Деца от всички страни, добре сте дошли-6!

• 23 773
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ооо да вярно: честита баба Марта.

днес занесахме в училището поне 30 мартеници плюс историята им. учителката я е прочела на децата, тя им чете по време на закуска.
според нея е минало добре, Дзвер нищо не каза, той е на карнавална вълна и се вълнуваше колко бонбона има  Rolling Eyes

# 136
  • Немция
Моите не се вълнуват от мартеници. Днес разказвам на дребното, че днес се празнува в България Баба Марта, затова и вкъщи го отбелязваме. А той ме пита отдалеч, ама разбрах накъде бие мисълта му: " А германчетата носят ли такива мартенички? ....(малка пауза) Защото аз съм германче." Laughing Да, германче, ама говорещо на български. Mr. Green
Както и де. Ако искат да носят. Аз поукрасих с едни големи мартеници из къщи да усетим празника.

А_тита, лично на мен ми харесва идеята с куче в у-ще, но не трябва да се забравя, че има деца , изпитващи страх от кучета. Големият ми син го е страх, не иска такова животно вкъщи, макар че подозирам, че ако имаме някое кротко и тихо куче, ще свикне с него(имаме приятели с едно мило, кротко куче, което не лае и затова си правя тези изводи). Ако се появи куче в класната стая, не съм сигурна, че ще му отнеме от стреса, по-скоро ще го натовари психически, докато му свикне.
На него му дай гущери и змии. Crazy Котките също ги приема добре.

Мама Норге, добре е, че се е отпуснала малката. Явно е нежно дете и буйната игра навън с един куп деца не й е по вкуса.
Моите и двамата са от тази "партия".

Ходих на фризьор следобеда, оставих децата на таткото. Докато ме нямало, големият решил да се пекат сладки, събудил задрямалия на дивана баща, изкарали му рецептата, продуктите и миксера да разбърка всичко и аз , като се прибрах ги заварих да оформят сладки на тавата. Heart Eyes Опекохме, станаха хубави, мириша в момента на ванилия и масло. Simple Smile

Последна редакция: пт, 01 мар 2019, 19:26 от Бибит

# 137
Бибит, разбира се, че има такива деца, изпиващи страх, а и не само деца, а и големи хора. Но никой на сила не кара никого да гушка кучета, който иска само. Тук при нас я имаше тази инициатива и на международното летище, на "заминаващи".
Нашата ваканция предстои, но ще си бъдем тук, няма да ходим никъде.
Бибит, чудесна изненада са ти спретнали твоите мъже! Супер,а? Без Мартеници, но пък със сладки изкушения! Hug

# 138
Честита баба Марта! Ние се накичихме днес, даже подарихме мартеници на едни приятели руснаци.
Аз попринцип не мисля, че е проблем кучето да живее навън ако не е само. Примерно ако са 2 кучета, а и зависи от породата. Нашето куче абсурд да живее навън, но тя дори не иска да седи без нас навън, когато сме ходили в къщи с дворове. Все пак не е свикнала и това има значение също. Котки обичам аз, бих си взела, но мъжа ми не иска. Свеки не може да седи в една стая с котки JoyJoy

# 139
  • USA
Честита Баба Марта!
От моите 3 само Андрей беше във възторг тази сутрин като го събудих и му казах ЧБМ! Анджи за първи път да ми отхвърли рокля и даже реши,че иска да е с анцунг. Алексей категорично каза,че няма да си сложи,нито гривна ,нито друга.Но той по принцип не обича да му казват какво да носи или не.Днес трябваше да са облечени с блузите на училището.Имат празник на книгата.Той си облече нещо съвсем друго.И това е винаги.Обича да се отличава и проблема му не мисля,че е БГ Мартеницата.
Анджи иначе се накичи с 3 гривни.Ходих с нея на парада на книгата в училището на Андрей.Тя си избра също книга да носи и се включи в шествието Simple Smile
Иначе на мен и тук ми е много казармено в училищата. Разбира се не знам как е в Германия,но това което виждам е далеч от това което сме имали в БГ. Вечно са под строй,тестове всяка седмица имат,даже и малките като от 3г до 5г ги занимават с писане. И тях ги изпитват 3 пъти годишно.Имат си някакви норми дето искат да постигнат. Аз мисля,че трябва да наблягат повече на песни и танци от колкото на букви и числа на тези години.
МамаНорге, има един момчент в който моите след дълга зима,въпреки излизанията,като се стопли и тръгнат на вън по площадките ,като по-малки все са се страхували около тичащи по-големи деца. След няколко дни отминава страха. Анджи е свикнала с тайфуните у нас и не се страхува,но момчетата като бяха по-малки го имаше.
Бибит ,може и да има плъхове.Колко е стара сградата?
Много хубава изненада със сладките.

# 140
  • Немция
А_тита, не става дума само за гушкането на куче, а че присъствието му в класната стая също може да не се хареса от деца, страхуващи се от кучета. Така си го представям аз, но може и да греша. Такива кучета за училищни цели със сигурност са обучени, не са случайни Simple Smile, не вдигат шум, не лаят, трябва да могат да издържат вниманието на куп деца- лабрадорът е именно такъв и затова е подходящ за гледане в семейство.

Кучето навън на двора го асоциирам с реалността в Бг - как мразя лятно време през нощта при отворени прозорци да ме буди кучешки лай. Twisted Evil В Бг живеем в райони с повече къщи и все се намира някой, който да има куче навън, което нощно време лае и не може да се спи от него Close. Това е тормоз над съседите и разбирам защо е забранено тук да се държи куче навън.

Калалили, сградата е стара, миналата година й правиха 100-годишен юбилей.
При вас наистина много рано ги започват с тестове и обучение- в Германия до 6-тата година -докато децата са на ДГ- е само игра и разни занимания, свързани с концентрация, фина моторика, но никой не ги занимава с писане, смятане, четене или нещо от този род. Но пък си имат голяма листа с норми, по които следят как се развива детето, виждала съм ги при разговор с възпитателките.

# 141
Май само ние не празнуваме Бана Марта. Незнам защо, но ми се струва много далечно. Като никой около нас не се интересува от мартеници и при нас няма празнично настроение. Същото и с 8-ми март. Говорихме на вечеря, че в България се празнува първи март по специален начин, но реакцията беше като при Бибит. Пълно безразличи. Вълнението от това, че е 1-ви март беше, че това означава, че бебето ще се появи скоро 😁

Аз също мисля, че на кучето мястото му е при семейството, т.е вътре. Именно раздялата ме плаши и не искам да си го причиняваме. Тук обаче си има строги правила за животните. Куче или коте не може да живее навън. Кучето не може сам е само вкъщи повече от 6 часа. Много хора си ги водят с тях на работа. Трябва да са застраховани, защото разходите по лечение или ваксинация са си сериозно. Но по отношението към животните е показателно за отношението и към хората.

# 142
Stupy, не сте само вие. И ние не празнуваме баба Марта. Единствените празници, които почитаме са Рождество/Коледа и Великден/Пасха. 😊
На Националния празник на България, вадим българския флаг и се събираме със сестра ми, ако е възможно. Приготвяме нещо за хапване. Ако времето позволява, грилим нещо и така.

# 143
  • Немция
Но по отношението към животните е показателно за отношението и към хората.
Да, има много истина  в това.

Аз съм в Германия вече от доста години и Баба Марта ми става все по-далечна като традиция. Окачам мартеница за 1 ден, украсявам малко, но не ми е толкова важен празник.
8-ми март тук не  е популярен празник, макар че покрай емигрантите от Източна Европа, а и покрай бившето ГДР набира популярност. Наскоро в Берлин обявиха 8-ми март за официален празничен ден, само там(всяка провинция може да има свои празнични дни, без да важат за цяла Германия). Не е без значение, че 8 март е патент на една немска комунистка , Клара Цеткин.
Вълнението от това, че е 1-ви март беше, че това означава, че бебето ще се появи скоро 😁
Е, това вълнение го разбирам изцяло. Grinning

Последна редакция: сб, 02 мар 2019, 12:02 от Бибит

# 144
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Иначе на мен и тук ми е много казармено в училищата. Разбира се не знам как е в Германия,но това което виждам е далеч от това което сме имали в БГ. Вечно са под строй,тестове всяка седмица имат,даже и малките като от 3г до 5г ги занимават с писане. И тях ги изпитват 3 пъти годишно.Имат си някакви норми дето искат да постигнат. Аз мисля,че трябва да наблягат повече на песни и танци от колкото на букви и числа на тези години.

при вас е по-зле май...
тук не ги изпитват, тестват и т.н. в началото, строй няма, поне не съм виждала.
също се занимават с доста креативни неща - плетене, рисуване, хор, танцуване, шиене и т.н.
от друга страна всяко дете бива наблюдавано, анализирано, при най-малко отклонение диагностицирано и терапирано  Rolling Eyes  детето бива натъпкано в един калъп, но с мека ръкавица, което за мен също е опасно.
матрицата е ментална, при вас май все още е физическа или почват от нея.  Whistling

Обича да се отличава и проблема му не мисля,че е БГ

за теб като родител може да е трудно, но бунтарския дух за мен е положително качество.
само трябва така да се води детето, че да може да го използва за развитие, а не да му пречи.
аз понякога се дразня, че Дзвер е малко нагаждач, но установих, че го прави, за да не се отличава и да го оставят на мира, да излезе от фокуса на наблюдение и да може да прави това, което наистина му е важно и интересно. това си е неговата стратегия и за мен е ок.

поне има някакво здравословно виждане към мнението на околните и не се влияе чак толкова много.
вчера бяха в училище преоблечени, че празнуваха карнавал.
една майка ми разказа как дни наред шие костюм на Antboy за сина си. като го видях беше с друг костюм. попитах я какво е станало и тя ми каза: облече костюма на Antboy  и тръгна към училище по средата на пътя (100м) срещна Х., който му се присмял. детето се прибра ревящо и смени костюма. Rolling Eyes а аз го ших няколко дена...
Дзвер въобще не би се трогнал, най-много да му каже, че е тъп и да го подмине  Joy

за мартениците: ние не празнуваме кой знае какво.
просто покрай онова кръглото за плетене на шнур, Дзвер реши, че може да прави мартеници и да ги продава в училище  Joy
аз му казах, че едва ли ще намери купувачи и той реши тогава да ги подари.
каза, че иска на целия клас, аз добавих учителката и директорката. на него му хареса да майстори Пижо и Пенда, както и помпони.
после се сетих, че учителката им чете приказка всеки ден, докато имат закуска, и реших да занеса историята, та да знаят защо си ги връзваме. то има различни версии, аз избрах една, която да е интересна на децата. тя каза, че добре се е приело.
иначе Дзвер си махна гривната, само на якето има мартеница. с мъжа ми носим на ръката по една.  Peace

А_тита, не става дума само за гушкането на куче, а че присъствието му в класната стая също може да не се хареса от деца, страхуващи се от кучета. Така си го представям аз, но може и да греша.

аз нямам също идея, но Дзвер го е страх. ако кучето стои далеч от него и не търси контакт, за него е ок присъствието. даже наблюдава как се държи животното, но не иска допир.
лаенето го смущава също.
котките са по-независими и ако лежат само, то след известно време на наблюдение, той се доближава и се опитва леко да ги погали. ако не реагира, той продължава, но също не му харесва, ако котката реши да си играе с него. newsm78

та си мисля, че дори да ги е страх, пак извличат нещо от този контакт.
това е невербално общуване, което в днешно време все по-рядко май се упражнява.... Whistling

# 145
Отношението към кучетата в България е една от причините заради които не искам да се връщам. Още помня как дойдоха от екоравновесие да стрелят по кварталното куче. Беше просто ужасно. Също всички бездомни кучета, които зимата търсят подслон от студа. Имаше едно куче, което винаги идваше с нас на разходка, просто това са неща, които винаги са ме разстроойвали много. Да не говорим за блъснатите кучета по магистралите.

# 146
  • На брега на реката
Толкова кучета съм имала като малка, че след последното, което беше 13 години с нас, не мога да се пречупя и да искам друго куче. Привързаността беше огромна, любовта също. Най-милото гадинче на света, гледахме си го като член на семейството, а смъртта му беше ужасно преживяване. За първи път видях баща си насълзен и разбит. Като пораснат децата и станат самостоятелни човеци, ако решат, нека си вземат.
Преди години им подарихме котка. След щателно проучване и анализиране на породи и характери, се спряхме на персийска. Благи, добронамерени, не нападат деца най-вече. А всички знаем как децата понякога обичат болезнено. Е, влезе в горните изисквания писаната, но огромния недостатък, че всичко опикаваше, наклони везните да се разделим с нея. Пък и обмисляхме вече преместването ни в чужбина. Щастлива е сега, гледат я добре, обичана е и често ни пращат снимки. Но и котка не бих взела повече.
Брюксел, като английското е движението тук, обратно Simple Smile Най-ужасни са ми кръговите, както и липсата на предимството при десен завой. Още не съм се пуснала из града, шофирам в квартала, дала съм си време. Че ми е едно свито и притеснено.
За Баба Марта не украсявам, но пристигнаха мартеничките ни тъкмо навреме. Голямата показала мартеничката на класната и тя я изкарала пред класа да разкаже за историята и традициите. Много впечатлена бях от жеста и вниманието, а и щерката каза, че цял ден са я карали да си я показва Simple Smile
Ние си букнахме една извънредна почивка за края на март. Ще отсъстват от училище, но мъж ми толкова е прегрял от работа, че с това темпо не знам как ще изтика до лятното море. По-добре малко пропуск в училище, отколкото превъртял татко Grinning

# 147
  • На остров
Зест чудесно сте направили с почивката, освен всичко друго е мног по евтино през учебно време Simple Smile .

Нашата писана е със  пълна застраховка, но и в тази застраховка има собствен риск та не е съвсем без пари.
Разбриам страха на повечето от раздялата при кончината на  другарчето, но от друга страна, ако разсаждаваме така трябва да се лишим от много нща. Аз също смятам, че е хубаво децата да се учат, че е и смъртта е част от живота освен всички други ползи от съвсместното съжителство. 

Якамоз за съжалние в България е ужасно отношението и към животние и към всички различни хора.

Ступи и ние не празнуваме Баба Марта в началото слагах мартенички, но след толкова години всичко избледнява и нямам усещане за празник. Но аз не следя нищо свързано с България  и не празнувам никакви български празници.
Много се вълнуваме за бебето и ние !

# 148
  • Немция
Зест, при вас явно не е проблем да се отсъства от у-ще заради почивка. В Германия не е допустимо- може някой да го прави, но доколкото знам е нежелателно и не се практикува. Дори съм чувала за глоби, ако те хванат  да летиш с ученици по време на учебната година, ако няма разрешително от у-щето.Не знам колко е вярно.
Учениците само в краен случай могат да отсъстват по учебно време, поради сериозни причини, иначе всичко живо ще се юрне преди или след ваканция тук и там.
Къде ще почивате, ако смея да попитам? Simple Smile

Аз като дете съм се разделяла много пъти с любими котки- обикновено изчезваха безследно след 1-2 години, по-късно узнах , че наш съсед тровил котки понякога. А и в квартала ни живееха виетнамци Laughing- любимите слухове, когато котката ти изчезнеше.
Беше ми мъчно , но все ставаше така , че  намирахме ново коте. Сравнително лесно преодолявах липсата на любимото животинче.
От любов към котките превъзпитах майка ми, която не обичаше котки, но я промених. Wink

Ася, така е, и аз съм била с чувството, че моите деца са наблюдавани и анализирани, особено в ДГ. В у-щето не е така засилено, поне аз не го усещам.
Има плюсове и минуси това анализиране, в крайна сметка е за доброто на детето.

Последна редакция: сб, 02 мар 2019, 15:47 от Бибит

# 149
  • На брега на реката
Вече пътувахме със самолет в учебно време, когато се прибирахме в България есента. Освен това не взимам никакви бенефитс от държавата, Та отсъствията да играят значима роля. Пък и са 5 учебни дни Simple Smile Ще говоря с учителите им, но съм почти 100% убедена, че няма да ни направят проблем. Но при тази извънредна ваканция, ще си изкарат целия юни на училище. Че пък планирахме по-рано да се прибираме за лятото, но не смея все пак да прекалявам с натрупването на отсъствия.
Почивката ще е на Фуертавентура, много ни хареса офертата, а и си е масова дестинация от ирландците и събрах доста хубави отзиви.
При нас май се говори за децата с родителите им само ако има установен проблем. Иначе получаваме репорт в края на учебната година, в който се описват постигнатите знания като добри, много добри или отлични и в кратък текст учителят вписва някакво кратко поведенчески описание. Но са все с положителна насока и много мотивиращи.
Тест голямата обаче има всеки петък. Смесен по математика и английски. Малката не знам дали я препитват някак, напоследък не получавам никаква обратна връзка как се справя тя и все се каня да говоря с учителите ѝ.

Общи условия

Активация на акаунт