Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 8

• 47 111
  • 804
  •   1
Отговори
# 360
  • Върху лъчите на Слънцето.
А то кое точно е елита. Навдякъде има по едно НО. Да са здрави и да имат късмет да попаднат на добър учител, другото е статистика.

Някои "елитни" са такива само на думи. И в момента се сгромолясват, неусетно, но и неизбежно! Училището не е важно, важни са учителите. А и ако се погледне в сайта на РУО - свободни работни места, се вижда къде има текучесто на учители. А щом има голямо "движение" има и причини за него.

# 361
Сайта на РУО ще се окаже много полезен, при избора на училище за кандидатстване!

# 362
Интересно, според сайта на РУО в 61 училище явно не са останали много учители.

# 363
  • София
В същото време точно в 61 имаше 200 желаещи за трите паралелки.

# 364
Кое е по-нередно, да ти се обадят от училище, в което след 3-то класиране ще има свободни места и никой няма да е ощетен или едно дете да го приемат в 3 училища и да си избира, а друго в нито едно, защото системата е калпава?
Сравнението Ви е като това, че крокодилът е толкова дълъг колкото и зелен.
Това, че системата е калпава го знаем всички, но не може директорите да си измислят собствени правила. Ами представете си, че сте на мястото на дете, което има напр.9 т. и на второ класиране участва за училище, в което не е подало документи за първо класиране. Да, но местата за 2-ро класиране са напр. 8 вместо 12, защото на 4 директорът е решил да запише некласирани деца от първия етап /напр. с 5 т./. И за да усложним още повече примера, заедно с детето с 9т. има още 10 деца кандидати със същия брой точки. Е, в тази хипотеза разликата е очевидна. Ако директора не беше записал деца под чертата за 1-во класиране, щеше да има място за всички деца с 9 т., кандидати за 2-ро класиране. Ако запише обаче 4 такива деца, свободните бройки ще паднат от 12 на 8 и тогава ще се тегли жребий между децата с 9 т,, като 2 от тях ще отпаднат.
А сега ми кажете според Вас справедливо ли е да се приемат деца с 5 т., а да отпаднат деца с 9 т.

# 365
Ама разбира се, това никой не го оспорва. Тя за съвсем друго говори, ама не ми се обяснява. Никой не спори, че не е редно да се записват деца от резервите на първо класиране.

Но - никой няма да отпадне, тя точно това казва - няма отпаднали, понеже места има достатъчно, изкуствено създадена от системата паника има. Този конкретен пример е за училище, в което няма много желаещи. Когато има достатъчна бройка чакащи е недопустимо, да. И принципно, както си го описала подробно, също е недопустимо, защото не се знае колко заявления ще кацнат на второ класиране.

# 366
Директорите гледат да си напълнят паралелките. Ако не прикоткат сега някой, след второ класиране трябва да съкратят паралелки.
Наборите намаляват.

# 367
Ахам, това е съвсем логично.

# 368
По принцип съм на мнение, че децата, които кандидатстват в дадено училище за първо класиране, би следвало да имат предимство пред тези, които се сещат за него на второ. Не е ли логично, системата за детски градини, не дава ли предимство за желание? Така, че не мисля, че сравнявам дължината на крокодила с цвета му. Системата е малоумна, страдат децата (хайде нека са родителите), а училищата си правят, каквото си искат.

# 369
  • София
По принцип съм на мнение, че децата, които кандидатстват в дадено училище за първо класиране, би следвало да имат предимство пред тези, които се сещат за него на второ. Не е ли логично, системата за детски градини, не дава ли предимство за желание? Така, че не мисля, че сравнявам дължината на крокодила с цвета му. Системата е малоумна, страдат децата (хайде нека са родителите), а училищата си правят, каквото си искат.
Да, системата за ДГ дава точно повече точки за желание. Но не ограничава по никакъв начин кандидатстването на второ и следващи класирания и няма предимство за тези, които са били на първо класиране.

# 370
Така е но в случая тези на първо също нямат предимство, а в системата имат.

Честно казано като гледам, кандидатстването в различните райони е с различна динамика. Точно затова аз коментирах конкретно 41-во училище, защото вероятно, там ще има свободни места и на последното класиране. Много се съмнявам, че училищата с голям наплив звънят на този и онзи и ги приемат без второ класиране. Така, че дишайте, никой не е ощетен.

# 371
  • Sofia
Може да няма ощетени, но все пак има наредба. Не е ли редно да се спазва от всички?
Ако някои си позволяват да не я спазват, тогава защо да го правят другите?
За мен тази директорка си е за сигнал.

# 372
Някой знае ли как се изтеглят документи от училището, в което вече сме записали детето? Имам, предвид дали има срокове, молба ли се подава, трябва ли да се чака, което ще доведе до забавяне и изпускане на срока за записване след резултатите от второ класиране? Интересувам се, защото миналата година е имало случаи, при които от училищата са отказвали изтеглянето на документи на вече записани деца.

# 373
  • София
Ох, на мен пък въобще не ми отказаха да си изтегля Удостоверението за завършена детска градина, но мен пък сега ме притеснява, дали могат да се съгласят пак да го върна (т. е. пак да го запиша там обратно) Simple Smile Малко кофти ситуация, но не съм разбрала. Днес трябвало в друго у-ще да подам заявление за 2-ро класиране, аз съм разбрала да го записвам детето направо. И сега довечера на 2-ро класиране ако не е приет......мани мани:-) Утре ше рева пред госпожата от която го отписах.
На някой случвало ли се е подобен цирк?

# 374
Иди и подай за второ класиране в същото училище, от което си го отписала.

Общи условия

Активация на акаунт