Отговори
# 390
А защо да не се коментира 10 страници? Ако за някой не е полезна, за други може да е. Сто пъти тука се повтори, че най-голямата отговорност е на семейството. Как точно семейството да се информира, ако не И от разни такива канали. Аз телевизия не гледам; по радиото, което слушам в колата, за такива неща не се говори. Нямам големи деца, не съм се сблъсквала с проблема, а от мен се очаква да ги възпитам да са нащрек, защото това явно е най-ефективната мярка. Много си беше на място дискусията, дори трябваше да се изнесе извън темата за АК. На мен специално не ми е променила мнението за Колежа - направили са, каквото са сметнали за най-малкото зло в случая. Разглеждам случая с наркотиците като общовалиден проблем за възрастовата група в страната ми. Вчера ММ ми вика, че не било характерно само за Б-я - имало го навсякъде. Ами трябва да знаят родителите.

Наркотиците​ в училище са станали реален проблем. За съжаление. И да трябва и е полезно да се коментират.
Не, не по начина, и не с целите, които се коментират тук.
Разбираемо е майката да търси виновни навсякъде. Но поне тръгна с правилните намерения в дискусията.
Това, че потребителки се възползваха от нещастието на семейството, за да търсят под вола теле в опитите си да докажат, че в АК е същото, само че скъпо платено е гнусно. И пречи на една друга дискусия, която би следвало да се организира, но нито родителите, нито училищата желаят, от страх да не се изроди в нещо, наподобяващо последните страници.
Трябва родителите да бъдат образовани, точно както АК прави с учениците, за причините по които едно дете започва да употребява наркотици. Например желание да бъде забелязано, подражание, бунт срещу забраните, и т.н.
Как ние като родители можем заедно с училището да се борим с причините.
Какви са признаците, че детето употребява наркотици и през какви стадии преминава зависимостта. Как да ги забележим и как да реагираме така, че хем да му помогнем, хем да помогнем за елиминиране на разпространителите.
Ако разчитаме само на училището, детето ще намери наркотици извън него. Ако не работим заедно с училището, а разчитаме само на себе си, губим реални възможности за превенция и борба. Което и се получава, когато доверието между родители и училище се руши от стремежа да намерим виновния.
Стремеж, за последствията на който някои хора не си дават сметка. Не и в последните няколко страници.

# 391
Безобразен манипулатор!
Обсъждането на всички тези теми не отменя ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на училището.
И ако бяхте силно възмутени по отношение бездействието на държавното училище в случая с ритнатото в корема дете, се питам сега защо сте склонни да неглижирате абсолютно същото поведение и отношение.

И не, не търся под вола теле. Захаросаната крава го роди и с всеки твой пост то расте ли расте. И нямам нищо общо с въображаемата ти кампания против записването в АК. Просто държа на истината. Която за теб е непознато понятие, както се видя от последните страници.

# 392
Обсъждането на всички тези теми не отменя ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на училището.
И ако бяхте силно възмутени по отношение бездействието на държавното училище в случая с ритнатото в корема дете

Много добър пример. Някой да се сети да направи нещо по въпроса, вместо да седи отстрани и да се възмущава, как УЧИЛИЩЕТО не си било изпълнило ЗАДЪЛЖЕНИЯТА?
Например да се попита, дали учителите са получавали някога курс по първа помощ? И да се опита да организира такъв?
Някой възмутен родител да се е поинтересувал, дали училището разполага с материали за първа помощ?
Или пак ще го играе от висока морална позиция, когато не дай боже дете загине, защото е транспортирано до болница без да му е оказана първа помощ? Например елементарно поставяне на шина?

# 393
Не можах да ви изчета всичките писания,но е видно, че се опитвате да се възползвате от ужаса на всеки родител, когато чуе темата "наркотици". Всеки изтръпва, нормално. И аз в началото съчувствах на Мими, но
- Вие пишете "обвинявана е, че е пускала детето си на купон с водка". Всъшност тя сама написа, че детето й е споделило, че след купон с преспиване е изпило ПОЛОВИН БУТИЛКА водка!!! първи срок на 8ми клас!!!! Има разлика , а?!
- Обвинява учителите, че не са забелязали театър, който играе детето, но и на самата нея не й е направило впечатление. А детето ( 8 клас първи срок) се представя пред децата като силно депресирано, защото родителите му ще се развеждат и не помня какво още, но децата му събират пари, за да му купят яке. Всичките му съученици явно му съчувстват.
-Първата версия на детето пред АК е, че антидепресантите, които е изпило, е получило във влака Перник - София, с който всеки ден пътува.
- Детето е освободено от АК за файнълите за първи срок да си седи в къщи и да се възстановява, даже Мими сподели, че  със смях е следила дискусиите за обърканите оценки в системата от файнълите. Тя тогава не е загрижена за другите родители да ги уведоми и да повдигне публично въпроса
- става загрижена, когато от АК не им подновяват договора за втори срок и се развихрят чак тогава дискусиите.

Може да съм много коравосърдечна според вас, но не може винаги да търсим вината само навън и всеки друг да ни е виновен.
Съжалявам , за това което им се е случило, но АК не може да даде застраховка на никой родител и да поеме функциите ни.
Ако е имало притеснени родители от поведението на АК и 7мо районно, са щели да си преместят децата. Такива явно нямаше.

Наистина се опитвате да манипулирате фактите , използвайки че с времето хората забравят. Но за мен изпиването на половин бутилка водка от 14 годишно е факт, който не бих забравила, че родител така неглижерно ще подмине.

# 394
Рос, моля те! Не се излагай повече по темата. Предишните пъти достатъчно го направи. Ти беше едната, която ме изуми с отношението си. Има една тънка граница, която не бива да се преминава каквото и да ти хрумва в главата. Отношението ти е надменно и от позицията, че на теб няма как да ти се случи. Щото ти си познаваш добре децата. Нещо, което и Мими си е мислила.
Вчера подробно изчетох всичко по темата от Мими. И видях един първоначално изумен и объркан от случващото се родител. Родител, който съвсем откровенно е разказал абсолютно всичко в детайли. Родител, който е осъзнал личните си грешки, но и родител, който е разочарован от липсата на реакция на администрация на която е разчитал. Затова бяха последните страници.

А се видя кой забравя и манипулира фактите. Добре, че форумът пази хистори.

Колежът както казах е виновен за 3 неща:

1. Че се е забавил 4 часа да уведоми родителя след като са първите признаци за проблем. И за неразборията с линейката.
2. Че е допуснато на територията на колежа да се разпространяват субстанции.
3. Че не е уведомило останалите родители повече от 4-5 месеца. Нещо, което е превантивна мярка за останали жертви на дилъра. И се питам тези месеци кой гарантира, че този дилър не е продължил да продава в колежа. Щото явно си е работил години преди това без администрацията да забележи.

Четейки вчера постовете и на Мими, ей тези точки са нейните възражения. Нищо не прехвърля от личната си отговорност.

Ежко, ти сериозно ли вменяваш вина на родителите, че не са попитали дали АК има нужните материали за първа помощ? Кажи, честно?!?!?! Училище, което има претенциите, които има и на което плащаш 12К.

П.п. АК е добро училище. Но за АК се създава тук прекалено захаросан образ, който не е от полза на никой.

Последна редакция: пн, 13 май 2019, 10:00 от Анонимен

# 395
Ето, че пак манипулираш!
Какво е трябвало да ги уведоми, че детето е взели хапчета във влака?
Да, протекло е разследване и от АК , и от полицията. Докато тече разследването също е имало уведомителни мейли ( вярно след реакцията на Мими тук). Но и до ден днешен не е ясно, защо не им подновяват договора за втори срок и на тях?! След което започват и писанията!
Колкото до спора с линейката- пак представяш нещата едностранно. АК имат договор с медицински център, намиращ се на 50 м от входа им и не знаеш дали не е иВикан лекар от там и след това линейка.
Не разбирам и този спор защо се възобновява. Тя и Мими връщаше периодично нещата към него, за да се всява ужас в родителите на кандидатстващите.
Говорим все пак за училище, което наказва, защото учител те е видял да си купуваш меню , включващо бира. Независимо че не си отворил дори бирата, се оказваш на пробация!
Едва ли ще неглижират такъв проблем, както се опитвате да го изкарате тук.
АК наказва за неотворена бира, родител маркира, че детето му изпило на купон половин бутилка водка и ние родителите , сме солидарни с родителя, защото училището не си е свършило работата.

# 396
Както добре знаеш, Блис, АК няма нужда да го мислим по повод обучение и материали за първа помощ. Виж за държавните училища въпросът е съвсем на място по мой опит.
Позицията "аз съм високоморален съдник, а останалите имат задължения" е удобна, но дълбоко гнила. Потърси какво можеш да НАПРАВИШ, преди да критикуваш другите и да изискваш от тях.

ПС Теб те интересува най-вече да "поправиш" репутацията на АК, нали?
ППС Или по стара българска традиция, като ти доскучее, предизвикваш свада и после се кефиш на безплатното театро?

# 397
За съжаление никой не е застрахован в този живот от каквото и да било.
Но за още по-голямо съжаление родителите отделяме не достатъчно време на децата си и очакваме училището да ни свърши работата. Говоря за всяко училище по принцип.

Надявам се никога да не изпадна в ситуацията на Мими - да науча последна за действията на детето си.
В Колежа има много повече наказания от всяко друго училище, ако там са се издънили представете си какво е при другите.

# 398
  • София
Колежът има дефибрилатор, дарен от родителите на 8-класник, починал от сърдечен пристъп в час по физическо. Та точно за първа помощ има средства повече от задължителното. Случаят с детето на Мими не е бил точно за първа помощ. Каквото се е случило реално на територията на Колежа, не е това, която ни се разказва тук от Мими, но понеже продължавам я съжалявам, отказвам да задълбавам публично в подробности.

Тук уж сме били създавали прекалено захаросан образ, пък едновременно "захаросано" обсъждаме БЕЛ и МАТ...Хайде малко по-консистентно.

# 399
  • В офиса
Според скромния ми опит АК има по-активно отношение към здравното възпитание от познатото ми ДУ. Както и все пак някакъв контрол, който макар да не съвпада напълно с декларирания, е по-добър от ДУ. Също така понеже забраните са на територията на кампуса, а от кампуса трудно се излиза в междучасията, това също дава сигурност в някаква степен. Не на 100%, очевидно.
Аз изключително много уважавам учителите по английски, които са били при детето на Мими. По никакъв начин не мога да допусна неглижиране от тяхна страна. Просто са наистина страшно сърцати. Оттам за всякакви по-висши инстанции в колежа - психолог, декан, президент - нищо не мога да коментирам.

# 400
В АК децата ползват наркотици като всички други деца.  Дали по-малко или повече от други училища няма как да знам с точност.  Знам със сигурност че много родители биха се изненадали от % деца пробвали тежки наркотици в гимназията.  Тук не говоря за трева, където % е значително по-висок.  Предполагам през годините този % е нарастнал, тъй като излизат нови наркотици, хапчета, химия.

Дискусията за вината на АК в конкретната ситуация няма полза.  Не може като родители да разчитаме че АК ще опази децата ни.  АК само предоставя една среда от разумни деца и учители, където би трябвало % заинтересовани от наркотици да е по-нисък.  Децата взимащи наркотици са умни, но това им пречи на дисциплината и мотивацията и успеха им страда в изискващата среда на АК.  Съответно те имат по-нисък успех като цяло.  Всяко дете, което участва в социалния живот на АК като купони, дискотеки, събирания и тн има прилична идея кой какъв е и кой какво взима.  Не си мислете че едно дете ако не взима, то не знае какво се случва около него и няма мнение и позиция. Всеки приятел на детето ви е потенциален дилър, независимо дали е професионален такъв.  Не правете темата табу с децата си.  Те знаят и виждат тези неща сред съучениците си и по-добре това да е тема на разговор отколкото да не е.  Намерете начин тази дискусия да се води спокойно и отворено.  Алкохола и цигарите също са част от тази дискусия и забраните и категоричното отрицание без доводи и примери не работят добре.  Един ден те ще отидат в чужбина и тогава става още по-страшно и е почти невъзможно за родителска намеса или помощ.  В Америка масово се взима какво ли не за по-добро справяне с учене, изпити, емоционални състояния.  Също не подценявайте стреса и трудностите, на които са подложени децата ви в АК или в чужбина.  Малко деца ще говорят отворено за това, не очаквайте сами да го направят.  Няма застрахован родител, не бъдете съдници, а мислете и дискутирайте нещата, които може да направите като родители.

# 401
  • В офиса
mitochondria, благодаря!
Прочетете много внимателно това, което пише mitochondria.
Аз си давам сметка колко съм била наивна по тази тема. Моето дете ми разказва такива неща, вкл. знам и тя какво прави. Предполагам, че ми разказва [почти] всичко. Та, да, да не си идеализираме децата, че "те такива неща не правят".
Цитат
В Америка масово се взима какво ли не за по-добро справяне с учене, изпити, емоционални състояния. 
Това също е важно и дава нов поглед над стремежите към елитни университети. Дали си струва на всяка цена. Отново много благодаря mitochondria!

# 402
mitochondria,

Благодаря за прекрасния пост!
Абсолютно подкрепям мнението ти.

Казала си нещата, които си мисля, по по-добрия начин!

Тинки,
Това за справяне с училище и хапчета, можеш да го прочетеш за всяка една държава. Че някой го беше писал и за АК, и за Холандия съм го чела.
Също си зависи и до дете, и разбирания. Ако детето ти отказва да вземе дори Ред Бул, мислиш ли, че ще прибегне до хапчета. Ако те преследва за твойте цигари, дали то би посегнало към нещо по-сериозно. Ако говорите и си вярвате, и можеш дори да попиташ "Пробвал ли си?" и да очакваш откровен отговор.
Затова трябва да познаваме децата си и да комуникираме.

# 403
  • В офиса
Ross, за съжаление не мога да прогнозирам поведението на детето ми при свръх-натоварване, или депресия, иначе при нормално темпо на учене и нормален живот, притеснения нямам никакви. Но в екстремна ситуация - не знам.

# 404
Ross, за съжаление не мога да прогнозирам поведението на детето ми при свръх-натоварване, или депресия, иначе при нормално темпо на учене и нормален живот, притеснения нямам никакви. Но в екстремна ситуация - не знам.

Tук пак идва въпроса къде е родителя в цялата работа. Моето дете учи в училище с не малко натоварване. При него няма проблем. Не изпада в стрес или в депресия. Но има деца на които им е трудно, които не се чувстват комфортно...но са там. Заради родителите си.

И в цялата работа едно натоварване е нормално за едни и голямо за други деца Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт