Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 51

• 43 355
  • 758
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте! Вчера, след направен КТ на гърлоро, откриха на майка ми ларингиален хондросарком, ангажиращ дясната половина на щитовидния хрущял с вторична инфилтрация на гласната връзка. Днес й предстои вземане на биопсия и след седмица чакаме резултати. УНГ специалистите изискват потвърждение и от тази процедура, за да се установи на 100% същността на образуванието. В интернет има много малко данни, тъй като случаите на такъв рак са едва 1-5%. В паника съм. Предполагам, че всеки, който чува подобна диагноза е втрещен. Но ми е като гръм от ясно небе. Всичко започна с прегракналост на гласа и нищо друго. Тя се чувства много добре физически, няма нито болки, нито загуба на тегло, дори наскоро си прави профилактични прегледи и всички показатели бяха в норма. Възможно ли е скенера да греши (силно се надявам да е така, и всичко да е просто лош кошмар в резултат на преживян шок , тъй като скоро загубихме нашия тати, т.е. тя - мъжа си )?
Някой от вас сблъсквал ли се е с подобна диагноза?
Благодаря предварително на всички отговорили!

# 166
Хайде и аз да се отчета след първата химия. В понеделник бях приета в болницата  а вчера ми беше вливката Тази сутрин ме пуснаха. Категорично ми отказаха да се прибирам вкъщи след приема или след вливката. По пътека било с две нощувки и ако случайно им направели проверка  щели да отнесат 10 хил. лева глоба. Едно хубаво ми се накараха, след като разбраха намеренията ми да се прибирам , ама както и да е, останах . Вчера мина много добре, за сега също съм ок. Абсолютно нищо не усетих. От един час съм вкъщи и шетам , че за два дни отсъствие, можете да си представите какво заварих у дома. Надявам се все така леко да минавам, въпреки че знам, че с натрупването ще става по тежко.Доктора ме увери , че ако си пия изписаните лекарства , едва ли ще имам кой знае какви проблеми. Ми това е момичета за сега от мен. Хубав ден на всички!

# 167
kacha74, браво на теб Simple Smile
Аз още след първата бях много зле Sad
При нас даже се радваха като не оставаш в отделението да спиш . Понеже леглата никога не стигаха. Просто на третия ден ходихме с ЛК да се отчекираме.
Не си давай  много  зор с чистенето-  и утре е ден !

# 168
Хайде и аз да се отчета след първата химия. В понеделник бях приета в болницата  а вчера ми беше вливката Тази сутрин ме пуснаха. Категорично ми отказаха да се прибирам вкъщи след приема или след вливката. По пътека било с две нощувки и ако случайно им направели проверка  щели да отнесат 10 хил. лева глоба. Едно хубаво ми се накараха, след като разбраха намеренията ми да се прибирам , ама както и да е, останах . Вчера мина много добре, за сега също съм ок. Абсолютно нищо не усетих. От един час съм вкъщи и шетам , че за два дни отсъствие, можете да си представите какво заварих у дома. Надявам се все така леко да минавам, въпреки че знам, че с натрупването ще става по тежко.Доктора ме увери , че ако си пия изписаните лекарства , едва ли ще имам кой знае какви проблеми. Ми това е момичета за сега от мен. Хубав ден на всички!

Браво Кача, дано ти минават все така леко вливките... Докторите казваха ли ви за лекарства, които да закупувате и да слагат в системите за по-леко минаване на химията? На мой познат баща му беше с рак на дебелото черво и от комисията или лекарите преди вливките са му дали да купи някакво лекарство, което да се слага допълнително  и така вливката се приемала по-добре от организма. Поръча го от Турция за някакви 5-6 лева.
Отделно току що ми звъннаха за петскенера на майка. В събота в 09ч я искат в болницата. Вчера при записването ми казаха, че не трябва след скенера да има контакти с лица под 40 г., а аз съм на 36 г и трябва да я взема след това. При вас някой нещо подобно казвал ли ви е? Колко продължи скенера като времетраене и гадно ли е като изследване за самия пациент?

# 169
  • Варна
nadejda_hope, не спирайте да вярвате и да се борите. Отърси се от паниката колкото се може по-бързо. В началото винаги е трудно и всички тук те разбираме, с каквото можем ще те подкрепим. Най много ме е яд, че болшинството в темата пряко няма с какво да помогнем, освен кураж да дадем и на теб, и на майка ти. Относно ниския процент, да притеснително изглежда на пръв поглед, когато се окаже, че дадено заболяване е много рядко срещано и неизучено из основи, но пък има хора кадърни и отдадени на професията си, които и с такива случаи се справят. Моят идол, любимец и пример за подражание е Брус Дикинсън. Неговото пък злокачествено образувание в езика... колко хора са чували за подобно нещо... пребори го тоя рак, миналото лято едно хубаво ни израдва в родния ми Пловдив с грандиозен концерт, а аз понеже съм си му фенка го следя още по-изкъсо и още повече му се зарадвах като разбрах, че освен страхотен вокалист, човек преборил рака, фехтовач, продуцент е и пилот... и какво ли още не, та на всичкото отгоре успял и "пилотската си книжка" до по-висока категория да защити. Вече не само самолетчето на Iron Maiden има право да пилотира, но и от ония най-големите пътническите. Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Така че... потърсете някъде обща мечта с твоята майчица, задайте си цел, следвайте я, чудеса наистина се случват понякога и място за паника или абдикиране няма.

kacha74, ами те така правят понякога. И аз веднъж им киснах до сред нощите заради проверка от здравна каса, че даже ме караха и в леглото да си стоя, а мен ме не свърта на едно място в същото време, но явно такива са им процедурите, когато им се подшушне, че ще ги проверяват. Няма лошо в интерес на истината и от такъв вид контрол. Радвам се много, че се чувстваш добре. И наистина както DZ те посъветва не се изсилвай много, не е сега момента да се правиш на супергерой и се пази от тоя грип дето ми го споменават тук по новините тия дни. Чудесно се справяш, огромно БАРАВО! Не е задължително нещата да се натрупват и по-тежки с времето да стават вливките. На мен лично най-тежка вливка ми дойде като ми смениха препарата. Ни първа, ни втора, ни трета усетих, но като ми вкараха и един Доцетаксел и малко ми се замая главата. И това си мина обаче без драми, нужно ми е било явно само време да се нагодя към лекарството.

Да се отчета и аз. Последно ви писах, че второ диспансерно наблюдение ми предстояло, малко съм ви поизлъгала, трето се оказа - просто в главата си първото така и не отразих понеже нищо повече от вземане на кръв не ми правиха. Днес имах вече и ехография на корем.

Черен дроб - неуголемен, без огнищни лезии
Жлъчен мехур - без конкременти, нормална дебелина на стената
Панкреас - с нормални размери, без огнищни лезии
НБЖ - без патологични промени
Бъбреци - с нормална топика, без конкременти
Пикучен мехур - с гладки стени, без дефекти в лумена и по контура
Матка - с нормални размери за възрастта
Яйчници - киста в ляв яйчник с размери 17 мм

Т.е. като изключим тая кистичка в левия яйчник май излиза, че съм повече от добре. Това бяха не малкото добри новини от мен и отчет.

# 170
valmigo Докторът ми е изписал за вкъщи Зофран, Деган, Ранитидин и Медрол. Пият се 3-4 дни след вливката. В болницата по време на вливката ми сложиха в системата Зофран.И още една инжекция, която не запомних как се казва. Вечерта към 22,00 часа колежките по съдба ме посъветваха да си искам инжекция Зофран , въпреки че не ми се гадеше. Направих го ,  е послъгах малко сестрата , ама в името на доброто за мен .Постави ми инжекцията , сутринта ме изписаха и още в колата си изпих Зофрана

# 171
Спиритче , щях да ти пиша , че ти е трета ама викам да взема да си замълча 😂
Нали знаеш , че аз си те следя 😘😘😘
Радвам се , че всичко е наред 🤗🤗🤗

# 172
Спиритче, браво за резултатите. В понеделник преди да ме приемат като минах на ехографа и доктора ми казва: Госпожо,  Вие сте мечта за крадците на органи. Абсолютно здрава сте. И мен като ме напуши смях и му казвам: Здрава , здрава, ама болна от рак. А пък той: Това е друга тема , Ще стискам палци всичко да е наред!
Страшно ми повдигна духа този човек и някак си в настроение влезнах в болницата.

# 173
valmigo За скенера нищо не мога да ти кажа .Никой не ме е пращал на скенер.Единствения скенер който минах, беше този преди лъчето, но той е по различен.Май служи само за маркирането.

# 174
  • Другата България
Здравейте! Вчера, след направен КТ на гърлоро, откриха на майка ми ларингиален хондросарком, ангажиращ дясната половина на щитовидния хрущял с вторична инфилтрация на гласната връзка. Днес й предстои вземане на биопсия и след седмица чакаме резултати. УНГ специалистите изискват потвърждение и от тази процедура, за да се установи на 100% същността на образуванието. В интернет има много малко данни, тъй като случаите на такъв рак са едва 1-5%. В паника съм. Предполагам, че всеки, който чува подобна диагноза е втрещен. Но ми е като гръм от ясно небе. Всичко започна с прегракналост на гласа и нищо друго. Тя се чувства много добре физически, няма нито болки, нито загуба на тегло, дори наскоро си прави профилактични прегледи и всички показатели бяха в норма. Възможно ли е скенера да греши (силно се надявам да е така, и всичко да е просто лош кошмар в резултат на преживян шок , тъй като скоро загубихме нашия тати, т.е. тя - мъжа си )?
Някой от вас сблъсквал ли се е с подобна диагноза?
Благодаря предварително на всички отговорили!
Всичко е възможно, въпросът е да не се панирате, да изчакате биопсията, резултатите от нея и след това вече да действате ако има нещо притеснително. Намерете "вашия" лекар, доверете се и нещата ще са наред.

