Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 12

• 58 623
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
  • София
В една аптека ми казаха, че луголов разтвор се продава с рецепта.
От къде да си взема?

# 616
  • София
Аз не мога да разбера ,как при нормална кръвна захар и нормален инсулин на 120 минута ,сутрин инсулина  е даже по-висок от колкото след обременяване със глюкоза..И кръвната захар на 60-та минута е колкото кръвната захар преди обременяване..?(на danielad изследванията)

да,бе много странно....Не е ли нормално кръвната захар да се повиши след обременяването?Как така спада след глюкозата?

# 617
От къде да си взема?
Лугол създава "най-използвания  оттогава (1835) до днес разтвор за дезинфекция на повърхности и инструменти". Вътрешно не се приема!
Има таблетки йод, които се използват в случаи на радиационна авария.
Има хранителни добавки с приемливи за профилактика количества йод. Келп например.

# 618
  • София
Да, ама в келпа има много малко йод. Трябва да го ям с лъжици не, ами с черпака.

Всичките видове са за вътрешен прием, иначе знам за какво се ползва, но вече има разтвори за перорален прием Simple Smile
https://www.google.bg/search?q=lugol%27s+iodine+internally&s … =1173&bih=583

# 619
Здравейте, мили хора !
Извинявам се, че така нахлувам в темата, но исках да питам нещо за своя приятелка.
Предстои и Инвитро опит и си прави ОГТТ.
Ще приложа снимка с резултатът, моля да се включите с коментар дали всичко е наред !
Предварително благодаря за всяко изразено мнение. Simple Smile

# 620
Здравейте, ще напиша съветите от ендото след вчерашния преглед. Надявам се да са полезни:
За главоболието каза, че до няколко дни след достигане на изписаната доза, ще отшуми.
Същото важи и за гаденето, но предупреди, че може да се прекали с храната след това.
За липсата на енергия и сънливостта (не мога да се събудя и след като стана съм неадекватна за дълго време) - според нея трябва да намаля приеманата доза и да остана така за по-дълго. В моят случай от 1000+500+1000 да мина на 500+500+500 за две седмици след това на 500+500+1000 за месец. Ако съм преодоляла това състояние да увелича отново.
Общо взето остава самонаблюдение и саморегулация на дозата при зададени мин и макс единици.
Изписа ми витамин Д, но не каза нищо за К2.
Остави ме без терапия за ЩЖ при TSH на горната граница.
За храната: без обичайните заподозрени, разбира се Joy
На оплакването ми, че от глюкофажа ми се иска въглехидрати и съм се разтрепервала каза, че моркови, цвекло, ряпа, зелени ябълки, дори малките портокалчета, които използвам аз, няма да ме убият и да си ги ям. Обаче нищо друго и колкото се може по-малко. Да се наблюдавам и да огранича плодовете с времето. Предположи, че ще съм по-добре на зоната (без картофи и т.н.) и с по-малко мазнини, за да изчистя мазнините, но ме остави аз да си реша.
Друг съвет, който ми даде, е да се храня в малки десертни чинийки. Отначало каза да си ги пълня колкото искам и после ще свикна и няма да ги препълвам.  Ама като се знам каква съм, сигурно ще трябва по пет пъти да се храня...
Малко дълго стана, но дано е полезно.

# 621
Може ли да попитам, как може да се определи дали човек има недостиг на йод. Има ли изследване и не е ли рисковано да се приема, ако не знаем дали имаме нужда или не?

Казвали са ми да си намацам ръката с йод и ако изчезне бързо, значи имало недостиг. Но колко е вярно не знам.

Невенче, малко ме уплаши с това белене. Може би трябва да съм отпуска и да го направя.
Не разбрах само каква е тази писта.

# 622
  • Paris, France
Може ли да попитам, как може да се определи дали човек има недостиг на йод. Има ли изследване и не е ли рисковано да се приема, ако не знаем дали имаме нужда или не?

Има изследване, но то не е показателно при ИР. Пият се 50мг, май беше, йод и се събира урината 24 часа. Мери се Йода в в нея и ако е малко, тялото явно задържа йод, защото има нужда от него. При ИР, обаче, се изпикава повече йод от нормалното и от там дефицита. Йодът е опасен само при недостиг на селен. При мене определено липсваше жестоко. Симптомите, който изчезват като имам достатъчно йод са: емфизема, алергия пролетта с кихане и червени очи, болки в левия яйчник, течащ нос без да съм болна или поне влажен. Понякога ми пресъхва гърлото и даже се разболявам от ангина от сухотата като взема йод. Това е от липса на витамин Ц и се оправя още същия ден с 1-2 грама витамин Ц. Друг неприятен симптом при мене е акне по дланите на ръцете. Това нищо не го оправя. Може би трябва да вземам и другите витамини, които се пият с него. Не съм пила огромните дози, които пият из разни групи. Пия комбинация от калиев йодид и йод, защото различните органи имат нужда от различен вид йод. 20мг е максималното, което съм погълнала наведнъж, но станах цялата в акне (дланите) и спрях. Веднъж седмично по 5-6мг ми е достатъчно и тогава нямам неприятни симптоми. Лятото на две седмици веднъж, че иначе много се потя. Изследване на селен е нужно. Моят се оказа над норма. В дните, в които пия йод ям 5+10 бразилски ореха. На следващия ден пия витамин Ц. Тук повечето лекари го отричат.

# 623
  • София
Невенке, какъв йод пиеш, по- точно от къде го взе?
Fortuna, приятелката ти със сигурност има инсулинова резистентност с прилежащата ѝ хипогликемия на 4ти час, която тук е видна- захар под 3. Регулацията ѝ доста е разбрицана бих казала. Въпреки че другите стойности не са чак толкова стряскащи, за мен е плашеща ниската захар на 4ти час. И видях само 2 инсулина.  

# 624
Здравейте, мили хора !
Извинявам се, че така нахлувам в темата, но исках да питам нещо за своя приятелка.
Предстои и Инвитро опит и си прави ОГТТ.
Ще приложа снимка с резултатът, моля да се включите с коментар дали всичко е наред !
Предварително благодаря за всяко изразено мнение. Simple Smile

Освен това пролактинът е ужасно висок, както и FSH. Непременно консултация с ендокринолог.

# 625
  • Paris, France
От къде да си взема?

На мене ми го направиха без проблем в денонощната до Пирогов преди 5 години. Мога да опитам да ти съдействам ако имаш възможност да идеш до Пирогов. Драсни ми на лични. Най-евтините възможно е и е същото като това:

https://www.amazon.com/LugoTab-12-5-mg-180-tablets/dp/B00MYJQ6A8

Пробвала съм и двете, но действието на течността е по-бързо и ме кефи, че няма чупене на хапове и гълтане. На тебе ти трябват и двете форми заради СПКЯ. Мене даже вкуса ме кефи. Имам чувството, че ми чисти устата.

Смаяна съм, че искат рецепта. Продава се във ветеринарни аптеки за морски аквариуми. От там също съм купувала.

елора, каква писта? Нещо съм натиснала неправилна буква или коректорът е променил думата.

Фортуна, приятелката ти трябва незабавно да се консултира с репродуктивен ендокринолог. Инсулинът и захарта явно не са добре. Не мога да видя всички стойности от телефона, но по описаното има реактивен диабет. Това е най-малкия проблем. С FSH 17 ин витро не може. Под 10 го искат. Веднага потърсете добър ендокринолог!

беки8, супер съвети е дал ендокринолога. Я ми кажи кой е! Повечето доктори не си падат по витамини. Цяло чудо е, че са ти изписали витамин Д. Просто си купуваш К2 и си го пиеш.

пенева, хапчетата йод за аварии са точно калиев йодид. Това съдържа и лугола + йод.

Келп не съм била, защото в него има и бром. А, пих веднъж, отдавна и не е моето. Повече не бих си купила. Някои хора с чувстват по-добре на келп. Не съм от тях.

# 626
  • София
И аз първо се опулих на FSH-то, ама после видях, че референтните стойности са други Simple Smile
Тия, на които го искат до 10, са до 12-3, а тук е до 20 и няколко.

Ще отскоча тия дни до аптеката на Пирогов. А по интернет също го има, да. Аз също искам баш йод, че с келп не ми се занимава. Взех и и специална йодирана сол : ))

# 627
Гледам обсъждате йода, тъй като аз имам алергия към йод когато ми се проявяяи ми забраниха да ям определени храни в които се съдържа повечко йод- орехи, зеле, боб, риба. Така че някой ако иска може да наблегне на тези храни и да види дали не може да си набави липсите.

# 628
Невена, какво означава 'реактивен диабет'?

# 629
  • Варна
beki8 , я си напиши щитовидните хормони, или поне ТСХ да видим колко е . Как ще те остави без терапия , при положение, че си уморена, заспала и дълго време не можеш да се вдигнеш на крак след сън ...
Много хора, просто не разбират, че проблемите са от щитовидната, защото стойностите на изследванията им са референтните граници

Но! Тези граници са ориентир повече за болните , отколкото за здравите. Същото е с Инсулина, горна граница 25 на гладно , означава проблем.

ТСХ 4.2 , колкото е горната реф.стойност на лабораториите също означава проблем. Здрав човек няма такива стойности, освен ако не е единичен случай, след шок/стрес и не се повтори никога вече .

Общи условия

Активация на акаунт