Февруарчето игриво, става все по-бъбриво

• 49 603
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Какво гелче за зъби ползвате и има ли ефект. Аз мажа с Калгел вечер, но много не виждам ефект и е неикономично половината туба е празна. После ще ходя до аптеката и се чудя какво да пробвам

Генгигел бебе и Осадент Simple Smile

# 496
Ние кръстихме нашия мъник в манастир св. Мина и беше страхотно. Много са любезно и е топло и чисто. Обръщат ти внимание и обясняват всичко. Simple Smile
Относно геловете аз мажа с Оражел (английския гел) и съм много доволна или с ракия Simple Smile колкото и смешно да звучи на нас ни помага. Намазвам венците и бебчо спи скойно. Това от баба ми го знам и аз съм изгледана така и при малкия помага

# 497
  • пловдив
Ние също изкарваме трудно зъбите, ползваме кехлибарено герданче, но не забелязвам особен ефект.
Иначе като гелче пробвахме различни, струва ми се, че дентинокс успокояваше за кратко. Последно ползвахме пансорал, но май е по-слаб ефекта. Давам също и  Камилия, когато е много раздразнителна, но понякога се е налагало и панадол. Сега пробиха връхчетата на три от четири кътника и напоследък все иска на гърдата,явно за успокоение. Дойдоха ни бабата и дядото на гости и е "залепена" за мен, не ме изпуска от поглед.
Понеже предлагам и Ам ми прави впечатление, че понякога отказва или пие малко, мисля си, че е от зъбите...

# 498
За зъбите - кехлибарени герданчета още от третия месец и на трима ни. Ефект при децата има, при мама за спокойствие...не бих казала. Но вчера една позната ме замисли. По време на бременността ми намериха възел в щитовидната жлеза. Докато родих не се увеличаваше. После изведнъж порасна почти 3 см. Почнаха да ми говорят за операция..но нали кърмя отрязах всякакви манипулации и започнах пак да си пия селен и цинк. Та вчера тази ми позната, която също имала проблеми със щитовидната жлеза, ми каза, че ѝ препоръчали да носи кехлибар и камъкът да се допира до жлезата постоянно. Видимо при мен спадна възелът от няколко месеца. Но все не намирам време да ида на ехография да видим размера. Та може и от кехлибара да е Stuck Out Tongue Winking Eye
Друго за зъби давам профилактично като се вкиселеят 3х1 дентокинд и камилия при много критични моменти. Панадол два пъти съм давала, дентинпкс мажех около 4-5 месец успокояваха се, бочко - много хубаво гелче са смукане, ефект не видях.

За кърменето - с момата се посчекахме ( хапеше и засукваше плитко, аз съответно се изнервях и я свалях мърморейки, понякога и карайки се) и миналият месец започна да отказва да суче. Аз пък взех че и дадох ам или цедена кърма вечер и....спря да суче. Но млякото вечер си го търси. През деня понякога гледа ревниво лак кърмя брат ѝ. Вечер се бута в нас двамата, докато го кърмя. Той суче 2-3-4 пъти, според това дали се е наял, напил с вода или ако е много кисел покрай зъбите. За приспиване обаче задължително.

# 499
Аз също взех и за себе си кехлибар, еднакви с бебо. На мен от години ми излиза 1 мъдрец долу и имах на 1 -2 месеца адски болки, за около 5дни, не можех да ям,да си отворя устата, и не говорех много. От както съм с гердана забравих за мъдреца, и гледам че почти е излязал целия. Определено има ефект,ако е без него ,нз какво пък щеше да е положението при бебо. И аз съм чела че помага при щитовидната жлеза, и трябва да е къс гердан,и от суров и неполиран кехлибар, както и за зъбите де .
Тези който кръстиха ,събличаха ли бебето голо, или предварително се разбирате с попа,как да процедира. 😇

# 500
Нашите гердани са по вратлетата, неполирани. Шарени. Просто така ми харесаха.
За кръщенето - нашите ги съблякоха само по боди и им топнаха крачетата ( ама аз моите ги кръстих на националното кръщене, организирано от Иван и Андрей). Преди две седмици ходихме на кръщене на близнаци, на две години - съблякохаи голички.
Аз съм кръстница на три чавета - винаги голи сме ги събличали децата, все около годинка са били. Но пък и все топлите месеци са били събитията. Може би зависи от времето.

# 501
Била съм гост на  кръщене, но не съм обръщала внимание точно какво се  случва. Може ли да ми поразкажете малко😊? Новите дрешки на детето трябва ли да са бели?Купувахте ли комплекти разни или си взехте обикновена кърпа, сапун и т.н?

# 502
Аз бях облякла синът ми с негови, вече обличани, но официални дрехи! Около 10 минути трае началото на кръщенето, след това се оттегляте на една масичка и там го събличаш! Свещеника го кръщава и после го обличате с новите дрехи / за предпочитане бели, но не задължително/. Помазва го, реже му косичката и ... това е!
За мен лично беше важно кръстника да каже Символа на вярата и той да си държи детето! Това са двете му задължения все пак и ми е неприемливо да не ги направи!

# 503
Аз бях облякла синът ми с негови, вече обличани, но официални дрехи! Около 10 минути трае началото на кръщенето, след това се оттегляте на една масичка и там го събличаш! Свещеника го кръщава и после го обличате с новите дрехи / за предпочитане бели, но не задължително/. Помазва го, реже му косичката и ... това е!
За мен лично беше важно кръстника да каже Символа на вярата и той да си държи детето! Това са двете му задължения все пак и ми е неприемливо да не ги направи!
Човекът , който ще е кръстник го избрахме защото  е  добър и много я обича, ясно е че е християнин, но нямям идея може ли да каже Символа на вярата..цялото нещо ли се рецитира..?

# 504
Хамсти, всичко зависи от желанието на родителите и какво ще се разберете с кръстниците. За нещата за попа и църквата - във всеки храм е различно, така че за това питаш отчето (клисар, служител, който отговаря за тези събития) на избраното място.

Най-общо се смята , че новопокръстените трябва да се облекат в нови дрехи, символизиращи новият им живот като християни. Изборът дали ще са бели е ваш и на кръстниците. Бялото е символ на невинност, също символ на новото и неопетнено начало. Затова го избират.  На двамата ми малки кръщелника ( кръщавани през 6-7 години, на били са на около годинка) не бяха бяха бели, просто нови, избрани от родителите и купени от мен. На третата ми кръщелница, която беше вече голяма и нямаща как да се съблича и преоблича не и бяха искали нови дрехи. Аз като кръстница ѝ бях взела символично един голям бял шал (по мое желание, без да съм я питала), с който я наметнах в момента, в който малките деца ги преобличат. Попът много хареса идеята.
Хавлия или мирото, в които се избърсват също е хубаво да са бели, отново по гореописаните причини, но не е задължително. Макар за миро да не съм виждала друго освен бяло. Дали ще имат надписи/ бродерии е изцяло ваше желание. Казват, че е хубаво да се пазят, без да се перат, защото водата, попила в тях е светена и "лечебна". В някои краища на страната, ако детето се разболее се слага да спи на мирото ( нещо като бял чаршаф/платно) или хавлията под главата му. Това са народни обичаи, просто ги споделям.
Кръстчета, разни други символи на вярата не са задължителни. Те също са по желание на родителите. Ако имате такива ги занесете за да ги осветят.
На излизане от храма се черпи с питка с мед за здраве и сладки ( по желание).
Според обичая кръстниците купуват новите дрехи, хавлията/мирото и символа на вярата (кръстче или изображение на светец, обикновено Дева Мария). Предвид сегашниният скъп живот не е необходимо, по-скоро се разберете с кръстниците. Аз лично винаги съм купувала новите дрехи и кръстче. Хавлиите са ги вземали родителите, само на най-голямата ми кръщелница ѝ купих хавлията.
За попа обикновено се носи бутилка олио или вино ( във всяка църква е различно), сапун, за да измие ритуално ръцете си и малка хавлия, отново за да избърше ритуално ръцете си. Носи се китка, с която да поръси кръщаващият се. Китката може да има цветя, здравец, чимшир. Обикновено ги продават пред храма баби. В някои райони китката се изсушава и отново се пази, защото се смята, че е "лечебна", след като е топена в светената вода.
За моите деца аз купих нови бели дрехи, които после обличах няколко пъти по повод. На хавлиите им бродирахме имената и датата, отново по мой избор (който стана в последния момент, щот' така ми текна), на кръстницата бродирахме една малка бяла хавлия с имената на децата и датата, плюс пожелание, за спомен. Китките си ги направих сама със малко сезонни полски и градински цветя и много здравец разбира се. От тях запазих само малко здравец в една книга. Кръстове и други подобни не съм им купувала, но пък им подариха от кампанията и ги осветиха в църквата. Свекито и тя купила някакви сребърни изображения на Христос и Богородица, но ми ги даде след ритуала и не съм ги освещавала. Косичката по нова мода в града където ги кръщавахме се ламинира на гърба на кръщелното свидетелство, ама аз не съм. Пазя им ги отделно.
Малко длъжко стана, ще ме прощавате. И последно кръщелниците ми са от три различни краища на страната, на по двеста, триста и повече км...а децата ми да кръстени в четвърти град Joy. Споделям го за да обобщя информацията, общо взето е еднакво, но има дребни детайли, специфични за всеки регион.
Хубав и светъл празник, на тези, които им предстои да бъдат кръстени.

