Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 8

• 33 079
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
Привет, момичета! Бих искала да споделя своята история. Имам 2 спонтанни аборта в 10-11г.с. и 5-6г.с. Юни си направих изследване в Геника за тромбофилия (прикачвам резултата). Исках да попитам, дали има ли някоя мама със същия резултат, която може да сподели какво лечение са й назначили? От коя седмица е започнало лечението и още подробности, ако се сети. Питам по този начин, понеже съм в чужбина, а знам че методите им в такива случай са по-различни. Благодаря Simple Smile

Liulqk, аз съм със същите мутации, без фактор 13. Загубих момченцето си в началото на 8-ми месец. Това ми беше първа бременност, след инвитро. Преди две седмици се консултирах с доц. Русев, според който трябва от деня на трансфера да съм на фраксипарин/клексан през ден и да пия аспирин "преди и по време на бременност за няколко седмици". От всичко, което прочетох до момента обаче, смятам, че фраксипарин/клексан през ден не върши никаква работа, а трябва да се бие абсолютно всеки ден. Ще обсъдя терапията и с инвитро специалиста, когато се възстановя и съм готова за нова бременност.

# 586
Аз съм със същите мутации и една допълнителна която предразполага към прееклампсия. Назначено ми е да започна  АП един месец преди опита и Инохеп /същото е като клексан/ от деня след трансфера. И двете са всеки ден, въпреки че с АП е малко сложно понеже се налага да го спирам за по няколко дена по време на М и преди пункция. АП толкова от рано мисля че ми е назначен заради рискът от прееклампсия.   

Люляк, щом си в чужбина, задължително поискай лабораторията да ти издаде резултата на английски с подпис и печат. Аз също не съм в Бг и ми отказаха да ми назначат терапия на база резултати на бг. та се наложи допълнително да им звъня. Моята терапия я назначи хематолг тука.

# 587
Здравейте,
Включвам се и аз. По-назад във форума бях споделила това, което ми се случи, а именно загубих бебето си в 35 г. с. Преди да излезе официално аутопсията, имаха съмнение за тромбофилия, но когато излезе се оказа друго.
Първа бременност. На 22 години съм като преди това нямам никакви аборти. Първо забременяване, планувано и ужасна загуба... В крайна сметка преди седмица си пуснах изследвания за тромбофилия и се оказах с няколко "дефекта". Ще прикача резултатите и ще помоля някой да сподели, ако има опит с такива мутации. След няколко седмици ще се консултирам с доц. Русев, но искам да съм подготвена какво следва при следващо забременяване.
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 11:12 от sweety2831

# 588
   С нискорискови мутации си но най-вероятно ще ти назначи профилактична терапия при следваща бременност.
   Имаш проблем с усвояването на Фол.к-на, и В12, така че провери как са им нивата за да вземеш мерки ако има дефицит.
   Съжалявам за загубата ти  Sad. Следващият път всичко ще е наред  bouquet

# 589
   С нискорискови мутации си но най-вероятно ще ти назначи профилактична терапия при следваща бременност.
   Имаш проблем с усвояването на Фол.к-на, и В12, така че провери как са им нивата за да вземеш мерки ако има дефицит.
   Съжалявам за загубата ти  Sad. Следващият път всичко ще е наред  bouquet

Многоо благодаря и за подкрепата, и за разяснението! ❤

# 590
Искам да ви благодаря за бързите и изчерпателни отговори! Голяма помощ сте за много жени!
Може ли да попитам още нещо? На резултатите ми в заключението пише, че трябва да се консултирам с гинеколог и с медико-генетичен консултант, но нищо не споменават за хематолог. Септември се прибирам във Варна и ще използвам времето си за "здравен туризъм". Та исках да попитам с подобни резултати като моите правят ли се консултации с хематолог или гинеколога и генетичния консултант са достатъчни? Извинявам се, ако въпросът ми ви се струва ненужен, но все още не съм убедена какви би трябвало да са ми действията. Hug

# 591
  Ако ще бременееш в чужбина, трябва да намериш там кой да ти назначи терапията и да те следи. Може в последствие да се наложи промяна на дозите, допълнителни изследвания, а сигурно ще ти трябват и рецепти за клексан/фраксипарин... На мен например ми е назначена една терапия, но в 8-ма седмица ме вика хематолога да пускам изследвания и според резултатите, ако се налага, ще я променяме.
   В бг можеш да си направиш консултация с генетик и да му поискаш също писмено становище на английски. Аз ходих при д-р Констнантинова в св. Анна/Терапията  и съм много доволна. Много търпеливо обяснява всичко...  Peace
   Ако споделиш в коя държава  си може би ще се намерят момичета във форума, които да са запознати и да те посъветват по-конкретно. Ако не, АГ-тата там също трябва да са наясно какъв специалист трябва да ти назначи терапията и да я следи за промяна при нужда.

# 592
В Англия съм. Скоро сменихме адрес и ще се регистрирам в близката поликлиника. Мисля да попитам на рецепция какво е необходимо да направя, въпреки че не съм много доволна от тукашните "медицински лица" (поне за първата ми бременност и последващия спонтанен аборт след това). Преди случилото се бях предубедена, но след "опита" с тях решихме с приятеля ми че е по-добре основно с бг лекари да се посъветваме.

