Не само български - ползвам и джинджифил, кориандър (сух), индийско орехче, кардамом, къри и др., канела и ванилия за сладки неща.
Някои суша сама - червен пипер правя от няколко години всяка есен. Тази година суших и розмарин, мащерка, босилек. Правя смесена подправка като изсушавам пащърнак, целина, праз лук, кромид лук, моркови, смилам всичко на прах и в супите или в някакви яхнии добавям накрая. Ползвам и гъбено брашно от сушени смлени на прах гъби.
Нощес ангажирах сушилнята с 3 връзки ситно нарязан праз лук.
Сушени листни подправки купувам на Kotany, много по-ароматни са. Черен и шарен пипер, както и сушен чесън също от тях.
Ползвам и пресни подправки когато имам възможност да купя.
Миналия месец ми донесоха от Индия една кутия с 6 вида подправки, още не съм я отваряла.
За подправяне ползвам и различни масла - сусамено, тиквено, слънчогледово. Имам домашна преса за масла, правя на момента като ми трябва, така са много ароматни и със запазени свойства.
Правя и ароматен зехтин.
Самардалата се ползва и за агнешко, слагала съм я и в риба.