Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 43 013
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Извън темата, но какво те вълнува кой родител как се отнася с децата си? Ако решат хляб и сол ще ядат, но ще пращат пари на отрочето в София.
А по темата - брокера е в правото си да вземе % и от кандидат наемателя.
Все пак той търгува с информация.

# 571
Николова, какво общо има с темата кой родител или въобще човек за какво си дава парите? И какво ти пречи на теб дали някой ще плаща образованието на детето си или не? Пък напиването, общежитията и неграмотността съвсем са далеч от темата.
Пазарът е свободен и всеки има право да живее, където иска и може да плати. Пък дали е студент, неграмотник или хрантутник не е твоя работа.
Наемодателите имат право да работят с когото решат, както и наемателите. Аз не бих искала да наема жилище от някого, който смятам за мързеливец или че цака с парите още при отдаването, понеже това е червена лампа. Ти защо искаш да наемаш от такива хора, които явно не са твоята "кръвна група"? Намери други и работи с тях.

# 572
Моралната полиция се е задействала.  hahaha Кой къде се напива, и с какви пари, не е ваша работа. Аман от моралисти.

# 573
  • София
Nikolova най-доброто за теб е да си купиш твое собствено жилище. Явно имаш непоносимост не само към брокери, но и към наемодатели. Грозни изказвания правиш и за родители, което не е твоя работа, а и няма общо с темата. Стига си обвинявала този и онзи, ами се стегни и концентрирай да си купиш твое собствено жилище. Пожелавам ти успех.

# 574
Nikolova най-доброто за теб е да си купиш твое собствено жилище. Явно имаш непоносимост не само към брокери, но и към наемодатели. Грозни изказвания правиш и за родители, което не е твоя работа, а и няма общо с темата. Стига си обвинявала този и онзи, ами се стегни и концентрирай да си купиш твое собствено жилище. Пожелавам ти успех.

Може и до купуване да сте стигне, но непоносимостта ми е по-точно казано към алчни и мързеливи хора, не конкретно към собственици. Раздразниха ме именно коментарите тип "Като не искате да плащате..." при положение, че хората, които ги пишат, са именно тези, които искат някой друг да им плати за удобството. Това, което написах по-горе за студентите, беше обяснение защо при този уж свободен пазар нещата стоят по този начин - предимството на наемодателите и брокерите се дължи на схемата, която държавата прилага, за да скрие големите нива на безработица, а  именно раздута държавна поръчка в университетите, която и изкуствено увеличава търсенето на жилища.

# 575
Имам чувството, че се забравя, че София в крайна сметка е столица на държава в Европейския съюз и аз поне не съм чула в някоя друга столица наемите да са ниски. София може да не е Париж, но в България е най-развитият град с най-много работни места и университети и привлича най-много нови жители. Абсолютно логично е. На когото не му харесва, може да даде положителен пример и да си търси работа, учебно място и препитание в друг град. Така хем провинцията няма да опустява, хем въпросният няма да се занимава с наемодатели и жилища на високи цени в София.

# 576
Вярно не прощава....сега излизам виновна, че съм ползвала услуга за която съм платила, пък на някой страничен не му изнася. Че и мързелива и каква ли не се опитват да ме изкарат. Николова, може ли да не даваш наклон и напътствия на целия свят и да си гледаш само твоите работи и собствения интерес? Като не ти изнася схемата наемодател-наемател не наемаш, аз така постъпвах като търсех жилище. Не ми харесват условията на продавача - отказвам се и търся следващия. Ама не съм писала, че  е мошеник и тарикат, щото не ми предлага условията които аз искам.

