Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Частни училища във Варна

 • 9 686
 • 80
 •   1
Отговори
 • Мнения: 76
Здравейте! Предстои ни първи клас на есен и се чудим между вариантите частно или държавно училище.
Понеже в темата за частните училища, тези във Варна въобще не са споменати, реших да пусна отделна тема.
Моля за впечатления от:
"Мечтатели"
"Малкият принц"
"Прогресивно училище"
"Юрий Гагарин"
"Аз съм българче"
Ако има и други, добавяйте.
Интересувам се заслужават ли си и какво е нивото на преподаване и дисциплината.

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 01:33 от Bella*

# 1
 • Мнения: 5 658
"Юри Гагарин" (на български) или "Юрий Гагарин" (на руски) - един човек е.

# 2
 • Мнения: 54
Здравейте! Предстои ни първи клас на есен и се чудим между вариантите частно или държавно училище.
Понеже в темата за частните училища, тези във Варна въобще не са споменати, реших да пусна отделна тема.
Моля за впечатления от:
"Мечтатели"
"Малкият принц"
"Прогресивно училище:
"Юрий и Гагарин"
"Аз съм българче"
Ако има и други, добавяйте.
Интересувам се заслужават ли си и какво е нивото на преподаване и дисциплината.Здравейте аз съм учила в държавно училище, а най-добрата ми приятелка учеше в частно (Малкия принц) тя е от разглезените момичета които излизат с момчета с финансови възможности за да продължава да се вписва в тази среда, а моите родители имаха много добри възможности, но са решили че за мен ще е по лесно да израстна сред деца които мама и тати не ги глезят до безбожие !! Благодарна съм че съм станала човека който съм сега, всичко което съм сега е заради учебните заведения в които съм учила! Според мен и моите родители е най добре детето да не свиква да бъде глезено за да цени и уважава това което има, вие като плащате за такси за училище ще го глезите много повече и накрая като завърши даже няма да цени това което сте правили за него (детето)! Надявам де ме разбрахте правилно..

# 3
 • Варна
 • Мнения: 3 599
Изобщо не съм съгласна с поста на Lilly Jelqzkova 617429
хващам се на бас, че е писано от тийн...
Сериозно по темата, всяко частно училище е по добър вариант от абсурдите в държавното.
Юри Гагарин печели от към база, но пътуването е много за едно дете
Мечтатели с тяхната целодневна форма и транспорт е много добър вариант.
Познавам и доволни и недоволни, зависи на коя учителка ще попаднете, нищо не пречи да се опита винаги може да се премести и да се върне, обаче дете попаднало от частно в държавно училище преживява голям шок, докато обратното не е така.

# 4
 • Мнения: 22
Включвам се като човек, който работи в частно училище. Ако имах деца, на този етап поне, бих ги записала в държавно училище. Подкрепям напълно това, което казва  Lilly Jelqzkova 617429 за частното образование, но с условието, че го приемам за пълната истина само за гимнзазиално ниво. Публична тайна е, че в частни гимназии масово се записват деца, които не биха избутали държавно училище, или на които дипломата им няма да е по вкуса на мама и тати. Това го казвам от лични наблюдения, завърших езикова гимназия и през годините много съученици от различни класове бяха записани в "Малкият принц" точно по гореизброените причини. А попринцип, учи ли детето в частно училище, дори начално, му е гарантирана отлична диплома(не говоря за отлични знания, а за лист хартия с начаткани 6-ци). Гарантирани са му и специално отношение, и обгрижване. Стъклен похлупак и изолираност от реалността до някаква степен. Това е една от основните причини да предпочета държавното пред частното, не ми харесва идеята за тази изолираност, която виждам в средата при нас...

Но, от личен опит казвам и че началното частно образование си струва. Или поне не е стигнало нивото на гимназиалното такова. Както е казала yasmina
Познавам и доволни и недоволни, зависи на коя учителка ще попаднете, нищо не пречи да се опита винаги може да се премести и да се върне, обаче дете попаднало от частно в държавно училище преживява голям шок, докато обратното не е така.

Зависи от госпожата. Няма да казвам аз къде работя, но ще изкажа мнение за избоените училища, било то лично, споделено от родители или колежки с опит в системата. Надявам се е полезно.
"Юри Гагарин" е наистина най-доброто като база за момента. Няма как да го сравняваме с нито едно друго, но пътят си е.... да.
За "Мечтатили" yasmina се е изказала добре, като аз добавям, че това са и плюсовете на училище "Аз съм българче". Те, само че са нови, сега планират местене в по-голяма сграда някъде на Траката, което пак си е път, но е по-близо от Камчия.
За "Малкият принц" - там си нямам идея какво се случва в начален етап, а за "Прогресивно училище" не чувам добри неща, но може и да е просто ефектът на развален телефон.

# 5
 • Мнения: 5 658
Не съм от Варна, в нашия град май има едно основно частно, там записват деца с образователни затруднения или някакви проблеми. Наистина има по-специално отношение и търпимост, хората са доволни, но са си пари. Доста сериозна сума годишно.
Ако имате добро държавно учеше наблизо, предпочетете него. Безценно удобство  е детето да учи в близкото училище.

# 6
 • Мнения: 76
Направих си труда да видя как се класират училищата след НВО 7ми клас и ми направи впечатление, че частните никак не се класират напред :/  На НВО след 4ти не вярвам, защото там квесторите не са външни, а от училищата и помагат.
Това ме навежда на мисълта, че или не се учи на ниво или на учениците не им пука за резултата, защото така или иначе ще останат в частното, а няма да кандидатстват в ЕГ или МГ.
За Мечтатели имах надежда, но и те са назад.
За Малкият принц напоследък чувам лоши отзиви- текучество на кадри, занемарена материална база, родители, които диктуват правилата в училище. Присъствах и на детски кът, в който играха деца от въпросното училище или градина не знам, защото бяха малки, и ми направи впечатление, че бяха много разглезени и основно рускоговорящи. Наложи се да им направим забележка, защото обиждаха другите деца в къта. Майките им въобще не се впечатлиха. Но може и да е единичен случай.

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 13:34 от Bella*

# 7
 • Мнения: 76
Дъждец, споделете вашата теза ако имате впечатления. Нека не превръщаме темата в заяждане!

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 805
Синът ми страда от рядко генетично увреждане, вследствие на което е крайно противопоказно да бъде удрян, ритан, блъскан и тн всякакви форми на физическо насилие. Това ми е основната причина да търся частно училище за него, защото очаквам по-добра дисциплина (не точно специално обгрижване). Насочила съм се към Мечтатели, имам познати чиито деца учат там и са доволни. Освен това, от миналото лято това училище е с нови собственици и в момента текат промени в директорски и всякакъв план, поне по това, което чувам. Не сме богати и очаквам, че там ще има деца с много големи финансови възможности, но се опитвам да си възпитавам детето в определени ценности и се надявам да подейства. Просто се страхувам от държавната джунгла наречена образователна система. Надявам се, в частното да няма такива епизоди на физическа жестокост, каквито гледаме всеки ден по телевизията из родните, държавни училища.

# 9
 • Мнения: 76
Maybelline, за Мечтатели знам от първа ръка за много приятелска среда. Имат механизми, с които карат всички деца да се чувстват еднакви и приети. В това отношение няма да имате проблеми. Проучвам ги и аз доста. Те са и едно от малкото училища,  които са класирани за държавна субсидия.
А кои са новите собственици?

# 10
 • Мнения: 22
Maybelline , добре сте се насочили относно частно или държавно при тези обстоятелства. Няма спор, че разликата що се отнася до агресията е огромна. Много родители избират частни училища именно поради различни здравословни особености и в тези моменти напълно подкрепям това решение, въпреки личните си убеждения.

Просто се страхувам от държавната джунгла наречена образователна система. Надявам се, в частното да няма такива епизоди на физическа жестокост, каквито гледаме всеки ден по телевизията из родните, държавни училища.
Напълно съм съгласна с това. Искрено Ви желая да нямате проблеми, което и училище да изберете.


Скрит текст:
Само ще вмъкна, че някои от тези деца имат поведенчески проблеми или други обсоятелства водещи до такива. Те са били 'изгонени' от не едно и две държавни училища преди да стигнат до частно. Казвам го от опит и от практиката ми в момента. Това не го пиша с цел да плаша или разубеждавам, а просто да споделя. Все пак темата е за това. С тях, разбира се, се работи допълнително, обръща се внимание, учителите винаги са с едно на ум, за да не се позволяват никакви предпоставки за неприятни случки. А, с децата с медицински особености наистина много се внимава и малкият брой ученици в клас е изключително благоприятен.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 760
От няколко месеца обучавам деца от различни училища във Варна (по проект - не съм учител). Запознах се и със седми клас от Мечтатели - впечатлена съм! Децата мислеха, разсъждаваха, дискутираха и бяха активни и любознателни в непознатата за тях тема. После разговарях с учителите им, казаха ми, че така е и учебният им процес - двустранен. Децата бяха свикнали да са активни в образованието си.
Не видях разглезени и лигавещи се, даже бяха доста оправни, за разлика от много други. Не ми се наложи, нито веднъж, да правя забележка за поведение и дисциплина.
Преди срещата си с тах, не съм мислила за частно училище за децата си, но сега (въпреки, че са още малки), сериозно се колебая, дали основното им образование да е там.

Относно "Аз съм българче", сега децата ми посещават градината, ако училището е същото, то и пари да ми дават, няма да ги пусна там.

# 12
 • Мнения: 76
Emily D, звучи страхотно! Колко деца бяха в клас?
Надявам се още хора да споделят мнение.
Хайде за Малкият принц и Прогресивното има ли някой с отзиви Simple Smile

# 13
 • Варна
 • Мнения: 760
Аз обучавах 20 деца, но това е извън училището им и могат да се запишат за участие смесено (примерно две паралелки 7 или 6 и 7). Иначе мисля, че са до 12 - 15 деца в клас.

За "Малкият принц" и аз искам да чуя информация от първа рака, защото всичко, което намирам е "на една приятелка, на снаха ѝ, племеницата..."

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 805
Maybelline, за Мечтатели знам от първа ръка за много приятелска среда. Имат механизми, с които карат всички деца да се чувстват еднакви и приети. В това отношение няма да имате проблеми. Проучвам ги и аз доста. Те са и едно от малкото училища,  които са класирани за държавна субсидия.
А кои са новите собственици?

Доколкото разбрах, собственикът на Пътстрой го е купил.

-------

Kenma, благодаря за подкрепата Purple Heart

Общи условия

Активация на акаунт