# 505
Човекът , който ще е кръстник го избрахме защото  е  добър и много я обича, ясно е че е християнин, но нямям идея може ли да каже Символа на вярата..цялото нещо ли се рецитира..?
Попринцип, ако не е религиозен и не го знае по -добре да го чете /според мен/,  че е доста трудно и дълго. В манастира където кръщавахме сина ни, го дават разпечатано и кръстника го чете. Нашия го беше научил, но бая зор видя ха-ха

# 506
  • София
Когато избираме кръстник на дъщеря ни водещото беше да е добър човек, на когото да имаме доверие. Искахме също да знаем, че ако нещо се случи с нас той ще й бъде опора в живота.

С ММ сме кръстили общо 5 деца, а още 2 предстоят. Във всяка църква има леки специфики. Има кръщенето, които още помня с много топли чувства и такива, на които свещениците не са се държали на ниво. Ритуалът и чувството, което ще остави зависи до много голяма степен и от свещеника, който го извършва.

# 507
Vurtiglava, мерси много за супер изчерпателния отговор!Благодаря и на другите , които писаха.Подготвихме си всичко, дрехите не са нови сега купени, но са необличани 😊Питка направи баба й.Другото го купихме.Дано попът да е читав, иначе мястото много ни хареса.Но ми се иска най-вече чувството да е топло и уютно , а не претупано и да си приберат парите, но ще видим 😊

# 508
vartoglava, мирото не е ли благоуханната смес с която се миропомазва вече кръстения във водата, че го сравняваш с нещо като чаршафче,или аз нещо не съм прочела правилно?
На нас също ни предстои кръщане,  нови дрешки (не бели) и кръстче взе кръстницата, кърпата(бяла) и обувките ги взех аз. Тъкмо се чудех другата кърпа която искат и сапуна за какво са(вече разбрах на 100%,че така само предполагах)
Някаде четох да си носим бутилки 2бр. 1  да си отлеем от светената вода и 1 от мирото ако ни позволят. Отливали ли сте си?
Казаха да носим мед, пита и бонбони.

# 509
Миро за кръщене е точно бяло чаршафче. Така се казва.

Другото, с което те помазват ( не само на кръщене, а и на празници) е Свето миро.
Продават разни комплекти за кръщене, които имат и бурканчета за съхранение на не знам си какво ( свето миро, светена вода, мед...т.н.) Някои от тези бурканчета/шишенца са предназначени за свето миро, ако ти позволят да си налееш. За мен лично е изгъзица ( извинете ме за израза и дано не обидя някой, който си е купил такива и си ги ползва по предназначение - лично мнение).

Общи условия

Активация на акаунт