Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 14

• 45 872
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
Напоследък споменавах тук за Барбара Онийл и д-р Огнян Пелов - само два примера за различни режими, препоръчвани при диабет и ИР, които работят, освен познатото ни НВ ВМХ. Какво е общото между тях?
- изключват зърнените храни и захарта (под различни форми)
- препоръчват качествени мазнини, наблягат на това, че мазнините не са ни враг, каквито твърдения се налагат доскоро в медицината
- изключват пакетирани и преработени храни
- Пелови и Онийл наблягат на зеленчуците за разлика от НВ ВМХ, където ги дават по-скоро като гарнитура
Значи аз започвам да си мисля, че всеки режим, който изключи едни определени групи храни, цитирани по-горе, и набляга на качествените мазнини, пък дори и да не се налагат като някакво преобладаващо, както при НВ ВМХ процентно съотношение от храната, би следвало да работи. Плюс, разбира се, движение. Онийл препоръчва високо-интензивни интервални тренировки, Пелов ходене, НВ ВМХ станаха много модификации вече и не знам кой какво препоръчва.

Та тези ми размисли са по повод хляба/зърнените. Дадох този пример с три режима, които го изключват, и трите работят. Та не знам колко е голям, но за нас си е същата отрова като захарта.

# 466
  • Sofia
Аз си правя тахановия хляб с яйца.
Всеки път е различен в зависимост какъв тахан имам.
Вчера правих с 4яйца,150гр сусамов бял тахан,3с.л.смляно ленено семе,3с.л.белен коноп,малко сол и 1ч.л.бакпулвер.Всичко се разбива с миксер/първо яйцата и солта/,пече се във форма с хартия в загрята фурна с вентилатор на 180'за около 1/2ч,пробва се с клечка.Ползвам го за всякакви сандвичи,принцеси с кайма,...Добре е да се държи в хладилник,завит в кърпа и найлонов плик...,бързо се разваля в топлото.

# 467
Бледолилава, явно хлябът и брашното не са за нас, но и не ме вълнуват особено. Захарта изобщо не ме интересува. Но като си чела, нещо за картофите? Че това ми е голямата мъка, и в последно време често прегрешавам с някой пресен картоф - просто не мога да им устоя.

# 468
Бледолилава, явно хлябът и брашното не са за нас, но и не ме вълнуват особено. Захарта изобщо не ме интересува. Но като си чела, нещо за картофите? Че това ми е голямата мъка, и в последно време често прегрешавам с някой пресен картоф - просто не мога да им устоя.
Не са за препоръчване. Може по малко батати, т.нар. сладки картофи, които всъщност били от съвсем друго семейство. Не съм ги пробвала тях, защото ММ гледал някакво предаване, казвали, че в някакъв кратък срок след събирането им трябва да се консумират, пък при нас в магазина все едни сухи, стари ми се виждат. Но и на нас не ни липсват особено. Иначе в групите за НВ ВМХ гледам, че си хапват от тях тези, които са на по-либерален режим.

# 469
Аз преди много обичах ориз и  картофи да ям.
Сега само ги обичам, но рядко ги ям.

# 470
Елора, мисля, че магнезият ми е на Допел Херц, магнезий 500 е (имат и други магнезий с нещо си). Една част е депо фаза (бавно освобождаване), а другата е с по-бързо освобождаване. Това по описание- но е факт, че доста добре се чувствам откакто го пия. Иначе, мисля, че  не е магнезиев цитрат. Мисля, че тук в стара тема четох, че магнезият трябва да се пие вечер, за да се усвоява добре.....
Относно хлябовете от семена и ядки- аз си правех в началото понякога (аз първо спрях постепенно обикновения хляб и после започнах режима). Сега правя рядко, а доста по-рядко го ям аз. За навън е удобно като вариант, а и малко количество добре засища. Знам, че ако някога много поискам хляб мога да си направя режимен. И някак не ми се яде често. Grinning И аз преди много обичах всякакви варива- картофи, ориз, боб, елда, просо и какво ли не....но сега не ми липсват особено. Докато ги ядях просто нямаше трайно сваляне и на един килограм, независимо, че като калории за деня се получаваха малко....

# 471
  • Sofia
Аз не понасям  вече ориз и картофи,също и готвени моркови,направо ми се повдига...

# 472
Аз преди много обичах ориз и  картофи да ям.
Сега само ги обичам, но рядко ги ям.
И при мен е така, още са ми вкусни обаче ориз само ако съм на гости и няма как друго, а картофи тук-там при излизания, което също не е често и не всеки път. Спрях да мисля за тях като опции за готвене, у дома такова нещо просто няма.
Отнема известно време за настройка, понеже предимно хората са свикнали да "въртят" и такива манджи измежду другите, най-малкото за разнообразие. Свиква се, не е страшно, отписала съм ги в моята кухня и не ги мисля повече.

# 473
dolce miele, Допел херц хич не обичат да си пишат състава на кутиите. Ама никъде не го пише. Дори и в сайта.
Трябва да мина през аптеката и да видя поне на листовката какво пише.

natka, картофена салата обожавам. Ама вече е много рядко. Чат пат правя и съчетавам с риба. Зонирам  Laughing

Ориз вече купувам пълнозърнест или басмати пълнозърнест. По-скъп е, но и без това рядко го ям, та не ми пречи.

# 474
Диетата е месо, яйца, риба и зеленчуци
Хлябове, десерти и тн - веднъж в седмицата

# 475
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Диетата е месо, яйца, риба и зеленчуци
Хлябове, десерти и тн - веднъж в седмицата

рибата се оказа с много висок инсулинов индекс. Sad съизмерим с този на зърнените закуски.
също и телешкото.

# 476
От къде е тази информация? Може ли да посочиш източник, моля, защото не е вярна.

# 477
  • София
http://www.insulinandmore.com/2018/01/insulin-index

Оказва се, не всички риби имат еднакъв инсулинов индекс.

Ето и още едно полезно калкулаторче на инс. индекс: https://nutrita.app/

Последна редакция: вт, 23 апр 2019, 08:59 от Sharky*

# 478
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
От къде е тази информация? Може ли да посочиш източник, моля, защото не е вярна.

"харесва" ми тона ти.

опитвам се да изчета повечето неща и само се забърквам още повече Sad
някой пусна линк към тази статия.

ето тази част ме притесни Sad

Цитат
Protein containing foods turn out to be surprisingly potent at stimulating insulin.  Beef and fish, for instance, have virtually no effect on the blood glucose levels.  Yet they stimulate insulin almost as much as most cereals.

рибата я намирам с гликемчен индекс 0, а излиза направо опасна при ИР.
има ли и други такива "скрити лимонки"?

# 479
  • София
St.  Dobri, прочети ето това обяснение: https://nutrita.app/insulin-index/ и ще разбереш разликата.

Общи условия

Активация на акаунт