Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 106
  • 764
  •   1
Отговори
# 510
Скрит текст:
Скрит текст:
На колко би оценила ти имота, все пак имаш наблюдения в района?
В интерес на истината, не съм сигурна. Предлагане там почти няма, но все пак е стара къща, партерен етаж, слънце не влиза, за момента е с една спалня само и ако трябва да се обособи втора, иска преустройство или ще е преходна, тоест, кел файда от ремонта, пак си трябва ремонт, за да стане 2 спални. За мен е едно 100 К отгоре.
За подобни пари доскоро имаше съвсем наблизо, във Вила Лозенец, не партерни, чисто нови с балкони - излизаха около 250 К с ДДС на ШЗ, не знам дали още са актуални. Но все пак този е с 4 отделни помещения, а онези във Вила Лозенец бяха с 3 - холокухня и две спални.

И този е с три помещения. Даже е по-тъпо разположен, защото има само една спалня. “Разпределен е както следва: просторна дневна, кухня, спалня, 2 бани с тоалетни, килер и тераса.”
Не е с три, а е с четири, две срещу две, по средата е коридорът - виж скицата. От вратата по коридора, вдясно има кухня и една стая, и вляво има още една стая и спалня.  "Просторната дневна" (холът) се състои от две помещения с прозорци на срещуположните страни, в момента са обединени, но ако се изгради стена по средата, ще станат две отделни стаи със съвсем прилични размери. Вариант е да останат обединени, а на стената с кухнята да се изведат вода и канал и да стане холокухня, а сегашната кухня да стане спалня. Тогава ще е с две спални и голяма холокухня. Ако се раздели, ще е с 4 отделни стаи с почти еднакви размери. Всъщност от скицата се подразбира,че на едната стая е зазидана врата откъм коридора и е съборена стената помежду им, за да се обедини с другата стая за "просторната дневна" (на снимка 10 се вижда добре част от стената, която са оставили, защото е колона, а на снимка 11 се вижда част от трегера). Тоест, вратата може да се възстанови и да се изгради стената,  и да има четири отделни помещения.
Описанието е малоумно, важна е скицата.
Описанието е съвсем точно. Напълно вярно със сегашното състояние на апартамента. Много добре знам какво са направили. Вижда се веднага. Просто преди хола е бил 18-20 м2 и са решили да го направят по-просторен. Явно децата им не живеят при тях и затова са оставили само една спалня и отделна кухня, вместо да обединят кухнята със сегашната спалня и коридора, и да направят холокухня с приличен размер и две големи спални. Една отделна за децата и една преходна за родителска.
Не е точно, защото не описва, че това не е оригиналният вид, а са правени преустройства и те могат лесно да се отстранят при желание.  
И понеже тръгнахме от сравнението с вила Лозенец, тук в това са оригинално 4 отделни стаи и пак могат да са такива лесно, а в НС са три отделни стаи и няма никакъв начин да станат 4. Това казах аз - че тук имаш 4 помещения (макар и две в момента да са обединени, лесно стават отделни), а във вила Лозенец 3 помещения. А кой какво предпочита,е отделен въпрос, говорим за възможност да стане определено разпределение,а не дали някой го харесва.
И в това лесно можеш да направиш 2 непреходни спални, без да се налага родителската да  е преходна, и пак с голям кухньохол. Изобщо като разпределение позволява много неща, за разлика от вила Лозенец, където няма начин нещо да мърдаш без огромни компромиси.
Само не разбрах конкретно за вила Лозенец ли твърдиш, че няма как тристайните да се преправят на маломерни четиристайни или за цялото НС? Специално на вила Лозенец не съм гледал гледал проекта и не знам дали е така, но определено има апартаменти НС, за които твоето твърдение е невярно.
Ами ако четеше повече, щеше да разбереш WinkЗапочнах със сравнение на два конкретни случая, които са на 100 метра един от друг - НС във вила Лозенец, тристаен типичен (те имат 3 такива почти еднакви, един над друг, около 100 кв ЗП, но 4, 6 и 8 мисля) и конкретна  обява на Елин Пелин, СС от 1930, и двата на подобни цени. И коментирах съвсем конкретно, че за същите пари НС във вила Лозенец все пак ще е все пак с 1 помещение по-малко, което няма как да се промени - проектът им го има на сайта им. Дано вече си разбрал, ако ли не, излизам от безсмислената дискусия.  
Ще ти отговоря съвсем конкретно. Не познавам човек, който ще извади 300 000 евро за апартамент и ще преустрои някое от помещенията си в холче с размер 18-20 м2. Ти вероятно живееш в малък хол и затова ти се струва нормално, но съм сигурен, че ако тръгнеш да си купуваш имот за 300 000 евро ще гледаш хола да е поне 30-тина квадрата. Казвам поне, защото в този ценови клас се предпочита даже още по-голям.
Това няма никакво значение за това, което говоря - аз не оценявам кое е по-доброто или по-лошото, а само правя сравнение на определени параметри. А дали някой ги намира за важни или не, и какво точно иска, е съвсем отделен въпрос. И той е, че едното жилище не може да има четири отделни помещения при никакъв случай, а другото - може. Нищо повече.

