Болни деца в ясли и градини?

• 9 502
  • 279
  •   1
Отговори
# 240
  • Куциндрел
Нито ние, нито детето ни започва да подкашля и подсмърча защото е изпотен и го е духал лек ветрец.
За да се получи изстиване трябва бая студен и силен вятър да ни надуха след изпотяване.

# 241
  • Варна
Миналата седмица дъщерята имаше обрив, типичен за скарлатина. Личната беше категорична, заради обрива и заради леко зачервено гърло. Изписа АБ и десет дни го пи детето, седя вкъщи, никакви контакти с никой освен с нас. Личната уведоми ХЕИ, а аз - градината. Обаче съм супер озадачена, хора. Ако това беше скарлатина, значи мина супер безсимптомно при нас. На третия ден обрив нямаше, гърлото мина. Изобщо не е имала температура или типичния малинов език. Личната беше толкова сигурна, че не ни изпрати в лабораторията за гърлен секрет. Може ли да съм си тъпкала детето с АБ напразно?

Сестрата в градината (като се обадих да ги уведомя) каза, точно толкова категорично като личната, че това не било скарлатина. Питам "как може да го кажеш като даже не си виждала детето"? Аз я взех от градина в петък на обяд, а обривът изби в събота. Веднага на преглед и започнахме АБ още в събота на обяд. Обадих се в градината понеделник рано сутринта съответно. И тя казва "имаше някакъв вирус в групата ви, десетина деца бяха с точно такъв обрив и нищо друго, това не е скарлатина". И аз пълен шах. Исках тогава да я закарам в лаборатория, но лаборантката (приятелка ми е) каза, че АБ вече е потиснал каквото там има и дори да е скарлатина няма да излезе на изследването. От цялата ситуация останах доста озадачена, но АБ така или иначе го изпи. Сега чакам да минат десет дни и  да й пусна кръвни.

# 242
  • Точно където трябва
Всъщност скарлатината се лекува точно с антибиотик и то точно с Оспен.

# 243
  • Куциндрел
Ако е било скарлатина седмица след АБто дайте секрет от гърло за бърз тест за скарлатина.
Не знам защо ЛЛ не ви е пратила в началото за такъв тест. Нашата ни праща и при най-малкото подозрение, но ние си го плащаме.

# 244
  • Sofia
Хай, дъщеря ми преди две-три седмици изкара скарлатина.
В групата й обявиха карантина заради едно детенце. След няколко дена вдигна ниска температура (до 38.5). Веднага я заведохме при педиатърката и тя видя, че гърлото й е леко зачервено. Нямаше никакви други симптоми. Но предвид карантината в групата й изписа гърлен секрет и антибиотици (да ги започнем веднага, а не да чакаме резултатите, които ако са положителни излизат след 3 раб.дни).

Започнахме антибиотиците, температурата изчезна, други симптоми така и не се появиха. След три дни резултатите потвърдиха наличието на скарлатина.

Направи си гърления секрет след седмица както ти е казала Цецето и не го мисли.

# 245
  • Варна
Е, то няма и какво да го мисля. Изпи си Оспена, така че и да е било, минала е. Ще пусна каквото трябва след няколко дни.

# 246
Миналата седмица дъщерята имаше обрив, типичен за скарлатина. Личната беше категорична, заради обрива и заради леко зачервено гърло. Изписа АБ и десет дни го пи детето, седя вкъщи, никакви контакти с никой освен с нас. Личната уведоми ХЕИ, а аз - градината. Обаче съм супер озадачена, хора. Ако това беше скарлатина, значи мина супер безсимптомно при нас. На третия ден обрив нямаше, гърлото мина. Изобщо не е имала температура или типичния малинов език. Личната беше толкова сигурна, че не ни изпрати в лабораторията за гърлен секрет. Може ли да съм си тъпкала детето с АБ напразно?

Сестрата в градината (като се обадих да ги уведомя) каза, точно толкова категорично като личната, че това не било скарлатина. Питам "как може да го кажеш като даже не си виждала детето"? Аз я взех от градина в петък на обяд, а обривът изби в събота. Веднага на преглед и започнахме АБ още в събота на обяд. Обадих се в градината понеделник рано сутринта съответно. И тя казва "имаше някакъв вирус в групата ви, десетина деца бяха с точно такъв обрив и нищо друго, това не е скарлатина". И аз пълен шах. Исках тогава да я закарам в лаборатория, но лаборантката (приятелка ми е) каза, че АБ вече е потиснал каквото там има и дори да е скарлатина няма да излезе на изследването. От цялата ситуация останах доста озадачена, но АБ така или иначе го изпи. Сега чакам да минат десет дни и  да й пусна кръвни.

В нашата градина има подобен вирус с обрив, т.нар 5та болест или 5та шарка. Масово го бъркат или с алергия или с натравяне или скарлатина. Повечето лекари не са чували за такова нещо. Минава за 2-3 дни без лекарства.

# 247
На Хай детето е голямо за розеола, струва ми се. Принципно от нея се боледува между 1 и 3 година. Пък и розеолата се характеризира с много висока температура 2-3 дни, без никакви други симптоми, после температурата пада и избива обрива.

# 248
На Хай детето е голямо за розеола, струва ми се. Принципно от нея се боледува между 1 и 3 година. Пък и розеолата се характеризира с много висока температура 2-3 дни, без никакви други симптоми, после температурата пада и избива обрива.

Не Розеола, а 5та шарка, от която боледуват деца между 5 и 15 години. Другото наименование е Еритема инфекциозум. Розеола е бебешка шарка.

# 249
Ясно, розеолата била 6 тата болест, а тази е 5 тата.

# 250
  • Countryside
Нито ние, нито детето ни започва да подкашля и подсмърча защото е изпотен и го е духал лек ветрец.
За да се получи изстиване трябва бая студен и силен вятър да ни надуха след изпотяване.
Цец, има хора и хора. Радвам се, че вие не сте от кекавите. Ако съм изпотена и ме духне дори лек ветрец съм цъфнала със сханат врат/гръб/кръст. А може и сопол да завъдя. Детето и то, много играе, изпотява се. Винаги й нося поне кат дрехи за преобличане. Да не говорим, че от уж кратка разходка, но на студен и силен вятър после ме боля главата 2 дена. А от климатика на колата ми се беше схванал отдясно кръста. Докато се усетя какъв е проблема, та после ходих чак на нагревки. Та силен, слаб вятър, всеки си знае дереджето. Hug

# 251
  • Куциндрел
От климатик и аз се схващам, щото таз гад духа студено в една точка.

# 252
  • Countryside
А, да си дойдем на думата Mr. Green тъкмо реших, че сте киборзи, а ние сме доста кекави.Joy

# 253
  • Куциндрел
А, да си дойдем на думата Mr. Green тъкмо реших, че сте киборзи, а ние сме доста кекави.Joy
Мчи киборзи сме.  rotfImao

# 254
  • София - Рим и обратно
То това е един омагьосан кръг - колкото повече се пазиш да не те духне, толкова повече се изнежваш и тръшваш от най-малкото. Поне децата не ги обричайте на същото. Никога не съм преобличала изпотено дете, ама никога. И не е имало случай това да се е превърнало в проблем. А гледах майки - търчат с потници, тениски, салфетки ръгат да попиват.....и децата им все болни.

Общи условия

Активация на акаунт