СЕДМИ КЛАС. Какво ще се учи, детето не знае, обаче сърцето на мама не трае

• 48 798
  • 767
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Вижте НВО БЕЛ 2018, въпрос 10.
Не е капан, това трябва да е отработено и доста се набляга в школите. Не би трябвало да е нещо ново.
Капаните в първата част на теста, по-скоро се намират във въпросите, касаещи четенето с разбиране. Първо, че са изсмукани, да не казвам от къде Joy, второ, че в ситуация на стрес и притеснение, децата наистина се оплитат в текста.

# 421
  • Варна
Светкавичка, моля дай условието на конкретния въпрос. Трудно боравя с пощата /ком. ми не отваря архивирани материали/, а и в момента нямам и записаната парола. Нека помислим колективно.
Въпросът е:
Определете наклонението на глагола се оказал.
Дъщеря ми е отговорила - преизказна глаголна форма, което е отбелязано като верен отговор от проверяващите.

# 422
  • София
И според мен си е вярно. Причастие би било, ако  примерно имаме изречението : Полицията арестува оказалите се на местопрестъплението случайни минувачи.

# 423
Синът ми също беше на ПИ в школа Клас и той е отговорил на 9 задача-преизказна глаголна форма.Има 2 точки.
Твърди,че това е верният отговор.

# 424
  • София
НВО 2018:

10. Глаголната форма са предизвикани е:
А) за изявително наклонение
Б) за повелително наклонение
В) преизказна глаголна форма
Г) за условно наклонение

Отг: 10 А

# 425
И според мен си е вярно. Причастие би било, ако  примерно имаме изречението : Полицията арестува оказалите се на местопрестъплението случайни минувачи.
Миналото деятелно причастие може да изпълнява функцията на сказуемо, но си остава причастие и не става глагол.

# 426
Има ли отговори за ПИ БЕЛ Школа Клас Варна 30.03.19г.,ПИ БЕЛ МГ Варна 07.04.19г. и МГ Варна БЕЛ 23.03.19г.,послдните три теста качени в пощата?

# 427
  • Варна
Има ли отговори за ПИ БЕЛ Школа Клас Варна 30.03.19г.,ПИ БЕЛ МГ Варна 07.04.19г. и МГ Варна БЕЛ 23.03.19г.,послдните три теста качени в пощата?
Добавих за Клас сега.

# 428
Миналото деятелно причастие може да изпълнява функцията на сказуемо, но си остава причастие и не става глагол.

Точно това е! Въпросите следва да са по-прецизно формулирани. Частите на речта са си части на речта, не могат да се превърнат в нещо различно.

Русалка, ти изглежда се объркваш с частите на изречението "определение" и "сказуемо", доколкото ти разбирам примера.

# 429
И детка отговори "преизказна глаголна форма".

# 430
Светкавица, децата действат интуитивно, не задълбават. Прецизни са въпросите на изпита.
Оригиналниченето е при въпросите и отговорите върху текста.

# 431
...
Моля, погледнете го всички! Нали говорехме за гафове, децата и за тази възможност трябва да са подготвени.
9 задача! Хууубаво я огледайте/ по-скоро- децата/
мда, на пробния от МГ от 16.03 имаше същото капанче. Масова грешка и съответно -2 точки.
се оказал - има форма на глагола съм - това е изявително наклонение
Няма форма на глагола "съм". Изявително наклонение ще е, ако формата е "се е оказал".

# 432
  • Русе/София
Записвам се и аз със седмокрасник.В неделя ще отиде на пробната матура по БЕЛ.Вече ми писна от това напрежение.Гледам в къщи да не го обременявам толкова,че и без друго в у-ще само за това им се говори.

# 433
Къде има пробни изпити тази събота, на които можем да се вмъкнем в последния момент?! Освободи ни се съботата.. Иначе в неделя сме в Регалия на БЕЛ, така че, ако може математика за събота..

# 434
  • София
Къде има пробни изпити тази събота, на които можем да се вмъкнем в последния момент?! Освободи ни се съботата.. Иначе в неделя сме в Регалия на БЕЛ, така че, ако може математика за събота..
В Пловдив и във Варна има. Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт