За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 47 171
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, кулинарки

Имам един отворен пакет сухо мляко на хип ето това
Дали ще стане да го направя на домашен "шоколад", сещате се, онзи с маслото, какаото и сухото мляко?
Бих го подарила на някое бебе, защото е почти пълен пакета, но мъжа ми не го е затворил правилно и стоя така сигурно месец и нагоре, а ми е жал да го изхвърля.

# 376
  • у нас
Здравейте. Имам проблем с работата с желатин.
Миналата седмица се пробвах да направя един чийзкейк, но го прецаках и моля за помощ. Крема е маскарпоне и заквасена сметана. Та, ще опиша какво направих. Взех желатин на др Йоткер, разтворих го в студена вода и оставих да набъбне. Стана като желе. След това кипнах вода в друг съд, отместих от огъня и сложих съда с желатина вътре в нози с водата. Бърках докато стана течен. Не е завирал (то няма и как, тъй като не е бил на котлона). След това започнах постепенно да добавям разтопения желатин в сместта от маскарпоне и заквасена сметана и стана еднооооо-все едно свърза белтъците от сместа. Около лъжицата ми се насъбра една топка на конци, а отстрани остана доста течна маса. Сами разбирате че прецаках хубави продукти. Сега съм купила пак, но не съм толкова богата да прецакам и тях. Моля за помощ. Къде сбърках?

# 377
  • София
Миналата седмица се пробвах да направя един чийзкейк, но го прецаках и моля за помощ. Крема е маскарпоне и заквасена сметана. Та, ще опиша какво направих. Взех желатин на др Йоткер, разтворих го в студена вода и оставих да набъбне. Стана като желе. След това кипнах вода в друг съд, отместих от огъня и сложих съда с желатина вътре в нози с водата. Бърках докато стана течен. Не е завирал (то няма и как, тъй като не е бил на котлона). След това започнах постепенно да добавям разтопения желатин в сместта от маскарпоне и заквасена сметана и стана еднооооо-все едно свърза белтъците от сместа. Около лъжицата ми се насъбра една топка на конци, а отстрани остана доста течна маса. Сами разбирате че прецаках хубави продукти. Сега съм купила пак, но не съм толкова богата да прецакам и тях. Моля за помощ. Къде сбърках?

Проблемът е разликата в температурата на желатина и другите продукти. Ако не е възможно да са със стайна температура, то тогава желатинът трябва да се добавя максимално бързо и да се бърка добре, но не с лъжица, а с бъркалка за яйца или вилица. Това е.

# 378
Tommelise, причината Ваня е написала, а за да не хвърляш продукти, ако случайно пак ти се получи същото, просто загрей сместта на водна баня, лекичко, без да завира, търпение ти трябва, като бъркаш леко и видиш, че сместта става еднородна и гладка, изсипваш в съда, където правиш чийза или нещо желирано може да е, и оставяш да стегне. Няма да си признавам колко пъти съм го правила! Joy

# 379
  • у нас
Ок. Ще оставя продуктите на стайна Т и желатина се поохлади малко и ще бъркам с бъркалка да яйца. Ако не стоне ще е по препоръката на Лабрекс.
Лабрекс, Ваня мнаго ви благоваря. Аз не изхвърлих продуктите, но не стана това, което исках. Прецедих сместта, смесих с натрошените бадеми, орехи и кокосово масло(блата ми за чийза), чукнах 2 яйца и един разтопен черен шоколад 85% и пекох във фурната. Получи се нещо като брауни (много всукно при това), но не чийз, който ми се ядеше😂

# 380
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/05/blog-post_2.html

# 381
Заливка за баклава.. Ха сега де,колко захар, колко вода? И освен карамфил, слага ли се друго в нея?

# 382
  • На ръба..
Аз я правя едно към едно и няколко капки лимонов сок. Но най - добре пробвай сладостта, че нали различни Захари, различна сладост.

# 383
  • Пловдив
Заливка за баклава.. Ха сега де,колко захар, колко вода? И освен карамфил, слага ли се друго в нея?

60% захар и 40%вода,вари се 7,8мин,слага се прясно изцеден лимонов сок-това е от турските рецепти.

# 384
Какво мога да направя с кайма от съомга? Купих от Березка, предишния път правих кюфтета  като добавих и картофи и овесени ядки но много мазни ни бяха.  А ги пекох във фурната върху хартия и без добавена мазнина.

# 385
  • Sofia
Супа топчета Blush

# 386
  • Русе

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_25.html

# 387
Явно за баклава се използват много рецепти, аз правя най-обикновената, сиропа е  1 кг. захар на 1 л. вода и нищо друго.

# 388
Аз пък мисля, че слагам, не съм мерила обем, повече вода и по-малко захар. На около 800 мл. вода, 600 гр., та дори и по-малко някога, захар. Настръхва ми косата като чуя да се говори за такива количества захар. А, и баклавата пак става, и с по-малко захар.

# 389
Да, какво е това чудо с толкова захар! За това не правя баклава. Правя кекс баклава Grinning по-хранителна за децата ми се вижда!

Общи условия

Активация на акаунт