Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 24 465
  • 758
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Здравейте,
Мъничката е на 1 г. и 1 м. Захранена е от 6 месечна възраст, но няма някакви индикации, че иска да спира кърменето. Има 3-4 кърмения през деня и 2-3 през нощта. Не проявява особен интерес към водата. Сокове не давам - пробвах два пъти, беше потресена Simple Smile и се отказах за сега.
И тук идва притеснението ми. От известно време нощния й памперс е почти празен. Съвсем редовно минаваме с 2 памперса за цяло денонощие. И почвам да се чудя дали и стигат течностите. Чувам как преглъща при кърмене, отделно почнах по упорито да й предлагам вода, която понякога иска, понякога - не.
Дали е нормално да пишка толкова малко при 6-8 кърмения?

# 151
  • над кукувичето гнездо
Давате ли някакви хранителни добавки, като мултивитамини? Какъв е цветът на урината? Как мирише?

# 152
  • София
Нищо не давам допълнително. Изглежда си нормално - светла и почти не се усеща миризма. Просто е по-малко. Вчера правихме изследванията, които са на годинка. Урината всичко е нормално, освен че има кристали пик. киселина. Още не съм ги показала на личната.

# 153
  • над кукувичето гнездо
На ваше място бих настоявала с водата повече (предлагайте половин час преди хранене и непосредствено след), бих предлагала по-често кърма + прилагане на компресия на гърдата по време на кърмене. Бих слагала вода в храната. Изключете солта от менюто на бебето поне за седмица. Ако това не сработи, бих завела бебето на повторно урологично изследване, каквото принципно се прави докъм четвърти месец на бебето, ако не греша. Постарайте се скоро да се консултирате с педиатъра. Не се паникьосвайте, но е по-добре заострено внимание, отколкото пропуск. Ако оскъдното уриниране е от повече от седмица-две, бих преминала директно към педиатъра и/или уролог.

Допълвам се. Опитайте да предлагате вода от различни чаши, шишета, капачки, лъжички, каквото се сетите. На моята хубавица ѝ пробвах 5-6 източника на вода, преди да намери предпочитан. Два-три вида чаши с клапан, един със сламка, чашка и капачка от бебешко шише. Накрая пропи от бутилка за вода с мундщук за възрастни. После замених с такава за деца и трудно я прие, но вече свикна. С бебешките се давеше. Сега понякога си ги намира и иска да пие от тях но пак се дави.

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 12:25 от AnMary

# 154
Аз мога да ти пратя няколко, но на колкото сме ги взели, скоро писах тук, че нашите ММ ги е взел едната по 2 и нещо. Ако си съгласна, още първия работен ден на Еконт ще ти пратя с намалена доставка. Имам повече от 10 бр.
ADream  благодаря за офертата. В крайна сметка сондите, които бях поръчала пристигнаха по еконт вчера сутринта. Така или иначе спрях добавката и вече сме само на кърма. Бебка е наддала 300 гр. за една седмица. Дано да продължава все така.

# 155
  • София
Допълвам се. Опитайте да предлагате вода от различни чаши, шишета, капачки, лъжички, каквото се сетите. На моята хубавица ѝ пробвах 5-6 източника на вода, преди да намери предпочитан. Два-три вида чаши с клапан, един със сламка, чашка и капачка от бебешко шише. Накрая пропи от бутилка за вода с мундщук за възрастни. После замених с такава за деца и трудно я прие, но вече свикна. С бебешките се давеше. Сега понякога си ги намира и иска да пие от тях но пак се дави.

От чаша пие добре, но не може сама естествено. Иначе преходна чаша на Нук ползва. Тези, които са с клапан не се сеща какво да ги прави и само ги дъвче. Благодаря за идеята. Има още какво да пробваме от към шишета.

# 156
Пробвайте със сламка, дъщеря ми от първия опит се справи и е любимата й чаша. Слагайте всички чаши/шишета едно до друго на достъпно място да си ги взима сама и да пие като иска.

