Как се подготвяте за работната седмица?

  • 15 343
  • 202
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 21 765
Кой по дяволите пуска прахосмукачка всеки ден?

 Joy У нас се пуска всеки ден. С дете и куче сме, преди време имахме и котка. Или сутрин прахосмукачка, следобед робот, или два пъти робот, но предпочитам първия вариант. Особено в топлите месеци, когато навсякъде е отворено, няма как да има ден без прахосмучене. Намирала съм пръст от балконските сандъчета чак до входната врата, и какво ли още не - пръчици, чакъл, пясък, кал и всичко, което може да се внесе отвън.
Прането не ми е голям проблем откакто мина захранването, но мръсните чинии се множат със страшна сила.
Готвенето си го делим, общо взето който стане първи прави закуска и готви. За мен остават разни специфични неща като теста, хлябове, торти, десерти, квасене, които мм не успява да улучи.
Заготовки правя веднъж годишно в буркани - домати, тиквички, сушена универсална подправка, такива неща. Компоти без захар, сушени\замразени плодове и зеленчуци. Не пести кой знае колко време, но е налично някъде до към март.

# 196
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Аз личен готвач не ща. Да ми вземе удоволствието да готвя и най-голямото развлечение.

# 197
  • Мнения: 5 678
Аз съм с две деца и 🐕 и въпреки това не прахосмуча всеки ден и дa,определено не блести от чистота,всеки си има собствени критерии и приоритети-ако за мен не е от първостепенна важност чистотата на пода ,за друг това  е проблем и  не се чувства комфортно,ако не е чисто.

# 198
  • Мнения: 5 169
А на мен прахосмукачката ми е най-лесното, но пък почти винаги след това минавам с моп, което си изисква време. И за пускане на прахосмукачка се съобразявам по възможност да е преди 8, иначе се чува. Сушилнята не ми спестява кой знае колко време, тя е повече удобство. Иначе едва сега, като се нанесохме в нов апартамент, трябваше да направя ремонт и малко преустройство, за да преместя пералнята и да се освободи място за миялна. Наемателите преди мен просто е нямало къде да я сложат - или миялна, или пералня.

Мултикукър имам, не виждам какво време и усилие ми спестява. Разните дребни уреди като чопър и пр. спестяват.

# 199
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 423
Делничните ми  дни не са коренно различни от уикенда що се отнася до домакинстване. Хубавото е че всичко ми е наблизо- местоработата, училището и градината на децата, парка, магазините. Събота и неделя отделям повече време за разходки с децата, за завъртяни закуски, ястия, сладкиши, нещо да замеся. Работя от 11 до 17ч  и домакинската работа я върша основно преди работа. Мъжът ми или свекъра водят и вземат малкото дете от градина, аз оправям прането( нямам сушилня, но бих искала), готвя нещо набързо или започвам да готвя, а мъжът ми довършва. Той работи основно нощни смени и през деня е у нас. Понякога караме на скара и салата. Случва се и по две неща да готвя, защото се опитвам да се храня НВХ- ВМ. След работа помагам на по- голямото дете с домашните и ходя на фитнес. След като се върна вечеряме, оправям пране, чинии, чанти за следващия ден. Рядко правя заготовки, обикновено това е да сваря месо за следващия ден или да си направя топчета за супа. Въпреки това си планирам менюто занапред в зависимост от ангажиментите на мъжа ми и моите, защото се случва и по-рано да отида на работа. Чистя с прахосмукачка през ден, прах и баня веднъж седмично. През топлите месеци намалям ходенето до фитнеса, за да излизам с малкия и през седмицата. Определено следващите ми покупки ще са сушилня и мултикукър, защото не обичам да се занимавам с пране и държа у нас да има сготвено, а не да свикват децата на сухоежбина.

# 200
  • Мнения: 1 091
Аз нямам нужда до такава степен от уреди за улесняване.
Готвя в тенджера под налягане ,когато нямам време.
Нямам съдомиялна ,нямам сушилня ,нямам мултикукър ,робот прахосмукачка....
Нямам нужда от тези неща /като изключим сушилнята /.

Прахосмукачка се пуска всеки ден ,когато имаш домашен любимец. Направо си е задължително.

Работното ми време е много добро.
Работя по 12ч. на ден - 12ч. дневна ,12ч. нощна.
За това пък почивам много повече почивни дни.
Нямам уикенд. Не винаги се пада да почивам тогава.
Когато почивам шетам ,готвя ,пера и т.н.
Когато съм на работа -след като се прибера нищо не правя или в изключително редки ситуации ако се налага.
Работата ми е на 15-20 мин.пеша от нас.
Слава Богу на мен лично не ми се налага да се надпреварвам с времето.

# 201
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
О, тенджерата под налягане е незаменима. За нула време варя боб, супи и какво ли не. А и вкусът е много добър.

# 202
  • Мнения: 3
Седмично меню 1400 калории Понеделник
Понеделник:

07:00 4 белтъка + 30гр. Мюсли + 1/2 Кис. Мляко

10:00 100 гр ябълка + ½ плодов скир

13:00 150 гр Пилешко + 30гр ориз +100гр задушени заленчуци или 200гр салата домати/краставици

16:00 1 с.л. фъстъчено масло

19:30 150 гр Риба +200гр салата айсберг/краставици +4-5бр маслини +½ лимон

Бюджет за деня 12-15 лв.

седмично меню
Вторник
07:0: 1 филия пълнозърнест хляб + 1 цяло яйце + 1 белтък + 50гр кашкавал

10:00 30 гр. Сурови ядки

13:00 180гр Пилешко филе + 100гр карт. Салата

16:00 30гр. Сурови ядки

19:30 4 белтъка + 1 коф. Котидж сирене 200гр  или 200гр извара или 200гр Скир

Бюджет за деня 14-15 лв.


Сряда
07:00 4 белтъка + 50гр пълноз. Макарони + 50гр сирене

10:00 ½ кис.мляко + 1 банан+ щипка канела

13:00 200 гр Пилешко + 150 гр задушени зеленчуци или 250гр салата домати/краставици

16:00 100 гр ябълка + ½ плодов скир

19:30  салата фитнес – 100гр домат, 100гр  краставица,50 гр лук, 30гр маслини, 30гр царевица + 160гр консерва риба Тон /отцедено тегло/

Бюджет за деня 18-20 лв.

седмично меню сряда
Четвъртък
07:00 1 ф. Пълн. Хляб + 4 белтъка + ½ грейпфрутна фреш

10:00 30гр. Сурови ядки

13:00 200гр Пилешко филе + 25гр ориз + 150гр салата домати/лук

16:00 30гр. Сурови ядки

19:30 200гр Пилешко + 150гр зелена салата + 4-5 маслини

Бюджет за деня 15 лв

четвъртък
Петък
07:00 3 белтъка + 25гр ов.ядки + 1/2 кис. Мляко + ½ грейпфрут

10:00 ½ кофичка извара или котидж сирене /около 150гр/+ ½ краставица

13:00 150гр Сьомга + 200гр салата домати/краставици + 25гр тиквени семки

16:00 30гр Сурови ядки

19:30 150гр Пилешко + 100гр салата зеле/моркови

Бюджет за деня 15-17 лв.

седмично меню петък
Събота
07:00 1 филия Пълн. Хляб + 1 цяло яйце + 50гр кашкавал

10:00 100 гр ябълка или сезонен плод + 1 кофичка Скир /200гр/

13:00 200гр Пилешко + 40гр ориз+100гр зелена салата + 100гр краставица + 30гр маслини

16:00 120гр консерва риба Тон /отцедено тегло/ + 150гр краставица + 50гр царевица

Бюджет за деня 15-17 лв.

седмично меню събота
Неделя
07:00 1 малки филийки пълноз хляб с извара + 100гр пушена сьомга + чаша билков чай

10:00 30гр сушени плодове /сливи, кайсии, смокини/ без добавена захар + 1 кофичка Скир /200гр/

13:00 150 гр Пилешко + 150 гр салата зеле/моркови + 150гр печени картофи

16:00 1 с.л. фъстъчено масло

19:30 150 гр Пилешко + 100гр зелена салата + ½ авокадо + 200гр краставица + 30гр маслини

Бюджет за деня 20 лв

седмично меню неделя
ОСНОВНИ НАСОКИ:

Не пропускате хранене, не замествате съставки/продукти, освен ако знаетр стойностите и съотношението  на макронутриентите им !!!

Количеството месо и риба за консумация се мери СЛЕД подготовка, а количеството ориз, картофи и макарони се мери ПРЕДИ подготовка!!!

 

1/ Пие се вода минимум по 3л на ден!

2/ Количествата чай и/или кафе са неограничени и без захар по всяко време на денонощието /според личната заетост/!

3/ Консумира се пълнозърнест, типов или ръжен хляб но НЕ и бял!

4/ Алкохолът под всякаква форма е тотално излкючен както и газирани напитки като КОЛА ЛАЙТ и подсладени сокове от всякакъв произход!

5/ Препоръчително е да се спазват часовете на хранене и/или времевия диапазон помежду им!

6/ Всеки осми ден е разрешена свободна консумация на храни, но последното хранене за деня е по режима!!!

7/ Фъстъченото масло да е без добавена захар!

8/ Консерва риба тон САМО в собствен сос, а не в раст. мазнина!

9/ Рибата се консумира печена, варена, на тиган или на пара, но не и пържена – препоръчвам Сьомга, Скумрия, Лаврак, Ципура, Калмари, Октопод и т.н.

10/ Всякакви малотрайни колбаси тип шпекови салами, кренвирши, наденици и луканки са ТОТАЛНО изключени и противопоказни!

11/ Ако имате проблеми и неясноти с приготвянето на храните – моля задайте Вашите въпроси на посочения мейл!

12/Суровите ядки са предимно бадеми,  кашу или лешници!

13/ Маслините да са от безсолните!

14/ Изварата, Котидж сиренето и Скир-а са взаимнозаменяеми в същите обеми!

15/За точните грамажи на храните е необходима домакинска везна!

16/НИКОГА не се хранете непосредствено /по-малко от 90 мин/ преди тренировка /за трениращите/!!!

17/Преди началото на режима, направете 2-3 снимки „ан фас“ и в профил по бельо или по екип, замерете и обиколката на мишницата, гръдната, талията, ханша, бедрото и прасеца за да имате база за сравнение! В някои моменти няма да слабеете , но ще променяте мерките си, което ще е в следствие на телесна рекомпозиция – тоест ще губите мазно за сметка на новоизграден мускул!

18/ Сън ПОНЕ по 7 часа на денонощие

19/ Да Ви е “сладко“

Общи условия

Активация на акаунт