Захранване - въпроси и отговори - ТЕМА 4

• 44 800
  • 724
  •   1
Отговори
# 435
Ама това си е богатство. Да заспива с кърмене. Възползвайте се, докато можете. Дъщеря ми скоро става на 10 месеца, все още е основно на кърма, да не кажа почти само, и на гърда почти не е заспивала. Да приучавате детето тепърва на адаптирано мляко, при положение, че имате кърма, ми се вижда безумие. Никаква гаранция нямате, че ще спре да се буди нощем, или че ще заспива на шише.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 17:57 от Lol90

# 436
Малко опит и от мен - докато се регулира режима ни, цедях и бебо пиеше от шише и сучеше от гърда.Откакто спрях да цедя след 2рия месец той съвсем отвикна и не може да засуче от бибата на шишето вече, нито да приеме вкуса на АМ.Купих веднъж аптамил да пробвам, че мислех да го уча на АМ, ама ТЦЪ. А пък и залъгалка не съм давала никога също

# 437
  • София
Момичета, пуснах нова тема "Кой какво хапва днес?" Едно време беше много активна, взимах си идеи с голямото дете https://www.bg-mamma.com/?topic=1100061 .
Няма значение дали бебето е кърменто или на адаптирано мляко, за деца от началото на захранването-4 или 6 месеца нагоре. Ако стане активна, може да направим две-за до годинка и 1+ . Преди мисля, че бяха разделени по подобен начин, но засега ще стартираме с една Simple Smile

# 438
Здравейте!

Моля за помощ...
Спанак на бебе 9 ++. Купих спанак, измих и го замразих във фризер.
Ама сега чета разни неща за спанака, по-специфичен бил...та се чудя този спанак дали мога да го давам на бебе и как?

# 439
Ми аз давам по една "бомбичка", колкото кутийката от яйце киндер. Така съм си го приготвила във фризера. Това с 1-2 картофчета и има за 2-3 порции... не прекалявайте, че е голямо акане след спанак.

# 440
  • София
Здравейте!

Моля за помощ...
Спанак на бебе 9 ++. Купих спанак, измих и го замразих във фризер.
Ама сега чета разни неща за спанака, по-специфичен бил...та се чудя този спанак дали мога да го давам на бебе и как?

Желязото вътре е по-тежко за стомаха, понякога може да предизвика стомашен дискомфорт. Но е рядко и вероятно се случва при по-малки бебета.
Аз съм правила спаначени палачинки, омлети, принцеси със спанак и яйце.

# 441
Това, че спанака има много желязо е мит, нитратите са проблема.

# 442
  • София
В спанака има нехемово желязо. То се усвоява по-трудно, но все пак може да се отрази на някои деца.
И на възрастни-и аз съм имала черни изпражнения от него Laughing  Много обичам зелении, а явно ми идват малко тежички.

# 443
По принцип, за да се усвои по-добре нехемовото желязо от растителен произход е добре да се съчетае с хемово, т.е. от животински. За 100 грама спанак има 2.7 мг желязо, а за 100 гр. боб или леща около 10 мг. Много по-вероятно е да се изяде 100 гр леща, отколкото 100 гр. спанак от бебе. За мен спанака е основно разхлабително.

# 444
Кога мога да въведа пащарнака? Почнах да захранвам бебешока преди 10 дена с картоф и морков и днес яде половин пюре смесено.

# 445
Може да е сред първите храни.

# 446
А добре, тогава още утре й давам.
Може да е сред първите храни.

# 447
Здравейте!
От 10 дни се захранваме, в началото без особен успех, но вече имаме напредък. До сега е само на тиква, тъй като имахме ваксина.
Бих искала да попитам няколко неща.
1. Приготвям пюретата вкъщи. До 48 ч ги съхранявам в хладилник. Какви са възможните варианти за по-дълго? Достатъчно ли е да го налея в буркан горещо и да го обърна? Ще става ли за консумация след седмица да речем?
2. Тиквата киснах в студена вода за около час. Четох, че се слага и сода, но не сложих. Всички зеленчуци и плодове ли киснете?
3. Педиатърът ме посъветва вече да въвеждам месо. Имах намерение да вкарам още няколко зеленчука на обед. Да предложа каша с плод за СЗ и чак тогава месо. Какво ще ме посъветвате? Жълтък нали след месо и колко време след него?
4. Колко време след започване на захранването се очаква да имаме заместено хранене? За 10 дни вече си хапва по 80гр и след това давам и АМ. Пийва между 100 и 140.
5. С кой зеленчук да продължа? От вчера акото му се промени, вече е оформено и по-твърдо. Притеснявам се да не го запека - казаха ми, че морков запича, а картофа бил тежък.

Много изчетох и се обърках. Ще съм благодарна да получа синтезиран отговор на въпросите си.Hug

# 448
Здравей fuzzy, ще ти отговоря как съм правила аз:
1. Аз съхранявам точно така - до 48 часа. Правя пюретата вечер и ги ползвам в следващите два дни. Веднъж само съм заварявала буркани.....но не мисля че труда си струва. Това с обръщането е вариант.....но винаги има риск да не се е обезвъздушило......т.е да не фъсне после като го отваряш.....и така продукцията отива на кино. За себе си в момента правя следното улеснение - сварявам микс от зеленчуци ( тиквичка, морков, магданоз, пащърнак, лук и т.н.....според това с какво съм захранила) и си правя на торбички в фризера по 120-150гр. Ползвам ги, като добавя сварен картоф или нещо друго (ориз, елда, просо, кус кус, овесени ядки)......което приготвям в съответния ден. Тиквата пък си я правя пак на торбички във фризера, но сурова, нарязана на кубчета. Месото си замразявам във формички за лед, кубчето е около 20гр.
2. Плодове и зеленчуци не съм киснала. Кисна само зърнените култури - просо, овесени и ръжени ядки, елда. Ориз и царевица ползвам като грисове.
3. Аз въведох пилешко първо, направих почивка и после жълтък. Но това по някакво мое усмотрение. Не мисля че е проблем да е обратното. Бях въвела определен набор зеленчуци и плодове и след това месото.
4. За заместването, според мен при всяко дете различно се случва. При нас два месеца и половина след началото имаме две заместени.
5. Пащърнака не запича. Може да вкарваш и тиквата с новия зеленчук, примерно картофа, за да не се запича. След няколко зеленчука,може да вкараш круша и синя слива, те също разхлабват.

# 449
Да попитам понеже нещо не разбирам четейки опаковката на хип комбиотик 2ката дали става за 6 месечно бебе или да продължавам с 1цата?

Общи условия

Активация на акаунт