# 157
Кристи, бравоооооо!!! Ето още един позитивен изход от проблем с кърменето 😊 много се радвам за вас 🥰
От тук нататък безпроблемно кърмене, спокойна мама и достатъчно грамчета на кантара 😉

# 158
Ираа, опитайте със затоплена вода, и двете ми деца много харесват по-топлата вода. Голямото се излъгваше така да пие, защото не беше почитателка на водата и пропи чак като започна да пие сама от нормална чаша. Малкото пие от чаша със сламка и е на възрастта на вашето дете. И на малкото като сипя топла вода много и харесва и не пуска шишето със сламката. Аз също кърмя нощем по 3-4 пъти, но само за нощта сменям 2-3 много пълни памперси, даже понякога протича.... Притеснително е да има толкова малко памперси за денонощието (аз денем сменям около 3-4, нощем 2-3 и отделно от това използва и гърнето), добре е да идете на детски нефролог ако скоро не се промени нещо. Аз предлагам вода докато се храни с твърда храна, тя даже сама си иска и посяга към водата. През деня оставям шишето със сламката (то не тече при мятане, иначе е най-евтиното на Campol) някъде на ниско или направо на пода и тя като си го намери пие.

# 159
Щерката (1 година) през нощта не пишка. Като стане чак пълни памперса, но през деня сменям доста памперси, около 6 май, понякога и повече.  По време на хранене като откаже да яде, поне моята, си пийва вода и после продължава. Чашката винаги е на масата, в началото аз й предлагах, вече сама си я взима.

Кристи, поздравления и от мен, все така действай 🤗

# 160
Момичета, бебето ми е на 18 дни и при мен кърменето е болезнено. В началото направо ми се ревеше от болка заради разраняване на зърната. От поне седмица ми минаха раните, но все още ме боли, най-силно при засукване. Аз го отдавам на това, че зърната ми са чувствителни, а малкия суче много силно. С дъщеря ми също имах разраняване, но болката не беше толкова силна и за 10тина дни всичко отшумя. Сега, с второто дете, изобщо не очаквах да имам проблеми с кърменето, а то се оказа по-зле от миналия път. Малкия засуква правилно в удобна поза, ползвам възглавница за кърмене, така че явно не е това причината. Вече започнах да се притеснявам дали ще се оправят нещата. Имате ли идея на какво може да се дължи или просто някои бебета сучат по-силно и трябва повече време зърната да свикнат?

# 161
Честито бебе! Да расте здраво и щастливо!
Предполагам щом си кърмила знаеш как трябва да засуква, но аз да си кажа: при нас проблемът се оказа къса юздичка и съответно той "дъвчеше" с венци, вместо да суче, което е адска болка.  Но ако е това, болката не спира изобщо докато е на гърда, при "нормалната" болка доколкото знам отшумява след минута-две.

# 162
Хепи, хрумват ми две неща: вазоспазми https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/04/25/vasospasm/amp/ и/или къса юзда https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2012/04/16/tongue-tie/amp/
Прочети и двете статии и виж дали не е едно от двете (а понякога може заради къса юзда, да се появят и вазоспазмите)

Трети вариант - може да се дължи на запушване, което не е повърхностно, а отнякъде по навътре, но тогава ще усещаш и напрежение и болка и в цялата гърда.

# 163
Хепи, да допълня, че може и да се дължи на блистер. Аз като започне да ме боли зърно, почвам да оглеждам за бяла точица и винаги е това. Обикновено е комбинирано и с по някоя буца в гърдата, която се разнася веднага след като се отпуши блистера. https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2008/09/07/bliste/amp/

# 164
  • София
Аз мажех след всяко кърмене в началото с коремчето на Авент. Облекчава бързо. После явно гърдите претръпнаха и спрях да го ползвам. Много рядко се налага.

Общи условия

Активация на акаунт