Фентъзи и фантастика - 17

• 15 523
  • 726
  •   1
Отговори
# 180
Няма добра фантастика, нищо ново...днес скитах из книжарницата, точно Краят на вечността мернах на един стелаж Joy Нищо не си харесах...

# 181
Аз още си чета Олимп на Симънс. Някъде преди средата съм, имам още много.
Интересна е, определено. По-надолу ще напиша критики, но те не означават, че книгата е лоша, а просто, че не съм съгласна с визията на автора за някои неща.
Скрит текст:
И преди коментирах, че войната между боговете и хората е много тъпа идея. Голяма част от участниците също са на това мнение, но това не я прави по-малко безумна. Боговете са представени изключително отблъскващи; знам, че са зли и доминантни, обаче в оригиналните митове някак си не са ми толкова антипатични.

Хокънбери е глупак и заслужаваше да умре, когато Елена го наръга. Мнението ми за него е такова още от началото на Илион, когато той си мислеше, че ще умре и реши, че най-доброто, което може да направи, е да отиде на преспи с Елена. Впоследствие отвличането на Патрокъл затвърди лошото ми впечатление.
Единственото, което ми харесва у него, са описанията, които прави на някои от персонажите - не ми се търси точен цитат в Читанка, но нещо като: "Ахил изглежда като Арнолд Шварценегер, само че безкрайно по-красив" Joy

Има го проблемът със Сетебос, Просперо и т.н. - не съм чела Бурята; прегледах в интернет резюмета на сюжета и изобщо не ми харесва. От пиесите на Шекспир съм чела само тези, които се изучават в училище - Хамлет, Макбет, Ромео и Жулиета, мисля, че и 12-та нощ... Помня ги само в общи линии, не бяха лоши... Но тази Буря ми изглежда хем оплетена, хем скучна... Предполагам, че има някакъв масонски код, като Вълшебната флейта на Моцарт (и тя не ми харесва), но просто ми е много безинтересна. Мисълта ми е, че не харесвам персонажите, вдъхновени от Бурята и не харесвам сравнението на вещицата от тази пиеса с Цирцея - Цирцея е положителен образ, не ми допада да хвърлят кал върху нея...

Очаквам да разбера, дали ще имам проблем със сексизма и ислямофобията, които масово се споменават в Гудрийдс. Trollface

Много повече ме тревожи това, че някои неща ще останат неизяснени - мразя, като стане така. Например - защо са им на "боговете" съживени схоластици, които да следят войната? И ако са им трябвали, защо изведнъж решиха да ги избият? Защо им дават медальони, с които да се телепортират безконтролно, както и други "магически" джаджи, които могат да се използват срещу тях?
Подозирам отговора - за да е интересно, но както написах - не обичам такива неизяснени и недобре обмислени истории. А има и други, не е само споменатата.

# 182
Няма добра фантастика, нищо ново...днес скитах из книжарницата, точно Краят на вечността мернах на един стелаж Joy Нищо не си харесах...

ново няма, ама има стари неща нечетени. за фантастика ти препоръвам Тъмна дарба и живият Хаос

Тъмна дарба е малко като Дивиргенти, а отчасти - като Х -мен - трилогия
https://www.rulit.me/books/tmna-darba-read-542696-1.html

https://www.rulit.me/series/tmna-darba/neizchezvashcha-download-free-542697.html
https://www.rulit.me/series/tmna-darba/po-zalez-download-free-542674.html

Живият хаос е по-социален. Също трилогия
на български са 1 https://chitanka.info/text/32457-ne-puskaj-nozha  -Живият Хаос - Не пускай Ножа
Живият хаос - 2 -  Въпросът и възражението
https://www.rulit.me/author/ness-patrik/vprost-i-vzrazhenieto-do … -free-383144.html. Очаквам завършека на трилогията.

Ако ти допада този стил - Пожарникарят на Джо Хил
https://www.rulit.me/books/pozharnikarya-get-501742.html

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 17:04 от Лорд Сняг

# 183
Да, набелязала съм, но се мъча с Лей Бардуго- друг хвален автор, ми не става...усещам, че и тези ще са такива...изгледах няколко свежи сериалчета, ама те си имат темички...

# 184
аз за хвалене - не хваля. Казвам че аз харесах тези книги, ако съвсем нико нямаш за четене във фантастиката може да ги опиташ, но не давам гаранции че няма да ти харесат - вкусове всякакви.
И трите  къде малко къде повече са постапокалиптичния жанр, а не на всеки му допада такава фантастика. От трите най-много ми хареса "Живият хаос",  Пожарнкарят за мен имаше елементи от "Повелителят на мухите", а "Тъмна дарба" е в стила на Дивиргенти и отчасти - на Игрите на глада - поне книга втора и трета (eстествено има отлики книгите не са копие едно към едно). някои харесват такива книги, други - не.

Нямам представа кой какво  харесва, а фантастика е едно доста голямо понятие. казвам какво аз бих препоръчал на базата на това какво на мен ми е харесало.

за Симънс - имам много много несигурна представа за Дан симънс.
С Ужас ме спечели. Лешоядите ми се стори посредствена, но все пак търпиа. Песента на кали дори не можах да я изтърпя докрая.  Хиперион също ми се стори безкрайно тъп и след първите няколко глави се отказах. Определено има книги които са на много различно ниво една от друга.

Иначе - наскоро прочетох Глад. от Алма Катсу .Книга която ме накара да изтръпна, и е близка по дух на Ужас. не знам какъв жанр е (не е фентъзи, но и ужас не е - може би нещо среднf между мистерия и трилър?). Eто такива книги обичам - за зловещи експедиции в които пътуващите са обречени на тежки изпитания.

Станция 11, след толкова реклама я отпочнах но едвам изтърпях началото и се отказах. Езикът ми се стори ужасен, липсата на централен сюжет - също, а и много бавно се развиваше действието. Имах чувството че гледам филм от 80-те години. където детектива мудно пали цигара, изброява дозателствата, а престъпника стои на едно място и чака да го хванат.

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 17:22 от Лорд Сняг

# 185
  • България
Eйййй, не мога да повярвам, че сме още на 12 страница? тя годината ще мине, а ние не можем да пуснем втория конкурс  - за най-добра фантастика 2018 г. Пишете повече, имаме доста страници да изпълваме.
Пишем, питаме.
Джон, ти май си чел всичко.
Препоръчваш ли "Гейтуей", че приключих с "Планетата..." и сега се чудя с коя книга да продължа.

# 186
Ето, че  все още има неща които не съм чел Stuck Out Tongue Winking Eye.  какво да се прави...Cry. Че прочета книгата днес и утре следобяд ще ти дам мнение.

# 187
  • България
ОК, четири са. Simple Smile
Аз започвам "Последната теорема".

# 188
Четох Станция 11 и много я харесах,но по същото време четох и Аркадия и тя определено повече ме впечатли Simple Smile

# 189
Третата книга от "Живия хаос" я има на български. Няма я електронно и я четох на хартия.

# 190
При мен откъм фентъзи и фантастика е някакъв ужас. Имам да си довършвам "Вестители" на Цветелина Владимирова и "Часовници от кости" на Дейвид Мичъл, а "Тъмна материя" на Блейк Крауч само я започнах, наред с още 3543643437б заглавия Tired А, забравих и за "Майсторът на играчки от Краков" на Рейчъл Ромеро и "Годината на оракула" на Чарлс Крос, и тях съм ги започвала doh

# 191
 21,16ч - хроники на Лорд Сняг. капитански дневник 2116,060819.
 започвам да чета  "Гейтуей.  - том 1. Да видим докъде ще стигна

00,37 - току що приключих Гейтуей I. Първо искам да кажа, че книгата е с лек стил, много пряка реч, наситена е с действие и е приятна (поне за мен). .
Може би най-близко като стил на мене ми стои "Смърт в Екстаз" на Лари Нивън, а от филмите - "Лудият Макс 2" с Мел Гибсън. и тук им едно упадъчно общество, ще се срещнете с пилоти строши-глави, със боклучии и въобще хора, които рискуват живота си за пари. Главният герой е летец-изпитател, но тази длъжност няма нищо общо с Пикар, Кърк или който се сетите там, а е опасна и екстремна задава за пилоти-авантюристи, които залагат живота си, за да картографират вселената, срещу това да получат читаво заплащане.
Действието има две сюжетни линии - в настящето и в миналото, което е винаги интересен подход. Не мога да кажа, че начина по който робота се правеше на психолог ми допадна (по принцип не си падам по психолози, а още по-малко - при метода при който трябва да се изкарат емоциите от теб насила) но мога да оценя идеята. А и все пак на героят му трубва някой който да е един вид Уотсън, и да си комуникира с него.
Като цяло оценката ми за произведението е висока. Можеше и по-добре да е,  (краят малко ме издразни) но не искам да съм перфекционист

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 00:47 от Лорд Сняг

# 192
  • Вестерос
Аз пък изостанах с четенето, тази година нещо не ме влече толкова, чета си, ама някак по-бавно и вяло от преди.

# 193
  • България
И аз по-малко съм чела от жанра, защото трудно намирам нечетени, завършени произведения.
Затова сега гледам и повече филми/сериали. Не че и там нямам проблеми с избора.

# 194
Аз се насладих на Dark.  Още мисля за него и ще го изгледам пак. Аркадия всъщност напомня на него, но изглежда като детска приказка на фона на сериала. В Аркадия времевите линии се преплетоха много приятно и всичко завърши интересно и свързано. Дано и в сериала стане така.

Общи условия

Активация на акаунт