# 593
  • София
За съжаление ти трябва АГ с опит в проследяване на бременни с тромбофилия, което се води рискова бременност. Трябва ти по-често проследяване на кръвотока по време на бременността, първото още към 8-9 седмица. Редови АГ може да не ти свърши работа.

# 594
  • София
Здравейте, момичета.

Миналия месец направих аборт по медицински показатели - на ФМ в 12 + 6 г.с се установи енцефалоцеле.
В хистологията освен него са записали и хидроцефалия. Генетичното изследване на абортивния материал не установи проблем в хромозомите. Това ни насочи да изследваме за тромбофилия, като резултатите излязоха днес:

Препоръката отдолу е прием на 0,4 Неофолик мета 3 месеца преди забременяване.

Преди забременяването 5 месеца пих хранителна добавка FertilAid по препоръка на репродуктивен специалист, в която обаче наличната фолиева киселина е в обикновената си форма. След установяване на бременността започнах прием на Femibion I, но явно е било късно.

В понеделник ще направя изследване на серумните нива на Б9, Б12 и хомоцистеин, за да мога да следя развитието.

Надявам се следващия път да е успешен.

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 16:58 от Буболеса

# 595
Здравейте отново, вчера бях на преглед при още един гинеколог, та помолих за коментар на лечението,което ми назначи другия АГ ( 2 дена Натаспин 1 ден Фракси ). Мнението след огледа на изследванията беше, че даже Натаспин дневно ще е достатъчен без да се включва Фракси и като цяло ми беше назначен по мое настояване и успокоение. Доктор 2 каза, че точно преди няколко дни имало семинар относно тромбофилията и обсъждали , че за по-нискорисковите мутации Натаспин бил достатъчен за терапия. (Така разбрах). Някой от вас да е обсъждал Натаспин с доктор и какво мнение е изразил? Още веднъж прикачвам моите изследвания

# 596
  • София
Незнам точно за Натаспина , почнаха да го изписват на бременни , когато аз бях също , но беше нещо ново и не бях много наясно кое замества точно . Аз съм с нискорискови мутации и след 2 късни загуби , бях на аспирин и клексан 0,6 всеки ден и двете. Следяхме дозите с Аспи тест и Анти ха. Знам, че двете действат по различен начин - едното пази теб да не направиш тромб и не преминава през плацентата (Нмх ), докато Ап преминава през плацентата и пази да не се образуват тромбчета по артериите към бебето и плацентата. Мисля, че при риск от преекламсия ( аз вдигах кръвно предните неуспешни ) , Ап е много важен . Поне в моя случай беше.
Незнам доколко съм ти помогнала с коментара си , но все пак слушай лекаря си , той би трябвало да знае най- добре състоянието ти .
Успех до финала !

# 597
Здравейте момичета!
Бих искала и аз да споделя своята история! На 33г.съм от Бургас имам син на 10г. Тази година през м.април загубих бебето си в 11г.с. Чухме пулс, вкичко вървеше страхотно.След 10г.чуденка да имаме ли второ дете или не...Щастието ни не беше за дълго. Трудно ми беше и не проумявах защо? Със синът ми имах, прекрасна лека бременност. Реших да си пусна изследвания на своя глава, след като прочетох доста в групата. За жалост и моя огромна изненада, проблем има:

R506Q /Фактор V лайден,  FV/ хомозигот
+505А>/TAFI/ хомозигот
Записах час за доц.Конова и това което тя ми назначи е:
Oilesen D3 - всеки ден ×2 перли
Aspirin protect - от 17ти ден МЦ 10дни
Neoxid - също от 17ти ден
Neopholic meta - всеки ден
Kinon D3- понеделник и четвъртък
След + тест:
Fraxiparin 0.6 всеки ден до термин
Aspirin  х1 всеки ден до 32г.с
Този месец трябва да започнем опитите.
Толкова съм объркана и уплашена от това, което ми предстои. Моля някой, който има същите мутации да пише и да сподели своя опит.
Как е протекла бременността, и вкичко което ще ми е полезно ?
Съжалявам са дългия пост и ще се радвам някой да сподели опит.

# 598
Дони, не се притеснявай.
Къде са ти правен изследвянията? Защото под тях дават някаква интерпретация.
 Хомозигот по кой алел - защото някъде пишат хомозигот по нормален алел.
Спазвай си предписанието, а щом забременееш ще идеш на консултация при проф. Паскалева, тя да ти каже как ще се следи дозата.
Може да идеш за консултация и преди бременността.

# 599
Изследванията правих в Геника.
Фактор V Leiden е по мутантния алел, другата мутация е по нормалния.
При проф.Паскалева как мога да запазя час? Сега след МЦ  доц.Конова ми назначи вливане на интралипид и след това започваме опитите, но ми се иска да чуя още едно мнение по повод тези мутации. Имам толкова въпроси,  какво трабва да следя, кога и при кой най-трудния въпрос, защото мнението за специалистите в Бургас не е добро.
Благодаря ти за отговора gerda1, ще имам още много за вбъдеще.

Общи условия

Активация на акаунт