Продажба на Имот / Прехвърляне

• 1 336
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте Мами,
Изпаднала съм в следната ситуация.
Имаме вила която се намира в селото "Х" , вилата винаги се е водила на баба ми и дядо ми , към днешна дата само баба ми е сред живите.
До колкото разбирам от целия имот сега тя има  1/2 от имота + 1/2 от частта на на дядо ми а майка ми и леля ми имат  другата половина от дяла на дядо ми което е нз колко примерно по 1/6 от имота.
Имам желанието заедно с мъжа ми да закупя целият имот и да започнем да го реновираме.
Не желаем да чакаме момента в който баба ми ще си замине от този свят и двете сестри (майка ми и леля ми да имат равни дялове по 1/2 за всяка).
Говорих с мъжа ми и смятаме, че не е редно да започваме да стройм и да градим на място което не е 100% наше , а до колкото познаваме и леля ми тя определено след това ще си направи устата и ще иска парче от пицата.

Казуса е следният , майка ми и леля ми са съгласни , но баба ми която държи 4/6 (приблизително) е вече в деменция и незнам дали такава сделка изобщо може да се изповяда. 
Как бихме могли да процедираме така че за си закупим целия имот без след това да има претенции от някого.

Благодаря.

# 1
  • Пловдив
Без съгласието на всички собственици - не можете да направите нищо.Лелята е законен наследник и няма нужда да си прави устата за нещо, което по закон и се полага толкова, колкото и на майка Ви.

# 2
Баба Ви може да прехвърли нейната част на вас по няколко начина:
Първо, както казвате-чрез покупко продажба. В такъв случай майка ви и леля ви, трябва да присъстват на сделката и да дадът своето съгласие.
Втория начин е имота да бъде прехвърлен, чрез издръжка и гледане. Тя ви дава къщата, а вие се ангажирате формално да се грижите за нея до края.
Този тип сделки обаче, могат да бъдат оспорвани ако възникне възражение, от някой от другите наследници.
Щом леля Ви е съгласна,  майка Ви също, може сделката да бъде осъществена и чрез генерално пълномощно, подписано и заверено пред нотариус, за да не се разхожда жената по институции.
Щом преките наследници и единствения собственик са съгласни, няма проблем да бъде направено прехвърлянето.

# 3
  • Пловдив
Щом бабата е в деменция, никой адекватен нотариус няма да завери пълномощно от нейно име  или да изповяда сделка, която може да бъде оспорена.

# 4
  • Sofia
Нотариусът не е компетентен да прецени дали бабата е или не е в деменция. Ако не е освидетелствана официално има всички права на нормален гражданин, включително и да си продаде имота. Другият вариант е да я освидетелствате, майка Ви да поеме настойничеството върху нея и да го продаде от нейно име. Но това е изключително дълга, сложна и тегава процедура. Минава през съда, той назначава експерт психиатър, минава се обследване и след това съдът решава дали да я освидетелства или не.

# 5
След като явно не е поставена под запрещение, защо решихте, че не може?

# 6
Баба Ви може да прехвърли нейната част на вас по няколко начина:
Първо, както казвате-чрез покупко продажба. В такъв случай майка ви и леля ви, трябва да присъстват на сделката и да дадът своето съгласие.
Втория начин е имота да бъде прехвърлен, чрез издръжка и гледане. Тя ви дава къщата, а вие се ангажирате формално да се грижите за нея до края.
Този тип сделки обаче, могат да бъдат оспорвани ако възникне възражение, от някой от другите наследници.
Щом леля Ви е съгласна,  майка Ви също, може сделката да бъде осъществена и чрез генерално пълномощно, подписано и заверено пред нотариус, за да не се разхожда жената по институции.
Щом преките наследници и единствения собственик са съгласни, няма проблем да бъде направено прехвърлянето.

Само дарението може да се оспорва. Когато е с издръжка и гледане се води възмездна сделка и не се оспорва.
Въпросът е, че може да дари само своята част или 3/4 от имота. Евентуално майката на авторката може да ѝ прехвърли нейната част, а лелята да продаде своята срещу уговорена сума.

Така никой няма да има претенции.

Друго е обаче дали лелята е съгласна, понеже тя принципно е наследник на бабата и след време ще има 1/2 от къщата, което съвсем не е 1/8, както е в момента. Peace

# 7
Здравейте,  благодаря на всички отговорили .
Бабата не е освидетелствана с деменция , и както се спомена по горе важно е и наследниците да са съгласни с нашите намерения, което е така за щастие.
Остава да вземем решение как точно да процедираме и да си намерим точните хора за сделката

# 8
Здравейте,  благодаря на всички отговорили .
Бабата не е освидетелствана с деменция , и както се спомена по горе важно е и наследниците да са съгласни с нашите намерения, което е така за щастие.
Остава да вземем решение как точно да процедираме и да си намерим точните хора за сделката
Ами какъв ви е проблемът?! Отивате всички при нотариус и свършвате работата. Какви са тези точни хора, че не мога да разбера?

# 9
Именно нотариуса имам предвид, но смятах да се консултирам и с адвокат дали е възможно да има проблеми след като се изповяда такава сделка

Общи условия

Активация на акаунт