни. Ако много искаш даден имот, приемаш условията. Ако не - заминаваш си и до там. Да де, ама заминавам с парите си и те не отиват в сметката на продавача. Каквото не е забранено, явно е разрешено да се прави. И продавачът не е тъп, той също знае на кого иска да продаде и на каква цена може да стане сделка, ако е посъветван от брокера си разбира се. Ако му няма доверие, да не го е наемал. Имал му е доверие, но в товя случай доверието му е било измамено - брокерът е дал отстъпки за да гушне двойна комисионна. В товя случай ти си доволна, защото комисионната е компенсирана с отстъпка, ама продавачът е прецакан.

Вече няма да пиша, ако някой упорито казва на черното бяло не може да бъде убеден.

# 504
  • софия
Сега имах среща с един брокер с ексклузивни права за едни апартаменти в Студентски град.Е при обявени цени от 660 евро той ми предлага на 550 защото познава строителя и са приятели.Е това е брокер на който с кеф да му платиш комисиона.

# 505
Скрит текст:
На колко би оценила ти имота, все пак имаш наблюдения в района?
В интерес на истината, не съм сигурна. Предлагане там почти няма, но все пак е стара къща, партерен етаж, слънце не влиза, за момента е с една спалня само и ако трябва да се обособи втора, иска преустройство или ще е преходна, тоест, кел файда от ремонта, пак си трябва ремонт, за да стане 2 спални. За мен е едно 100 К отгоре.
За подобни пари доскоро имаше съвсем наблизо, във Вила Лозенец, не партерни, чисто нови с балкони - излизаха около 250 К с ДДС на ШЗ, не знам дали още са актуални. Но все пак този е с 4 отделни помещения, а онези във Вила Лозенец бяха с 3 - холокухня и две спални.

И този е с три помещения. Даже е по-тъпо разположен, защото има само една спалня. “Разпределен е както следва: просторна дневна, кухня, спалня, 2 бани с тоалетни, килер и тераса.”
Не е с три, а е с четири, две срещу две, по средата е коридорът - виж скицата. От вратата по коридора, вдясно има кухня и една стая, и вляво има още една стая и спалня.  "Просторната дневна" (холът) се състои от две помещения с прозорци на срещуположните страни, в момента са обединени, но ако се изгради стена по средата, ще станат две отделни стаи със съвсем прилични размери. Вариант е да останат обединени, а на стената с кухнята да се изведат вода и канал и да стане холокухня, а сегашната кухня да стане спалня. Тогава ще е с две спални и голяма холокухня. Ако се раздели, ще е с 4 отделни стаи с почти еднакви размери. Всъщност от скицата се подразбира,че на едната стая е зазидана врата откъм коридора и е съборена стената помежду им, за да се обедини с другата стая за "просторната дневна" (на снимка 10 се вижда добре част от стената, която са оставили, защото е колона, а на снимка 11 се вижда част от трегера). Тоест, вратата може да се възстанови и да се изгради стената,  и да има четири отделни помещения.
Описанието е малоумно, важна е скицата.
Описанието е съвсем точно. Напълно вярно със сегашното състояние на апартамента. Много добре знам какво са направили. Вижда се веднага. Просто преди хола е бил 18-20 м2 и са решили да го направят по-просторен. Явно децата им не живеят при тях и затова са оставили само една спалня и отделна кухня, вместо да обединят кухнята със сегашната спалня и коридора, и да направят холокухня с приличен размер и две големи спални. Една отделна за децата и една преходна за родителска.
Не е точно, защото не описва, че това не е оригиналният вид, а са правени преустройства и те могат лесно да се отстранят при желание.  
И понеже тръгнахме от сравнението с вила Лозенец, тук в това са оригинално 4 отделни стаи и пак могат да са такива лесно, а в НС са три отделни стаи и няма никакъв начин да станат 4. Това казах аз - че тук имаш 4 помещения (макар и две в момента да са обединени, лесно стават отделни), а във вила Лозенец 3 помещения. А кой какво предпочита,е отделен въпрос, говорим за възможност да стане определено разпределение,а не дали някой го харесва.
И в това лесно можеш да направиш 2 непреходни спални, без да се налага родителската да  е преходна, и пак с голям кухньохол. Изобщо като разпределение позволява много неща, за разлика от вила Лозенец, където няма начин нещо да мърдаш без огромни компромиси.
Само не разбрах конкретно за вила Лозенец ли твърдиш, че няма как тристайните да се преправят на маломерни четиристайни или за цялото НС? Специално на вила Лозенец не съм гледал гледал проекта и не знам дали е така, но определено има апартаменти НС, за които твоето твърдение е невярно.
Ами ако четеше повече, щеше да разбереш WinkЗапочнах със сравнение на два конкретни случая, които са на 100 метра един от друг - НС във вила Лозенец, тристаен типичен (те имат 3 такива почти еднакви, един над друг, около 100 кв ЗП, но 4, 6 и 8 мисля) и конкретна  обява на Елин Пелин, СС от 1930, и двата на подобни цени. И коментирах съвсем конкретно, че за същите пари НС във вила Лозенец все пак ще е все пак с 1 помещение по-малко, което няма как да се промени - проектът им го има на сайта им. Дано вече си разбрал, ако ли не, излизам от безсмислената дискусия.  
Ще ти отговоря съвсем конкретно. Не познавам човек, който ще извади 300 000 евро за апартамент и ще преустрои някое от помещенията си в холче с размер 18-20 м2. Ти вероятно живееш в малък хол и затова ти се струва нормално, но съм сигурен, че ако тръгнеш да си купуваш имот за 300 000 евро ще гледаш хола да е поне 30-тина квадрата. Казвам поне, защото в този ценови клас се предпочита даже още по-голям. П.П. Разгледах проекта, за който говориш. Там са продадени няколко апартамента по 99 м2, които от тристайни могат да се превърнат в маломерни четиристайни. Не, че някой ще го направи в действителност, но има възможност.

