Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 фев. 2019, 10:15 ч.

Подправките...

  • 3 308
  • 91
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 1 977
И аз ползвам доста подправки.
Не само български - ползвам и джинджифил, кориандър (сух), индийско орехче, кардамом, къри и др., канела и ванилия за сладки неща.
Някои суша сама - червен пипер правя от няколко години всяка есен. Тази година суших и розмарин, мащерка, босилек. Правя смесена подправка като изсушавам пащърнак, целина, праз лук, кромид лук, моркови, смилам всичко на прах и в супите или в някакви яхнии добавям накрая. Ползвам и гъбено брашно от сушени смлени на прах гъби.
Нощес ангажирах сушилнята с 3 връзки ситно нарязан праз лук.
Сушени листни подправки купувам на Kotany, много по-ароматни са. Черен и шарен пипер, както и сушен чесън също от тях.
Ползвам и пресни подправки когато имам възможност да купя.
Миналия месец ми донесоха от Индия една кутия с 6 вида подправки, още не съм я отваряла.
За подправяне ползвам и различни масла - сусамено, тиквено, слънчогледово. Имам домашна преса за масла, правя на момента като ми трябва, така са много ароматни и със запазени свойства.
Правя и ароматен зехтин.
Самардалата се ползва и за агнешко, слагала съм я и в риба.

# 16
  • Мнения: 136
Подправките който използваме постоянно вкъщи са: куркума
Къри
Кимион
Дафинов лист
Индийско орехче
Черен пипер
Бял пипер
Червен пипер
Кардамом
Чили
Микс турска подправка
Сминдух
Ванилия
И още много други. Но най любима ми е чубрица и използвам в всичко. Единствено не обичам асафетида и майорана.

# 17
  • Мнения: 2 550
Смардалата е реално вид див лук, расте на луковичка. Вкъщи ползваме много подправки, мъжът ми ме запали, той прави най-хубавото арабско кафе (е не сме пътували в тази част на света, оригиналното сигурно е по-хубаво 😋) с кардамон, карамфил, канела и джинджифил.
За шафрана - имам арабски - слагам на ориза, става разкошен, ако пък се добавят и сушени плодове, става един екзотичен разкош. Не мога без къри. Без лют червен пипер също. Куркума и индийско орехче на определени манджи - задължително. Кимионът на месо (кюфте или кебапче), канела за агнешкото, джинджифил за пилешкото, мащерка, розмарин за риба, чубрица, разбира се. Бахар, челен пипер и дафинов лист на червени меса. Синап, особено ако ще правим барбекю. Аз също имам градина и пресни подправки, които си изсушавам.

Стана ми интересно за невена, с какво друго се съчетава? Бих го пробвала.

Имам и разни подправки като сминдух, който никога не съм ползвала, та приемам съвети на какво би ходил 🙂

# 18
  • Мнения: 198
Nati_nat, разкажи, моля те, малко повече за пресата, с която правиш маслата Misc Performing Arts

# 19
  • Мнения: 17 015

Имам и разни подправки като сминдух, който никога не съм ползвала, та приемам съвети на какво би ходил 🙂

На стар фасул. Използват се сушени клонки с листата и семената, които се слагат цели в тенджерата и след като бобът се свари, се вадят и изхвърлят, не се ядат.



В някои региони по същия начин овкусяват ястия с картофи и кисело зеле.
Аз обаче го ползвам само на боб. Стрит на прах е съставка от шарената сол.
Семената са познати у нас под името чимен и стрити на прах се ползват за кайзероване на меса.

# 20
  • Мнения: 4 113
Чимена е страхотна подправка за осолено свинско. Осоляваш, мажеш със смлян чимен и окачваш да виси и после ...... мммммм

# 21
  • София
  • Мнения: 28
Да и аз съм пробвала с чимена, супер е

# 22
  • Мнения: 324
Лющян, девесил - все едно и също е. Незаменима подправка за рибена чорба и риба !
Hands Plus1 Наричат я още селим. Може и в боб-чорба да се сложи, вместо джоджен. Баба ми правеше бяла бобена чорбица със селим, мммм...вкусотия.

Много хубава тема! Hands Clap
Ползвам предимно български подправки и по-малко екзотични. Много магданоз, копър, босилек, джоджен. Черен и червен пипер, а на масата в кухнята винаги има лютив червен пипер.
Много ще ми е интересно да науча за нови подправки и най-важното - с какво ястие вървят. Понякога откривам, че комбинирането на традиционни подправки с нетипични ястия или обратно, се получава добре. Например, пилешка супа със сух босилек или кисело мляко със сух джоджен, както и свинско с кисело зеле и кимион.  

# 23
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 11 534
в Германия чименът се слага на твърди, жълти сирена - козе или краве.

аз го покълвам и слагам в салати - много приятен аромат придава.

намерих рецептата за етиопската смес.
сега погледна в нета, че има и сухи варианти, но мен тази ме устройва идеално и нея ползвам>


Берберска паста за подправяне от Етиопия

2 ч.л.кимион - цял
2 карамфилчета
6 капсулки кардамон или 3/4 ч.л. на зърна
½ ч.л. черен пипер на зърна
¼ ч.л. бахар на зърна
1 ч.л. чимен
2 лука
3 пресни червени люти чушки или 8
сушени
2 см. пресен джинджифил
¼ ч.л. куркума
½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
2 скилидки чесън
2 TL сол
1/5 ч.ч. олио
½ ч.ч. сухо червено или бяло вино
½ ч.л. канела
2.5 с.л. лют червен пипер

Кардамонът, чименът, карамфилчетата,
бахарът и кимионът се слагат в загрят
тиган без мазнина и се запичат за около 30
-50 сек. при постоянно бъркане. Охлаждат
се. Добавят се останалите подправки без
солта, течните съставки, лука и чесъна.
подправките се смилат в машинка.
Лукът и чесънът се пасират (ако лютите
чушки са пресни се пюрират и те), добавя
се виното за по-лесно пасиране.
Добавя се при подправките.
Слагаме солта и олиото.
Пастата трябва да има консистенция на
паста за зъби.Държи се в плътнозатворено
бурканче в хладилника.
издържа до седмица. При добавяне на
повече сол се увеличава трайността.

# 24
  • София
  • Мнения: 1 977
Nati_nat, разкажи, моля те, малко повече за пресата, с която правиш маслата Misc Performing Arts
Чименът и аз го използвам при кайзероване на месо.

За масла използвам една приставка към бавнооборотна сокоизтисквачка Сана. Работи на принципа на студеното пресоване. Насипваш семената и маслото излиза. Трябва да се изчака малко да се утаи и да се избистри маслото. Тъй като е без консерванти, маслото няма голяма трайност.






Има и преса, която е самостоятелен уред:

# 25
  • MI
  • Мнения: 9 526
От зелените подправки почти всичко ползвам, най-често магданоз, босилек, розмарин, риган, мащерка (за риба е разкошна), копър, дафинов лист, салвия, чубрица, девисил. Май по честота на ползване съм ги подредила. Simple Smile Голяма част си ги гледам в саксия когато времето позволява. Люти чушки също, после замразявам. От екзотичните ползвам малко - чер и розов пипер, шафран, индийско орехче, канела и ванилия. Кориандър, кимион, куркума и къри имам винаги, но ползвам много, много рядко и много по малко. Много мразя като има толкова много подправки, че не се усеща вкуса на основните съставкина яденето...

# 26
  • Sofia
  • Мнения: 12 144
Много мразя като има толкова много подправки, че не се усеща вкуса на основните съставкина яденето...
То подправките трябва да подправят ястието, не да го правят. Ползват се пестеливо. Simple Smile

Та привет в темата и от мен!  Grinning
Много обичам подправки. Ползвам доста и нашенски, и чужди. Имам малка кулинарна библиотека, която сташно си обичам и рецептите там ми дават и идеи за ползването на подправките. Освен че гледам и много кулинарни предавания. 
Отглеждам си и сама някои, споменати вече тук (+ лимонова трева), та и градинката много си обичам. Набавила съм си сега и семана за кресон и няколко вида босилек и скоро ще ги пробвам.

# 27
  • Мнения: 324
Да,  много трябва да се внимава с подправките, особено с някои, които са с доминиращ и силен аромат. Бе, всичко трябва да е с мярка, иначе се получава обратен ефект. О, да - забравила съм да спомена по-горе и чубрица, мащерка и риган - доста застъпени в моите ястия. От "сладките" подправки - ванилията ми е царица, канела, карамфилчета, индрише, лимонова кора...Наскоро открих, че канелата отлично се съчетава с лозовите сармички.

# 28
  • MI
  • Мнения: 9 526
Да, ММ така е намразил кимион след няколко месеца в Египет. Grinning Сега го надушва от километри и започва да мърмори... Забравих ментата, друга често употребявана от мен трева. Планувам да насея напролет и от нея.

# 29
  • Мнения: 56
Да ми е жив и здрав дядото. Благодарение на него имаме домашни подправки - червено пиперче, риган, чубрица, магданоз, копър, девисил. Прави една страхотна смес, нещо като шарена сол..уникално вкусно. Понякога си хапвам само от нея поръсена върху хлебче. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт