Истанбул [тема 48]

• 60 014
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
  • Бургас
Някой наемал ли е екскурзовод говорещ български в Истанбул (има ли агенция от която да се наема)?

https://www.facebook.com/Gid-Sevim-Serbez-1057333161135477/  препоръчан екскурзовод, който говори български. Мисля, че е родена в България.

# 286
  • в страната на чудесата
bubastet,luli 40, благодаря за отговорите!Утре ще звънна да попитам пак за хотела. Момчето, което ми се обади днес ми каза хотел "Женева".Но малко ми се стори разсеян и може да е объркал името, защото ми каза номер на автобуса, телефон и име на водача на групата. Пожела ми приятно изкарване и аз го попитах ,а час на тръгване и той ми казва, а да щях да забравя най-важното тръгвате в 18:00 часа от улица "Оборище" на гърба на Александър Невски!

# 287
Момичета, водохранилището Yerebatan още ли е в ремонт? Може ли да се разгледа частично? Входа и за деца ли е 20 т.лири? (линка за Водохранилището на първа страница не е активен)
Днес бяхме във водохранилището  - едното дете (на 10г) не го таксуваха, взеха ни 60 лири за двама възрастни и две деца

# 288
  • Велико Търново
Тaня67, AIR, Ивченце, благодаря за мненията за времето през юли.
Започвам да си глася програмата, ако успея за май месец, и все още има места в автобуса, ще сме май, инак - юли.

# 289
AIR, да пътувахме с търновската линия на Караджъ турс и също сме много доволни. Долмабахче отваря сутрин в 9, ние бяхме там в събота около 9 и 30 и  беше много спокойно, почти нямаше хора. На излизане обаче, около 11 и 30 имаше километрична опашка на касите. За аудиогит не мога да помогна, не разбрах от къде се вземат и не взехме. От водача обаче разбрах, че се оставя депозит.
От Кабаташ мислех да вземем корабче на  Dentur Avrasia. Видях ги и се сетих, че фигурират в записките ми от темата. В 11. 45 имаше посока Emirgan, Küçüksu Kasrı, Beylerbeyi Saray. Може да слезеш и разгледаш и пазиш билета за да се качиш отново. Дъщеря ми обаче не искаше да се возим толкова много време и го оставих за догодина. На касите видях, че имат за принцови острови, ето сайта .
https://http://www.denturavrasya.com/tr-TR/yazi.aspx?kid=76&id=199

# 290
  • Варна
до парка Емирган има шевкет (корабче ) от Еминьоню

# 291
Здравейте, момичета.Ето и кратък разказ за първите ни два дни.Тръгнахме призори в неделя от София, границата минахме сравнително бързо.Оглеждахме се къде да си платим тол таксата, минахме първите бариери и веднага след тях имаше бяла барака.Човекът в нея ни упъти, че мястото е от другата страна, преди бариерите, така че мъж ми се върна пеша, а ние с децата пихме чай, който любезният господин ни почерпи.Към 11ч стигнахме в Истанбул, трафикът в неделя не ме затрудни особено, но пътните им връзки са невъзможни, та се замотахме няколко пъти.Бях дала на навигацията да ни отведе до Сапфир, в крайна сметка само с едно объркване стигнахме.Два пъти завъртях около сградата, докато се опитвам да намеря къде е паркинга, в крайна сметка се мушнах в един подземен отзад, за който в последствие платихме 13 лири за под 2ч престой.Билетите за Сапфир за 4 чивека бяха около 150 лири.Децата бяха впечатлени от височината, лошото е, че духаше страшно силно и престоят на терасата ни беше доста кратък.Изгледахме и 4Д разходката и към 1.30 тръгнахме към хотела.Отново само с едно объркване пристигнахме и дори паркирахме точно отпред.Хотелът ни е във Фатих, съвсем близо до Султанахмед, в стара малка къща.Икономичен, чист, непретенциозен.Оставихме багажа и колата и продължихме пеша.Разходихме се до Султанахмед, влязохме в двора на синята джамия, след това пеша към Еминьоню покрай трамвая, през един парк покрай Топкапъ, купихме и заредихме истанбулкарт и се прибрахме с трамвая, защото заради силния вятър беше много студено.По път взехме по дюнер, мунахме през едно малко маркетче да си купим нещо за закуска , хапнахме и почти по светло вече бяхме по леглата.На ден 2 тръгнахме пеша да Капалъчарши, разходихме се вътре почти час, за децата беше интересно място.Оттам отидохме до водохранилището, билетът е 20 лири, едното дете не го таксуваха.После, по познатия маршрут се спуснахме към Еминьоню, ядохме гевреци, сладолед.В 14.30 се качихме на късата обиколка на Босфора, билетът за деца е 6 лири, за възрастни - 12 лири.В 16.30ч корабчето ни остави обратно на Еминьоню, от където се качихме на трамвая и тръгнахме към мадам Тюсо.Входът за 4 членно семейство е 250 лири.Имаме онлайн билети за аквариум и леголенд, попитах възможно ли е да ги върнем и да доплатим за 3-те атракции, но ми отговориха, че не е възможно.Направихме си снимки с много VIP личности, наистина са много реалистично направени, очакваш всеки момент да се раздвижат.Излязохме от музея след час и половина, разходихме се по улицата, снимахме се с трамвая, спуснахме се кулата Галата, но имаше голяма опашка и само я разгледахме отвън.От там отидохме до трамвая, няколко спирки, дюнери, минимаркет, вечеря и по леглата 😁 Днес сме се запътили към Леголенд и Аквариум.Ще видим как ще уплътним следобяда (остават ни миниатюрк, музея на Коч и парк Емирган)
Хубав ден от нас Simple Smile

# 292
Хотелът ни е в Лалели. Как да стигна до парк Гьозтепе и колко време ще отнеме?

# 293
AIR, Аудио гид се взима при входа на самият дворец, когато минавате през първите стени. Там, ако питате охраната ще ви кажат Simple Smile . На нас ни предложиха на английски или руски. Депозита беше паспорт/ лична карта или 100 лири  (може и да се бъркам за сумата) на човек. После на излизане минавате от другата страна на гишето и там ви връщат депозита Simple Smile
P. S. Малко не ме бива в обясненията, но дано ме разберете Simple Smile

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 09:50 от drakosha

# 294
  • По широкия бял свят
Здравейте, доста импулсивно взехме решението да пътуваме този петък. Резервирахме хотел  Spinel. Искам да стигнем до парк Емирган и гугъл ми дава  няколко варианта с атобус и метро, трамвай и метро и т.н.. Всички са около 1ч. и 15-20 мин. Въпросът ми е кой да избера и дали с корабче не най-добре? Поне няма да попаднем в задръстване.   Ако е така кои корабчета ходят до там?

# 295
  • София
Хотелът ни е в Лалели. Как да стигна до парк Гьозтепе и колко време ще отнеме?

От Лалели с трамвая Т1 до Емининьо и от там с ферибот до Кадъкьой - Turol или Sehir, аз така съм го правила.
От Кадъкьой до парк Гьозтепе  с автобуси – 4, 222, 16 или 16D - с тези автобуси се пътува 15/20 мин., зависи от трафика, слиза се за парка на спирка Göztepe, в автобусите има табла със спирките и няма да се объркате.

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 15:22 от ***Mimeto***

# 296
Здравейте. И ние ще уважим фестивала на лалето през този уикенд и съм в трескава подготовка. Благодаря на всички, които споделят тук впечатления, идеи и съвети. Много сте полезни, наистина!
По-нагоре прочетох, че има ферибот от Емонюню до Емирган, но нещо не мога да го намеря в разписанията на Sehir Hatlari. Може ли някой да пусне линк към конкретно разписание? И за линията Halic Hati се вълнувам. Дали се движат корабчетата между Юскюдар и Еюп или все пак тази линия не работи в момента?
И последният ми въпрос е за парка Чамлъджа, който още обмислям дали да включа в програмата. Дали там засаждат лалета? Преди три години се качихме на Отатепе и останахме малко разочаровани. Нито едно лале нямаше, а и от гледката сякаш повече очаквахме. Може би, защото грешен час за посещение бяхме избрали. Следобяд осветен е азиатският бряг. По-добра видимост и гледка от тези хълмове би имало сутрин. На Чамлъджа някой качвал ли се е скоро? Видях, че голямата джамия, която строяха там вече е отворена, но бих искала да знам дали около нея няма все още строителна площадка. Мисля си, че разходката до там би си заслужавала, ако строежът е напълно завършен и има лалета, и то - преди обяд, когато светлината е най-благоприятна.

# 297
Здравейте ,ние заминаваме след 2 дни ... Въпросът ми е трябва ли и мога ли да купя предварително билети за някои от атракциите и забележителностите? Двореца Долмахбахче разбрах че има доста опашки ,мога ли да купя предварително билети и да избегнем опашките ? Исфанбул (Виаланд ) ми дава в сайта двойна цена за чужденци от тази за турци .. странно Confused
Плановете ни са да се движим с коли защото сме с деца ,дано не се сблъскаме със задръстванията Simple Smile

# 298
Здравейте да разкажа накратко и аз и да благодаря на всички за помощта:

-  пътувахме с влак, не усетихме как мина времето, поспахме, на границата ни биха само печати. Влакът е чист, всичко беше точно и удобно.

- спира на гара Сиркеджи, хотелът ни беше на 2 минути пеша. Настаниха ни веднага- хубави стаи, чистеха ги всеки ден, закуската също не беше лоша. Препоръчвам го Flower palace

-Имахме програма, която бях написала преди няколко страници, движихме се по нея, имахме време за всичко.ориентирахме се много лесно, основно по написаното тук.

- ходихме в sealife, беше много хубаво, молът обаче не ни хареса и един от дните с т1 отидохме до historia istanbul или нещо такова, където има много по-готини магазини. Дадоха ни за аквариума на входа на метрото талони за 10 лири отстъпка.

- в Долмабахче, Света София, водохранилището нямаше опашки и навсякъде минахме много бързо. В Долмабахче е много красиво!!!

- ходихме и до Сапфир, беше красиво, но със сигурност вечер изглежда много по-добре

- разходихме се с корабче по Босфора, също беше хубаво, но много духаше и буквално се спазарихме с първите срещнати, които ки предложиха разходка

- така и не видях къде продават пълнени картофи, а много ни се хапваха. За сметка на това по трамвайната линия на т1 между спирка Сиркеджи и Гюлхане има страхотен ресторант, в който всичко беше много вкусно. Май се казваше red river. Препоръчвам дюнера им

- не забравяйте да се пазарите навсякъде, смъкват цени от почти всичко.

- на спирка Сиркеджи отсреща има едно място за баклави и толумби - всичко беше много вкусно. Май се казва Safa

Прекарахме си чудесно и се надявям да отидем отново скоро.

# 299
  • Бургас / UK
Здравейте да разкажа накратко и аз и да благодаря на всички за помощта:

пътувахме с влак, не усетихме как мина времето, поспахме, на границата ни биха само печати. Влакът е чист, всичко беше точно и удобно.

- спира на гара Сиркеджи, хотелът ни беше на 2 минути пеша. Настаниха ни веднага- хубави стаи, чистеха ги всеки ден, закуската също не беше лоша. Препоръчвам го Flower palace

Мухчо, до колкото знам ,влака не спира на Сиркеджи  Mr. Green Поправи си поста ,че някой ще се обърка ... Peace

Иначе е видно ,че сте доволни от любимия град. За пълнените картофи, трябваше да отскочите до Ортакьой ,аз там съм яла няколко пъти ,иначе и в някои молове има ,но на Ортакьой са класика  Blush Особено вечер там е уникално  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт