Какво искаме от другите и какво даваме в замяна?

• 4 575
  • 103
  •   1
Отговори
# 30
За тоалетната ми се струва прекалено. В стария ми блок и асансьора беше шумен, това са нормални неща.
Но когато съседите ти са надули такава музика, че се чува по същия начин и на долните два етажа (без преувеличение), не виждам защо трябва да се прояви толерантност.
Пералнята на съседите наистина се чува гадно (то не е и звук - стената вибрира и буботи), но поне не е на такова място, че да ме притеснява, а и не съм сигурна как тези отдолу чуват нашата.

# 31
Потвърждавам за Германия.  Блоковете си имат вътрешни правила,  които живущите в тях следва да спазват, независимо дали  са собственици или наематели. Тихите часове са част от тях и се спазват, а при неспазване валят писмени оплаквания и дори викане на полиция. Често и се злоупотребява, пълно е с нерваци. За нас са подавали сигнал за шум малко след 20 часа. Полицията ни намери по пижами с едно заспало дете, едно кърмещо се и едно четящо приказка, тоест очевидно спокойна вечер а не луд купон, затова получихме извинение,  а подалата сигнал беше глобена.
Междусъседското разбирателство е трудно за постигане, но възможно и е страхотно като го има. Въпрос на малки компромиси,  разбиране,  интелигентност и помощ при нужда. В момента живеем в интимно каре еднофамилни къщи с чудесни съседи. Никой не е перфектен, но се разбираме, уважаваме и си помагаме. Приятно и спокойно се живее така.  

# 32
Живея в блок, който сякаш е хартиен.
Когато се нанесохме, на първата седмица получих забележки, че:
- синът ми играе до късно на компа и чували клавишите и стола как мърда.
- че на съседката от съседния блок й пречела светнатата нощем лампа.

Посмях се здраво, но бях културна..)

За шума от клавишите няма да коментирам, но светнатите лампи наистина могат да са кошмар за съседна кооперация при малките отстояния. От страната на спалнята ни положението е точно такова и когато съседите етаж нагоре оставят лампите си светнати и без завеси на прозорците - при нас почти може да се чете книга без допълнително осветление. Не съм им правила забележка, но обмисляме външни ролетни или "black out" щори.

# 33
ДВ за някои особености в Германия:

"Барбекюто на балкона е в реда на нещата, освен ако договорът за наем не съдържа изрична забрана или ако димът от скарата не прониква в съседните жилища.

Пушачите също трябва да внимават заради съседите - особено ако горните съседи са непушачи. В такива случаи е най-добре пушачите да се споразумеят със съседите. А ако не успеят, наемодателят може да се намеси и да определи часове за пушене. "

https://www.vesti.bg/za-doma/balkonyt-barbekiuto-terasa-pravilat … germaniia-6094869

# 34
  • Наблизо
Да,при нас е така например и не намирам нищо лошо.

# 35
И аз забелязах тази статия на Вести от днес. Точно за темата се сетих Simple Smile
Скрит текст:
Лампите вярно са гадно нещо - изглежда смешно, но в едното ми жилище буквално до прозореца на спалнята има улична лампа (на едно ниво и една височина, разстоянието е около две крачки). Ако няма щори, в тая стая си е непрекъснато светло (бяла светлина, пак добре, че не е оранжева).

# 36
Живея в блок, който сякаш е хартиен.
Когато се нанесохме, на първата седмица получих забележки, че:
- синът ми играе до късно на компа и чували клавишите и стола как мърда.
- че на съседката от съседния блок й пречела светнатата нощем лампа.

Посмях се здраво, но бях културна..)

За шума от клавишите няма да коментирам, но светнатите лампи наистина могат да са кошмар за съседна кооперация при малките отстояния. От страната на спалнята ни положението е точно такова и когато съседите етаж нагоре оставят лампите си светнати и без завеси на прозорците - при нас почти може да се чете книга без допълнително осветление. Не съм им правила забележка, но обмисляме външни ролетни или "black out" щори.
Е,то и лампите от уличното осветление блястят яко,че и слънцето и то нагло,понякога още в 5.30 се блещи и ме буди,ако съм забравила да пусна ролетите,ама..Друго си е  комшийскатакомшийската лампа де:)..
Има плътни завеси и както добре си забелязала-щори.
Не може света да спре да се върти заради наша угода,но пък някои несгоди,можем да елиминираме,без да замесваме никого в комфорта си..

# 37
  • MI
Ние имаме осветление в двора, плюс че ако гледа на друга страна апартамента, ще ти пречат и уличните лампи. Точно лампата на съседа трудно ще я забележа на този фон. В общи линии вътре в градовете не си представям толкова тъмно и тихо място. Просто е - всеки си има външни щори. Задължително в един и същ цвят.
Барбекю можеш да сложиш само на последен етаж и само с разрешение от общината, с платена такса. И, честно казано, много повече би ме дразнела миризма на скара през вечер и пушек, отколкото някоя цигара на балкона. Все пак това е 5 минути, другото часове.
А в случая с пералнята проблемът е бил, друг - че всеки може да прави какито си иска преустройства. Ако пералята се намираше където се предполага, нямаше да пречи на съседа да спи.

# 38
Значи аз имам съседка по описание от началния постинг на темата.
Днес мъжа ми коси тревата ... тя ще падне в нашия двор да погледне какво прави.
Връщаме се от ваканция и тя ще падне в кофата за да прочете обаче какви винетки сме си залепили на стъклото на колата ...
права има ... ние правя нямаме ... изобщо има хора без работа. не трябва да им се обръща внимание.

Аз какво давам? Аз оставям хората на спокойствие и не им се натрапвам. На някои обаче явно им липсва възхищението и вниманието ... и не са доволни да ги оставиш на спокойствие. Хора всякакви.

# 39
Е,то и лампите от уличното осветление блястят яко,че и слънцето и то нагло,понякога още в 5.30 се блещи и ме буди,ако съм забравила да пусна ролетите,ама..Друго си е  комшийскатакомшийската лампа де:)..
Има плътни завеси и както добре си забелязала-щори.
Не може света да спре да се върти заради наша угода,но пък някои несгоди,можем да елиминираме,без да замесваме никого в комфорта си..

Изобщо не съм очаквала да стоят на тъмно съседите, нито пък светът да спира за моя угода. Явно не успях да прокарам тази идея в поста си.

# 40
За пералнята и съфорумеца - човекът е в новопостроена кооперация, без преустройства, по проект кухнята на горния апартамент се пада над неговата спалня.
Доста е писал за този проблем, затова съм го запомнила така добре.

# 41
Бих искала от другите да имат концепция за "третото пространство", тоест да не мислят, че свободата им се простира до рамките на моята кожа. Главно защото има едно "средно пространство" и ако то се опази с помощта на порядки, етикет и малко самоконтрол, животът става по-приятен.

Аз самата съм свикнала с идеята, че не може да си задоволиш всеки импулс навсякъде. Ще изчакаш, ще предвидиш.

Насреща предлагам същото - стремеж към не-пречене и мисъл как се отразяват действията ми, дори не директно на другия, а към "общото пространство". Защото ако се стигне дотам да ми кажат, че преча, то вече съм причинила сериозен дискомфорт, а и на мен. Очаквам предвидливост и давам предвидливост. Останалото вече...варира от градска безцеремонност до тотален уайт траш гето стайл с панелен привкус.

# 42
Последната глупост е направо невероятна. Особено като се има в предвид форумската история на толерантност и ненатрапчивост на авторката ... ама как да е.
Кой както си го разбира.

За да се поддържа общо пространство или трябват здрави правила за спазване с последици за неспазване или трябва мноооого общи и ненарушими интереси и еднакво разбиране на нещата . Това е рядкост. Дори между близки. За съседи да не говорим

# 43
Форумът е пространство за дискусия - има си правила. Не е "безопасно пространство", не и 100%.

За да се поддържа хармонично общо пространство, трябват културни натрупвания и майка ти да ти набива в главата какво се прави. А като са израснали повечето в ясла или градина, правилото е "прави каквото ти носи полза, ако другите не пискат или са претръпнали, значи е правилно". Тоест важи правилото на социума, няма над-социални правила и норми, всичко е ако-мине. Общество без етикет - нормално е да деградира до гето стайл и селтащина.

В някои култури не е загубено усещането за етикет и това си личи.

# 44
...

В някои култури не е загубено усещането за етикет и това си личи.

КУЛТУРИ ??? Брей че изказ! И какво наричаш култури? И от къде знаеш какво става при тях фронт и бек?

Това, което аз забелязвам е, че независимо от културите, когато социалната обстановка на хората се влоши културата няма значение. Нито пък какво ти е набивала възпитателката в детската.
Общото това е вид социал или интерес. В момента в който социала е слаб всеки дърпа интереса към себе си и се получава конфликт на интерес.
Хората започват да се разправят помежду си и да си гледат само своето .

Еле следком. България ... еле огледай се бре моме!

Общи условия

Активация на акаунт