Бързи въпроси и отговори на тема КЪРМЕНЕ - тема 18

• 31 224
  • 732
  •   1
Отговори
# 345
Моята дребосъчка за 5-тия месец е качила 250грама. Не съм възхитена, но бях подготвена Simple Smile ЛЛ е доволен 😂
Скоро ще почвам захранване и си представям какво чудо ще е 😆
С кака й стана лесно, ама тук предвиждам упорство 🤔

# 346
И витамини си поръчах. Отделно и метилирани от групата Б . Тази мая кога я пиеш? Профилактично или като усетиш ,че излиза?

Пчелен прашец и клеева тинктура могат ли да се приемат?
Маята като усетиш, но и сега няма да навреди на излязъл.

# 347
Е то в такъв случай бирена мая да пие. Хем за лактацията е супер, хем е богата на витамини от група Б и не само.

Диди, ти знаеш, че момичето ми е фино. Но от 6ти месец насам качва между 250-300гр, като за 9ти точно 300гр. Вероятно е от боледуването му това, предполагам, че ще навакса бързо 😉
Dolca, моето мнение е, че в един времеви период ще настъпят твърде много изменения за бебето ти - захранване/ смяна на приспивния ритуал/отбиване. Ако искаш и трите едновременно да се случат, това ще е много драматична промяна в рутината на бебето, ще я понесе тежко и адаптацията ще е трудна. Тоест, ще имаш екстра нервно, неутешимо и ревящо бебе. Така, че опитай поне плавно да въвеждаш промените. Започни с приспиването - замени приспиването с гърда с друг ритуал. Така 1 месец. После захранването. Виж как върви и тогава реши за отбиването, защото с 2 лъжици пюре няма да получи бебето ти нужните ми калории. Ще трябва да въведеш АМ или да продължиш да кърмиш. Като при много бебета, като моето, нощните кърмения се връщат при захранване, просто си наваксва млякото нощем.

Ти може и да си планувала ей сега на 6 месеца става и спирам да кърмя, само, че бебето може да реши друго. Ами ако не е готово за твърда храна? Някои бебета стават готови за захранване по-късно. Какво ще правиш в такъв случай? Разбира се, може да даваш АМ, ама дали бебето ще го пие и дали ще ти се занимава да ставаш и да правиш мляко в 4-5 сутринта?
LoveFairy, защо упорство? Изчакай детето само да даде сигнал, че е готово за захранване. Да се пришпорва децата да ядат за мен е толкова абсурдно, колкото да си тикнеш бебето, което нито лази, нито се изправя, в проходилка.

# 348
Кактусче, аз ще предлагам , то насила не става Simple Smile

# 349
Въпрос с повишена трудност - какво е препоръчителното количество вода, което може да пие бебе между 6 и 12 месеца. Навсякъде намирам до максимум 3-4 ounces, демек към 120 мл на ден. Така ли е или аз нещо не се ориентирам? Знам, че не е точно за кърмене въпроса, но възникна спор в друга тема и знам,че ще ни бъде полезно да обменим опит 🙂

# 350
Според мен правилният отговор е (както и за всичко останало) колкото иска. Предлагам всеки ден по няколко пъти, ако иска да пие. И с първото дете така процедирах.

# 351
То е ясно. Ама ако кърмено бебе изпива 250 мл на ден, е ли това ок или е за сметка на кърма?

# 352
  • над кукувичето гнездо
То, на 6 месеца вече си показва дали предпочита кърма или вода в даден момент. На 12 още повече.

# 353
  • Варна
Когато бях бременна, за да предовратим активиране на херпес пиех биозин(активира се въпреки това), сега докато кърмя пак го пия по препоръка на педиатърката в зимния сезон. След като родих педиатърката ми каза, че херпесът се активира поради липса на лизин, доста търсих да го пия като добавка, но се оказа, че е бил спрян от доста години, намерих го като фитнес добавка и не посмях да пия, не знаех колко мога да разчитам, че е чист. Това може да е полезно по темата:
https://www.puls.bg/dieti-c-22/lizin-sreshchu-kherpes-n-2250
Писах и в темата за бебетата скоро, много повече от мазането с Ацик и подобни, ми действа нишадърът(амониев хлорид, в аптеките го има). На тампон смесвам много малко от него със същото количество вода, буквално го изгаря много бързо. И много трябва да се пазите от контакт с децата, по принцип бях чела, че с кърмата им се предават антитела, при положение, че майката е носител на херпесния вирус, но все пак. Когато пада имунитетът и от стрес, се отключва вирусът. Много пъти ми се е активирал херпес, откакто сме с бебето, за щастие не сме имали проблеми, но ми е доста притеснено всеки път.
Много бях търсила по темата с водата, откривах препоръчителни количества общо течности, което няма как да засека, не знам колко кърма поема от мен, включват се супи, течности в храна, всичко. Със  захранването започнах да предлагам вода, след 7-8 месец пиеше към 100 мл мисля, но и много разливаше постоянно. Просто следя за редовно напишкани памперси и за цвета на урината, да е светъл(поне веднъж на ден се случва да пишка пред мен: след баня или при смяна на памперс), отделно детето само си показва дали е жадно, когато предлагам вода. Не съм имала проблеми, изследванията на кръв и урина като цяло са добри.

# 354
И аз мисля като Иса. Имало е случаи с малкия шишето с водата да му е в ръцете, но той да го хвърли и да дойде до мен и да си навре носа в гърдите ми. Но пък и не очаквах да кажеш, че малката пие 250мл. Grinning

# 355
  • София
Като се е отворила темата за водата ще се включа с един въпрос.
Ние сме изцяло на кърма 2++ месеца . Трябва ли след всяко хранене да предлагам вода, за да почне да я пие.
Моето бебе хич не я ще.. Педиатърката на последния преглед пак ми натърти да предлагам... Аз вече почти не се сещам да и давам, защотото тя хич не я иска.
Какво ще ме посъветвате?

# 356
  • Лайпциг / Перник / София
Привет! По темата с водата, която Кактусчето е повдигнала, става въпрос за моя син. Аз попитах вчера в друга тема, по колко пият децата ви на ден. Синът ми е на 9++ и вода през деня пие винаги когатл му предложа, а аз предлагам основно по време на и след хранене с твърда храна и когато си играе активно, говори повече и се разхожда из апартамента. Винаги пие и това не ме е притеснявало до сега, защото явно си му се пие, а и памперсите винаги са обилно напишкани. Количеството, което изпива е относително, защото не мога да засека на 100% колко изпива - сменям често водата и не чакам да изпие цялото количество от шишето, за да я сменя. Иначе е кърмено бебе и суче рано сутрин, преди първата дрямка предиобед, преди втората дрямка следобяд и преди лягане за вечеря, както и 3-4 пъти през ноща (понякога и повече).
Това, което ме накара да се замисля за тази вода и по-скоро, дали не може да е за сметка на кърмата е това, че от няколко дни започна на някое от нощните събуждания да отказва да суче, а като предложа вода пие, после се завърта на другата страна и заспива.
В интернет аз откривам статии с упоменато общо количество течности изчислено на килограм тегло (100-120мл/кг тегло), което аз също няма как да изчисля, защото не знам колко точно кърма поема от мен. Има ли повод за притеснение според вас?
Благодаря предварително на споделилите мнение! Hug
П.С. Тази нощ се опитах да му дам само да суче - без вода, но на 2 пъти се въртеше на ляво, на дясно след като се беше насукал и затова предложих вода и пак - пи няколко глътки, завъртя се и заспа. Засекла съм, че през ноща е изпил 70мл вода.
Еуфория16, аз бих те посъветвала преди 6ти месец (захранването) да не предлагаш на бебето вода! Щом кърмиш и ако е на поискване, бебето си утолява и жаждата с кърма! Нямяа нужда да предлагаш на толкова малко бебче вода.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 07:58 от Angelaaaa

# 357
  • София
Здравейте момичета.
По лицето на бебчо се появяват едни пъпчици и цветът на акото става зелен, рядко е и почва да мирише. Мисля, че е от едно истинско прясно мляко, което пия. Почти съм сигурна, защото става за втори път.
Ако е от него, достатъчно ли е да го изключа от менюто си или трябва да давам на бебето нещо допълнително за коремчето?
От 3-4 дни давам БиоГая заради смътни наченки на колики. Може ли от нея да става това (това ми е другото предположение) или не би трябвало?

# 358
Явно се буди детето от жажда, не виждам какво може да ви притесни. Щом иска вода нека пие, не е толкова малък.
С предлагането на твърда храна трябва да се предлага вода, по-рано няма нужда. Кърмата от какво е съставена според вас Simple Smile
Най вече си зависи от детето колко вода ще изпива, според мен. Както възрастните хора не пият едно и също количество течности, така са и децата. Никога не се опитвам да вкарам детето в някакъв стандарт, толкова храна трябва да изяде, толкова вода да изпие. Доскоро дори моят син се наяждаше с половин порция от детската кухня. Ами, реших, че толкова му е капацитета и не съм го тъпкала насила. Нито пък съм го наливала с вода като не иска да пие.
Зазу, не мисля, че е нужно да му даваш нещо. Просто спри ти да пиеш. За Био гаята не мога да кажа, но не би трябвало да е от нея. Все пак предназначението й е да помага на стомахчето, а не да вреди. Като спреш млякото, то ще се разбере.  

# 359
Здравейте, момичета!
С диагноза интеркостална невралгия съм, с адски болки в ребрата, гръдния кош и гърба. Ходих при ЛЛ и минпредписа Милгамма и Магнерот. За Магнерота - окей, няма проблем да кърмя, но в Милгаммата има голямо съдържание на витамин Б6, който често се използва за ествствено отбиване и намаляне на кърмата. Проверих в e-lactancia, но тям това лекарство го няма. Изрично предупредих ЛЛ, че кърмя, но като прочетох листовката започнах да се разубеждавам да пия лекарството.
Изпробвах и други методи. Изпих един парацетамол вчера и отидох на масаж. Жената, която е физиотерапевт направо ми намести кокалите, но резултат никакъв.
Има ли други момичета в подобна ситуация и как сте се справили? Някакъв съвет можете ли да ми дадете?

Общи условия

Активация на акаунт