Отговори
# 330
  • София
Но на математиците и физиците, мястото им е СМГ (да се надяваме и НПМГ).

На тези, които искат безкомпромисно ниво по математика, на всяка цена и  всякакви компромиси по останалите предмети - мястото им (все още) е в СМГ.
За физиците не съм съгласен. Мисля, че Пенева и един куп още хора ще ме подкрепят.

Добре, кои са тези предмети с компромисите?
Физика?
Химия?
Биология?
География?
История?
Информатика?....

Имам чувството че ако няма класирани на Национален кръг няколко деца от всички класове/групи значи не се е провела дадена олимпиада.
... а и нямам нищо общо със СМГ нито сега, нито в миналото,  бъдещето е неясно.

# 331
  • София
И на мен ми е интересно да разбера в конкретика - какво едно дете, учещо биология в СМГ, ще получи/няма да получи спрямо дете, учещо биология в АК (към днешна дата), в 9 клас, например Simple Smile.

# 332
И на мен ми е интересно да разбера в конкретика - какво едно дете, учещо биология в СМГ, ще получи/няма да получи спрямо дете, учещо биология в АК (към днешна дата), в 9 клас, например Simple Smile.
По възходящ ред от АК-родител гледна точка и накратко:
- по-добри учебници и несравнима библиотека, ако иска да добави към задължителния материал.
- по-добри лаборатории, които отгоре на това се и използват редовно.
- по-мотивирани преподаватели.
- по-добре организирана учебна програма, в която биологията не се третира като второстепенен предмет.
- клубове, където получените знания и умения да намерят конкретно практическо приложение, според интересите на ученика.

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 13:26 от Ezhko

# 333
Шарки, няма да си губя времето да ти конспектирам неприятни и недопустими за мен неща. Само ще ти кажа на мен кога за пръв път ми падна в очите. В темата за СМГ, когато каза обобщително колко са зле, защото един мейл не са способни да напишат. Това е резюме. И ти спестявам избълваната логорея. Можеш да отидеш и да си го потърсиш.

# 334
  • В офиса
Това е на теория. На практика - шестица по биология в АК (не помня имената на преподавателите) се изкарва с посредствени знания (имам предвид само и единствено моето дете). Аз имам проблем с незнанието на “щитовидна жлеза”, “надбъбречна жлеза”, “хипофиза” като термини на български, защото живеем в България и ползваме български доктори. Това е голям практически пропуск за тези, които няма да емигрират. Трето - учителката по биология в СМГ (не знам името) е личност с ярък характер. Всякакви мотивации като заплати и т.н., не дават горното, него или го носиш, или не.

# 335
Аз имам проблем с незнанието на “щитовидна жлеза”, “надбъбречна жлеза”, “хипофиза” като термини на български, защото живеем в България и ползваме български доктори...

В Токуда ще те разберат по-добре на английски (турски също става, ако го знаеш). В Окръжна болница се радвай да останеш в съзнание докато ти дойде реда в спешното. Личен опит.

Термините, ако не си ги научил на български, Гугъл ще ти ги преведе при нужда. Но няма да ти смели информацията.

# 336
  • София
На мен, като учила биология на английски в гимназията, пък точно това ми помага да разчитам диагнози...и да ловя грешните, на българските лекари, които по неволя ползваме.

# 337
Оф, в Токуда само на английски говоря. Имам драма с някои термини, но с ръчно-крачния метод успявам. Факт!
Ирония е, да не се обърка някой.

# 338
# 339
Няма, но не всеки мъж може да мисли по женски (хахаха, това вече съм му го писала).

Никой мъж не може. Сетих се за една книга от Елъри Куин, където той познава, че убиецът е мъж, макар че е взел всички мерки да изглежда, че убийството е извършено от жена. В стаята на местопрестъплението, за да напише бележка, той е обгорил тапата на една бутилка и така писал, като това е дълго и трудно и е обгорявал няколко пъти. Но всяка жена има много по-лесно средство за писане - червилото. И казва той, да допуснем, че мистериозната жена убиец не е имала в себе си червило, макар че това е невероятно. Но в същото време в стаята лежи в безсъзнание друга жена, не помня вече защо, убиецът я бил зашеметил ли, но това не е важно. Въпросът е, че там е била и чантата на тази жена и в нея е имало червило. Убиецът просто не се е сетил да го вземе и да пише с него. Но всяка жена би се сетила.Wink Така разбират, че е мъж;)

Аз не съм жена и не знам дали всяка жена би се сетила, това вие можете да го кажете. Знам обаче, че на мен действително никога не би ми хрумнало, че с червило може да се пише и не бих се сетил. Това от книгата го научих;)
После се оказва, че въпросният мъж, Грозвенър Финч, всъщност е имал химикалка, но тя пишела със зелен цвят и това всички го знаели, затова не я е използвал, защото веднага са щели да го хванат. Те в края на краищата пак го хващат, но то е било, защото не е можел да мисли като жена;) Grinning

# 340
  • София
Относно медийното отразяване - като напишеш "американски колеж + наркотици" излизат новинарски сайтове, писали по темата. Или имате нещо друго предвид?
Дъщеря ми разбра от ФБ групите на колежани с доста подробности по случая WinkОсвен това родители с колежани по това време твърдят, че са получили специална комуникация по въпроса.
Относно АК нивото явно не е същото както по време на Рос, така и по наше време, но това важи и за другите училища, които се коментират от потребители с деца, завършили преди години. Peace Нивото пада, не само в образованието, а почти повсеместно. Sad Илюзия е да се твърди, че Колежът е някакво изключение от общите тенденции, но пък е едно много добро училище, където можеш да получиш много, стига да искаш. Ужасно клише е последното ми изречение, но така го чувствам и такъв е моят опит с АК.  Blush

# 341
  • в страната на чудесата
https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/05/11/11-klasnik-v-amerikan … uchilishte.376222

Поднасям извинение Simple Smile
Намерих тази и снимка от фейсбук на Георги Кадиев.
Това ме убеди, че АК е като всички останали училища. Широко е отразено Simple Smile В коментирания от мен смисъл.

# 342

Това ме убеди, че АК е като всички останали училища.

Само където не е. Намери, моля те, подобен текст за някоя елитна ДГ:
"Сигналът, че възпитаник на колежа, който се намира до сградата на полицейската академия и дирекцията на националната полиция, притежава наркотици, бил подаден от ръководството на училището в 7-о РПУ."
Или поне това:
"В колежа правилата са изключително строги и ученик може да бъде изключен дори за пушене на цигара на територията на училището."

"

# 343
Много сте смешни, наркотиците са до човек, училището няма нищо общо.
 И за какъв зор детето трябва да знае какво е хипофиза. Независимо на български или на патагонски, ако има такъв.

# 344
  • в страната на чудесата
Мога да, но не искам да се занимавам с теб. Специално за теб написах последното изречение на постинга.

Общи условия

Активация на акаунт