Време много не остана, иде ЮНИ ще стана мама! Тема 6

• 27 117
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
  • Плевен/Пловдив
Честити малки рожбички майчета💐.
Много положителна енергия и от мен❤️❤️❤️.

# 256
  • София
Честито на родилите мами! Бъдете силни и търпеливи, бебчетата ще се преборят! Много положителна енергия и стиснати палци и от мен! ❤❤❤

# 257
  • София
Честито и от мен на първите ни две мами в темата! Разчувствах се! Пращам Ви много положителна енергия и пожелания за бързо наддаване на мъниците. Heart Бъдете силни и скоро ще си гушкате бебоците.

# 258
Честито и от мен,мили мами!!!Бъдете силни и имайте вяра,всичко ще бъде наред...скоро ще ги държите в обятията си и ще ги цункате Heart

# 259
Jubiles, честита радост и на теб!
Сигурна съм, че скоро талисманчетата ни ще качат грамчета и всичко ще бъде наред, момичета!  Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed Heart Eyes

Попаднах на интересни статистики на НСИ за имената:
за 2016 - http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Names2016p.pdf
за 2017 - http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Names2017p.pdf
за 2018 - http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Names2018p.pdf

# 260
Честито и от мен , мами ! Да са ви живи и здрави рожбите! Дано скоро сте си вкъщи с тях и си ги гушкате ❤😘

# 261
Jubiles, Sunshine 1, честито и от мен със закъснение! Simple Smile С пожелания за здрави бебчета и усмихнати мами!

# 262
[video][/video
Въпроса ми за работещи или не работещи , е свързана с това че аз до 19.03 бях на борса асега не работя , и дали ще вземам майчинство

И аз съм от работещите (до другата седмица). Искаше ми се да поработя още малко.. чудя се какво ще правя този месец и половина докъто се появи бебо, чак ми е странно Grinning

До колкото съм запозната трябва да си на трудов договор в момента на раждането, иначе само социално..нещо такова беше. Ако успееш да намериш кой да те назначи фиктивно ще е най-добре, иначе се консултирай със счетоводител или директно се обади в НОИ.

Право на майчинство имат самоосигуряващите се лица (като фирми — ЕТ, ООД и т. н.) и тези, регистрирани със собствен булстат на основание свободна професия (психолози, журналисти, адвокати, хора на изкуството, музиканти, художници и т. н. — списъкът може да се прочете в съответния закон). Отделно тези лица трябва да имат осигурителен стаж за майчинство — т. е. към момента на излизане, който е винаги 45 дни преди термин, да имат 12 месеца внасяни осигуровки през целия си трудов стаж, не е задължително да е при един работодател или да са непрекъснати, просто трябва да ги има.
Ако и вие както в моя случай сте останали без работа към момента на излизане в майчинство, поинтересувайте се за варианта регистрация като самоосигуряващо се лице. Така ще можете да влезете в кръга на осигурените лица, да си вземете болничния 45 дни преди термина и после да си взимате обезщетение. Но това е само, ако имате внасяни 12 месеца осигуровки за този риск.

P.S. И това с “фиктивното” назначаване е връзкарщина и порочна практика и трябва да се прекрати. Първо, защото не всяка бременна жена има една сурия от приятели—шефчета на фирми, второ, че е малко готованска работа, трето, че българинът като цяло гледа лесното някой друг да му реши проблема, а не се стяга и да си реши нещата сам. Не му се занимава да си провери нещата, какви права има, какво може да направи. Давай познатия—роднината с фирмата и айде, манната небесна. И като направят после една проверка от данъчните и накарат работодателя да върне майчинството? Пак от твоя джоб ще излязат тия пари, да няма приятеля ти да ги плати вместо теб,  че даже и лихви и глоби ще платиш.
Не разчитайте на познати — има варианти за самоосигуряване и нещата не опират само до фирми — проучете ги. Процедурата е сложна, но все пак съществува, което е по—добре от нищо.
Можеш ли да ми кажеш сега като се регистрирам на свободна професия , НОИ ще ми го признаят ли за нормално майчинство или ще остана със социално

Не знам на кое викаш “социално” майчинство, такова нещо няма, поне доколкото съм запозната. Под майчинство лично аз разбирам ежемесечно обезщетение в продължение на минимум две години, не еднократна помощ за раждане на дете.

Номерът е да влезеш в кръга на осигурените лица. Ти влизаш в този кръг като се регистрираш като СОЛ свободна професия или фирма. За месеците, в които не си била осигурявана, не можеш да платиш, а и не е необходимо, защото се смята на доход минималната работна заплата. Не е проблем, че е имало прекъсване между времето, в което си била на ТД и момента на започване на самоосигуряването. Просто се брои на минималед доход.

# 263
Безработните майки имат право на 1 г социално майчинство-100 лв на месец,ако доходът на човек в семейството е под или равен на 350 лв бруто.Също имат право на помощ за бременност 45 дни преди термин-150 лв,ако отговарят на условието за доход
На социално майчинство имат право и работещите,които в момента на издаване на 45 дневния болничен нямат 12 м осигурителен стаж.Ще го получават докато натрупат необходимия стаж.

Това няма обща с еднократната помощ за раждане на дете, която се отпуска от държавата и такава, която в някои общини също отпускат.

# 264
Безработните майки имат право на 1 г социално майчинство-100 лв на месец,ако доходът на човек в семейството е под или равен на 350 лв бруто.Също имат право на помощ за бременност 45 дни преди термин-150 лв,ако отговарят на условието за доход
На социално майчинство имат право и работещите,които в момента на издаване на 45 дневния болничен нямат 12 м осигурителен стаж.Ще го получават докато натрупат необходимия стаж.

Това няма обща с еднократната помощ за раждане на дете, която се отпуска от държавата и такава, която в някои общини също отпускат.

Поредната тъпотия в държавата ни. Това е циганското майчинство, значи. И излиза, че ако аз съм безработна, а мъжа ми работи на минималната, няма да го взимам, щото сме много богати с 560—те лв. Живеем в Абсурдистан!

# 265
Ако ти си безработна, а мъжът ти на МРЗ, неговите 560лв се делят на броя членове в семейството и доходът на човек трябва да е не по-голям от 350лв.

# 266
Честито на двете мами за бебенцата да са ви живи и здрави. Желая ви скорошно оздравяване на бебенцата и да си ги гушкате много скоро... Дръжте ни в течение за вашето и тяхното състояние❤️❤️❤️❤️

# 267
Мамчета знам, че сега ви е трудно, но моля разкажете как се случи раждането и какво ви казват за бебчетата. Аз откакто преди 4 седмици бях в болницата за задържане много се притеснявам и се моля да издържи още малко. Почти всяка нощ имам контракции и като знам, че баткото отидох с безболезнени контракции на 6 мин в спешния и бях с 4 см разкритие сега като имам контракции и почвам да де филмирам.

# 268
Ако ти си безработна, а мъжът ти на МРЗ, неговите 560лв се делят на броя членове в семейството и доходът на човек трябва да е не по-голям от 350лв.

Не, не, не става въпрос за мен, просто изкоментирах случая. Слава богу, не е такова положението при нас, но горките хора, на които се налага да разчитат на тези смешни пари. Но по—добре да не коментираме повече тоя въпрос..
Стискам палци за мъничетата, които са се появили по—рано. Отесняло им е в коремчетата явно и са искали да си гушнат мамите. Големи да пораснат и силни, и здравички.. 🍀

Един страничен въпрос: има ли тук майки с повишени чернодробни ензими през бременността, конкретно АСАТ и АЛАТ? При мен са чувствително повишени и лекарката каза, че е от лекарства, защото не пия и не пуша. Майки, които приемат повече лекарства, как са ви ензимите?

Последна редакция: сб, 20 апр 2019, 19:38 от emkaemka1

# 269
Патенце, няма проблем, ще разкажа.
Вечерта имах леки болки, като менструални. Игнорирах ги и си легнах, успях да поспя до към 12 ч и от там вече не можех, защото си болеше . Много ми се искаше да е състояние, което ще премине. По едно време реших да ги засека, защото не бяха постоянни а се появяваха за кратко. Стягане на корема не съм усещала а само тези болки. Като ги засякох се оказа, че траят точно 30 сек а интервала около 8-10 Мин. Това беше в 03 часа, пих нош па , но знаех, че няма да мине. В 06 ч събудих ММ и се отправихме на бързо и към болницата, уж за задържане. Е да , но не, имах вече 4 см разкритие и ме пратиха да раждам. Стана доста бързо, болеше, няма как, до 10 ч родих. Още чакам някой да каже защо така рано това човече тръгна да излиза. Чакаме понеделник резултати от изследвания, да разберем каква е инфекцията. Всичко свързвам с това, че моето суе се качваше и беше 120 последния път а бях изследвала какво ли не и всичко си ми беше в норма.
Днес бебка ми се стори по -добре и вече чакам понеделник да я махнат от апарата и да диша сама, дано дробовете вече са се засушили. Добре, че е над 2 кг и много си надявам скоро да прескочи критичното състояние и бързо да се възстанови и да диша и папка сама, за да си я вземем в къщи.

Общи условия

Активация на акаунт