Фентъзи и фантастика - 17

• 15 527
  • 726
  •   1
Отговори
# 165
Да не се разсърдят другите в темата, че обсъждаме митология толкова дълго...
Ти си го подчертал - Земята е обща, никой не я владее. Затова и всеки си прави каквото си иска, без изрично разрешение от Зевс...
Зевс е бог на небето (не знаем какво точно се разбира под небе - изобщо Небето, Океанът и Подземният свят са три реалности, като нито една от тях не се покрива напълно с реалността на хората - ако това беше сюжет на книга, можеше да са отделни планети, или паралелни вселени, всяка от които си има господар). Вярно е, че както Посейдон, така и Хадес са пълновластни господари в своите територии.  И въпреки това, Зевс е цар на боговете. Сега прегледах в Моята библиотека - цитирал си от 15-та песен на Илиада - действително Посейдон отговаря с чувство за лично достойнство, но в крайна сметка отстъпва.
Те са равни по почит - в смисъл, че хората ги почитат еднакво, а не по сила. Дори и да са много близки по сила, най-вероятно Зевс има превес - той е бог на времето, бурите и гръмотевиците, докато Посейдон предизвиква земетресения и управлява морските води.

# 166
Ами Посейдон казва така
"аз пък съм равен по сила и жребий"  . мисля че това изчерпва всичко https://chitanka.info/text/2033/15#textstart

Но като извадим от контекста нещата. Нямам друг случай такъв някой бог да заплашва друг бог, т.е. два бога абсолютно равни. Обикновено това води до война - Сет и Ра, Сатаната и Йехова и прочие. Това е още един повод да се расъждава че Посейдон вероятно е по-стар върховен бог, който е "принизен" до това да бъде равен на Зевс

Но както се вижда тук това е изключение от правилото - примаме че Посейдон е брат на Зевс един от великата Троада, равен му е по сила, и във всичко е равен нему. ОБаче ако някое от децата, племенниците на Зевс или не дай си Боже - смъртен го предизвика резултатите ще са плачевни. Съпруги, любовници, деца, или "обикновени" герои като Белерофонт - всички биват наказани от Зевс заради тяхната прекомерна гордост. Всички те са неговия творения и той има право над живота им.
Точно това е концепцията за Бог.

Просто не си представям как Пърси Джаксън хващам Тифон и бум-тряс го разбира с едната ръка, а с другата сирените или каквото там разбира.

Последна редакция: нд, 28 юли 2019, 20:07 от Лорд Сняг

# 167
Поредицата за Пърси Джаксън жълтее много. Ако беше само детска книжка - ок, но авторът май има претенции за повече. Аз само я започвах, колкото да видя за какво става дума. Опитвах се да чета и едно продължение, но си беше същата долнопробна история. Гледам, че сега авторът се е захванал със скандинавската митология, но защо не - щом има кой да чете...
Ако някой ден подхване индийската (също толкова богата на истории и персонажи, колкото древногръцката), ще се натъкне на проблем - забелязвам (из Редит и разни чужди форуми), че индийците си я защитават яростно, защото за тях това не е просто митология, а жива, функционираща религия.

П.п. Така и не разбрах защо филмите са толкова зле - първият е приличен, макар и банален, но следващите се превръщат в нещо, което все едно е заснето от тинейджъри, участващи в театрален кръжок. Нивото на кинематография е като на Акулонадо...

# 168
Здравейте,
И аз съм почитател на фентъзито и да се включа. Аз вещицата я оставих наполовина, не можах да продължа повече, много ми е скучна. Започнах Колелото на времето, все още съм на първата книга, но ми харесва и сюжетът и начина на писане. Озъртам се и за следваща поредица, колебая се между Стъкленият трон и Двор от рози и бодли.
И аз в момента чета "Аз,вещицата" и направо се мъча с нея, но ще си я дочета. Много бавно се развива действието, разтягат се излишни локуми, липсва й динамика. Чудя се защо е на второ място в анкетата.
"Колелото на времето"  ми я препоръча една приятелка като най-добрата книга, която е чела. Но все не й се наканвам, като знам колко дълго ще я чета...
А за "Двор от рози и бодли" няма да сбъркаш. Wink

# 169
Не помня дали съм споделяла впечатление за тази поредица. Харесвам сериала и ще гледам следващият сезон, като излезе. Но за книгата - основният ми проблем е това, че Матю е гадняр - груб, деспотичен и доминантен кръвопиец. В сериалът изобщо не е такъв - представен е като чувствителен, културен и изтънчен човек (така де, вампир), бях изненадана. Фактът, че Даяна е влюбена в него въпреки всичко, ми показва, че и тя не е много стока.
Виж, с втората книга имам много повече проблеми.
Скрит текст:
Самият принцип на пътуване във времето е нелеп; освен това, в хода на сюжета Даяна взима две безпризорни деца, за да ги отглежда, все едно са домашни любимци, без да й пука наистина за тях (според нея й пука, но липсата на отговорност показва друго) и без да поеме отговорност за по-нататъшния им живот - гледа ги, докато е в миналото - т.е. няколо месеца, а след това уж прави някакви уговорки, но на практика ги захвърля на произвола на съдбата. Още не съм чела третата книга (може да не стане скоро), но четох резюме и знам, че за едното от тези деца това нейно "добро дело" има ужасни последствия.
Освен това, Матю се държи много по-зле - направо е отблъскващ.
Последните страници с Джон коментирахме гръцките богове - за мен Артемида е една от най-антипатичните богини, Диана уж би трябвало да прилича на нея, нищо чудно, че не я харесвам...
П.п. още една връзка с митологията:
Скрит текст:
Филип, бащата на Матю, е Херкулес. Той ми е по-симпатичен от Матю, но не съм сигурна, че е редно най-големият гръцки герой да се представя като вампир.
...

# 170
  • Майничка
Много ми харесаха  двете книги на Даниел Ейбрахам от "Кинжалът и монетата". Как можаха да не си довършат поредицата Бард? Не, че това е необичайно за тях, напротив, но много ме е яд. Много сериозно се замислям да ги бойкотирам и да не купя нито една тяхна книга от тук нататък.Мислех да се опитам да прочета останалите 3 книги на руски, но не ги открих. Някой случайно да е чел поредицата на английски?

Аз смятам да се пробвам, макар че този език не ми е сила. Ама като няма на друг познат... Руснаците са превели само първа книга, французите - до трета.

# 171
Много ми харесаха  двете книги на Даниел Ейбрахам от "Кинжалът и монетата". Как можаха да не си довършат поредицата Бард? Не, че това е необичайно за тях, напротив, но много ме е яд. Много сериозно се замислям да ги бойкотирам и да не купя нито една тяхна книга от тук нататък.Мислех да се опитам да прочета останалите 3 книги на руски, но не ги открих. Някой случайно да е чел поредицата на английски?
Ако ти cе четат петте книги на английски: https://www.rulit.me/series/the-dagger-and-the-coin

Определено се очертава това лято да съм на вълна хумористично/сатирично фентъзи.

# 172
Аз смятам да се пробвам, макар че този език не ми е сила. Ама като няма на друг познат... Руснаците са превели само първа книга, французите - до трета.
Надявам се и на теб да ти харесат книгите и да дочетеш поредицата. Ще ми я разкажеш после:smiley:

Ако ти cе четат петте книги на английски: https://www.rulit.me/series/the-dagger-and-the-coin
Няма как да ги прочета на английски, за съжаление. Ако знаех езика досега да съм ги подхванала.

# 173
Прочетох  серия  4-те книги в Читанка на серия Занятът (огненият Факултет ). Като цяло ми прилича на Хари П., с тази разлика че е насочен към по-детска аудитория, докато последните две/три* книги на Хари потър са откровено за възрастни, докато "Огненият факултет" е доста по-"адулт" и а няма толкова конкретен зъл герой.
Най-много от серията ми допадна "Огненият патрул", защото е доста мистична, с нотки на хорър, но краят на 4-та книга ми сладнее и никак не ме удолетвори. Е, да имаше някои закачки с любимия ми психар Велхеор, а за кеф се появи и бившата му жена Итания, но определено 4-та книга отстъпва на 2-ра и дори на 1-ва и 3-та. Не съм прочел още 5-та (няма я на български), но дано не следва тенденцията за спад на качството
*Нечистокръвния принц се състои от две книги

# 174
"Кралят", трета книга от поредицата "Върховното кралство" на Пиер Певел е крачка, две дори три назад сравнена с първите две книги. Прекалено раздута, текста и историята спокойно можеха да се посъкратят и историята не би загубила от това. Ще има продължение, сигурна съм макар, че не намерих информация за следваща книга от поредицата, но от това как завърши съдя, че ще има такова.
И нещо което видях в страницата на Изток- запад, нова книга на Робърт Маккамън - "Лебедова песен".  Постапокалиптичен роман, за съжаление още няма конкретна дата. С подбора си на книги "Изток- запад" ми стават все по-любимо издателство.

# 175
  • София
Здравейте! Прочетох "Краят на вечността" на Азимов. Започнах го с очакването, което анотацията на гърба на книгата ми насади - за дилема между дълг и лично щастие, но за моя радост книгата се оказа много повече от това. Когато мислех, че съм стигнала кулминацията, нещата се усложниха още повече. Не липсваше нито задълбоченост, нито парадокси, нито изненади във всеки момент. Много ми хареса!

# 176
Ами тя си е една класика Simple Smile Много приятна Simple Smile

# 177
Единственото, което си спомням от "Краят на вечността" е, че много ми беше харесала и дотам. Понеже често се споменава из форума, отдавна се каня да я препрочета, но така и не идва на дневен ред.
Прочеъ "Лятото на страха". Не можа да ме впечатли особено, може би и защото много я проточих във времето. Началото беше силно, но към края просто исках да я свършвам вече.
Сега започнах "Сребърна приказка". Няколко глави съм прочела, но много приятно ми върви. Сякаш е точната книга, от която имам нужда в момента.

# 178
  • България
Аз съм почти на финала на "Планетата в края на времето" от Фредерик Пол.
До късно през нощта четох, едва се откъснах от книгата.

Някой чел ли е "Гейтуей"?
Чудя се, дали да ги започвам, че са четири книги, а ми се четат по-стегнати истории.

# 179
Eйййй, не мога да повярвам, че сме още на 12 страница? тя годината ще мине, а ние не можем да пуснем втория конкурс  - за най-добра фантастика 2018 г. Пишете повече, имаме доста страници да изпълваме.

Общи условия

Активация на акаунт