Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 119
  • 764
  •   1
Отговори
# 570
Скрит текст:
Хората с пари освен място искат и пространство. Сега дали ще е хол, спалня или килер, всеки си шета на акъла. Освен, ако не си се закучил, че трябва да живееш на точно определен парцел, на точно определена улица.
Пространство е относително понятие, за едни пространство е 20 кв само хол, за други е 100 кв само хол. Обаче най-често няма как да имаш и топ място, и хол 100 кв., а и не всеки е фен на холовете по 100 кв. Пък сега Нико купил някакъв стар имот до НДК и му съборил стени, за да стане хол 60 кв., и се лишил от една спалня така - въпрос на избор. Но ако имаш две деца и искаш и отделен кабинет,  няма как да се случи това.  

По мои наблюдения, хората с пари най-често искат да живеят в долен Лозенец или в Иван Вазов, или в Докторски, което най-често налага да се лишат от така необходимия им хол от 60 кв Wink  За тях пространство от 130-150 кв ЗП с 3 спални и холокухня около 30 кв е достатъчно, когато е на най-топ място. Ако се прежалят да се изнесат зад околовръстното  в къща,  е различно.

Не разбрах от коя точно спалня съм се лишил заради хола, и кое няма да се получи, ако имам две деца и искам кабинет? Освен хол имам 3 спални, 2 бани, голяма кухня, голямо мокро помещение и дрешник/склад, който ако е нужно може да се превърне в малка детска спалня. П.П. Явно родителите ми са от таргета на твоите наблюдения. Те живеят в тристаен, в Иван Вазов и много им харесва региона. Аз лично не можах да свикна да живея там. Все ми се струваше далеч.
Ами от четвърата спалня, която е отишла към хола, когато си съборил стената, за да стане 60 кв. - нали сам то го каза преди време. Освен ако не си премахнал много голямо антре/коридор, което да е 30 кв, и вече влизаш от входната врата направо в хола. И си строил аснасьор за всички, пак по твоя информация.
Нико, понеже познавам хора на онова място, там такива имоти са много малко. Та ти два апарамента ли купи и обедини, или оригинално си беше 160-170 кв (реални) ?

# 571
Скрит текст:
Хората с пари освен място искат и пространство. Сега дали ще е хол, спалня или килер, всеки си шета на акъла. Освен, ако не си се закучил, че трябва да живееш на точно определен парцел, на точно определена улица.
Пространство е относително понятие, за едни пространство е 20 кв само хол, за други е 100 кв само хол. Обаче най-често няма как да имаш и топ място, и хол 100 кв., а и не всеки е фен на холовете по 100 кв. Пък сега Нико купил някакъв стар имот до НДК и му съборил стени, за да стане хол 60 кв., и се лишил от една спалня така - въпрос на избор. Но ако имаш две деца и искаш и отделен кабинет,  няма как да се случи това.  

По мои наблюдения, хората с пари най-често искат да живеят в долен Лозенец или в Иван Вазов, или в Докторски, което най-често налага да се лишат от така необходимия им хол от 60 кв Wink  За тях пространство от 130-150 кв ЗП с 3 спални и холокухня около 30 кв е достатъчно, когато е на най-топ място. Ако се прежалят да се изнесат зад околовръстното  в къща,  е различно.

Не разбрах от коя точно спалня съм се лишил заради хола, и кое няма да се получи, ако имам две деца и искам кабинет? Освен хол имам 3 спални, 2 бани, голяма кухня, голямо мокро помещение и дрешник/склад, който ако е нужно може да се превърне в малка детска спалня. П.П. Явно родителите ми са от таргета на твоите наблюдения. Те живеят в тристаен, в Иван Вазов и много им харесва региона. Аз лично не можах да свикна да живея там. Все ми се струваше далеч.
Ами от четвърата спалня, която е отишла към хола, когато си съборил стената, за да стане 60 кв. - нали сам то го каза преди време. Освен ако не си премахнал много голямо антре/коридор, което да е 30 кв, и вече влизаш от входната врата направо в хола. И си строил аснасьор за всички, пак по твоя информация.
Нико, понеже познавам хора на онова място, там такива имоти са много малко. Та ти два апарамента ли купи и обедини, или оригинално си беше 160-170 кв (реални) ?

Естествено, че са два апартамента. Иначе няма никакъв шанс да се получат толкова много непреходни помещения и чисти 200 м2. За да стане идеално цялата плоча е преправена почти от нулата. П.П. Не разбрах как се лишавам от четвъртата спалня след като мога да направя от дрешника/склада (9-10 м2) такава?

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 14:17 от Анонимен

# 572
Точно в центъра - и хубавия (вкл. около Елин Пелин), и лошия, има апартаменти СС с хол какъвто Нико харесва, само хол, кухня отделно. Говоря за СС от преди 9.ІХ. - огромен вестибюл преливащ в хол. То телевизори N-1 инча не е имало тогава, но във вестибюла са се събирали гостите на кафе, бридж (не белот) и разни такива занимавки.
Примерно апартамент на цяла плоча на къща - от входното антре напред е кухнята, в дясно е хол ~ 25 кв.м., наляво с портална врата е вестибюл пак минимум ~ 25 кв.м. (при това почти квадратен, не правоъгълен), от вестибюла се влиза в 3 спални с големина в диапазона 15-22 кв. м. Кухнята е около 15 кв. м., банята около 10 кв. м. с прозорец. 2 балкона, малки, като на НС Simple Smile Цялата тази хубост е 135 кв. м. по чертеж (т.е. чиста площ). Върви с 1/3 ид. ч. от двора зад къщата, 1 мазе (към 15 кв.м.) и 2 тавана (към 30 и малко квадрата тотал).
В аналогичен апартамент в кооперация съм влизала на малките 5 кьошета.
И знам, че ще има много възражения за вестибюла, че е преходен към стаите, но такъв е бил стилът и начинът на живот по онова време, когато са строени тези кооперации/къщи.

А за вкуса - не само Баневи са така, и г-жа Сиракова (Илияна) е с такъв - преди години цял брой на "Наш дом" беше със снимки на имението им в Богров - барок отвсякъде, едни мрамори и гранити, колони и колонади и всички екстри.

# 573
Да, само холът е около 30кв, но прелива в кухнята като помежду им е камината. Общо цялото помещение е може би 60кв. По нот акт е 132 кв, което е въпросният хол с кухня, 2 бани, 3 спални и кабинет, килер и два големи балкона.

# 574
а и все пак само холът не е 60 кв, а е около 35-40 кв., заедно с трапезарията, която пък е свързана с кухнята и стаята на слугинчето, откъм втория вход. jedinait да каже колко е холът само, но не мисля, че е повече от 30-35 кв.
Познати имат такова наследствено жилище, което е "на цялата плоча".
А мястото е разкош! - до самата Морска градина.
Разказвали са ми, че покрай събитията през 1944г, понеже е било голямо,
то са им били настанили и други хора.
После са оправяли документите си за собственост.
Ето, за тази сграда пиша:
Скрит текст:

# 575
  • София
Аз пък се плаша от големи жилища ( в това число големи холове)
Мои роднини се сдобиха със заветен 4стаен в Центъра на София...след 1 година търсене
Целия го обзаведоха в бяло ( не буквално де, но светли мебели, стени и дивани)
Като им звънна и питам какво правят . Отговора винаги е подобен на:
"Чистим !"  Confused

# 576
Докато съм карала ски големи коментари за моя пост Mr. Green

Е, аз казах, че съм търсила жилище за себе си по концепцията "практичен и функционален дом за старини". И част от тази концепция е жилището да е достатъчно просторно за двама души (и от време на време  за трима), но да не е в повече от достатъчното, защото огромни площи влизат в конфликт с другите критерии за жилището за старини. И на желаното от мен място, с желаните от мен параметри намерих жилище с кухньохол около 30 квадрата. Разположението на врати и прозорци е такова, че спокойно смествам ъглов диван, голяма секция/телевизионен шкаф, трапезна маса и П-образна кухня с плот за хранене на двама души. Бих била доволна на хол по-голям с още 5 квадрата, но не повече. 50-60 квадрата определено не желая.

Та това беше важно за мен и няма значение кой с пари какво бил предпочитал, кое се продавало лесно и кое не. Хората са различни и имат различни вкусове. Всъщност това беше и предният ми пост - не всеки ламти за голямо.

# 577
а и все пак само холът не е 60 кв, а е около 35-40 кв., заедно с трапезарията, която пък е свързана с кухнята и стаята на слугинчето, откъм втория вход. jedinait да каже колко е холът само, но не мисля, че е повече от 30-35 кв.
Познати имат такова наследствено жилище, което е "на цялата плоча".
А мястото е разкош! - до самата Морска градина.
Разказвали са ми, че покрай събитията през 1944г, понеже е било голямо,
то са им били настанили и други хора.
После са оправяли документите си за собственост.
Ето, за тази сграда пиша:
Скрит текст:
Във всички такива жилища е имало настанени семейства, и в София е така. По соц. правилата не ти се полагало да живееш в повече от определена квадратура, разбира се, не се е отнасяло за елита. Знам и за случаи на семейства, изкарани от имота и интернирани извън София, а в техните имоти настанени от новата върхушка, това в края на 1940-те, началото на 1950-те. След 1990-та си върнаха собствеността и ползването й.
Аз пък се плаша от големи жилища ( в това число големи холове)
Мои роднини се сдобиха със заветен 4стаен в Центъра на София...след 1 година търсене
Целия го обзаведоха в бяло ( не буквално де, но светли мебели, стени и дивани)
Като им звънна и питам какво правят . Отговора винаги е подобен на:
"Чистим !"  Confused
За такива жилища си трябва чистачка, което създава допълнителни проблеми и те не са в парите, а в намирането на свестен персонал. Същото се отнася и за къщите. Някои ми говорят за роботи, ама аз не виждам как роботът ще ми почисти друго, освен подовете. Но това не е за тази тема, има тема за роботите.

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 18:07 от Анонимен

# 578
Може и да си права, за съжаление не съм достигнала ниво, да се чудя какво да си правя парите и да се закуча да живея на точно определена улица. Относно къщата и апартамента в ценъра, мнението ми е че човек иска там, където е свикнал. Много е трудно на дърти години да отидеш да живее на село, ако цял живот си живял на пъпа на град като София. Аз го усещам по себе си, но в други аспекти.
Аз говоря от личен опит - и за нас, и за приятелски семейства. Мястото  е най-важното, стига да покрива определени критерии: спалня за всяко дете и отделен кабинет-библиотека,  хол 60 кв не е сред критериите, но кабинет-библиотека е задължителен критерий. Затова и холокухнята не е приемлива, ако няма отделен кабинет, защото е недопустимо да се съхраняват книги на място, където се готви и има влага и изпарения.
Иначе за последното споделям напълно.

Кабинет-библиотека и аз искам Simple Smile

# 579
И аз бих избрала 20 кв хол, но като част от конфигурация:
Дневна (или т нар хол) - 20тина кв
Трапезария - дневната да прелива към тази трапезария, в която да има голяма маса с минимум 12 стола и шкаф бюфет със стъклени врати, в който да съм наредила красиви чаши за вино и сервизи за хранене. - тук още 20тина кв
Кухня - влиза се през врата към нея от трапезарията, или да има плъзгаща стена-врата към трапезарията и аз да решавам дали да съм част от трапезарията докато готвя, или да не съм Simple Smile. В нея да има и мъничка масичка/плот за хранене на 2ма души - още 20 тина кв.

Та да, събрах ги 60 но с тази конфигурация. Ако можех да избирам и имах съответен бюджет, така бих си конструирала дома. Simple Smile

# 580

Аз вече не. Вкъщи имам да има да няма стотина книги, такива на които държа да си ги имам, и те са в затворени шкафове. И още 1000 книги имам на киндъла Grinning
Изобщо вече библиотеката е отживелица - книгите събират прах, късат се, пожълтяват, тежат, като тръгнеш нанякъде можеш да вземеш само една-две, на плажа се късат и цапат от плажно масло...

# 581
Библиотека е отживелица, книгите - не.

# 582

Аз вече не. Вкъщи имам да има да няма стотина книги, такива на които държа да си ги имам, и те са в затворени шкафове. И още 1000 книги имам на киндъла Grinning
Изобщо вече библиотеката е отживелица - книгите събират прах, късат се, пожълтяват, тежат, като тръгнеш нанякъде можеш да вземеш само една-две, на плажа се късат и цапат от плажно масло...

Книгите за плаж определено не са за библиотека.

# 583
  • тук-там
Библиотека е отживелица, книгите - не.

Изобщо не е отживелица! От пускането на първия Киндъл книга на хартия не чета. Това обаче не пречи да си харесвам библиотеката и събраните томове в нея. Много уют внася, ако е направена добре. Peace
Не изисква и средства - от стена до стена и от под до таван - 25 -30 см дълбочина стигат. Само рафтове и красиви чела и окрайчване. Peace Долния ред - на 50 см от пода -  затворени шкафове, заради праха.

# 584
Точно така описаното не ми навява уют, нито ме умилява, а напротив, извежда на преден план спомени, за годишно почистване на такава библиотека от натрупания прах, когато бяхме деца, точно от стена до стена и от под до таван. Не бих си го причинила никога само като се сетя, че този резервоар за прах все още си седи при родителите ми (и те все така педантично си ги чистят, потрисам се). Да, изчела съм ги, да прекрасни са, но в днешно време не ми се връзва.То все едно да се умилявам при вида на пясъчното сандъче за писане и да държа пък там да си пиша и чета, когато някои са изнамерили вече технология за писане на папирус. Или пък да си искам свитъците папирус, и да отричам съвременната форма на книгата. Просто нещата се променят. Не е важен носителя на текста/идеята, а самия текст, или поне аз така си мисля.
Разбира се, обаче, че харесвам красиви библиотеки, от тези със стълбички за достигане на горните рафтове. Simple Smile. Ако имам такава, със сигурност ще има и малко елемент, да си почесвам егото Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 17:51 от 2109beforeGDPR

Общи условия

Активация на акаунт