# 175
  • София /Абсурдистан
Да се отчета и аз. Прегледаха ме, на ехораф се вижда фиброзна тъкан с малък лимфадем, това е уплътнението, като буца изглежда, но не е тумор и нов тумор не се вижда. Маркера със стойност под 50 не го броят за притеснителен, въпреки че преди операцията си имаше тумор и разсейки в лимфите и маркера беше 36 и нещо, ама както и да е. И казаха същото - ако има нещо, то ще да е на клетъчно ниво и само пет скенера ще го покаже. Та следващата седмица във вторник ще ми дадат дата и за пет скенер и маркера ще го следим. Това е.

# 176
  • Варна
Лейди, само не се притеснявай. Щеше да е по-притеснително честно да ти кажа, ако нищо не бяха открили. Важното е, че няма данни за рецидив или ново туморно огнище. Кълцани сме не малко, очаквано е в оперираната зона да започнат да се появяват такива втвърдявания, калцирания, фиброзни образувания и т.н. "находки", които за по-кратко ни ги обобщават като попитаме "Какво е?"

Стискам палци другата седмица на скенера всичко да е ок. Имам обаче и нещо като препоръка да не прекаляваш с тези всички видове скенери или изследвания. До тук се подложи на какво ли не - скенери, ренгени, мамографии, онова там с контрастното вещество какво беше не помня, реконструкции, вените ти сигурно са станали по-зле и от на наркоман, калцирали са се, скрили са се "на дълбоко" и само кандидат пенсионерка старша сестра може да ти ги налучка до втори опит без да спука... Сами по себе си и тези интервенции не са съвсем безобидни и си носят последици. Не ставай параноик, довери се на тялото си и на усещанията си и само когато е нужно, тогава претоварвай с нещо допълнително като процедура или изследване.
Мери Ан много добре го написа било то и не към теб насочено, а към друга съфорумка.
Намерете "вашия" лекар, доверете се и нещата ще са наред.
Намери и ти "твоя" лекар и му се довери. Ако усещаш нуждата постоянно след всяко становище на сегашния до второ мнение да се допитваш и наново и наново да се изследваш... някак си не ми се струва съвсем ок тази картина... към смяна клони сегашния лекар или лекуващ екип...

Последна редакция: ср, 23 яну 2019, 13:54 от Spirit Crusher

# 177
  • Другата България
Аз от гледна точка на нашия "опит" го написах.
При нас онколози няма, и свестни уролози няма. При първото изследване на PSA-да е жива и здрава личната, назначи му го профилактично, защото е над 50 години, и завишената стойност посетихме местен уролог, който дори и не го прегледа, а назначи антибиотик, само въз основа на завишения маркер.
Съответно изгърмяхме направлението и отидохме на частно в София, при известен професор уролог. И там се започна с изчакването, нови медикаменти, маркера си стои висок, не пада, но той не назначава биопсия, а само нови и нови прегледи и проследяване. Tired
И тогава намерихме съвсем случайно "нашия лекар", съвсем неизвестен млад уролог от Света Ана.
Веднага назначи биопсия, на база резултата операция, каквото предложи се съгласихме, направи я и...така.
След нея винаги, когато имахме перипетии - писах вече за тях, имаше и едно инцидентно покачване на маркера, все се допитвахме до него и всичко, което каза и ни посъветва да направим, направихме и не сгрешихме. При съмнението на врачани за разсейки в костите беше категоричен, че не са още преди да мине консулта при Цоневска - знаеше какво е видял и извадил при операцията, имаше и епикриза и стадиране на тумора. И така и стана.
Та затова е важно да имаш пълно доверие на лекаря си.

# 178
  • София /Абсурдистан
Скоро ми смениха лекарката. Не мога да се оплача, но от болницата ми ги назначават тези изследвания. Няма как да си сменявам аз сама. Много е сложно също и да си вземам документите и да ходя на друго място, а болницата  тук ми е в квартала. А и нямам причина също. Лекарите се страхуват да не изпуснат нещо и на всички рискови назначават такива изследвания по схемата и след комисия. При мен са се впрегнали, защото когато го откриха, само за 2-3 месеца се беше развил квартиранта до 2 към 3-ти стадий. Просто ако има нещо, много бързо върви при мен и затова. По-добре е да няма де. Страх лозе пази. Откъм болната страна, на ръката вените наистина са се скрили. Скенера ще е след месец и половина, другата седмица ще си взема дата само.

# 179
  • Враца
Надежда, имах колега с такава диагноза. За съжаление почина много по- късно от тежка алергична реакция след ухапване от оса и не мога да попитам за подробности. След операцията си ходеше на работа до последно. Имаше изменение в гласа но това не пречеше.
Доверете се на лекарите.

Общи условия

Активация на акаунт