Фентъзи и фантастика - 17

• 15 350
  • 726
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Инер, има един много специфичен сексизъм в Мечът - по-скоро изпуснат, отколкото планиран да е там. Но винаги Ричард усеща нещата, винаги той е ключа. Фрапантен пример - когато се сбъдваше пророчеството "Онази в бяло да го предаде в кръвта си" Калан не разпозна кой е с нея, а Ричард разбра, че е с Калан.  Нямаше никаква магична или сюжетна предпоставка да е така, това беше просто за мъжкото его. Реално е абсурдно. За сметка на това не разпозна пребитата Калан... 🤔 Щото, нали...
Аниш, да, Мат 😍 Любииим 😊
Сеанчанците и аз си ги спомням смугли, не чернокожи. Харесвах ги. В Колелото към края събитията ограбиха дълбочината на книгата, много се насити с действия... Но с тези персонажи - преглътнах го 😊

# 601
Всички орки ли са били елфи? Аз бях останала с впечатление, че във Властелинът само Урук хай са били елфи, а по-дребничките са с различен произход...

Доктор Кой е жена, да, обаче се говори, че скоро ще има големи промени, защото рейтингите са паднали. Четох странни слухове, че ще върнат Тенант - всъщност, не вярвам, защото ще е странно да се превърне в свое старо Аз, но знае ли човек...

# 602
Много харесвам Тенант и може пак да почна да гледам, ако го върнат Joy

# 603
  • София

Истински революционно ще е елф с орк. И да са гейове.
На мен ми се върти нещо с орки и елфи при Салваторе, но не гейове Grinning

# 604
  • България
Да върна малко темата към ИИ.
От фантастика до реалност:
Роботи убийци заплашват света
„Защо компании като Амазон и Майкрософт не отричат, че разработват тези изключително спорни, бойни системи, които могат да решат да убият човек, без намесата на друго човешко същество?”, пита Франк Слайпер, водещият изследовател зад доклад на холандска неправителствена организация
https://www.vesti.bg/tehnologii/roboti-ubijci-zaplashvat-sveta-6098880
Питам се, колко ли неща от книгите вече са реалност, но се пазят в тайна.
Не помня откъде е:
"Всяка мисъл може да бъде осъществена. На практика това е ключът към познанието."

# 605
Със сигурност никой не може да спре създаването на нови оръжия. Независимо какви споразумения се сключват.
Щеше да е хубаво, ако можеше да се изобрети щит от типа на био полетата (каквито има в много фантастики), в който електрониката да не действа.

# 606
  • София
Нищо кой знае какво в технологично отношение не може да се случи на този етап. Бензин, пластмаса и пари - не това е обществото, което ще скочи напред.
Понеже сме започнали темата, да се изкажа визионерски 😄 Според мен ще има един световен катаклизъм - дали ще е война, или друг начин за преразпределение на силите, който ще поизчисти социалните плаки и ще промени приоритетите, и след това ще дойде откритието (ако не се престараят с кризата) 😄 Следващото технологично напред. Едва ли ще е онзи Хикс бозон, по-скоро нещо енергийно, което ще повлече научни открития.
Почти приключвам третия Двор. На всички, които са я харесали, препоръчвам трилогията за Воронин - Вестители, Пазители и Благословени. Подобна е, но според мен по-изчистена и по-донамична. 😍

# 607
Аз си мисля, че следващото технологично откритие ще е свързано с чиповете и интернета (вграден в мозъка). Преди сме го коментирали, май.
Видяхте ли, че руснаците изпратиха андроид на космическата станция? Не е от най-интелигентните - със сигурност не е като тези по филмите и е само смътно хуманоиден, но при всички случаи има някакъв ИИ, за да може да си върши работата. Доколкото разбрах, повтаря човешки движения. https://nova.bg/news/view/2019/08/22/260541/%D1%80%D1%83%D1%81%D … D0%B4%D0%B5%D0%BE

# 608
  • София
Може би 😉 Макдоналд има хубави фантастики с нанотехнологиите - молекули, носещи вложено отвън РНК И ДНК, при поглъщане записват инфото в даден орган и човек разполага с новите знания о умения. Но това е невъзможно, докато биолозите не открият кое отключва изявата на даден ген например. И ред други неща...

# 609
Аз докато се пържех на плажа, реших да се разхладя със Зимна приказка. След Мечока и славея бях скептично настроена към зимния сюжет Simple Smile, ама на, и на мен ми хареса. Хубава е. Може да прочета още нещо нейно.

# 610
Започнах да чета книжките за номите на Тери Пратчет. Четох един ранен разказ за тях в Примигване на екрана, така че знаех какво да очаквам.
Харесва ми, че може да се проследи еволюцията на идеята му Simple Smile

# 611
  • Майничка
... реших да се разхладя със Зимна приказка. ...

И аз така й викам. Явно не си падаме по среброто с теб. Laughing

# 612
Обърках ли името Joy Карай, ясно е коя е Hug
Грабна ме, за ден я изгълтах.

# 613
И на мен страшно много ми хареса "Сребърна приказка". Точно приказно ми дойде и я изгълтах бързо. Приготвих си и "Изтръгнати от корен".
Сега се разтоварвам с разкази на Шекли.

# 614
Да върна малко темата към ИИ.
От фантастика до реалност:
Роботи убийци заплашват света
„Защо компании като Амазон и Майкрософт не отричат, че разработват тези изключително спорни, бойни системи, които могат да решат да убият човек, без намесата на друго човешко същество?”, пита Франк Слайпер, водещият изследовател зад доклад на холандска неправителствена организация
https://www.vesti.bg/tehnologii/roboti-ubijci-zaplashvat-sveta-6098880
Питам се, колко ли неща от книгите вече са реалност, но се пазят в тайна.
Не помня откъде е:
"Всяка мисъл може да бъде осъществена. На практика това е ключът към познанието."
Имам чувството, че който е писал/превеждал статията има голям страх от ИИ.
---

Щеше да е хубаво, ако можеше да се изобрети щит от типа на био полетата (каквито има в много фантастики), в който електрониката да не действа.
Защо?

Общи условия

Активация на акаунт