Болни деца в ясли и градини?

• 9 520
  • 279
  •   1
Отговори
# 210
В нашата градина болни деца не се толерират, но не се и наблюдава фейс контрола, за който разказва Калина. Не искам да коментирам чужд опит, най-малкото тя е от провинцията и там положението с частните градини е доста различно. Наблюденията ми са за нормални родители, които ги е грижа за децата им и при здравословен проблем си ги гледат вкъщи. Пак казвам, няма родител, който да се кефи, че пускат болни деца в групата - нали ако това се случва, моите ще са постоянно изложени на болести.

# 211
  • София - Рим и обратно
Аз се изморявам само като ги чета какви драми имат с пустия сопол и великата кашлица. То ако се мре толкова лесно...

# 212
Абе не че се мре, ама един дребен сопол после примерно ти докарва цял непродуктивен месец. Отразява се и финансово, и дългосрочно на нивата на енергия и на възрастните - и ако се заредят болести, половината ти година минава смотано. Ми неприятно е. Не се мре, но животът става шибан. Остава ти само да свикваш с гадното и да си свиркаш.

# 213
Че са гадни сополите и кашлиците, гадни са. Едва ли на някой му е приятно детето му да е болно. Това, което не могат да разберат някои хора в тази тема, е че за това не са виновни другите родители. И аз искам всички около мен да са здрави и аз и моето дете да няма от кого да се заразим ама съм реалист и знам, че няма как да стане, освен ако не се затворим вкъщи под похлупак и да излизаме със скафандър и костюм от трето ниво на защита.
Всъщност когато имаме по - сериозни проблеми така и правим. не буквално, разбира се. Пробвахме миналата година яслата - ами 3 дни там и после температури, сополи, отит, след няколко такива опита я отписах и я гледах вкъщи още няколко месеца до тръгването на градина. Сега, есента след като бяхме и тримата болни 2 месеца и мъжът ми през ноември направи пневмония, спрях детето от ДГ за месец и половина, намалихме излизания и т.н. за да може да се пазим и да се възстановим и после пак в бацилника. Няма как. Не съм била толкова наивна обаче да си въобразявам, че ще накарам другите родители да напуснат работа и да не си водят децата на градина и че обществото ще ме пази по някакъв начин. Няма как да стане. НИЕ имахме проблем, ние си търсихме решението. Аз съм била много болнаво дете и след като е станало ясно, че няма да ме бъде в градината, съм гледана вкъщи до 5 години. Това е положението.

# 214
Нямаш избор, това е. Сигурно на запад не се шашкат, не защото обичат да боледуват, а защото си дават сметка, че е кажи-речи неизбежно. Бацилите, които се разпространяват по въздуха, тях почти нищо не може да ги спре.

# 215
В Германия поне никой не се вживява никой за сопол (ама те ако се притесняваха, нямаше зимата да спят на открехнати прозорци и да газят във водата по площадките лятото), има изискване само за температура или инфекциозно заболяване като скарлатина например. Но дори и да има такива случай, както едно детенце беше се разболяло, никой не оповестява името му пред цялата градина, само се казва от коя група е и се прави преброяване, и няма размахване на пръсти и сипене на обвинения защо еди-кой си разболя моето дете.
При нас последната настинка дойде от възпитателката, какво да направя тогава, да се оплача да я изпъдят, че видиш ли, разболя не само моето дете, ами и ние с мъжа ми се изпотръшкахме.

# 216
  • София - Рим и обратно
Зареждат се болести от един сопол първата година, втората вече е по-леко, третата минава неусетно, докато чакаш аха-аха всеки момент да се тръшне, пък то пропуска. Все ще трябва да си прежалиш година-две от бизнеса и енергията. То пък не става и да го държиш дОма, сакън да не прихване нещо. Колкото повече го обличаш, затваряш и трепериш - по-кекаво става.

# 217
  • Куциндрел
Да не говорим, че никой в по-цивилизованата Европа няма да даде болничен за сопол и/или кашлица.

# 218
И тук не дават. Когато си заведа децата на лекар с първи симптоми на вирусно заболяване (сополи примерно и лека кашлица), лична ми казва "много рано си дошла, довиждане". Случвало се е да настоявам за болничен, защото си познавам децата и виждам, че нещата този път не са леки.

# 219
Не знам какво ще правят тези възмутените, ако случайно се озоват някъде в Европа, където никой не се трогва от сопол и кашлица, та и ходенето след определена възраст на училище е задължително.
И аз това си мислех, само в БГ са тия драми на майчици-орлици. А хората в цивилизования свят гледат по 3-4 деца в семейство, сополите си текат, но живота им също тече и то без толкова нерви и драма.

# 220
  • Варна
В кръга на майтапа, приятелка с две деца в Белгия ми разправя - аз отивам да го прибера от градина и той хуква насреща ми, прегръща ме и се чудя каква е тази демонстрация на обич, а той забравил да си вземе кърпичка и хуууубавичко си отри сополите в якето ми.

Ми не са ги изгонили от градината.

# 221
Абе боли ме фара за Европа и цивилизования свят - тази зима до момента минахме само с есенния вирус и едно разболяване декември. Без гърлоболи, постоянни сополи - ами не е зле, да си кажа. Мерси да си го меря с цивилизацията.

# 222
  • над кукувичето гнездо
Моето пък тази зима изкара грипа. И беше единствен в групата с грип, т.е. заразил се е извън градината. Сега кой трябва да набия?

# 223
Голямото ми дете тази зима също не е боледувал сериозно, а ходи на градина. Малкото също ходи на градина вече 1 година, не е вечно сополиво и преди 3 седмици за пръв път се разболя сериозно и пи антибиотик. И Хасан човек, ходи на работа и изкарва пари. Ами не е зле, да си кажа.

# 224
  • Куциндрел
И тук не дават. Когато си заведа децата на лекар с първи симптоми на вирусно заболяване (сополи примерно и лека кашлица), лична ми казва "много рано си дошла, довиждане". Случвало се е да настоявам за болничен, защото си познавам децата и виждам, че нещата този път не са леки.
И при нас ЛЛ не дава ей така. За това водим дете в седмицата по веднъж, докато оздравее. Обаче тя го знае от бебе и знае как боледува. По някога казва - хубаво е да си остане у дома, друг път - може да ходи на градина, вече училище.

Абе боли ме фара за Европа и цивилизования свят - тази зима до момента минахме само с есенния вирус и едно разболяване декември. Без гърлоболи, постоянни сополи - ами не е зле, да си кажа. Мерси да си го меря с цивилизацията.
Като ги държиш постоянно у вас е нормално да минете само с това.
Ние пък минахме 3 пъти с леки сополи и едно по-сериозно боледуване, за което си взех болничен. Сега пак подсмърча, ама ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт