Майчинството счетоводно-80

• 38 360
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте, момичета. Може би въпроса ми не е за тук, но се надявам да може да помогнете. Моя позната ще напуска работа по взаимно съгласие, има ли право на някаква борса и какво и къде трябва да подаде, ако има право на такава?
зависи колко време е била ТД на колко часа и т.н. след прекратяване на договора трябва да отиде в бюрото по труда в 7 дневен срок и евентуално в ТП на НОИ. Там ще и обеснят с подробности

# 406
Здравейте, казусът ми е следния: в момента съм в отпуск по майчинство до 410 дни, така наречената "първа година". Преди началото на обезщетението имам трима осигурителя. Втория, който не е основния,  в момента спира дейността на фирмата. Звъни ми и ми казва да си пусна молбата за освобождаване по взаимно съгласие, че не можел вече да ми плаща здравните. Добре, обаче аз не желая да напускам в момента, а след като ми изтече 410-я ден. След това няма да ползвам " втората година" при нито един от работодателите ми.  Някой знае ли какви са ми правата в случея? Аз на 7.05 ще отида в НОИ в приемните им часове, за да се консултирам с господата там дали ако ме освободят ще ми спрат частта от обезщетението, което получавам на база осигуровките от въпросния работодател. После ако трябва ще се консултирам с адвокат по трудово право, защото не обичам да ме "цакат". Та въпросът ми е ако фирмата спира дейността, имам ли право да продължа да бъда служител в нея. Пак уточнявам до 410- ия ден на отпуска за отгл. на дете. След това ще напусна доброволно.

# 407
Здравейте, момичета. Може би въпроса ми не е за тук, но се надявам да може да помогнете. Моя позната ще напуска работа по взаимно съгласие, има ли право на някаква борса и какво и къде трябва да подаде, ако има право на такава?
Ако има необходимия стаж ще получава минималното обезщетение от 9.20 на ден (около 200 лв месечно) за 4 месеца.Трябва да се запише в бюрото по труда и от там с документите да отиде в НОИ.

# 408
Sunshinez, ако напуснеш, няма да загубиш майчинството - ще си го получаваш до 1вата година,защото то е започнало, доколкото разбирам.
Щом спира дейност,  може той да те освободи, има си процедура, ако проблема е в самите осигуровки, може би иска да си ги плащаш.

# 409
Момичета, майчинството само във вторник и четвъртък ли се превежда. Ако ведомостта ми е от днес, във вторник ли да чакам пари?

# 410
# 411
Здравейте, аз имам следния въпрос... В момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2-год. възраст, скоро разбрах, че съм бременна с термин началото на Януари 2020г. Това майчинство ми е до 25.12.2019г. След месец искам да го прекратя и да изляза в болничен до самото раждане. Така бях и с първата бременност, това възможно ли е и какви пари се получават понеже в момента 380лв, ще взимам ли половината от майчинството?

# 412
И някой знае ли поради каква причина майчинството ще се превежда на трети този месец?

# 413
И някой знае ли поради каква причина майчинството ще се превежда на трети този месец?
заради празниците са изместили датите. В сайта на НОИ има един календар кое кога се изплаща за олеснение да знаем. 🙂

# 414
Благодаря ви!За съжаление нямам познат,който да има собствена фирма и няма кой да ме назначи фиктивно... та ще се мъча да започна спешно някъде работа и да поработя малко,след което да излезна в болничен, и се чудя ако договора,който ми пуснат е срочен,ще могат ли да ми го прекратят по време на болнични поради бременност,ако решат че нямат нужда от някой който 2 години ще им се води на работа,а ще е работил при тях примерно 1 месец(защото така мисля да направя)и болничните,които мога да ползвам са 6 месеца нали и ако искам да ги ползвам и 6те трябва ли да се минава някаква комисия,защото четох нещо подобно или това е ако искаш 9 месеца да си в болничен. Съжалявам,че толкова объркано пиша,но не мога да си събера мислите и постоянно ми изкачат нови въпроси в главата  😕😔
Срочния договор може да бъде прекратен и по време на болничен и съответно ще спрат да Ви изплащат обезщетение.Наистина има комисия за издаването на болничен за 6 месечния период,но това вече зависи от следящия бременността-могат да Ви вземат 3 дни в болница за задържане примерно и да пишат рискова бременност.Ако в момента на излизането в майчинство сте на срочен трудов договор и той изтече и бъде прекратен ще получавате майчинство само за първата година.След това отново трябва да Ви назначат някъде и да отрабодите 1-2 дни и да подадете отново документи и за втората година.Така,че най -добре е да си намерите фирма (роднини ,познати или при шефовете на някой познат) и да Ви назначат-съответно сама да си плащате осигуровките.

Благодаря много за отговора,значи да разбирам че най-добре да си търся познат с фирма, който да ми пусне трудов договор и аз да си плащам осигуровките, но целите осигуровки ли защото мисля че са около 220лв или само здравните може?

# 415
Благодаря ви!За съжаление нямам познат,който да има собствена фирма и няма кой да ме назначи фиктивно... та ще се мъча да започна спешно някъде работа и да поработя малко,след което да излезна в болничен, и се чудя ако договора,който ми пуснат е срочен,ще могат ли да ми го прекратят по време на болнични поради бременност,ако решат че нямат нужда от някой който 2 години ще им се води на работа,а ще е работил при тях примерно 1 месец(защото така мисля да направя)и болничните,които мога да ползвам са 6 месеца нали и ако искам да ги ползвам и 6те трябва ли да се минава някаква комисия,защото четох нещо подобно или това е ако искаш 9 месеца да си в болничен. Съжалявам,че толкова объркано пиша,но не мога да си събера мислите и постоянно ми изкачат нови въпроси в главата  😕😔
Срочния договор може да бъде прекратен и по време на болничен и съответно ще спрат да Ви изплащат обезщетение.Наистина има комисия за издаването на болничен за 6 месечния период,но това вече зависи от следящия бременността-могат да Ви вземат 3 дни в болница за задържане примерно и да пишат рискова бременност.Ако в момента на излизането в майчинство сте на срочен трудов договор и той изтече и бъде прекратен ще получавате майчинство само за първата година.След това отново трябва да Ви назначат някъде и да отрабодите 1-2 дни и да подадете отново документи и за втората година.Така,че най -добре е да си намерите фирма (роднини ,познати или при шефовете на някой познат) и да Ви назначат-съответно сама да си плащате осигуровките.

Благодаря много за отговора,значи да разбирам че най-добре да си търся познат с фирма, който да ми пусне трудов договор и аз да си плащам осигуровките, но целите осигуровки ли защото мисля че са около 220лв или само здравните може?
Цялата осигуровка се плаща до момента в който не се излезе в болничен или майчинство.

# 416
А след като ми отпуснат майчинството, може да не се плащат вече целите осигуровки ли само здравните или пак съм в грешка 😁

# 417
Здравейте, през последните 7 години съм назначена на щатна заплата от 650 лева  като осигурителният ми доход според фиша ми е 779 лева. Освен този - от 04.06.2018г. имам и втори трудов договор на 2 часа с основна заплата от 170 лева, там прагът не знам колко е , защото фиш не получавам, но предполагам, че според професията ми би трябвало да е същият. Не мога да се ориентирам в калкулатора за изчисляване на майчинство какви суми съответно за брутна, нетна и осигурителен доход да посоча, заради втория трудов договор. Моля за малко помощ!

# 418
А след като ми отпуснат майчинството, може да не се плащат вече целите осигуровки ли само здравните или пак съм в грешка 😁
По време на майчинство се плащат само здравни

# 419
Да,по време на майчинството само здравните

Общи условия

Активация на акаунт