Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 фев. 2019, 10:15 ч.

Подправките...

  • 3 313
  • 91
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 11 368
Имам няколко по-различни подправки, но дъщерята е с доста чувствителен стомах и не дава да слагам, въпреки убеждаването от моя страна,че те се слагат не да дразнят стомаха, а да лекуват.

Веднъж сложих звездовиден анасон в някаква тайландска пилешка супа( гледана по някоя телевизия), гледам и Рамзи и Джейми слагат даже и на свинско, но беше ужасно.Та предимно у нас се ползват  сол, черен и червен пипер, магданоз,чубрица, чесън и копър.Кимион само в кебапчета, но внука каза да не слагам повече, само в купешки го харесва. Дафинов лист и бахар само на зеле слагам.Канела само на мляко с ориз.Аз не харесвам миризмата на босилек, риган и куркума.

# 31
  • Мнения: 4 113
   Дафинов лист и бахар се слагат при печене на риба ( плакия ) или при мариноване, ама трябва се внимава с тях, че са силнички.
   Пръчка канела се слага при правене на сладко от сини сливи ( те носят на канела ), а канела се добавя при печене на месо във фурна придава приятен аромат, но зависи от рецептата.
   Лятото избягвам подправки със силен аромат - чубрица, симиндух, чесън, ... - забелязал съм, че потта се " ароматизира" и даже и да се изкъпеш преди излизане, след час, даже и при носене на силен парфюм става неприятно. 

# 32
  • Sofia
  • Мнения: 12 144
У нас пък обожаваме босилек (често правя пица маргарита и за нея е незаменим просто, или за песто...), риган, салвия и розмарин... и толкова други... ммммм...  Heart Eyes

# 33
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 11 534
Забравих ментата, друга често употребявана от мен трева. Планувам да насея напролет и от нея.

внимавай, че е като плевел. най-добре в саксия или в нещо друго оградено, че завзема всичко...
аз имам няколко вида: мароканска за чай, джоджен, дива мента (има по-слаб аромат и съм я оставила за пчелите), имах и една за мохито, ама не расте добре в саксията, трябва да я пресадя... Whistling

# 34
  • Houston, TX
  • Мнения: 8 433
3 шкафа с подправки. Като ни наводниха и прибирахме багажа, колегите ми бяха изумени колко неща имам, а и използвам. Някой поръчвам, др бера, трети отглеждам сама.
Сега например дехидратират сол с добавка на грейпфрут.
Онзи ден посях 4 вида босилек.
Използвам какво ли не, започваме от традиционните подправки, минем през екзотичните. Например в доста от яденетата слагам сушена смляна коприва, или смлени шипки, или турта смляна.
Имам 6 вида пушен червен пипер.

# 35
  • Мнения: 136
И ние дафиновия го ползваме само в месо с зеле, и саздърма. А бахар основно в овкусяване на месо и кайма. Канела прибавяме, в сютляч, мляко с ориз, баклава, щтрудел, чай за грип, мляко с куркума. И обичам да използвам и индрише за ароматизиране на мармалад. Карамфил използвам само в баклавата с канела и орехи, тоест в самия сироп. Шафран използвам за цвят.

# 36
  • MI
  • Мнения: 9 526
Ася, в саксия мислех. Нали зимата търпи на студ? Или да я прибирам в парничето?

Дафинов лист освен за телешко е идеален за някои бобови, например при варене на нахут. И на чай за стомаха, със семена от копър - много успокоява.

# 37
  • Мнения: 324
.... или турта смляна.

Ъъъ, това едроцветен тагетес ли е? http://www.strelitzia-bg.com//images/products/9262_1.jpg
Защото съм чувала, че на това растение му казват "турта"...
...Ако - да, не съм подозирала, че може да се ползва като подправка. Цветовете ли се ползват, или?

Аз в сладкото от сини сливи пускам няколко карамфилчета, а в домашна лютеница - зрънца бахар. Бахар и в зелето слагам понякога, да. Дафинов лист - в картофена яхния. За последната, редувам няколко подправки. Така съм и с други гозби - веднъж с дадена подправка, друг път на същото ястие - друга. Да има разнообразие. Simple Smile

Последна редакция: сб, 02 фев 2019, 19:34 от Mrs. Tiggi-M.

# 38
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 11 534
Ася, в саксия мислех. Нали зимата търпи на студ? Или да я прибирам в парничето?

аз имам 2 в градината, михито ментата е навън в саксия, отвън с керамична по-дебела саксия, а дивата мента е в нещо като ваничка във вода непрекъснато.
замръзва си, размразява си се, нищо й няма.
само че зимата се скриват и на пролет пак покарват, да не си помислиш, че са си заминали....

от турта се прави и чай, но трябва да не е някой хибриден сорт. аз още търся семена за нея...
в този ред на мисли, доста илки за чайове съм си събрала  Whistling
през лятото обожавам студен чай от босилек и лимон. супер освежава.

# 39
  • Houston, TX
  • Мнения: 8 433
.... или турта смляна.

Ъъъ, това едроцветен тагетес ли е? http://www.strelitzia-bg.com//images/products/9262_1.jpg
Защото съм чувала, че на това растение му казват "турта"...
...Ако - да, не съм подозирала, че може да се ползва като подправка. Цветовете ли се ползват, или?
Някой го наричат и Калофер че. Всъщност освен цвете е и билка. Чаят е сладък, все едно, че има добавен мед. Слагам го като искам да подчертая нечий кисел вкус, например на домат.
На доматен сос също слагам накълцани стафиди или нектарини. Никой до сега не е успял да разгадае какво има, но става добре.
Мисля, че познавам добре продуктите и знам кое, какво внася като вкус.
Например рибата става страхотна в листа от смокиня. Имам си и замразени, точно за тази цел.

Пътуваме доста по света и обичаме да изпробваме локалната кухня. После ги прилагаме нещата в къщи. А и работя в интернационална среда, много често се носят типични за страните ястия.

# 40
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 11 534
лятото, ако намеря листа от смокиня и ще пробвам рибата.
иначе от смокиновите листа също става чудесен чай...

# 41
  • Sofia
  • Мнения: 12 144
...през лятото обожавам студен чай от босилек и лимон. супер освежава.
Лимон и босилек на гранита също е много готино за лятото.

# 42
  • София
  • Мнения: 1 977
.... или турта смляна.

Ъъъ, това едроцветен тагетес ли е? http://www.strelitzia-bg.com//images/products/9262_1.jpg
Защото съм чувала, че на това растение му казват "турта"...
...Ако - да, не съм подозирала, че може да се ползва като подправка. Цветовете ли се ползват, или?


Не е тагетес, Titina е обяснила, че става въпрос за Калоферче, на него също някъде му казват турта.
Ето това е калоферче

# 43
  • Sofia
  • Мнения: 12 144
Както пък естарагон = тарус.  Simple Smile

# 44
  • София
  • Мнения: 1 510
Аз дафинов лист обичам на риба, но на други меса не. Ядосвам се, че съпругът ми не обича кимион, защото аз го обичам много и не само на кайма. Пропуснах да спомена куркума, къри, чили, сумак, лимонова трева, ким, кардамон, карамфил, хрян, джонджифил, сусам, мак, анасон. Отскоро ползваме махлеб за сладкиши.
Ползвам много семена - сусамово, ленено, слънчогледово, маково.

Общи условия

Активация на акаунт