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 03:00 от Анонимен

# 506
Още по-голям, моля.

# 507
Скрит текст:
Скрит текст:
На колко би оценила ти имота, все пак имаш наблюдения в района?
В интерес на истината, не съм сигурна. Предлагане там почти няма, но все пак е стара къща, партерен етаж, слънце не влиза, за момента е с една спалня само и ако трябва да се обособи втора, иска преустройство или ще е преходна, тоест, кел файда от ремонта, пак си трябва ремонт, за да стане 2 спални. За мен е едно 100 К отгоре.
За подобни пари доскоро имаше съвсем наблизо, във Вила Лозенец, не партерни, чисто нови с балкони - излизаха около 250 К с ДДС на ШЗ, не знам дали още са актуални. Но все пак този е с 4 отделни помещения, а онези във Вила Лозенец бяха с 3 - холокухня и две спални.

И този е с три помещения. Даже е по-тъпо разположен, защото има само една спалня. “Разпределен е както следва: просторна дневна, кухня, спалня, 2 бани с тоалетни, килер и тераса.”
Не е с три, а е с четири, две срещу две, по средата е коридорът - виж скицата. От вратата по коридора, вдясно има кухня и една стая, и вляво има още една стая и спалня.  "Просторната дневна" (холът) се състои от две помещения с прозорци на срещуположните страни, в момента са обединени, но ако се изгради стена по средата, ще станат две отделни стаи със съвсем прилични размери. Вариант е да останат обединени, а на стената с кухнята да се изведат вода и канал и да стане холокухня, а сегашната кухня да стане спалня. Тогава ще е с две спални и голяма холокухня. Ако се раздели, ще е с 4 отделни стаи с почти еднакви размери. Всъщност от скицата се подразбира,че на едната стая е зазидана врата откъм коридора и е съборена стената помежду им, за да се обедини с другата стая за "просторната дневна" (на снимка 10 се вижда добре част от стената, която са оставили, защото е колона, а на снимка 11 се вижда част от трегера). Тоест, вратата може да се възстанови и да се изгради стената,  и да има четири отделни помещения.
Описанието е малоумно, важна е скицата.
Описанието е съвсем точно. Напълно вярно със сегашното състояние на апартамента. Много добре знам какво са направили. Вижда се веднага. Просто преди хола е бил 18-20 м2 и са решили да го направят по-просторен. Явно децата им не живеят при тях и затова са оставили само една спалня и отделна кухня, вместо да обединят кухнята със сегашната спалня и коридора, и да направят холокухня с приличен размер и две големи спални. Една отделна за децата и една преходна за родителска.
Не е точно, защото не описва, че това не е оригиналният вид, а са правени преустройства и те могат лесно да се отстранят при желание.  
И понеже тръгнахме от сравнението с вила Лозенец, тук в това са оригинално 4 отделни стаи и пак могат да са такива лесно, а в НС са три отделни стаи и няма никакъв начин да станат 4. Това казах аз - че тук имаш 4 помещения (макар и две в момента да са обединени, лесно стават отделни), а във вила Лозенец 3 помещения. А кой какво предпочита,е отделен въпрос, говорим за възможност да стане определено разпределение,а не дали някой го харесва.
И в това лесно можеш да направиш 2 непреходни спални, без да се налага родителската да  е преходна, и пак с голям кухньохол. Изобщо като разпределение позволява много неща, за разлика от вила Лозенец, където няма начин нещо да мърдаш без огромни компромиси.
Само не разбрах конкретно за вила Лозенец ли твърдиш, че няма как тристайните да се преправят на маломерни четиристайни или за цялото НС? Специално на вила Лозенец не съм гледал гледал проекта и не знам дали е така, но определено има апартаменти НС, за които твоето твърдение е невярно.
Ами ако четеше повече, щеше да разбереш WinkЗапочнах със сравнение на два конкретни случая, които са на 100 метра един от друг - НС във вила Лозенец, тристаен типичен (те имат 3 такива почти еднакви, един над друг, около 100 кв ЗП, но 4, 6 и 8 мисля) и конкретна  обява на Елин Пелин, СС от 1930, и двата на подобни цени. И коментирах съвсем конкретно, че за същите пари НС във вила Лозенец все пак ще е все пак с 1 помещение по-малко, което няма как да се промени - проектът им го има на сайта им. Дано вече си разбрал, ако ли не, излизам от безсмислената дискусия.  
Ще ти отговоря съвсем конкретно. Не познавам човек, който ще извади 300 000 евро за апартамент и ще преустрои някое от помещенията си в холче с размер 18-20 м2. Ти вероятно живееш в малък хол и затова ти се струва нормално, но съм сигурен, че ако тръгнеш да си купуваш имот за 300 000 евро ще гледаш хола да е поне 30-тина квадрата. Казвам поне, защото в този ценови клас се предпочита даже още по-голям.
Това няма никакво значение за това, което говоря - аз не оценявам кое е по-доброто или по-лошото, а само правя сравнение на определени параметри. А дали някой ги намира за важни или не, и какво точно иска, е съвсем отделен въпрос. И той е, че едното жилище не може да има четири отделни помещения при никакъв случай, а другото - може. Нищо повече.

Аз къде живея не е твоя работа, нито интересува някого в този форум. Отдавна не ме интересува мнението на някой друг за моето житие, нито пък искам да впечатлявам някого с успехите си. Който има такива нужди, е свободен да го прави Wink
И б.т.в, имам близки приятели, които имат жилище за около половин милион евро, в което си отделиха кухнята и останаха с около 20 кв. само хол.  Просто домакинята не иска да има холокухня. Смешно е да се опитваш да продаваш себе си и своите предпочитания като такива на всички хора с много пари. Но пък кой може да ти забрани да го правиш...

# 508
  • София
Значи тук всички говорят за логика, но реалната ситуация е различна. Брокерите нямат нормативна уредба, по-голямата част от тях не си декларират приходите, 95% от тях ще предпочетат да ощавят купувача за комисионна. А какво е честно, коя страна защитавали и т.н. няма нищо общо с действителността. 90% като харесат апартамент веднага си плащат комисионната, защото така функционира системата. Браво на Томева, че не иска комисионна, но това е изключително изолиран случай. И да, брокерът ще продаде на този, който му плати комисионна, защото едно е 2-3%, друго е 5-6% от 100к евро  Peace
Да ви кажа за случай в Слънчев бряг - апартамент на офертна цена близо 30к евро. Свързахме се с брокера, който е на продавача, огледи, документи, всичко ни показа. И тъй като там комисионната е 10(!)% офертата ни беше 21 500. Брокерът направи всичко възможно да убеди продавачите, сделката се случи месец по-късно на 22500. Брокерът от нас лапна 2250, от продавача не знам дали и от него толкова. Но си свърши работата, псуваха го него, а не нас.

# 509
Да, прави сте, обаче ако много искаш даден имот и той се продава само чрез този брокер се съгласяваш на тези условия. Има и една допълнителна подробност. Такива клиенти като нас (без брокер) са предпочитани пред други със собствен такъв от брокера на продавача и в нашия случай той действаше в наша полза за да стане сделката с нас. При голяма конкуренция на пазара от гледна точка на търсенето и малко предлагане на качествени имоти това определено има значение. При много висока първоначална офертна цена и оглед направен от нас, самият брокер на продавача ни се обади да предложи малко по-ниска, защото ние бяхме в период на размисъл и изчакване.

Т. е във вашия случай брокерът на продавачът не е действал в негов интерес и е прецакал него или е убедил продавача да намали цената, за да стане сделката.
Докато пишех и Киана също публикува. Ето и в нейния случай е станало същото. Продавачът си е наел брокер, който обаче не му защитава интересите . Е защо да наемам брокер, който от алчност ще ме прецака вместо да си взема адвокат, кокто ще ми оправи документите и ще приключи сделката в мой интерес!?

Общи условия

Активация на акаунт