Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 336
  • 755
  •   2
Отговори
# 60
Inqpro,  колко е моментният ти таргет на количеството въглехидрати? Равномерно ли ги разпределяш на храненията през деня?
Аз също вече съм на мнение, че един плавен преход е по-щадящ за организма и осигурява наистина индивидуално решение. Така човек сам намира повратната точка, под която сваля, и същевременно има буфер надолу, от който да намаля при необходимост. Не ангажирам никого с това си мнение,  то е базирано по-скоро на самонаблюдения. Често обаче хора като нас с усложнено отношение към храната имат т.нар. "всичко или нищо"  психика,  крайното ограничение ги държи в релси,а малките отклонения често отключват цели епизоди на неразумно хранене,след които им трябва време да се мобилизират отново за.спазване на ограничения и правила. (аз през двадесетте си години бях точно така, отне ми години да налучкам някаква умереност в отношението и реакциите си към режимите).
Та, взех повод просто от твоето мнение за малко сутрешни размишления, и като цяло ми звучи като да си на прав път, най-малко в сравнение с досегашното ти хранене.

# 61
Inqpro,  колко е моментният ти таргет на количеството въглехидрати? Равномерно ли ги разпределяш на храненията през деня?
Аз също вече съм на мнение, че един плавен преход е по-щадящ за организма и осигурява наистина индивидуално решение. Така човек сам намира повратната точка, под която сваля, и същевременно има буфер надолу, от който да намаля при необходимост. Не ангажирам никого с това си мнение,  то е базирано по-скоро на самонаблюдения. Често обаче хора като нас с усложнено отношение към храната имат т.нар. "всичко или нищо"  психика,  крайното ограничение ги държи в релси,а малките отклонения често отключват цели епизоди на неразумно хранене,след които им трябва време да се мобилизират отново за.спазване на ограничения и правила. (аз през двадесетте си години бях точно така, отне ми години да налучкам някаква умереност в отношението и реакциите си към режимите).
Та, взех повод просто от твоето мнение за малко сутрешни размишления, и като цяло ми звучи като да си на прав път, най-малко в сравнение с досегашното ти хранене.

Ами аз да си призная във всичко което правя съм човек на баланса и крайностите ме измъчват и физически и психически. Вчера закусих с пълнозърнеста филийка с котидж сирене. Обяд печена скумрия със салата зеле, вечеря същото, но и с малко парче моцарела и салата домат. И 2 блокчета черен шоколад. Не ползвам калкулатори и не мога точно да пресметна, но преди хапвах хляб на всяко хранене, всеки ден сладко и си позволявах и кола заради ниското кръвно. За мен си е напредък както казвам, ама да видим Simple Smile

# 62
По мое мнение менюто ти е много нисковъглехидратно и с оглед на ежедневното движение - сравнително малко като количество. Може би това е вероятна причина за умората (изследвала ли си хемоглобин/серумно желязо?).
Ако въведеш тази храна с точните грамажи в калкулатор, едва ли ще надхвърли сумарно за деня 30/40 гр. ВХ (в зависимост от грамажа на хляба).

Скрит текст:
Изследвала ли си щитовидна жлеза? Такъв нисък прием на въглехидрати се отразява различно в зависимост състоянието на жлезата.

# 63
Sharky* как така да увеличава дозата постепенно? Предписан е 2 пъти на ден, освен да започна с по 1 хапче?

# 64
  • София
Една седмица по половинка вечер, втората седмица половинка на обед, половинка вечер, третата седмица повинка обед, цяло вечер, четвъртата седмица цяло на обед, цяло вечер. И няма стомашни дискомфорти. Лично изтествано. Задължително хапчето по време на ядене, не на гладно, не след ядене. След втората хапка.

# 65
По мое мнение менюто ти е много нисковъглехидратно и с оглед на ежедневното движение - сравнително малко като количество. Може би това е вероятна причина за умората (изследвала ли си хемоглобин/серумно желязо?).
Ако въведеш тази храна с точните грамажи в калкулатор, едва ли ще надхвърли сумарно за деня 30/40 гр. ВХ (в зависимост от грамажа на хляба).

Скрит текст:
Изследвала ли си щитовидна жлеза? Такъв нисък прием на въглехидрати се отразява различно в зависимост състоянието на жлезата.

Изследвала съм щитовидната- през декември TSH-4.5 през февруари 2.96. И аз съм в чуденка вече какво става.Хемоглобин и B12 в норма.

# 66
И аз да се отчета тук. От 3 седмици намалям въглехидратите като вече доста съм ги снижила спрямо начина по който се хранех преди. Не съм свалила нито 1 кг и съм доста изморена. Предполагам тялото ми се нагажда. Ходя пеша по около 10 км на ден и от време на време карам колело. Дано да свикна скоро. Искам да направя плавен преход, с ниско кръвно съм по принцип и не ми се рискува с драстични промени.
Без да знам нищо друго за теб, само по този ти пост....
Да, явно тялото ти се нагажда.За да "превключи" от въглехидратен метаболизъм на мазнинен, трябва време.Не става за един ден.И докато тялото се настройва да живее без въглехидрати, ти караш така наречения въглехидратен "грип"...уморена си, пада ти кръвното, замаяно ти е....Съветът е да си спестяваш усилията, докато тялото не се нагоди.А как ще разбереш, че вече се е нагодило?По осезаемата енергия, която няма да те оставя да седиш на едно място.....
Защото в момента става следното:
ти намаляваш въглехидратите, но тялото ти все още не може да произведе енергия без тях, не се е пренастроило.в резултат, понеже няма кой знае каква енергия, то логично те прави уморена, за да те накара не да ходиш по 10 км, а да лежиш, за да си пести наличната енергия.