# 577
Вярно не прощава....сега излизам виновна, че съм ползвала услуга за която съм платила, пък на някой страничен не му изнася. Че и мързелива и каква ли не се опитват да ме изкарат. Николова, може ли да не даваш наклон и напътствия на целия свят и да си гледаш само твоите работи и собствения интерес? Като не ти изнася схемата наемодател-наемател не наемаш, аз така постъпвах като търсех жилище. Не ми харесват условията на продавача - отказвам се и търся следващия. Ама не съм писала, че  е мошеник и тарикат, щото не ми предлага условията които аз искам.
За пореден и последен път обяснявам - нямам против който иска да плаща за това, което той ползва, имам против схемата, в която наемателят плаща, поне отчасти, за услугата, ползвана на практика само от наемодателя. Да, опитвам се да избегна брокери. И колкото и да се струва странно на някои хора тук, има и свестни наемодатели, за съжаление обаче жената трябва да продаде апартамента, който ми беше по финансите като наем, но няма да е като продажна цена. И не намирам противоречие между това да се откажа да имам договорни отношения с някого и да кажа защо отказвам да имам - заради разни тарикатски (твой израз) практики. Също така е малко странно някой (като писалата по-горе) да изтъква като причина за високите наеми това, че София е столица на държава от ЕС - понеже по всичко друго приличаме на Прага или Лондон, нали... И наистина са ми много странни тези, които иначе се оплакват от това, че брокерите взимат пари, без реално да вършат работа, но не съзнават, че този, който избира в сделката да бъде замесен брокер, е наемодателят. Има даже и някакви необясними случаи на стокхолмски синдром, като онази, на която хазаите отказват да върнат депозита, въпреки че нищо не е повредила, но тя се чуди дали да плаща за професионално почистване на апартамента, който освобождава.

# 578
Не са ви виновни наемодателите. Аз като такъв отдадох имота си без агенция, на наематели, които бяха наели брокер. Искаха ми и на мен 50% . Та в този случай защо да не ги плати наемателя като сам е избрал да работи с брокер? В случая сама съм си свършила работата по изготвяне на договор, провеждане на огледи и изготвяне и следене на обяви в интернет. Така че всичко има 2 страни.
аз, в този случай,  не бих платила, ако не съм го повикала аз, да ми търси наематели. Още щом ви се обади брокер, му казвайте ясно, че не плащате комисионна. Да си прави сметка дали да довежда клиенти или не.

# 579
Николова, сигурно за сетен път пък аз да обясня - наела съм брокер и съм му платила аз да ми намери наемател. Един наем, не 50 процента от него. Наемателят дойде с друг брокер и сигурно му е плащал на него, не знам и не ме интересува.  И на мен не ми се плащаше комисионна като купувах, ама я платих, не съм плюла продавача, че го мързи и е наел брокер. Това е пазара, ако искаш.

# 580
  • В планината / На морето
  И на мен не ми се плащаше комисионна като купувах, ама я платих, не съм плюла продавача, че го мързи и е наел брокер. Това е пазара, ако искаш.
не си била длъжна да му плащаш

# 581
Не е била длъжна и да купи този имот, ама го е искала. Информацията струва пари.

# 582
  И на мен не ми се плащаше комисионна като купувах, ама я платих, не съм плюла продавача, че го мързи и е наел брокер. Това е пазара, ако искаш.
Защо да не е длъжна да му плаша? Според мен е длъжна, защото той, иначе няма да я заведе на оглед. Просто лош късмет,  мечтаното жилище се продава от брокер, не от частно лице. Позвъниш ли на брокера, ползваш ли негови  услуги, трябва да му заплатиш.

# 583
  • София
Защо да не е длъжна да му плаша? Според мен е длъжна, защото той, иначе няма да я заведе на оглед. Просто лош късмет,  мечтаното жилище се продава от брокер, не от частно лице. Позвъниш ли на брокера, ползваш ли негови  услуги, трябва да му заплатиш.
Защото НЕ ПОЛЗВА негови услуги. Негови услуги ползва продавача, който го е наел и той трябва да му плаща, още повече че брокера ще защитава интересите на продавача. Това на един брокер да плащат двете страни е изключително порочна практика- все едно ищеца и ответника по делото да плащат на един адвокат. Аз при подобен случай с чиста съвест бих заобиколил брокера.

# 584
Глупости. Той е брокер само на продавача. Купувачът не е длъжен да му плаща.
Ами представи си, че купувачът си има друг брокер - тогава на двамата ли трябва да плаща според теб? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт