Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Протестите срещу проект на Стратегия за детето /2019-2030 г./

 • 126 964
 • 6 862
 •   1
Отговори
# 15
 • Монреал
 • Мнения: 1 434

Момичето, на което наскоро отнеха новороденото бебе, без да го види даже, не беше психопат, наркоман или осъдена.
Сякаш някой има право да ти каже какъв и е бил ЛИЧНИЯТ проблем. Или чакаш тя да си признае? Аман от наивници. Щом обвиненията не се публикуват, значи не съществуват, а? Wink

# 16
 • Мнения: 4 140

Момичето, на което наскоро отнеха новороденото бебе, без да го види даже, не беше психопат, наркоман или осъдена.
Сякаш някой има право да ти каже какъв и е бил ЛИЧНИЯТ проблем. Или чакаш тя да си признае? Аман от наивници. Щом обвиненията не се публикуват, значи не съществуват, а? Wink

Логиката ти е много сбъркана. Ако някой има претенцията да действа от името на обществото, следва да се отчита пред същото. И то в детайли. Особено ако действа въпреки несъгласието на засегнатата ЛИЧНОСТ.
Иначе отиваме в тоталитарният свят на тайни съдилища и присъди.

# 17
 • Насред хаоса
 • Мнения: 4 937
Ами добре, наивница съм. Което не обяснява защо някакъв си личен уж проблем, който никой не може да обясни (по-скоро не смятат, че са длъжни да обясняват на стадото, нито на засегнатия), е причина за драстична мярка, а за тия точно посинелите и родилите на по 12, които са пред погледа на всички, включително и на отговорните органи, няма никакви причини. Сериозна стратегия, мда.

# 18
 • София
 • Мнения: 823
В случая вече има решение на съда с/у социалните - да се върне детето, и те са заявили, че няма да обжалват. Ако е имало железни аргументи да се отнеме, да ги бяха представили в съда.
Социалните трябва да носят отговорност за неправилните решения, също - не трябва да се допускат анонимни сигнали до социалните и трябва да се носи наказателна отговорност за клевета.
Иначе остава съмнението, че всичко е финансово мотивирано, изгледайте пресконференцията по БТА от миналата седмица, споделят се драстични случаи - разделят се братче и сестриче и се пращат в две отделни семейства, защото така е по- изгодно финансово, цели региони в страната безработни хора се издържат от приемно родителство
Оказва се освен основното плащане, приемните получават направления за допълнителни услуги И тях сумата набъбва доста
Запознати споделят във ФБ -копирам
За едни изведено дете по груби сметки държавата харчи 72 680 лева за 18 месеца.Казвам 18 месеца защото при опит родителите да поискат реинтеграция тя по закон може да продължи до 18 месеца.Та не било бизнес това с децата,а какво е нови работни места ,нова фабрика ,завод?Да родителите и децата ще страдат.

18 х730-приемен.2 родители и дете -3 направления за услуга социална за 3 месеца всяко направление по 3280лв.3х3280.реинтеграцията ,6 пъти по 3 месечни направления,2х350 целева помош.Смятай може и повече да са ,не съм сигурна дали и приемна грижа не пуска някакви допълнителни направление и ако да то тогава става много интересно -дублиране на услугите.
Добави и детски надбавки, и всякаква и други привилегии, които се включват извън тези 730, които са ЗАПЛАТА за “приемния” (за мен “платения”) родител

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 13:33 от milka22

# 19
 • Мнения: 636
Напълно подкрепям протестите срещу този проект. Даже ми е трудно да опиша колко е опасно и вредно ако се приеме. Аз съм против насилието над деца, това е най-ужасното нещо, но тази стратегия е също толкова опасна, колкото и насилието над деца. Не мога да разбера защо се дава за пример само и единствено Западна Европа ? Нима няма други държави, които се развиват и са нормални ? Светът не е само САЩ, Франция, Германия, Англия...

# 20
 • Русе
 • Мнения: 10 743

За стратегията съм си казала стотина пъти мнението в предните теми.
 В момента педиатрите са на улицата да протестират срещу лимити за детски направления. Ама явно не е толкоз важно.
Хванали сме се за главата - училища и родители с новите наредби в образованието.И туй са го решили сякаш.
Агенцията за закрила на детето се дъни непрекъснато да търси под вола теле, ама там където трябва да защитава я няма изобщо. Че сега и нова стратегия.

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 16:55 от Tatti

# 21
 • Мнения: 4 140
Проблемите са:
- в това че се нарушава презумпцията за невинност и ТИ трябва да да доказваш, че не си трамвай. Което е дълъг и скъп процес. По време на който детето ти е далеч от родителите си.
- в това, че основание за такова решение би било едностранно решение на чиновник, който е заинтересован от вземането на радикално решение, а не съд, работещ по правила, в който са представени и двете страни

И т.н.

# 22
 • Варна
 • Мнения: 10 490


"Това е плакат в детска градина с един номер, на който всяко дете може да се обади, ако има проблем(всякакъв проблем), дори и ако му се струва, че родителите му са лоши. Кой стои зад този телефон? На кого е този телефонен номер? Кой ще разговаря евентуално с моето или вашите деца ?!? Какви въпроси ще се задават на децата ?!? Може и дете на 4 годинки да се обади. Как ще му се помогне? Каква е тази помощ, която тези напълно непознати хора могат да окажат на децата ни, и която ние като родители не можем да дадем?!?"

От фейса го взех. И да - правете си изводи сами - кой ще "помага" на 4 годишни здрави, прави, бели деца с родители, които са ги завели на детска градина.

Ето кой седи зад този телефон- „Асоциация Анимус”. И то не от вчера.
https://116111.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/%D0%BA%D0%BE%D … D0%BD%D0%B8%D0%B5

За мен са пълни фантасмагории и точно както написа Тесла, ни отвличат вниманието.

# 23
 • Мнения: 8 690


За мен са пълни фантасмагории и точно както написа Тесла, ни отвличат вниманието.

И да се опитват да го отвлекат /от какво?/, не го отвличат успешно, а точно обратното, както показва долният цитат:

Държавата "оправи" икономиката, здравеопазването и образованието и сега се кани да направи същото и със семейството, започвайки с децата в него?
Държавата изобщо няма намерение да оправя икономиката, здравеопазването и образованието...

Между другото разделението запад/ние не е особено обективно. Едно е Норвегия със своите стандарти кое е добро и лошо за едно дете, друго сме ние -  приели преди доста години закон за защита на децата от  насилие /Насилие" над дете е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, пренебрегване, търговска или друга експлоатация, водеща до действителна или вероятна вреда върху здравето, живота, развитието или достойнството на детето, което може да се осъществява в семейна, училищна и социална среда/,  трето са французите, успели да приемат същото след голяма съпротива чак миналата година, четвърто са англичаните, които имат защитна концепция за "reasonable punishment". За САЩ изобщо не говорим.
Просто в едни страни смятат, че родителят, носещ отговорност за детото, има право на по-крайни възпитателни мерки, в други страни не смятат така, като лобизмът естествено е по-силен от страна на последните, защото първото така или иначе е втълпявано в продължение на векове.

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 20:03 от Vapor

# 24
 • Мнения: 8 631
След като стратегията противоречи на Конституцията на Република България,значи няма да бъде приета.Което е добре.

# 25
 • Монреал
 • Мнения: 1 434
Ezhko,
Извинявам се, че се обърнах пак с женски род към теб. Моя грешка.

Майка ми си замина като "наркоманка" след 14 годишна борба с болезнено заболяване. Дори съм и купувал трева от уличен дилър в моментите в които  медикаментите ставаха опасни.

На този принцип след болезнено заболяване една майка може да изчезне за месец-два и после да се върне напълно изчистена и адекватна и да предяви претенции, че е способна да отглежда детето си. Естествено, че не трябва да и се лепят етикети "наркоманка" и такива като теб не трябва да имат достъп до информацията.

# 26
 • София
 • Мнения: 1 833
Позволявам си да цитирам мнение на реален човек от фб:
"Здравейте! Днес бях на обществен съвет в училището на дъщеря ми, тъй като съм част от родителския актив. На този съвет родителите се срещаме с ръководството на училището и обсъждаме бюджета, учебниците, паралелките и други важно въпроси. Зададох директен въпрос на директорката какво знае за въпросната Стратегия за детето. Следват ли вече някакви разпоредби, свърани с нея, готвят ли се някакви дейности. Тя беше откровена и сподели, че тази стратегия вече е била представена пред тях. Имат и изрична забрана да говорят за нея с родителите, въпреки че масово директорите от училищата в града са я отхвърлили и изразили негативното си мнение. Сподели, че в прав текст им е заявено, че нещата ще се случат въпреки несъгласието им, защото това е натиск от Европа. Сподели също, че има назначени 16 на брой държавни служители, които следят постовете във фейсбук на учителите и директорите 🙄!!! За щастие, ме увери, че във нашето училище, колкото е възможно по-дълго ще отказват да пускат анкетите и агитационните плакати на ДАЗД, но призова родителите да бъдем безкомпромисни и да се борим да не допуснем това безумие да се случи. Общо взето учителите са с вързани ръце, което е разбирамо. Тези дни ще въпроси и в детската градина на другото ми дете."

Ох, ясно ми е, че има ли натиск и достатъчно пари подложени, много трудно може да се стопира даден процес, но все още се надявам, че може да се противодейства, стига да има обществено желание.

# 27
 • Монреал
 • Мнения: 1 434
Maidenly ни разказа,
как човек от Фейсбук разказал,
че директорката му разказала,
че от правителството и казали,
че...
Какво може да се обърка по тази линия от субективни анонимковци?

# 28
 • Мнения: 8 631
Аз също подкрепям протестите срещу  стратегията.
Не искаме подобие на Барневерн в България.

Има достатъчно информация по темата,който се интересува-чете.

# 29
 • близо под тепетата
 • Мнения: 553
Аз също подкрепям протестите и ще продължа да ги подкрепям , докато не я премахнат стратегията. Нищо добро няма да излезе - начетох се на статии и интревюта, нагледах се на клипове във връзка с "новото детско законодателство" , което искат и тук да пробутат. Не ни трябва! Да започнат да спазват нашите закони и то с време, тогава ще се подредят нещата.

Общи условия

Активация на акаунт