Пчеларство 3

• 29 673
  • 85
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря много за помощта, няма да ги затварям 😊. Наясно съм, че мед за вадене няма да има при първа година с отводки, може би грешно съм се изразила - исках да им видя запасите, за да зная да се подхранват ли подбудително.

# 76
Само да напомня, сега е момента да третирате против акари.

# 77
да. сложили сме и на отводките и на другите. и захранихме. отводките и двете имат яйца и ларвички, много са дейни , но едната има по-малко запълнени рамчици. Доколкото знам ако са под 4 не могат да презимуват и трябва да се сливат. Сега сме ги оставили че имаме работа и ще ги видим след седмици. Мислим, че са добре.

# 78
Презимуването зависи от много фактори като цяло. При нас са презимували и четири рамки пчели, които бяхме отписали, умирали са и по- силни.

# 79
Важното е сега майката да залага пило. Младите пчели, който сега ще се излюпят, реално ще презимуват. От количеството им зависи също дали семейството ще презимува успешно.

# 80
колко празни да има в сандъка. ММ твърди 1 етаж стига и по 2 празни стигат/ Аз ,у казах , че ги стеснява ?

# 81
Здравейте, включвам се в лека паника от днес. Баща ми ходи до село вчера и ми каза, че при единия кошер се чували много да жужат пчелите..
Отидох аз днес, понеже ми се стори, че ще е нещо сериозно. Отивам аз.и виждам  около кошера да се въртят пчели - около 20-30, и оси. Първа мисъл - обрали са го. Отварям и гледам на рамките нула пило, много малко пчели, доста умрели или неизлюпени. На няколко рамки като бяла паяжина. Разни като червеи / гъсеници. Восъчните кутийки са разкъсани. Ясно...молец. майка не видях, но и не гледах много - почти нямаше пчели по рамките. Иначе осите си хяпваха медец. Няколко пити с мед, с паяжина- поне 2, даже проядени тотално. Като ги пипнах - излизат гъсеници от тях. Пререва ми се. От двата кошера,.този беше по- силния. Сложих листа от орехово дърво. Уж слагах лентички, уж Кас 51, не знам вече и аз, но май не мога нещо дя направя вече, освен да чакам да се изнесе меда от натрапниците и да изгоря питите.
Някакъв съвет съм мен имате ли? Какво да правя от тук нататък, май е тотално изгубено всичко с този кошер. Късно е за нова майка, то и пило няма, старите пчели са поизмрели вероятно вече. Благодаря много, че ме изчетохте 😁

# 82
Ако са останали все още пчели, присъедини ги към другия ти кошер. Но без да местиш заразени пити. Стръскай само пчелите. Ограбен е.
На единия пчелин при прегледа днес имаме три такива жертви. Четвъртият го обединихме с друго семейство.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 20:54 от Clo - Camille

# 83
ние не изгаряме питите. претапяме за восък.

# 84
ние не изгаряме питите. претапяме за восък.
Естествено, всички това правим. Претопяваме восъка, като остъргваме добре рамките, ако телта има нужда от опъване и слагаме восъчните основи. По-нататък ще могат да обгорят сандъка с горелка, за да го подготвят за населване през новия сезон.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 21:21 от Clo - Camille

# 85
Извадете рамките по-скоро и ги претопете за восък, или изчистете ако са много наядени, за да спрете разпространението на молеца.

Щом са малко пчелите, отпишете това семейство. За майка е късно при това положение. Като извадите рамките и оставите празен кошер, самите пчелички ще влязат в съсееден такъв.

Общи условия

Активация на акаунт