# 67
Здравейте момичета ,най - вероятно и аз съм една от вас , не знам в момента съм много объркана , не знам откъде да започна , а и не искам да ви натоварвам,за да не ме отхвърлите от темата.Аз съм на 44 години и тежа 80 кг преди , 7 години съм оперирана от рак на гърдата и съм на хормоналното лечение , качих 20 кг , влязох в менопауза на 36 г ,но както и да е , няма да ви занимавам с това. Прави ми впечатление , че от четири-пет години не мога да издържам на глад , всъщност  не ми става гладно,а директно ми прималява .
Скрит текст:
Купих си глюкомер ,защото мислех , че кръвната захар ми се понижава и изпадам в хипергликемия , но тя е5,5 -6  ,
прималява ми и ще падна всеки момент трябва бързо да хапна нещо .Веднага започнах да си пълнят джобовете със захарчета и чантата и джобовете на дънки и якета .Прави ми впечатление , че като си хапна захар се оправям.Това инсулинова резистентност ли е според вас , какво трябва да направя.
Скрит текст:
Прочетох поста и съвета за нисковъглеродната  диета от първа страница много внимателно. Трябва да се спазва ниско въглехидратна диета доколкото разбрах. Трябва ли да ходя и на ендокринолог ? Моля ви за съвет-според вас на първо четене това инсулинова резистентност ли е ,трябва ли да се притеснявам , има ли хапчета за това нещо или само е хранителен режим,лечимо ли е ?Благодаря ви много и дано не съм ви досадила.
Без да съм лекар, според мен това е точно ИР.Дали е диабет, вече изследвания ще покажат.
Но предвид кг и симптомите, които описваш, да, ИР е.Прималява ти, защото КЗ пада рязко и тялото ти дава сигнал да хапнеш, за да не припаднеш и да не изпаднеш в кома.Защото ниската КЗ също е опасна.
Факта, че като хапнеш нещо, особено сладко, се оправяш , е още едно потвърждение.
Има и хапчета.Но може и само с режим, но зависи доколко зле е положението.
Направи си изследвания, те ще покажат как са нещата и дали ще минеш без лекарства.
Но дори и с хапчета, режим си трябва.

# 68
  • София
Не ти отговорихме, защо си си оперирана от рак. Ние не нзаем как се се комбинират метформиновите хапчета с лекарства за лечение на рак.

# 69
  • София
Високо ти е TSH-то. Не карай на толкова малко въгелхидрати Simple Smile
За другата потребителка- не знам, трябва да говориш с лекар, щом имаш операция за подобно заболяване.

# 70
  • София
Не ти отговорихме, защо си си оперирана от рак. Ние не нзаем как се се комбинират метформиновите хапчета с лекарства за лечение на рак.
Да така е  , за комбинация на хапчета никой не знае освен докторите.
Просто ми беше интересно всичките тези симптоми дето ви ги казах дали ви приличат на ИР или диабет 2 и как се справяте по време на криза....това е.Също така диетата наистина ли помага и е от значение.

Последна редакция: чт, 07 мар 2019, 15:34 от leni_rad

# 71
Вие как реагирате когато ви прималее и имате чувството,че ще колабирате?Аз започвам да ям захар ,което е грешно,до колкото знам ,но не знам какво се прави в такъв момент.

Няма как да знаем каква криза имаш.

Аз "прималявам" само от супер ниско кръвно. Без да се знае причината за прималяването не знам какъв съвет да се даде. Ниско кръвно ли е, ниска кръвна захар ли е, обезводняване ли е, нещо друго ли е, как да знаем. Зависимости има ли - кога се случва, при какви условия, какво и кога си яла/пила за последно преди да ти стане лошо. Сега прочетох в предишното ти мнение, че имаш глюкомер и си изключила ниската захар като причина и дори ти е висока. Е, тези захарчета ще трябва с нещо друго да ги заместиш.

# 72
Възможно ли е само заради режима да съм вдигнала TSH от 2 на почти 4? На някой случвало ли се е от тези, които са с хипо? Уж не съм ги ограничила много (днес съм над 60 грама вече само до обяд).

# 73
  • София
Добре...благодаря ви.
Ако може админа да изтрие мнението ми от втора и пета страница .
Аз като искам да го махна става много сложно.

# 74
  • София
Възможно ли е само заради режима да съм вдигнала TSH от 2 на почти 4? На някой случвало ли се е от тези, които са с хипо? Уж не съм ги ограничила много (днес съм над 60 грама вече само до обяд).
Да, на мен. Вдигнах го точно двойно.
Събираха ми се около 30-40гр дневно. И за месец скочи ТСХ-то. 

Общи условия

Активация на акаунт