Отговори
# 390
И аз , и аз 😃 и смятам още “извращения” да правя 😃😃😃

# 391
  • Плевен
Извеатено било да кърмиш 2 години.А ако си кърмила 4 години?Направо за социалните съм май....А сина направо в психодиспансера .А не е извратено дете на 7 години да изпие 750 мл кока кола за деня(случката е от днес,децата бяха на екскурзия до Къкринското ханче и Ловеч)

# 392
Кактусче, спирай, все още имаш шанс да се реабилитираш Joy

Peten, 4 години не мога да бия (засега Stuck Out Tongue Winking Eye), първородния го кърмих до към година и половина, но цакам че накрая бях силно бременна (то затова и спрях), пИчеля според мен Joy Тук хубавото е, че и АГ, и педиатърката ми казаха, че проблем няма. Даже пед щеше да ми дава насоки за тандемно кърмене, но гадене, повръщане и едно усукващо се зверче накрая ме умориха много, а два месеца по-късно като родих, се оказа, че е забравил как се прави Flushed Та се надявам все пак да не са непоправими щетите от това дъълго кърмене след 9 месеца Blush

# 393
  • София
Кактусче, това защото кърмата ти няма калций! Моята бъка от калций, на 4.5м избиха два зъба. Трябвало е да спра да кърмя явно, сега и аз съм извратена!

Препоръчаха ми между другото да ползвам протектори заради зъбите. За пръв път чух такава идея, стана ми забавно, макар че има логика и сигурно някои го правят.

# 394
  • Плевен
Протектори заради зъбите за пръв път чувам.Минах го този период,без нищо да слагам.Един-два пъти се опита да ме гризне,но се отказа когато му показах че няма да търпя болка заради него.Децата не са глупави и като видят че няма да се получи тяхното-спират.Кърмих до 4 годишна възраст-още на 2 му изникнаха всичките 20 зъба в устата.Значи още две години съм кърмила след това,а той е имал всички зъби за момента.След като съм кърмила толкова,значи проблеми не е имало.

# 395
Преди малко четох в една фб група за дете на 1г., чиято майка иска да премахне всички млечни хранения:
"Тя тръгна на детска градина и казаха че трябва да се спира млякото...през деня и нощното хранене се получава за сега да не пие, но ми се иска и вечер да не пие. Колкото по рано се откаже, толкова по-добре." Кое му е добре?! А в коментарите не една майка дава съвет и споделя как нейното дете на 1г. яде само твърда храна и то от общата. Close

# 396
Това е много относително, защото например като тръгна детето на една приятелка на ясла (беше на 11 месеца), казаха, че е най-добре да е отбито детето, защото ако е свикнало да заспива ма гърда, там ще им е по-лесно да я приспиват. Така че всичко е много индивидуално и зависи от яслата и персонала.

# 397
Няма лошо детето на годинка да яде обща храна, без пикантни подправки и сол стига да е достатъчно разнообразна. Аз давам от нашата храна, но и се случва да готвя и отделно за дребосъците, за да им разнообразя менюто.

Като заговорихте за дълго кърмене се сетих за една реплика от съфорумка: „Майките, които кърмят дълго, не са кърмили изобщо първите си деца и с вторите избиват комплекси”.Joy Та така, не кърмим заради децата ни, а за да можем да се бием в гърдите и да се фукаме.

# 398
Това е много относително, защото например като тръгна детето на една приятелка на ясла (беше на 11 месеца), казаха, че е най-добре да е отбито детето, защото ако е свикнало да заспива ма гърда, там ще им е по-лесно да я приспиват. Така че всичко е много индивидуално и зависи от яслата и персонала.

Не съм съгласна с това. То детето не е свикнало и на ясла да ходи, но се научава. Така че може да се научи да заспива без мляко. Не твърдя, че е лесно, просто трябва търпение.
А в конкретния случай става въпрос за дете на ам, но лелките били казали, че ще дават само твърда храна и затова трябва да се премахне млякото. Не виждам какво им пречи детето да пие мляко вечер.

Редактирам се за да добавя за общата храна - съгласна съм за това да е без сол и много подправки, но да се дава на 1г. дете пържени кюфтета, пълнени чушки, боб с наденица и т.н. за мен не е ок.

# 399
До толкова съм изключила пърженето, че дори не помислих, че някой може да дава пържени кюфтета. В пълнените чушки също не виждам нищо лошо. Бобът давах от време на време също след годинка, но без наденица. Ако са без запръжка защо да не се дават?

# 400
Няма нищо лошо, стига да са приготвени по подходящ начин. Но ако са овкусени като за възрастни, според мен са прекалено тежки за бебешкото стомахче. Вие може да готвите здравословно, което е похвално, но не всички го правят. Познавам не една майка, която дава на бебето си храна с много подправки, пържени картофи, мезета и какво ли не. И после заявяват с гордост, че детето им се храни като голям човек. Това ме възмущава в случая.

# 401
Е тука не сме малко ЗВБ майките, даваме и обща храна, разбира се. Всъщност, малките сами си я крадат в повечето случаи😝 То ако не се готви здравословно в къщата, няма да има много значение кога започва детето общата храна. Има деца под годинка им дават, пържено, сладко и солено. А подправките изобщо не са проблем,стига в семейството да се ядат. Всъщност помагат за храносмилането (не говоря за сол и захар).
Много по-добре е обща храна след годинка, отколкото гладко пасирана. Второто мен ме възмущава, защото има определени умения, които детето трябва да развие свързани с храната, а някои майки не дават възможност на децата да ги развият.
Тия майки с пърженето и да не даваха обща храна, ще дават джънк в пакетчета по площадките. Та, тука вече е въпрос на култура на хранене.
Но за млечните съм съгласна.

# 402
Ами ако не ти се сменя педиатър, не се занимавай да се караш.

Като познавам себе си и нея, сигурно ще поспорим още на следващата консултация - тъкмо ще е навършил 6 месеца малкия и ще е захранен от няколко дни най-много, а според нея до седмица-две трябвало вече да почвам.

Аз окончателно реших за ЗВБ преди седмица, защото видях приятелка с дете на 1г10м да го храни с лъжичка с намачкан карфиол... направо пюре си беше. А точно преди това и обяснявам че мисля да захранва направо с парчета,  а тя: "А, първо с пюре" Аз обяснявам какво е ЗВБ, тя пак " Ама първо с пюре трябва" Все едно нещо не съм разбрала. 😁

# 403
Топъл, топъл бисер от детската площадка. Тъкмо се прибрахме.
Споделям на една мама ( кърмила сина си до 3 години, после забременяла с второ и го отбила, второто едва месец и половина го кърми) и свекърва ѝ ( не е раждала, не е кърмила има осиновено дете), че дъщерята се е отбила преди десетина дни, но преди ден беше с температура и я мъчих пак да суче. После се цедих, че да ѝ давам кърма вместо АМ.
Свекървата - Аааа, то не е убаво да го кърмиш пак като се е отбила. Питам що, какво ще и стане? Според мен само от полза ще и е. Свекървата - ми тъй съм чувала ( по принцип казват, че ще има лоши очи детето или няма да има късмет).
Майката - тъй, тъй, цеди се с помпата и ще ти спре кърмата. Моята нали така спря...( става въпрос за второто ѝ дете, което кърми няма два месеца).  Просто се засмях и казах всичко дето го разправяте са бабини деветини и глупости.
Така, че момичетата, цедете се с помпа, за да ви спре кърмата и ако бебето се отбие повече кърма в никакъв случай не му предлагайте, дори, ако е болно и кърмата от шише да я давате. ( Ще има лош поглед после, казват възрастните хора Smiling Imp)
Това за отбиването и повторното засукване си има обяснение, далеч назад в миналото, свързано още с езическите времена. Имаше статия на Хедра по въпроса и беше много интересна. Ще я потърся, да я постна.

Редактирам се:
https://xedra.wordpress.com/2013/04/15/folklore/amp/

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 13:27 от vartoglava

# 404
  • София
Напомни ми на една моя приятелка, аз бях бременна, а тя захранваше. Разказвах й за ЗВБ, как съм захранвала голямата, колко беше забавна и т.н. Тя ме погледна изпод вежда, с лъжица пюре в ръка, и каза "е, този път няма да захранваш така" 😂 Толкова смешно ми стана колко беше категорична, че нищо не можах да кажа. Много готин шемет е тя.

Общи условия

Активация на акаунт