Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 8

• 33 056
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
На мен в Турция ми казаха, че имунологията не е научно доказана в репродуктивната медицина.

# 646
  • Sofia
Каза, че като репродуктивен го интерсуват само НК клетки в матката, което се установява по друг начин.
По какъв?
нямам идея, аз в този момент нямах намерение да се притрисам и за НК клетките и просто изслушах коментара на Доктора, като се бях въоръжила с целия набор от изследвания на Русев и заключенията му.

# 647
Тоест вливания с интралипид или имуновенин ще са напълно ненужни, така ли? До колкото знам имуновенина си е около 500лв и се прави няколко пъти. Четох, че голям процент от аборти се дължат на nk клетките, защото мислят плода за "вирус" и го убиват, защитавайки организма. Това звучи доста страшно, а съчетано с тромбофилия човек може да получи инфаркт. Защо тогава е толкова популярно да се   правят тези вливки в Бг? Има ли някоя дама, на която са й потвърдили, че те са причината за аборта й ?

# 648
....И някоя, на която са ѝ били завишени, но не е правила вливки и има здраво родено бебе.

# 649
  • София
Имунологията като цяло е млада наука. Ще мине време, докато традиционната медицина си извади главата от пясъка и приеме тези научни изследвания. Още повече, че медицината в Европа е доста консервативна, за разлика например от Далечния Изток.

Факт е, че има жени (само) с имунологични проблеми, на които вливките и другите имунологични терапии помагат.
Близка приятелка, която забременя и роди след имуноглобулин. И една по-далечна, която с интралипид успя да задържи бременност след 4-5 последователни ранни аборта.

НК клетките за вид левкоцити, бели кръвни телца.

Тромбофилията е склонност към повишено кръвосъсирване, което може да доведе до образуване на тромб, ДВТ или друг сърдечно-съдов проблем. И да не забравяме - до нарушен кръвоток към бебето при бременност.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 23:45 от delisardeli

# 650
  • София
Мисля, че НК клетки в матката се изследват с биопсия на матката.

# 651
  • София
Каза, че като репродуктивен го интерсуват само НК клетки в матката, което се установява по друг начин.
По какъв?
С ендоменриална биопсия

# 652
gerda1, това което мисля е да се презастраховам и да ходя на няколко места. Всичко което прочетох за моите мутации ми звучи доста сериозно. Лошото е че съм в Бургас и ще  е доста трудно с пътуването, но не и невъзможно.
 Мисля да се свържа и с проф.Паскалева,   за консултация. И въпроса ми е проф Паскалева ще следи терапията, която вече имам или според теб е по-добре тя да ми назначи?

Doni, здравей! Аз също съм хомозигот по фактор 5. Никога няма да забравя деня когато разбрах за мутацията, тогава отворих форума и прочетох думите на една от активните съфорумки тук, че Лайден е най-гадната мутация и едва ли не си обречен! Но не е така, разбира се. Съжалявам, за мутациите ти, но трябва да си благодарна, че ти си добре и че нямаш тромби досега, защото иначе нещата стават много по-сложни. Аз ходя само при проф.Станева от Токуда и смея да твърдя, че именно тя е най в час с нашата мутация в България. Лично тя ми е казвала, че след 30 г. хомизиготи по 5 фактор забременяват мнооого трудно и трябва и по време на опитите да си на фракси. Не знам, колко време сте правили опити, но си изкарала късмет, че изобщо си забременяла. И все пак вероятно всичко е индивидуално, дали не ме плашат излишно лекарите, но съм чувала и неща от типа да не си помислям и за бременност щом съм хомозигот. Мога да кажа, че познавам вече 4 жени от форума като нас, които обаче доказват обратното и си имат детенце с правилната терапия и именно благодарение на тях си върнах надеждата Simple Smile Ходи при правилните лекари, недей да се плашиш излишно и имай кураж!

# 653
Изобщо не обичам да плашат жените с тромбофилията.
Тя няма отношение към забременяванията, а към износването.
Обездвижването, повечето килограми, оперативно раждане са допълните рискови фактори.
С правилната терапия никой не е обречен.

# 654
Герда, чела съм те и преди да загубя моето ембрионче, преди да пусна изследвания за тромбофилия, и знам, че си вряла и кипяла в темата (хубавото е, че се радваш вече и всичко лошо е зад гърба ти). Та, затова и знам, че отговорите на многото въпроси, които имам ще са ми полезни, а и на повечето тук.
Първият е: Защо оперативното раждане е по-рисково в ситуацията?
Аз простичко виждам нещата и все съм мислила, че е обратното - напъни-тромби.
Може и глупаво да звучи, но така съм го виждала.

# 655
  • София
Напънът може да предизвика разкъсване, ама как ще предизвика тромб?

След оперативна интервенция организмът повишава кръвосъсирването, за да заздрави раната.
Факт е, че след сериозна операция на крайник травматолозите изписват 1 месец профилактика с НМХ.

Ето за четене - https://spisaniemd.bg/heart-diseases-and-pregnancy/2015/07/venozna-trombemboliya

# 656
Благодаря, Дели.
И аз не знам как, ама ей го на въпроса 😁
Ето сега, всичко в главата ми придоби логика и смисъл.

# 657
  • София
Зачетох се, та ето цитат:

4. Цезарово сечение:
– при жени с Цезарово сечение без рискови фактори за ВТЕ, не се препоръчва рутинна тромбопрофилактика
– при жени с повишен риск за ВТЕ след Цезарово сечение, поради наличието на един значим или поне два малко значими рискови фактори, се препоръчва фармакологична (профилактични дози LMWH) или механична тромбопрофилактика (еластични чорапи или интермитентна пневматична компресия – IPC), при тези които имат противопоказания за антикоагулация
– при жени, подложени на Цезарово сечение, които са с много висок риск за ВТЕ и имат множество допълнителни рискови фактори за ВТЕ, които персистират и в пуерпериума, се препоръчва профилактична доза LMWH, комбиниран с еластични чорапи или IPC
– за високорискови пациентки, при които значителните рискови фактори персистират след раждането, се препоръчва продължителна тромбопрофилактика (до шест месеца след раждането)

# 658
Sirma.P,  първо Благодаря за подкрепата!
Действително опитите ми бяха в продължение на 4м.Със синът ми, когато бях на 22г. Всичко стана от първия път. Все още съм в шок и не спирам да чета.
Доц. Конова ми е назначила аспирин протек на 17 ден от цикъла, в продължение на 10дни. Според мен това би трябвало да ми помогне, защото е точно преди овулацията, но нз дали е достатъчно. Сега след няколко дни трябва да влея интралипид и да започнем опитите. Не съм не срещала с никой друг лекар и колкото повече наближава изпитвам страх....Това е ужасно чувство! От аспира, също така започват да ми кървят венците към 9тия ден от приема. Решила съм да се съветвам и с др. лекар, за сега чета за проф.Паскалева, отделно съм и в Бургас и просто нз. Радвам се че при теб вкичко е минало безпроблемно и се моля за повече такива резултати.

# 659
Момичета, трябва ми помощ за фраксипарина. Вие правите ли нещо преди да си биете инжекцията? Питането ми е за това: Натиснете внимателно буталото на спринцовката надолу докато долната част на мехура се изравни с линията, показваща обема, който Вашият лекар е предписал
И второ, сестрата ми показа и ми я би точно до пъпа. Каза, че около него се бие, а в листовката пише на поне 5см от него..
Трето, пак тя ми я би под 45° ъгъл, а пак в листовката прочетох, че е прав 90° ъгъл..

Общи условия

Активация на акаунт