Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 913
Нонче, не сме с агенция.
Не сме подписвали договор, само сме дали капаро за спиране на имота от продажба. Чакаме документа другата седмица и ще сключим договор тогава. А от банката казаха, че са готови с нашите неща. Само това чакат.
Нямах предвид агенция за недвижими имоти, а Агенцията по вписванията, от където се вадят удостоверения за тежести.

# 16
 • Мнения: 4 021
Още чакаме документи. Днес щяха да са готови. Обадихме се да питаме собствениците и се оказа, че документа за тежести нещо бил объркан. Написали нещо грешно...КОЕТО хич не ми се вярва. Според вас какво се случва? Всичко е готово,само тежестите ни бавят...Проточват се работите с тези документи и всичко започва да ме съмнява.
Ако има тежести , които трябва да оправят , може и да се забавят .
Продавачите при нас нямаха такива и документа стана готов за 1 ден .То е просто една справка , която се вади лесно , стига да нямаш задължения  😀
Даже помня , че брокерът ни каза ,че го е проверил за тежести още 1 седмица след като го харесахме .Не знам как и дали е легално обаче .
Иначе банката ми иска задължително сниман предварителния договор .
И още нещо , прочетете много внимателно данните ! При нас бяха объркали фамилията на мъжа със сходна и се разкарвахме 4 пъти за тази грешка до банката .
Договора с банката изобщо не е толкова голям и неразбираем .
Ние лично го прочетохме заедно със служителката в самата банка .Точка по точка и там го подписахме .
Иначе и аз бях се подготвила да го взимам вкъщи , даже адвокат да викам да го чете . 😀
Застраховката ни живот при нас се плаща накуп , нещо към 180 лв за 1 година общо е , така че вашата цена е нормална .Но имайте предвид ,че това е застраховка САМО на самия имот , не и на вещите вкъщи .Ако стане евентуален пожар , тя покрива щетите по тръби ,инсталация , причинени вреди на комшии и тн , но не и изгорелите мебели и техника вътре .Може да сключите допълнителна за вещите ,та е не повече от 5-6-7 лв на месец и е до определена стойност .
А,сега се сетих за договора нещо важно , което ние не знаехме и маааалко се прецакахме.
Има една точка , наистина не помня точно как се казваше , но има клауза , ако пазарната стойност на имота намалее под еди каква си стойност (процент от кредита) , дължите обезпечение на имота .Те слагат за тяхна гаранция над 80% .Преговаряте и се борете за по-малък процент !
Иначе ще се молите някой ден да не се обезценят имотите 😀

# 17
 • Мнения: 36
В ПИБ имаше точка че веднъж годишно имат право да изискват пазарна оценка за наша сметка, но това в практиката не се случвало. Предполагам че е за имоти които към първоначалния момент са видимо над ценени и се случи криза в първите години на ипотеката. С всяка измината година главницата намаля съответно след първите няколко години когато това се случва бавно, има шанс след това пазарната да се движи около остатъка на главницата дори и по време на криза. Една оценка не е толкова скъпа все пак дори да се случи 1-2 по пъти за 15-20 години. Все пак ако са минали 10 години от 20 годишна ипотека, едва ли имота е загубил 40% от стойността си освен ако не е бил много надценен (според мен).
180 лв за застраховка живот и имот ми се виждат много ама много малко. 180 лв може да е застраховката имот от банката евентуално. В ПИБ застраховката живот която е по избор бе 600 лв за 113к главни а на година. Та сигурни ли сте че тези 180 лв включват и двете?
Иначе за 127к оценка застраховката имот която те предложиха бе 180лв, но все така не изгодна защото за 180 лв включих застраховка недвижиму и движими имущество, токов удар и гражданска.

# 18
 • Мнения: 3 789
Казват, че нямат тежести. Апартамента е купен в кеш. Но вместо за имот, подали за тежести на земята. Аз поне така разбрах. Чакаха седмица. Сега ще мине още една седмица, защото е от 3 до 10 дни. Как така на вас за един ден ви ги вадят??? Да не е бърза поръчка?

# 19
 • Мнения: 95
Добро утро! Малко преди края на предишната тема някой писа, че във връзка с детски надбавки, може да се приспадне вноска по главница от ипотечен кредит, при подаване на докуме тите.Има ли нещо вярно и някой запознат  по-подробно с това?

# 20
 • Мнения: 4 021
Добро утро! Малко преди края на предишната тема някой писа, че във връзка с детски надбавки, може да се приспадне вноска по главница от ипотечен кредит, при подаване на докуме тите.Има ли нещо вярно и някой запознат  по-подробно с това?

Това пише в моята банка :
Скрит текст:
Наред с всичките нови възможности, които се откриват на пазара на жилищни кредити, младите семейства, които са закупили първо жилище, вече могат да се възползват и от данъчни облекчения във връзка със "Закона за данъците върху доходите на физически лица" /ЗДДФЛ/.

Млади семейства, които придобиват първия си дом могат да се възползват от данъчното облекчение, което дава възможност за приспадане от данъчната основа лихвените плащания по жилищен кредит. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по кредита, се намалява сборът от всички доходи на семейството, а не дължимият данък. Всички условия и изисквания за кандидатстване и одобрение за ползване на данъчното облекчение може да откриете на сайта на Национална Агенция за Приходите - www.nap.bg

drekinov аз разбрах,че става дума само за жилищна застраховка.


тинитиабсолютно възможно е.По тези места формулярите са толкова много и толкова трудно написани,че ако не си се сблъсквал с това,нищо чудно да объркаш нещо.

# 21
 • Мнения: 1 054
Данъчни облекчения, означава да си намалите год.данък при подаване на год.дан.декларация, съответно ако отговаряте на условията, за да ползвате това облекчение. И си е записано много подробно 😁 просто трябва да се прочете.
Не касаят детските.

# 22
 • Мнения: 4 021
Данъчни облекчения, означава да си намалите год.данък при подаване на год.дан.декларация, съответно ако отговаряте на условията, за да ползвате това облекчение. И си е записано много подробно 😁 просто трябва да се прочете.
Не касаят детските.

Бях питала точно за това,къде може да ми свърши работа и 2-ма човека ми казаха,че може да се ползва и ако надвишаваш сумата за детски.Ако общия доход е над границата и имаш ипотечен кредит , сумата по лихвата,както е написано по-горе може да се приспадне и тогава да хванеш детски.
Може и да са ме налъгали,не проверих,деца нямам Grinning Но хората бяха много сигурни Simple Smile

# 23
 • Мнения: 1 054
🤣🤣🤣 Дай боже, ама надали, тези 2 са се възползвали.
 Дохода, няма нищо общо с дан. Облекчение,свързано с лихвите и главница по ипотечен кредит. Ползваш облекчение върхъ данъка

# 24
 • Мнения: 230
Освен това когато четем за данъчно облекчение от 1000 лв., например, всички ние искаме да си приберем 1000 лв. в края на годината, но за държавата това означава, че ни намаля данъчната основа с 1000 лв., при което на практика ние спестяваме само 10% от сумата (плоския данък), или всичко на всичко 100 лв.

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 07:46 от Mysteri

# 25
 • Мнения: 3 789
Може ли за се заличи ипотека на земята, на която е построена сградата, след като апартамента няма тежести, но земята има? По-точно тези тежести на земята да не излизат и на апартамента? Дано разбрахте какво искам да питам.

# 26
 • Мнения: 230
Възможен ли е такъв казус? Купувам си апартамент. С него получавам и идеални части от застроената площ, която от своя страна е ипотекирана от някой друг.
В този случай ако трета страна придобие собственост над земята под сградата, какво се случва с идеалните части, които са вече разпределени и продадени на всеки собственик на апартамент. Изглежда ми невъзможно да се случи. Или, може би не разбирам точно какъв е случая.

# 27
 • Мнения: 3 160
Нека каже някой, който повече разбира, ама според мен идеални части от застроената площ е различно от идеални части от земята. Така че аз не виждам проблем да имате само идеални части от ЗП, без да имате земя и тя да е на някой друг.

# 28
 • Мнения: 1 054
Ид. Ч земя, нямат общо с ид. Ч. Сграда/това са стълбище, коридори/. По-скоро може да има ипотека земя, отколкото ид. Ч. От сградата, те си вървят към апартамента

# 29
 • Мнения: 230
Мисля, че Ид. Ч земя, нямат общо с ид. Ч, когато става въпрос за обслужването им в застроената площ (Закон за управление на етажната собственост). Там получавате такъв процент стълбище, коридори и стени, колкото е дела на земята ви под сградата. Това, което получавате от земята под сградата ако тя бъде разрушена от природна стихия, например, удивително и точно съвпада с идеалните части Simple Smile.
Но с това малко се отклоняваме от основния въпрос. Може ли "тинити" да разкаже нещо по-подробно за нейния случай?

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 14:23 от Mysteri

Общи условия

Активация на акаунт