Аз къде живея не е твоя работа, нито интересува някого в този форум. Отдавна не ме интересува мнението на някой друг за моето житие, нито пък искам да впечатлявам някого с успехите си. Който има такива нужди, е свободен да го прави Wink
И б.т.в, имам близки приятели, които имат жилище за около половин милион евро, в което си отделиха кухнята и останаха с около 20 кв. само хол.  Просто домакинята не иска да има холокухня. Смешно е да се опитваш да продаваш себе си и своите предпочитания като такива на всички хора с много пари. Но пък кой може да ти забрани да го правиш...
Би ли споделила дали жилището на твоите близки е наследствено или са платили 1 000 000 лева и после са отделили холче от 20 м2? Според мен е първото. Наистина не си представям някой да си купи апартамент с размер около 200 м2 и да направи холче от 20 м2. П.П. Това къде живееш наистина не интересува никой в този форум, но ти упорито го повтаряш непрекъснато 😄😄😄.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 19:35 от Анонимен

# 511
Би ли споделила дали жилището на твоите близки е наследствено или са платили 1 000 000 лева и после са отделили холче от 20 м2? Според мен е първото. Наистина не си представям някой да си купи апартамент с размер около 200 м2 и да направи холче от 20 м2. П.П. Това къде живееш наистина не интересува никой в този форум, но ти упорито го повтаряш непрекъснато 😄😄😄.
Бих Wink Не е наследствено, освен хол и кухня, има четири спални плюс кабинет. На света съществуват много неща,които ти не можеш да си представиш, представи си Wink
Говоря за Лознец,защото го познавам Wink Не живея там в момента.

# 512
Бих Wink Не е наслдетсвнео. На света съществуват много неща,които ти не можеш да си представиш, представи си Wink
За да не говориш празни приказки моля те покажи подобен имот. Щом е нормално, вероятно бързо ще намериш поне няколко. Благодаря предварително.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 19:58 от Анонимен

# 513

Т. е във вашия случай брокерът на продавачът не е действал в негов интерес и е прецакал него или е убедил продавача да намали цената, за да стане сделката.
Докато пишех и Киана също публикува. Ето и в нейния случай е станало същото. Продавачът си е наел брокер, който обаче не му защитава интересите . Е защо да наемам брокер, който от алчност ще ме прецака вместо да си взема адвокат, кокто ще ми оправи документите и ще приключи сделката в мой интерес!?
Ми не си наемайте, то не е задължително. И брокерът не е задължително да прецаква когото и да било. Вижда че се колебаем, колебаят се и други. Но той се свърза с нас с оферта. Може би това е била пазарната цена? Той има интерес да я плати някой тази цена, не да висят едни космически цифри и продажба да не става с години.  А дали това не е интересът и на продавача?

# 514
Бих Wink Не е наслдетсвнео. На света съществуват много неща,които ти не можеш да си представиш, представи си Wink
За да не говориш празни приказки моля те покажи подобен имот. Щом е нормално, вероятно бързо ще намериш поне няколко. Благодаря предварително.
Имотът е на мои близки, НС, беше с холокухня и те си отделиха кухнята и хола със стена. Него няма да ти покажа. Кое да ти покажа, по-точно? Имот НС с холокухня, която може да се раздели и да остане 20 кв хол? Ето първият попаднал из нета такъв:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d15470412816979 … k=4d6t5l&f1=1
Или?
Нещо не разбирам пойнта ти. Опитвам се да ти обясня, че има хора с пари, които не искат холокухня, искат отделно кухня и отделно хол. И си го правят. Че ти искаш друго и смяташ, че всички са като теб, и не вярваш, си е твой проблем, не е мой, и само показва колко си си повярвал Wink Аз споделих мой опит, а всеки е свободен да вярва, на каквото си иска Simple Smile

# 515
Милитана, съгласна съм, че е възможно и да е била действително такава ситуацията, но ако един и същ брокер представлява двете страни как да знам, че действа в мой интерес като за него е все едно, нали и от двете страни ще вземе комисион!?

# 516
Всъщност интереса трябва ние самите да си го защитаваме, не разчитайте на брокери за това. Най-малкото вече се писа, че те не носят никаква отговорност, ако нещо се издъни. И не мислете, че примирам от кеф от практиката на двойната комисионна, но те са си го наложили и факт - няма атрактивен имот, пуснат в на пазара без да се наложи да се плати за посредник. Та даже е наложена практиката на стоп капаро, че и на предварителни пари преди стоп капаро, за да "покажеш, че си сериозен". Много се надявам да се появи регулация, защото освен некомпетентни, понякога има и супер нагли брокери. Извинявам се на Томева, явно тя е едно приятно изключение. Всъщност съм сигурна, че и хора като нея биха искали да се внесе ред в бранша.

