Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 8

• 46 207
  • 804
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Нищо не ми дадоха като го записах и на мен ми стана странно. Единствено ми дадоха час за провеждане на тест за училищна готовност за 25ти юни.

# 661
Ние записахме в нежеланото Grinning Ще видим и за другите класирания. Иначе нищо не ни дадоха, казаха ни, че класната ще ни се обади. Предполагам, че ще изчакат да минат всички класирания преди да звънят, защото не се знае кой ще остане записан.

# 662
Точно това щях да питам. Ако детето е прието в нежаланото как се процедира? Записваш ги и после може да се отпише или как?

Аз днес отивам да записвам, ще водя детето с мен даже да види училището, че се вълнува.

# 663
  • Sofia
Записваш в нежеланото.
Кандидатстваш на второ класиране за желаното.
Ако приемат детето, отписваш от нежеланото и записваш в желаното.

# 664
В кварталното ни училище до миналата година приемаха всички кандадатствали. Тази година са класирали всички от първа група и само едно дете от втора. Това е безобразие. Абсурдно е да бъде отказано на дете да учи в най-близкото му училище. А училището е на една смяна и предполагам има възможност за откриване на повече паралелки. На моите близнаци им предстои кандидатстване 2022. За тях не съм притеснена, зашото са първа група с точки за близнаци и с точки за многодетно семейство, но ситуацията в квартала започва да става абсурдна, както и на много други места. А пък хората живеещи в блоковете между Софиямед и НСС са съвсем прецакани. Вмесо да могат да запишат децата си в 8-мо, което им е на пешеходно разстояние, трябва да ги разкарват до 105-то което е по-далече и до там няма транспорт.

# 665
  • София
в 105 приеха всички деца от 1 и 2 група.
всички неприети са 3 и 4 група.
не знам как са ги изчислили.

# 666
Точно това щях да питам. Ако детето е прието в нежаланото как се процедира? Записваш ги и после може да се отпише или как?

Това, което ми писаха от общината е, че ако си кандидатствал в нежеланото, трябва да го запишеш, после си участваш в другите класирания и ако те приемат на друго място, можеш да го отпишеш.
Много хора от нашия квартал въобще не кандидатстват в него, но аз много лесно се стресирам и психясвам, не мога да чакам до 15то класиране, предпочитам да знам, че все някъде е записан, колкото и ужасно място да е Grinning И от там нататък вече каквото стане с другите училища.

# 667
Еовин, ние май сме съкварталки. Къде е приетот детето? Ако искаш може и на лс.

# 668
В нашето училище пише, че сме в резерва. Това какво значи, има ли някой запознат?
Ако някое от приетите деца не се запише навреме, ще ви се обадят да питат искате ли да запишете детето си, преди да обявят местата за второ класиране.

# 669
  • Sofia
В нашето училище пише, че сме в резерва. Това какво значи, има ли някой запознат?
Ако някое от приетите деца не се запише навреме, ще ви се обадят да питат искате ли да запишете детето си, преди да обявят местата за второ класиране.
Това май не е много по правилата на наредбата.
Нали затова е второто класиране - ако има незаписани деца от първото, а не защото се появяват нови места от някъде.

# 670
Brin de muguet, нямам идея дали е по правилата, но преди 2 години в едно от люлинските училища така процедираха... явно не е само там.

# 671
  • Sofia
Преди две години много от директорките не знаеха как да тълкуват наредбата и се влияеха от собствените си правила за прием. Но сега вече би трябвало да са наясно как се прилага наредбата.

Уви, права си, не е така.

Ние кандидатствахме в училище от съседен прилежащ район и директорката ми каза, че в нашия случай се гледали само блоковете на първа линия, а не адресите от целия съседен прилежащ район. Това е остатък от старите правила за прием на училището, но в пълен разрез с настоящата наредба.

Друга директорка, където бяхме 4-та група, пък ми искаше да й пратя съответното удостоверение по мейл преди класирането, иначе нямало да ни зачетат точките. Ха сега де ! По наредба при подаване на заявлението не трябва да представяме никакви документи. Чак когато детето е класирано се изискват документите, доказващи дадените критерии.

Миналата година все още имаше разправии за това, какво означава брат/сестра до 12 год. (12 г. навършени преди подаване на заявлението, преди класирането, преди записването или навършени преди 15 септември...). Много родители писаха до общината, за да искат разяснение, защото всяка директорка си тълкуваше този критерий както си иска.

Така че и в този случай не се учудвам, че все още има "резерви" в някои училища, но това не е по правилата.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 11:28 от Brin de muguet

# 672
  • София
И аз не получих входящ номер. Казаха само, че ще получа мейл когато има насрочена дата за родителска среща. За входящо ниво нищо не казаха. Във всяко училище ли се прави такова за първи клас?

# 673
  • Sofia
И в нашето училище не казаха нищо за тест за училищна готовност. Казаха ни да чакаме направо родителска среща началото на септември.

Всъщност тестът за училищна готовност не отпадна ли заради вируса ? Нещо такова ми се върти в главата - че го отмениха.

# 674
Не се прави тест за училищна готовност във всяка училище. Някои явно си нямат друга работа. Само в едно училище миналата година ми казаха, че се прави, държавното 151-во (повечето училища са общински).

Общи условия

Активация на акаунт