Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 2

• 33 982
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
  • Русе

Как е възможно този юрист да не познава числото Пи?! Не стига, че дотук въпросите му бяха елементарни, ами и това не знае!
В какъв смисъл да го "познава"?
И мъжът ми - програмист, разбиращ от математика повече от средния програмист (демек използващ математика в работата си), не знаеше, че така казват на числото Пи. Не че не знае какво е Пи.
[/quote]

Да разбирам ли, че мъжът Ви знае какво е "пи" като буква от гръцката азбука, но не знае, че тя се използва за обозначаването на Лудолфовото число?
Аз съм с хуманитарно образование, но много добре си спомням числото "пи" от училищните си години и как детският ми мозък беше възхитен от гениалната идея да се измери квадратурата на кръга чрез вписване на все повече и повече квадрати в кръга така, че извън тях да остане възможно най-малка неизмерена част. Не се учудвам обаче, че мъжът Ви не е обърнал внимание на този проблем - днешните програмисти са по-скоро занаятчии отколкото философи.

# 586
  • ВАРНА
С две думи тъпи гьонове!  

Всеки четвъртокласник завършил преди/около 1990 г. - знае  какво е "Пи".

Последна редакция: пн, 27 май 2019, 17:27 от Печикамъков

# 587
Всички образовани хора над 5 клас знаят какво е пи, а повечето помнят как се използва и всички формули за лице, обем и т. н. Но в учебниците не пише, че се казва Лудолфово число. Имам внук шестокласник, та знам. Освен ако учителката не им е казала това за обща култура. Дали аз съм го учила/името, не числото/и от къде го знам-не помня. Та такива класификации за участниците са малко пресилени.

Последна редакция: пн, 27 май 2019, 19:32 от W

# 588
  • София-Младост
Изложи се с Кастро, макар че сам стигна до отговора преди жокери.

# 589
Но в учебниците не пише, че се казва Лудолфово число.

Едно време пишеше. Даже не мога да повярвам, че вече не пише.

# 590
  • Стара Загора
Билалов се държи доста адекватно и то в ситуации, които изискват импровизация, изключително добро впечатление ми прави и топлото му отношение към децата. Мъчно ми е за всички хора, които си личи, че са умни, но си заминават безславно, това късметът е голяма работа в тоя живот.

# 591
  • Русе
Този младеж с шоколада Карел Шкорпил и Шандор Петьофи не ги е чувал. Единственото българско било Константин Иречек. Билалов се направи, че не е чул отговора, въртя го сума ти и време, за да се усети, че не е познал. По едно време даже младежът се почуди дали да не използва жокер, но понеже много си беше повярвал дотук, че трябва да е по-уверен в себе си, най-после си потвърди погрешния отговор и - чао, беше ми неприятно.

# 592
евпетра, запиши се и ги вземи тези 100 000 лева Wink

# 593
  • Русе
Всички образовани хора над 5 клас знаят какво е пи, а повечето помнят как се използва и всички формули за лице, обем и т. н. Но в учебниците не пише, че се казва Лудолфово число. Имам внук шестокласник, та знам. Освен ако учителката не им е казала това за обща култура. Дали аз съм го учила/името, не числото/и от къде го знам-не помня. Та такива класификации за участниците са малко пресилени.

В отговорите не се споменаваше "Лудолфово число", а "пи". Аз го написах, за да не повтарям все "пи".

# 594
  • Русе
евпетра, запиши се и ги вземи тези 100 000 лева Wink

Не мога да Ви дам 100 000 лева, но ще Ви дам 1000, ако някой ги вземе тези 100 000. Frowning1

# 595
  • София-Младост

В отговорите не се споменаваше "Лудолфово число", а "пи". Аз го написах, за да не повтарям все "пи".
Точно обратното. В отговорите пишеше Лудолфово число. За "пи" никъде не се споменаваше.

# 596
  • Пловдив
Да разбирам ли, че мъжът Ви знае какво е "пи" като буква от гръцката азбука, но не знае, че тя се използва за обозначаването на Лудолфовото число?
Аз съм с хуманитарно образование, но много добре си спомням числото "пи" от училищните си години и как детският ми мозък беше възхитен от гениалната идея да се измери квадратурата на кръга чрез вписване на все повече и повече квадрати в кръга така, че извън тях да остане възможно най-малка неизмерена част. Не се учудвам обаче, че мъжът Ви не е обърнал внимание на този проблем - днешните програмисти са по-скоро занаятчии отколкото философи.
Не, съвсем наясно е със същината на числото Пи, но не знаеше, че го наричат Лудолфово. Точно това беше въпросът - коя от тези константи е Лудолфовото число. Не какво е Пи или как се намира съотношение на обиколка на кръг и диаметър и други подобни незанаятчийски, философски въпроси. Wink

"Квадратура на кръга" впрочем е прието да се нарича не площта на кръга, а задачата да се построи само с пергел и права линия квадрат със същата площ. Тоест квадратурата на кръга не се измерва, а се решава, намира, построява и пр.

Въпросът беше кое от следните числа е написано на гроба на Лудолф Не-му-помня-фамилията (щот съм проста и аз).
Отговорите бяха Пи и още три от този род. Естествено, в отговорите не пишеше кое от тях е Лудолфово - това е, което трябваше да се знае от играча (аз го знаех по случайност, в училище наистина не сме го учили с това наименование).
Мъжът ми като занаятчия знаеше, че още древните гърци са знаели, че Пи е константа, и са се опитвали да намерят стойността и, но не знаеше за Лудолф, който видимо не е древен грък.

Ето го:
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 11:51 от Магдена

# 597
Никой не спомена въпроса за ГоТ вчера - аз не съм гледала сериала (нито една серия, абсолютно сериозно), но знам много неща за актьорите, сюжета и въобще - новините, свързани с него, понеже имам близки и познати, които го гледат, а също и защото прекарвам много време в Интернет. Така че, за мен незнанието по този въпрос не може да е свързано с просто обяснение като това, че не харесва този сериал.

Освен това, жената явно не харесва и Изгубени, Смолвил и четвъртия (кой беше?).

# 598
  • Пловдив
И аз като теб за сериала, но не всеки има познати фенове или слуша/чете в нета там, където се споменава за сериала и книгата.

# 599
А, аз просто следя много сайтове за сериали и новините ми минават пред очите. Не съм гледала и Живите мъртви, но знам горе-долу кои актьори участват и какви новини има.

Общи условия

Активация на акаунт