# 517
  • София, Bulgaria
Депозиране на оферта е практика, който е взаимствана от САЩ и Европа, не е наш патент и аз смятам, че е правилно. Макар че по света държавната администрация  е много по-развита и имотните регистри са на светлинни години, което дава спокойствие и гарантира купувача. Брокерът си е чист търговец, посредник т.е човек, който свързва един човек, който иска да продаде имот с друг, които иска да купи и толкоз. Ако купувачът иска адвокат си наема и си плаща. Брокерът нито му проверява имота, нито се занимава да му вади документи, да не говорим да се занимава с банката и т.н. В Европа купувачът плаща 3% и продавачът плаща 3 % . В Америка 6% плаща продавачът, но разбира се всико това е предвидено в цената. Ако купувачът е с брокер, то брокерът на продавача си поделя комисионата с него, като не винаги е 50/50, може да повече в полза на брокера на продавача. Смята се, че е много по трудно и се искат повече умения да подпишеш договор за продажба.
Всички искаме регулация и закони, дори преди години си обсъждаше някакъв закон, който да се внесе в Народно събрание, но мнението беше, че при липсата на регулация и контрол се обезсмисля. Кой ще следи интернет сайтовете и ще проверява кои оферти са реални и кои не...и още много други дупки имаше,  прекалено много вратички.

# 518
Имотът е на мои близки, НС, беше с холокухня и те си отделиха кухнята и хола със стена. Него няма да ти покажа. Кое да ти покажа, по-точно? Имот НС с холокухня, която може да се раздели и да остане 20 кв хол? Ето първият попаднал из нета такъв:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d15470412816979 … k=4d6t5l&f1=1
Или?
Нещо не разбирам пойнта ти. Опитвам се да ти обясня, че има хора с пари, които не искат холокухня, искат отделно кухня и отделно хол. И си го правят. Че ти искаш друго и смяташ, че всички са като теб, и не вярваш, си е твой проблем, не е мой, и само показва колко си си повярвал Wink Аз споделих мой опит, а всеки е свободен да вярва, на каквото си иска Simple Smile
Исках да ми покажеш имот за 500 000 евро с холче от 20 м2. Иначе се надявам никога да не ми се налага даже да си представям, а камо ли да се наложи да живея в апартамент с мини холче. П.П. Аз също предпочитам отделна кухня, така че определено вярвам на твърдението ти, че има хора с пари, които искат отделно кухня и отделно хол. Само дето аз имам късмета хола да ми е 60 м2, а отделната кухнята 13-14 като е свързана с врата към хола.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 21:58 от Анонимен

# 519
Не съм убеден, че 60м2 хол е късмет. Все едно си в някво хале или склад. Все пак трябва да има чувство на уют и дом.

# 520
  • София
Била съм в 55м2, беше супер.  Wink

# 521
  • София
Казах била, не че съм живяла. Отраснахме 4 сардини в кутия  Mr. Green

# 522
Исках да ми покажеш имот за 500 000 евро с холче от 20 м2. Иначе се надявам никога да не ми се налага даже да си представям, а камо ли да се наложи да живея в апартамент с мини холче. П.П. Аз също предпочитам отделна кухня, така че определено вярвам на твърдението ти, че има хора с пари, които искат отделно кухня и отделно хол. Само дето аз имам късмета хола да ми е 60 м2, а отделната кухнята 13-14 като е свързана с врата към хола.
ГоЛем си НИко, нЕма по-голЕм пич от тебе Grinning Толкова голЕм, че имаш нужда да го развяваш в анонимен женски форум Stuck Out Tongue Winking Eye
Обясних вече, че беше НС с холокухня и те я разделиха на хол около 20 кв и кухня около 14 кв. Не всеки иска, дори и да може, да има огромен хол. Моите приятели се чувстват прекрасно в това "холче" и отделната кухня, спални за всички (3 броя) плюс спалня за гости и кабинет за таткото. Хората са различни, но явно ти си толкова влюбен в себе си, че не си го забелязал досега Simple Smile

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 23:42 от Анонимен

# 523
Не съм убеден, че 60м2 хол е късмет. Все едно си в някво хале или склад. Все пак трябва да има чувство на уют и дом.
През годините съм живял в апартаменти с различни по големина холове (21 м2, 27 м2, 35 м2, 45 м2 и сега в 60 м2) и определено смея да твърдя, че в най-големия ми харесва най-много.

# 524
През годините съм живял в апартаменти с различни по големина холове (21 м2, 27 м2, 35 м2, 45 м2 и сега в 60 м2) и определено смея да твърдя, че в най-големия ми харесва най-много.
На теб, да. А ти, Нарцисе, можеш ли дори за миг да си представиш, ей така, за разнообразие, че има хора, на които не им харесва най-много? Или според теб всички на света са длъжни да харесват само това, което ти харесваш? Риторичен въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт