Избор на качествен Extra Virgin зехтин

• 100 948
  • 814
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Mo`ana, може ли линк към страницата на GAEA, където ги четете тези неща, защото аз откривам само това:

Освен това в момента в асортимента им не фигурира посочваният по-горе Hania.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 11:28 от миленка_д

# 736
Ето Ханията. Препоръката е: подходящо за пържене на риба, картофи и за печене.
https://gaeagreece.de/collections/extra-virgin-olive-oil/product … ol-aus-kreta-0-5l

Ето и другото на GAEA за готвене: тук съм видяла градусите - до 190°C.
https://gaeagreece.us/collections/extra-virgin-olive-oil/product … e-oil-for-cooking

И, да, може да се пържи с (extra) virgin, никой не отрича, но сe наглася фритюрникът, еър фреиърът, мултикукърът, фурната (в моя случай) на 180-190°C, и така.

За другите зехтини от палитрата, както виждаш, не се споменава готвене изобщо, но теоретично също може - до 180°C, ако човек много настоява вместо да консумира качествения студено-пресован зехтин директно да го подлага сам на термична обработка, с което той губи част от полезните си вещества и вкусове.

# 737
  • София
Сега разбрах каква е причината - със смяната на езика (държавата) на сайта се променят и продуктите, и описанието им. Явно зависи от изискванията на съответния пазар. Аз гледам версията за ЕС на английски и там няма такива неща. Няма го и зехтинът за готвене. На гръцката версия има всичко обаче.

# 738
Да, в гръцкия би трябвало да има всичко. Забеляза ли, обаче, как даже на самото бутилче на зехтина за готвене пише "нагрява се до 190°C/ 374°F" отпред с големи букви? Simple Smile ГАЕА са винаги много коректни и информативни, харесвам ги, от сайта им може да се научи доста за зехтините и употребата.

# 739
  • Sofia
Ние, у дома, от години готвим месо и редица други ястия само с ГХИ, което е в пъти по-скъпо от зехтина. Simple Smile Е, може да си го "произвеждаш" и вкъщи, за който има желание.

Не съм съгласна, че храната, приготвена със зехтин, задължително е по-вкусна. Мъжът ми, например, си харесва много от ястията, направени с обикновено слънчогледово олио, макар у нас зехтинът да се случва дори да застои, защото няма кой и за какво да го използва. По-вкусно му е на човека с олио, що се касае до готвени блюда. ГХИ също не обича особено.
Та, това ми се струва по-скоро въпрос на вкус и далеч не може да се обобщава.

# 740
  • София
Естествено, че е въпрос на вкус - аз казах какво е моето мнение. Има хора, които не хапват зехтин, защото не им харесва. Но също така вкусът може да се променя и подлежи на "възпитание". Когато преди 20 години започнах да употребявам зехтин, отначало не ми харесваше особено, струваше ми се, че ми променя вкуса на салатата от домати и краставици и честно казано я предпочитах с най-обикновено олио. После започна да ми харесва и сега с олио не мога да я ям. Последните години често опитвам най-различни зехтини с лъжица, за да им усетя вкуса и вече нито ми лютят, нито горчат (разбира се говоря за качествени зехтини ЕВ, доколкото мога да се снабдя с такива). Най-интересното е, че един и същи зехтин на мен не ми люти, а на сина ми люти, макар да яде от малък.
А дъщеря ми обожава зехтин - беше на 7-8 години и не помнеше думата, но ми казваше - дай ми от онова зеленото олио Simple Smile .
През 2023г. ходихме на почивка в Сицилия и от остров Стромболи си купих от магазина малка кутия от 200 мл. сицилиански зехтин за салатки. Тъй като нямаше как да го върна в България със самолета, накрая го изпих - невероятно богат и сладък вкус имаше. Тази есен на Иския пак купих малко шишенце - марката беше Masturzo - не е нищо специално, масов италиански зехтин, но отново беше с прекрасен вкус, гъст и с чудесен цвят. Доста по-хубав от предлаганите в България по супермаркетите. В Гърция също е хубав зехтинът, но сицилианският засега ми е топ. И то купен съвсем случайно, беше единственият малък. Не беше евтин (около 7 евро за 200 мл.), но то на Стромболи нищо не е евтино.
Дано не ви отегчавам с тези мои разсъждения. Не ми е това целта, но наистина вече обичам зехтина, както (почти) цялата средиземноморска кухня. За мен прави ястията по-вкусни.

# 741
И аз харесвам със зехтин.
На времето наистина ползвахме слънчогледово.
Не си спомням готвене с масло, но имам роднини във Франция и там маслото се ползва много.

# 742
Ама то и цената на маслото е в небесата вече....

# 743
  • Бургас
Аз от години готвя със зехтин, рядко пържа, гледам до 180-190 градуса да е печенето във фурната или еърфраера, преди купувах от Метро един зехтин, дето пишеше, че е за пържене и печене, ама напоследък си карам с този, дето е уж екстра Вържин, та и за салати, и за готвене ми е един и същ, тази година за пръв път пробвах туй гхи, малко ми е некомфортно, че не е течно, ама на вкус става

# 744
Аз употребявах зехтин само и единствено по здравословни причини, не че ми харесваше вкуса му, напротив, точно обратното. Накрая обаче се оказа че именно той стои в сновата на стомашното ми заболяване, а пък маслините направо ме взривяваха. Гастроентеролога го забрани. Слънчогледовото олио ми е безкрайно по вкусно, дори и на филийка да си го направя с шарена сол. В последните месеци обаче ползвам само масло, то е най вкусно, а и не ми пречи на нито едно от заболяванията, разбира се аз вече не запържвам. Макар че доста дълго ползвах зехтин, сега като се замисля реално май ролята му в здравословен аспект е малко преекспонирана, това си е разбира се мое лично мнение

# 745
Днес си поръчахме дружно от mueloliva.es тенекии по 5л, сорт пикуда  от новата реколта 2025.
 Дори с пратката до България, ако се поръчат няколко тенекии литъра идва на 20лв, което е повече от добре, а като качество няма подобно тук или ако има ще е минимум 2-3 пъти нагоре.

Отделно поръчах преди месец и една идея по-скъп Cortijo suerte alta-picual около 25-26лв/л, който е при мен.

Тези последните имат сертификат SIQUEV QVEXTRA, който много много малко производители по света имат, може да видите какво е.

Официално писаха, че цените на едро в Испания на маслините са паднали с 40%, остава да паднат зехтините и у нас.

# 746
Днес си поръчахме дружно от mueloliva.es тенекии по 5л, сорт пикуда  от новата реколта 2025.
 Дори с пратката до България, ако се поръчат няколко тенекии литъра идва на 20лв, което е повече от добре, а като качество няма подобно тук или ако има ще е минимум 2-3 пъти нагоре.

Отделно поръчах преди месец и една идея по-скъп Cortijo suerte alta-picual около 25-26лв/л, който е при мен.

Тези последните имат сертификат SIQUEV QVEXTRA, който много много малко производители по света имат, може да видите какво е.

Официално писаха, че цените на едро в Испания на маслините са паднали с 40%, остава да паднат зехтините и у нас.

Пикудата виждам има златен медал. Пробвали ли сте го? Може ли отзиви да дадете. Шипингът как излиза като цена за 5 литра?

# 747
Не съм го отворил.
Транспорта го разиграй с различно количество зехтин и ще видиш.
 С 1 или две туби ще е повече.

# 748
Не съм го отворил.
Транспорта го разиграй с различно количество зехтин и ще видиш.
 С 1 или две туби ще е повече.

Да, видях за доставката. За 10тина кутии идва много добре. Поне над 5 да са, е ок доставката. Ще чакам отзив, че чак към април се очаква да поръчвам и има време. Зехтинът им Venta del Baron е два пъти златен медалист. И според класация за 2023-4та е на 3то място ранкиран по качество в света. А пикудата на 16то. И двата ще са добри.
За 10 кутии от Venta del Baron, който е 2.5 л, идва 13 лв доставка на КУТИЯ. Чок гюзел са нещата и ще се поръчва.
Киселинността на тези зехтини е 0.2, което както го разбирам означава, че маслините са пресовани в деня на бране - т.е.няма маслини с неясен произход.

А някой би ли се заел да систематизира чуждите сайтове проверен зехтин с шипване до България - като начална страница на нова тема примерно. Би било много добре - ще знаем какво да купуваме и да тестваме различни добри и проверени марки. Може да се систематизират и добрите на бг пазара - с ясен произход и качество /а не например марки, които само тук ги има и уж се нравят по вкус/.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 10:05 от MaryPop

# 749
Venta de Baron е един от най-добрите които съм пробвал някога, а съм пробвал доста и различни зехтини в топ 10-20.

Мисля че 3-4 пъти до сега  е бил в топ 5.
Да, за 4-5 туби става добре пътя, особено ако са по 5л.

Общи условия

Активация на акаунт