Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Подправките...

  • 8 903
  • 180
  •   1
Отговори
# 45
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 797
Кимион слагам на червени меса, но и на една любима унгарска супа. Семейна рецепта е от страна на съпругът ми, казват и “ левеш ту яш”.

С млян дафинов лист мариновам пилешко.

# 46
  • Мнения: 499
Ахааа...да, сега се сетих за тая "турта".
Но не знаех, че ѝ викат и "калоферче", още по-малко пък, че това е естрагон. Ето, супер, човек винаги може да научи нещо интересно! ... Аз като "калофер" знам съвсем друга листна подправка - майка ми я отглежда в градината и я слага в агнешкото на пролет.

# 47
  • Русе
  • Мнения: 10 959
 Естрагонът не е ли тарос. Турта е друго нещо

# 48
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 643
аз знам, че туртата е тагетес и се прави на чай определени сортове:

Tagetes lucida
The species Tagetes lucida, known as pericón, is used to prepare a sweetish, anise-flavored medicinal tea in Mexico. It is also used as a culinary herb in many warm climates, as a substitute for tarragon, and offered in the nursery as "Texas tarragon" or "Mexican mint marigold".

Tagetes minuta

Tagetes minuta, native to southern South America, is a tall, upright marigold plant with small flowers used as a culinary herb in Peru, Ecuador, and parts of Chile and Bolivia, where it is called by the Incan term huacatay. The paste is used to make the popular potato dish called ocopa. Having both "green" and "yellow/orange" notes, the taste and odor of fresh T. minuta is like a mixture of sweet basil, tarragon, mint and citrus. It is also used as a medicinal tea in some areas.

калоферчето е друго растение: Tanacetum balsamita

естрагон, тарос: Artemisia dracunculus,има френски и руски. Френският се ползва за подправка, руският - не.

# 49
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
Както пък естарагон = тарус.  Simple Smile
Това си е отделно от туртата.  Споменах го, защото също се среща с две имена.

# 50
  • Мнения: 358
    За какво ползвате сумак? Имаме цяло бурканче в шкафа, така си стои...

# 51
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 5 213
За кебапи основно и когато правя домашен дюнер. Може да го добавите в изцедено кисело мляко, за да подсилите киселинността.

# 52
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
За кебапи основно и когато правя домашен дюнер.
И аз така. Слагам и в соса за дюнера. Също на салати.

# 53
  • София
  • Мнения: 4 422
Идеален е за месо, салати и сосове. Особено на листни салати добавя много приятен вкус.

# 54
  • Мнения: 902
Страшни сте, страхотни идеи давате!
Аз кимион слагам и на ориз, но приготвен по един особен начин, показан ми от моите афганистански колеги. Сумак ползвам рядко, но ще го измъкна от задния ред за да пробвам с кисело мляко.
А какво слагате на риба най-често, освен копър, магданоз, лимон и чесън?

# 55
  • Мнения: 19 427
А какво слагате на риба най-често, освен копър, магданоз, лимон и чесън?

+ черен пипер, девесил, лимонова трева, лук (чесън не слагам на риба)...

# 56
  • Мнения: 902
А какво слагате на риба най-често, освен копър, магданоз, лимон и чесън?

+ черен пипер, девесил, лимонова трева, лук (чесън не слагам на риба)...
Аз май само на шаран го слагам, печен във фурната

# 57
  • София
  • Мнения: 4 422
+ дафинов лист, бял пипер, босилек, естрагон, риган, розмарин, кориандър, каперси, мащерка, розмарин, сметана.

# 58
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 643
а с какво подправяте спанак?
освен индийско орехче и чесън, друго не ми хрумва?... newsm78

# 59
  • София
  • Мнения: 4 422
Спанакът не понася много подправки. Аз слагам само лук, малко чесън, сол, черен пипер, зехтин и сок от 1 лимон. Това на спанак с ориз.
Когато има месо, слагам също червен пипер и куркума.

Общи условия

Активация на акаунт