Болни деца в ясли и градини?

• 9 502
  • 279
  •   1
Отговори
# 225
  • София - Рим и обратно
Пак е много един вирус и едно разболяване за няма половин година, без градина. Ние без седене вкъщи не боледуваме толкова.

# 226
Моите деца за 2 години и половина вкъщи температура и кашлица нито веднъж, два-три пъти много лека и бързопреходна хрема. Сега откакто са на ясла след сигурно десетки вируси вече, дъщеря ми все още не е карала нищо с температура или кашлица, но синът ми вдига температура, а понякога има и кашлица. Ето близнаци са, имат един и същ режим и нон стоп са заедно, но всеки е различен.

# 227
Последно ще се опитам да го нарисувам.
Децата трябва да изградят имунитет. Това се случва като контактуват помежду си и обменят бацили и вируси. Ако не стане в градинска възраст, защото е било под похлупак, ще стане в ранна училищна.  Дори и УНГ-то на детето ми е на същото мнение.

Все някога едно дете ще влезе в някой колектив и ще се сблъска с целия му въздушно-капков и контактен микробиом. Бацилите и вирусите са навсякъде, няма измъкване.
Все пак децата не са стерилни, нито учителките и лелите, които се грижат за тях и приготвят храната им. Дори всички деца да са здрави и помещенията, повърхностите и играчките им да се дезинфектират ежедневно, пак някой от възрастните гледачи могат да внесат нещо, към което те самите са имунни, но децата са чувствителни. Градината не е изолирана система и не може да бъде.

Именно, на абсолютно същото мнение съм!!! Hands Clap

# 228
Здравейте, в яслата на моето малко дете обявиха карантина заради варицела. Моето дете е било контактно за един ден, точно преди разболяването (избиването на пъпки) на другото дете. Разбрах от старшата сестра, че това дете се е заразило от по-голям брат. При подобна ситуация не следва малкото дете да се задържи вкъщи, докато не изкара и то варицелата?
По принцип съм ОК да преболедуват варицела и моите деца. Но редно ли е едното да ходи на градина/ясла, докато другото е болно?

# 229
Да редно е!
Малкото може изобщо да не се разболее. До кога да го държат у дома?
По същата логика твоето което е било контактно защо не го задържиш у дома докато я изкара.
Варицелата е силно заразна болест. И дали си бил в контакт с детето което се е изринало един час или един месец няма голяма разлика.

# 230
  • Burgas, Bulgaria
Точно в такава ситуация съм .
Баткото е с варицела, малкото  не .
Личен лекар и от градината  казват ,че детето е контактно, не и болно и няма основание за отсъствие от градина .
Тя хвана градинския  бацил  и я оставих в къщи ,но ето 10дни от как брат и се разболя  ,на нея нищо и няма от рода на варицелата .
Сега с коя съвест да я пратя да, може и да не се е запазила, но ако е ,това значи ,че ще зарази още деца, а виждайки колко тежко боледува сина ми , сърце не ми дава, не искам да съм причина за нещо подобно .

Последна редакция: чт, 14 мар 2019, 14:47 от мадам тиква

# 231
И аз бих се замислила точно за варицелата, защото все пак е шарка, не е обикновен вирус със сополи. Онзи ден детето ми имаше пъпки по тялото и докато се разбере дали е шарка си задавах въпроса, какво ще правя с брат му??

# 232
  • Burgas, Bulgaria
Аз в момента  съм в къщи втора седмица и трета ще има  ,но ако не бях , няма как да ми  дадат болничен 21дни за контактно дете  .

# 233
Благодаря за мненията, дами! Утре ще звънна първа работа и на педиатъра на децата ми. Оказа се, че в групата на голямото има скарлатина - 2 случая за 2 дни. Очертава се купон някакъв. Скарлатина и варицела. Засега няма да ги спирам, пък да видим кой какво ще донесе вкъщи.

# 234
В яслата на дъщеря ми имаше момиченце със скарлатина. Приятелче е на дъщеря ми, та точно в последния ден на карантината и моята се разболя. Вечерта заспочна да се оплаква, че я боли гърлото. През нощта започна да повръща, вдигна температура. Към обяд на другия ден започна да се изривам, а вечерта вече нямаше температура и вече не беше отпаднала. На третия ден и обрива изчезна. Една седмица мина от първия ден и все едно не ѝ е имало нищо. Обаче се побъркваме вкъщи, не смея да я изведа никъде, само 2пъти сме ходили по болници. С нея и още едно детенце от яслата се разболя, вече са три случая.
Моята иначе се разболява много лесно, но сега не ми е хрумнало да обвинявам другите деца в яслата, камо ли да следя кое как го водят.

# 235
Ей затова с второто дете не смея/нямам желание да записвам на градина(детето е почти на 3 г.). Оглеждам се за частна целодневна или от 12 до 18.30 ч. градина. Имате ли наблюдения, че в частните боледуват по-малко с оглед на по-малко брой деца??

# 236
Ей затова с второто дете не смея/нямам желание да записвам на градина(детето е почти на 3 г.). Оглеждам се за частна целодневна или от 12 до 18.30 ч. градина. Имате ли наблюдения, че в частните боледуват по-малко с оглед на по-малко брой деца??
Не. Сина ми беше в ЧДГ с доста приличен контрол. Първата година беше болен всеки месец. Втората почна на разрежда. Но не забравяй,  че в ЧДГ - ходи не ходи ти си плащаш.

# 237
  • Най-красивата страна

Да,дъщеря ми боледуваше много по-малко в частна градина,за половин ден.Групата беше 10 деца.
За 1 година се разболя два пъти.

# 238
  • София
Сега със затопляне на времето започват настинките. Децата тичат, изпотят се, духне вятър и вече подсмърчат и подкашлят. Настинката не е страшна, но много пъти се бърка с вирусна инфекция и родителите се стряскат.

# 239
"Настинката" е вирусна инфекция, причинява се от над 200 вируса. Може да тичаш, да се потиш и да духа колкото си иска вятър, ако няма вируси наоколо, няма да се разболееш. И обратното - облечи си, ако искаш и пет ката дрехи, като влезнеш на топло и стоиш цял ден в една стая с болни и заразни хора и нямаш имунитет, тогава е много вероятно да се разболееш.

Моите деца започнаха да боледуват чак когато тръгнаха на ясла, преди това и на климатик са били, на отворен прозорец, леко облечени и какво ли не и не се разболяваха. Сега по цял ден са "на топло" и вирусите циркулират, макар че напоследък доста се поразредиха вече.

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 15:23 от LillyM

Общи условия

Активация на акаунт