Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 8

• 33 124
  • 740
  •   1
Отговори
# 495

Ето с тези мутации , изкарах до 36 г.с. без никаква терапия . Бебка се роди 1800 грама .
Без фолиева киселина
Без аспирин
Без фраксипарин
Сега с 2ра бременност съм на терапия , дай Боже този път да е по - добре !

# 496
  • София
Току що из фейсбука ми изникна ей това: terranova prenatal, има ги и във фрамар, но преводът на съставките е умопомрачителен.

Garden of life - vitamin code - има ги и в здравис и в Зоя.бг

Назад по темите сме коментирали и други витамини, който може да допълни.

Аз лично приемам моновитамини, за да допълвам нивата колкото е необходимо.

Препоръчвам да се чете от сайта на производителя в оригинал, за да няма грешки в превода, често се случва превеждащите изобщо да нямат никаква идея каква е разликата между фолат и фолиева киселина. Интернет и гугъл са безплатни - използвайте ги Wink

Благодаря ви момичета за отговорите и споделената информация.
Има ли някой, който вече е открил витамини с метилирана форма?

# 497
Здравейте, момичета! Чета ви от известно време, но сега се решавам да ви пиша...на 32 год съм, забременях ествено от раз преди няколко месеца, но нещата приключиха с мисед в 10 г.с. Никой не ми препоръча никакви изследвания, но аз направих доста. Вече регулирах тсх, пиемам витамини(метилирана фолиева и метил. Б 12,вит д ) и др. Това, което ме притеснява е, че ми откриха следните нискорискови  мутации:

Хомозигот по мутантен алел на MTHFR(677) и ACE.
Хетерозигот по мутантен алел на PAI.

Отделно имам завишени ТЛА: 2,8 при норма до 1,6%

Проф. Паскалева ме отпрати, измери ми само хомоцистеин, който беше ок (още нямах пуснати ТЛА). Доц, Русев ми изписа следната терапия:
Аспирин протект х1тбл през ден преди и по време на бременност за няколко седмици. След положителен тест да се включи Фраксипарин (или Клексан) 0.4 през ден при динамично следене на антикоагулантната терапия (всяка 3-та седмица: брой тромбоцити и АРТТ).

Аз мисля да пия аспирин протект през ден след овулация. Притенява ме дали няма да навреди по някакъв начин на прикрепяне, да не доведе до разрехавяване на лигавица и пр...Отделно, ако не стане от първия път забременяването и се наложи няколко месеца да пия аспирина да не се получи  натрупване?
Не знам доколко е добре и през ден да се бият инжекции, оправдано ли е при нискорискови мутации или и тогава не е ок да е през ден? Поне доколкото разбирам 0,4  е профилактична доза нмх, склонна съм и всеки ден да ги бия (след положителен тест разбира се).
Знам, че е хубаво да имам вяра в предписаното ми лечение и да спазвам това, което лекар предпише, но не знам имунолог доколко е ок да ми определя терапия за тромбофилия...не знам кой да го направи след като още не съм бременна и професорката ме отпрати...може би репродуктивен АГ или АГ, който да разбира от тромбофилия?
Извинямава се, че стана дълго..

# 498
  • София
НМХ през ден е все едно да не го слагаш

# 499
НМХ през ден е все едно да не го слагаш

Да, и аз мислех, щом ще се бода, да е редовно. Почнахме ние опити за забременяване и се чудя тоя аспирин протект дали е ок да го пия, че чета в листовката пише, че не бива се приема в първи и втори триместър (освен ако не е предписано..)? Много съм нерешителна...чела съм, че много жени го пият и преди 2-те чертички, но някои са с инвитро, други с по-силни мутации.Крие ли рискове? Иска ми се да е профилактика, а не да навредя..

# 500
  • София
Аз лично не съм му фен и отказах да го пия в началото на бременността.
Но няма как да ти кажа “не го пий”

# 501
Благодаря, Nandin! Ще го измисля за себе си как ще е. Научавам доста от това, което се пише тук и се възхищавам на силата на всички ви!

# 502
  • София
Даша,
според мен терапията, назначена от Русев ти е ок, само НМХ е по-добре да е всеки ден. При Паскалева може да отидеш чак след като забременееш и почнеш терапията - да види дали дозата на НМХ ти е достатъчна, преди това е безмислено.
За аспирина - всеки организъм е различен и го понася по различен начин. Но няма как да знаеш предварително как ще ти повлияе и дали ти е необходим. Едни прокървяват при аспирин през ден, на други и всеки ден им е малко, трети изкарват цяла бременност само на аспирин без НМХ. Така че - или експериментираш, или се доверяваш на интуицията си.

# 503
Благодаря, delisardeli! Отвратително нерешителна и боязлива съм, но мисля да направя така, че да не го мисля, тоест ще пия аспирин, ама през два дена примерно. А при положителен тест, почвам фракси/клексан  всеки ден и при Паскалева след 2 седмици ли  да отида откакто съм почнала нмх?

# 504
  • София
Мисля че трябваше 2-3 седмици да слагаш НМХ всеки ден, като поне 4-5 дни да е в един и същи час, 4ч преди АнтиХа теста. Тоест ако часът ти е за 10, да слагаш 4-5 дни инжекцията в 6 сутринта.
Да ме поправи някой ако бъркам.

# 505
  • София
Мисля че трябваше 2-3 седмици да слагаш НМХ всеки ден, като поне 4-5 дни да е в един и същи час, 4ч преди АнтиХа теста. Тоест ако часът ти е за 10, да слагаш 4-5 дни инжекцията в 6 сутринта.
Да ме поправи някой ако бъркам.
Така е

# 506
Тя обикновено вика към 8, 9 г.с.

# 507
Здравейте, искам да попитам кога най рано при бременност може да започне прием на омега 3-6-9 и спомага ли за разреждането на кръвта, т.е при тромбофилия, аз съм само на клексан 0.4 всеки ден, доктора не иска да включнаме аспирин за да не предизвикаме кървене и отлепяне, и на мен ми се иска да го слушам и ми се ще и с нещо да си помогна...

# 508
  • София
Омега-3 (fish oil) е най-важна да се приема, защото не е в достатъчно количество в храната ни и по-трудно се усвоява. Омега 6 (олио и ядки) и Омега 9 (зехтин, авокадо) имаме достатъчно. Омега 3-6-9 трябва да са в равновесие. Не мисля че има отношение само към бременността, а към здравословното хранене по принцип. Така че ако си намериш рибено масло (потърси LYSI от норвежка сьомга) е най-добре.

# 509
  • София
Да, омега 3 спомага за “разреждането” на кръвта

Общи условия

Активация на акаунт