Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 14

• 45 918
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
Май в много малко случаи биха го поели, особено пък по твоя си инициатива като е...
Отделно колко имаше в темата да се оплакват че ги пратили на обременяване, но не написали и инсулина да се изследва, та само с кръвна захар накрая. Ами то на доста от хората с ИР захарта си им е нормална или близка до нея. А това изследване не се прави често, че да се повтори когато си поиска човек.

# 406
Това достатъчно ли е като пакет изследвания:

Трикратно изследване на кръвна захар 0 , 60 , 120 мин.
Трикратно изследване на инсулин 0 , 60 , 120 мин.
Гликиран хемоглобин / HbA1c/
HOMA Index

# 407
~Tony~, можеш да се опиташ да вземеш талон за обременяването, но само за КЗ. Инсулинът не знам да се поема от ЗК, а той е скъпият. Може би е добре и липиден профил - видовете холестероли и триглицеридите. Проблемите с тях обикновено са свързани с ИР. Поемат се от ЗК без VLDL, но е добре и той да се включи, не е скъп.
Циана, кръвната захар определено е зле. А къде е гликирания хемоглобин, който дава истинската информация за КЗ през последните три месеца? С тези резултати е задължително да се знае.

# 408
Циана, кръвната захар определено е зле. А къде е гликирания хемоглобин, който дава истинската информация за КЗ през последните три месеца? С тези резултати е задължително да се знае.
Забравих да пусна гликиран хемоглобин, а ме предупредихте тук в темата, че трябва, много съжалявам. Но аз съм сигурна , че захарта е била висока, през последната година 4-5 пъти съм я мерила и варира от 6.27 до 6.7. И въпреки нисковъглехидратното хранене, си стои висока. Чудя се за този инсулин дето е паднал от 11 на 5 дали е добре или зле. Благодаря за отговора, Недоволна!  Simple Smile

# 409
  • Перник
И моята е 0,8....сега се измерих. Но аз това намерих като инфо

до 0,75 - отлично съотношение;
0,75 - 0,8 - добро съотношение;
0,8 - 0,85 - гранично рисково;
0,85 - 0,9 - високо;
над 0,9 - екстремно високо с много висок риск от сърдечносъдово заболяване.

Колкото повече чета, толкова повече проблеми си откривам Simple Smile

За какво става въпрос?

# 410
Ходих при ендокринолог и изобщо не отрази инсулина на 60 и 120мин.Каза че няма да ми даде лекарства,защото съм много слаба и хома индекса е добър.

# 411
  • София
Ходих при ендокринолог и изобщо не отрази инсулина на 60 и 120мин.Каза че няма да ми даде лекарства,защото съм много слаба и хома индекса е добър.
А какъв е хома индекса, за какво, чета, но не се ориентирам. При условие, че се изследва трикратен профил и на двата показателя, нужно ли е хома?

# 412
Пресмятат го на основа на кръвната захар и инсулина на гладно. Води се че е също ориентир за ИР, но при някои хора на гладно са си добре, а след това се оказва че има проблем. Проста формула е, лесно може и сам да си го сметне човек.

# 413
Забравих да пусна гликиран хемоглобин, а ме предупредихте тук в темата, че трябва, много съжалявам. Но аз съм сигурна , че захарта е била висока, през последната година 4-5 пъти съм я мерила и варира от 6.27 до 6.7. И въпреки нисковъглехидратното хранене, си стои висока. Чудя се за този инсулин дето е паднал от 11 на 5 дали е добре или зле. Благодаря за отговора, Недоволна!  Simple Smile
Съвет първи - купи си глюкомер. Щом на гладно винаги е висока, какво ли ще излезне след ядене? На лично мога да ти дам инфо за евтин с евтини тест ленти.
Съвет втори - задължително посети добър ендокринолог, защото май без метформин няма да се разминеш.
Съвет три - отдели повече време и прочети внимателно постовете на Nevena Virolan в тази и предишните теми. Тя обяснява много добре какви витамини, минерали и други неща ни липсват и създават проблеми. Без определени добавки няма как да се мине за съжаление.

# 414
  • Перник
Гликиран хемоглобин 5.09 ок ли е, за моя мъж става въпрос.? Кръвна захар сутрин на гладно до колко е ок и след хранене 2 часа също колко е ок

# 415
Съвет първи - купи си глюкомер. Щом на гладно винаги е висока, какво ли ще излезне след ядене? На лично мога да ти дам инфо за евтин с евтини тест ленти.
Съвет втори - задължително посети добър ендокринолог, защото май без метформин няма да се разминеш.
Съвет три - отдели повече време и прочети внимателно постовете на Nevena Virolan в тази и предишните теми. Тя обяснява много добре какви витамини, минерали и други неща ни липсват и създават проблеми. Без определени добавки няма как да се мине за съжаление.
    Много мразя да ходя на лекари. То и в Бургас едни лекари имаме...Много искам само с хранене, без лекарства да успея да смъкна захарта. И не знам защо е толкова повишена. Аз не огладнявам, не ми прималява, не се разтрепервам.Вчера ми се прияде сладко, но можеше да не ям. Ама заради изследването днес викам да си хапна, за да е по- достоверно. Ще намаля още протеините. Салатите според съвета на Невена са ми само от зелении, хапвам много магданоз.Ще намаля още калориите, ако трябва на Нюкасълската ще мина. Ще опитам така още два- три месеца, ще си изследвам захарта и вече ако няма промяна, ще трябва лекар...И глюкомер не ми се ще нещо да си купувам, ще взема да се пристрастя и все да гледам колко ми е захарта...А постовете на Невена често ги препрочитам, изключително полезни ми са, но не съм се възползвала от всички съвети все още! Ще мисля сериозно за лекар и може и да отида тези дни на ендокринолог... Благодаря ти!

# 416
ХОМА ми е 1.67
Не мога да се храня ВМ защото холестерола е 6.4

# 417
Здравейте! Убедих майка ми да се тества за ИР, лекарят й е отказал направление, но ще си го плати. Аз й казах да спре за 4 дни л-тироксина, да си яде нормално, само преди изследването да има 12 часа без никаква храна. И примерно във вторник да си купи глюкоза и да отиде в лабораторията, където да стои в покой докато не мине всичко. Пропускам ли нещо?

Браво.
Само че ОГТТ не се поема от здравната каса. Има право на безплатно изследване само на кз мисля.
Аз така правя. Дава ми за кз, аз си пускам инсулина.
За еутирокса не го знаех. Ендото не ми е казала да го спирам. Нито от лабораторията са ме питали. Но ще го знам вече.

Циана, не знам какво да ти кажа. Ако се храниш наистина както трябва е странно.
За смъкване на кз пробвай някакви добавки - канела, пектин, чия. А също и много ходене. Но наистина ти е висока.
Дай примерно двудневно меню, ама подробно.
Колко кг си?

# 418
ХОМА ми е 1.67
Холестеролът не е показател за нищо и високият холестерол не е проблем. Напротив, хората с висок холестерол страдат по-рядко от деменции.

# 419
ХОМА ми е 1.67
Това нищо не значи. Значение имат различните видове и те горе-долу да се наместят в норма. Моят общия от години е близо до 9, но след като отрязах въглехидратите, вече отделните почти влезнаха в норма. А преди добрият беше много под минимума, а лошият - два пъти над максимума! Сега общият си е все същия, но съотношението добър-лош е драстично променено. И триглицеридите ми, които са много по-рискови, доста спаднаха.

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 21:42 от Недоволна

Общи условия

Активация на акаунт