Трепети обхващат всяка ЮЛСКА мама, все по-близо идва срещата голяма. Тема 6

• 25 936
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Аз искам да попитам за отпуска за бащинство. Необходимо ли е да дме женени или да имаме еднаква адресна регистрация, за да може бащата да си ползва отпуска?
Малко се шашнах като прочетох следното:

Отпускът по бащинство се регламентира в следните нормативни актове:

Кодекс на труда
чл. 163 … (7) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.

Да, трябва да сте регистрирани на един адрес ако нямате брак (попълвала се някаква декларация в общината).
Ние не сме женени, не се водим и на един адрес, затова ММ ще си пуска нормална отпуска, понеже аз държа да си запазя адресната регистрация (вероятно ще потрябва по-нататък за ясла/градина).
Става въпрос за заявление в общината за промяна на адресната регистрация по лична карта. Става в рамките на един месец от подаване на заявлението стандартно, но мисля, че има и експресна услуга срещу по-висока такса. Само трябва да минете след като ви ги издадат и през близкото РПУ, за да ви подменят личните карти. Тази година сменяхме адресна регистрация и в общи линии това е процедурата.

# 496
  • Пловдив/София
Момичета, дайте акъл за нещо при силно възпалено гърло, което става за бременни?
Пръскам със сорей с прополис и смуча на детето таблетките джуниър ангин, ама става по-зле, трети ден не мога да спя от болки...
За носа пръскам олинт по малко, свърши ми биозина и се чудя дали да взимаам нов (не знам дали помага- от седмици все влача нещо)
Вчера бях на обикновен преглед (без доплер), бебка пак е назад, в 31 гс 1400 грама Sad и е качила само 100 грама за 10 дни. Почвам пак яйцата и от другата седмица редовно следвне на доплер за кръвотока... дано навакса и избутаме поне до 2 килца

# 497
Аз искам да попитам за отпуска за бащинство. Необходимо ли е да дме женени или да имаме еднаква адресна регистрация, за да може бащата да си ползва отпуска?

Кодекс на труда
чл. 163 … (7) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.

Да, трябва да сте регистрирани на един адрес ако нямате брак (попълвала се някаква декларация в общината).
Ние не сме женени, не се водим и на един адрес, затова ММ ще си пуска нормална отпуска, понеже аз държа да си запазя адресната регистрация (вероятно ще потрябва по-нататък за ясла/градина).
Става въпрос за заявление в общината за промяна на адресната регистрация по лична карта. Става в рамките на един месец от подаване на заявлението стандартно, но мисля, че има и експресна услуга срещу по-висока такса. Само трябва да минете след като ви ги издадат и през близкото РПУ, за да ви подменят личните карти. Тази година сменяхме адресна регистрация и в общи линии това е процедурата.
Имате ли представа дали таткото може да ползва отпуска по бащинство с промяна на настоящия, а не на постоянния адрес?

# 498
Аз не съм раждала секцио и не мога да направя разлика, но бих родила пак нормално, нищо, че бебечето има шанс пак да е голямо. Все пак тялото си "помни" какво трябва да направи и би трябвало да протече по - леко второто. Ама това си е на теория все пак. ☺️
След първото раждане имах проблем с изпускането точно два дни в болницата, казаха ми че е нормално. Иначе упражненията на Кегел са точно за това, ако проблема остане по - дълго. Секциото обаче също не е за подценяване, особено при евентуални сраствания.
Пипи, на мен много ми помагат прополките, смучеш постоянно + топло (не горещо) мляко с мед. Тонзилотрен също може, ако ти помага хомеопатия. Дано бързо ти минава!

# 499
Голям ужас изпитвам от предстоящото раждане Scream  въпреки (или точно защото) вече 2 пъти съм го преживяла.
Ако бях в Бг щях да си искам секцио по желание този път, тук обаче такава екстра няма..
Не напъвам ефективно, не мога да контролирам дишането. Акушерката, която идва седмично, се опитва да ми покаже техники за дишане,  но без особен успех... Много съм зле.
Минали са точно 6 години от второто ми раждане, затова си мисля, че сега ще е още по-трудно.   Добре че раждам малки бебета, по 3кг Simple Smile дано и това да не е повече Stuck Out Tongue Closed Eyes

В болницата има и опция за раждане във вана. Чудя се дали да искам, уж намалявало болката, но пък имало минимален риск дробовете на бебето да поемат вода...

# 500
Скрит текст:

Кодекс на труда

Имате ли представа дали таткото може да ползва отпуска по бащинство с промяна на настоящия, а не на постоянния адрес?
За отпуска конкретно не мога да кажа, но ние сменяхме само настоящия адрес, а не постоянния. Може би е най-добре да попиташ в общината.
Ето малко инфо от съседна тема:
Ние също нямаме брак, постоянните ни адреси са различни, настоящите също. Живеем в едно домакинство, но никъде не сме го декларирали. Бащата припозна детето и като ни изписваха от болницата ми дадоха една бележка, на която пишеше моите имена, имената на детето, кога се е родило и кога е изписано от болницата. Мъжа ми я занесе в работата си, попълнил е още някакви документи и ползва 15 дневния отпуск от деня на изписването.

Последна редакция: пт, 24 май 2019, 12:54 от AnMary

# 501
Отпускът при раждане на дете мога да ползвам въз основа на писмено заявление до работодателя ми. Към него се прилагат:

Копие от акт за сключен граждански брак или декларация от мен и майката, че съм припознал детето и че живеем заедно в едно домакинство;

Документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.

Това намерих в интернет, тази декларация дали е нещо като свободен текст за пред работодателя
или е нужно да е реално един и същ настоящ адрес в общината?

# 502
ММ си ползва полагащата се отпуска, не сме женени, но живеем на един адрес. Нямам представа иначе какво е попълвал, даоха му от болницата - направо си се води като болничен и се изплаща от НОИ.

# 503
Аз съм с гърлобол от 2 дена и пръскам Тантум верде, пия и витамин Ц на ампули. Вечер ставам да пръскам поне по два пъти, че не се спи. Пипи нещо за протеин казаха ли ти да пиеш, от този който е на прах? И при мен теглото на бебето е горе долу като при теб, ама нищо притеснително не са ми казали. Аз като чета какви са на другите мами и се тревожа малко, чак след 2 седмици съм на преглед и ще видим. Първото ми детенце се роди 4 кг., след термин и е момче. Сега може би и от пола зависи, знам ли. Пипи, а вземат ли в предвид преизчисления ти термин? Аз в момента трябва да съм точно 31-ва седмица, но преизчислен съм 30+2.

Последна редакция: пт, 24 май 2019, 10:23 от Anesi

# 504
Минавам да кажа, че съм с диагноза гестационен диабет. Започвам режим на хранене и ще правя няколко контролни замервания на кръвната захар. На гладно ми е леко завишена и на втория час след обременяването с глюкоза. Ще се видя и с още един ендокринолог, защото моята няма много опит с бременни. Явно може да се развие и по-късно състоянието, защото преди 5 седмици в 27-ма, обременяването беше с нормални резултати. Сега се надявам да не е повлияло това на бебката.

# 505
Относно болките в гърлото, на мен много ми помагат обикновенни билкови лукчета.

# 506
Ровейки из сайтовете попадам често на колани за стягане след раждане. Ако има мами използвали или чули мнение ще се радвам да споделите дали си заслужават.

# 507
Аз искам да отворя въпрос който мисля че не сме коментирали. Днес бях на преглед при лекар при друг АГ който ми каза че понеже първото дете е родено 4 кг и иглеждаха и това ще е голямо ако мине 3500 да не се съгласявам да раждам нормално. Това доста ме шокира и коментара му беше понеже вече не съм на 20 и мудкулатурата се е отпуснала след още едно такова раждане последиците след години няма да са приятни. Каза че при кихане, кашляне и напъване ще се изпускам. До сега никой не ми го беше казвал и ме накара доста да се замисля. Дори лекаря при който мисля да раждам когато споменах секцио ми каза” Ти добре ли си? Родила си 4 кг нормално и сега искаш секцио. Вече знаеш 4 кг как излизат 5 няма да е.” Вие на какво мнение сте и имате ли информация.

Аз имам този проблем след 1вото раждане. Беше ми доста неудобно и доста време ми трябваше за да отида на лекар и да споделя. Появи се след раждането. Отпуснати тазови мускули. Въпреки това сега ще родя живот и здраве отново нормално. Пропуснах да добавя, че родих малко бебе - 48см, 2900г.

Говорих с АГ и той ми каза, че ако проблема се задълбочи, може да се направи пластика т. Е. медицината доста е напреднала и не го мисля. Няма да съм нито първата жена, нито последната с този проблем.
Азбурд е заради това да избера секцио. Имам позната, която има секцио, след което и се наложи коремна операция и положението беше доста по-сериозно - сраствания, доста дълго възстановяване.
Освен ако не е наложително поради медицински причини, в никакъв случай няма да се подложа на секцио.

# 508
Колани не съм ползвала с предното раждане. Родих на 18.04. и беше доста топло вече, та не си представях да се стегна и с колан... Пък сега абсурд! На изписването обаче изглеждах все едно не съм родила 😢😢😢, за това сега съм си купила едни бабешки гащи с колан, ще видя колко ще ги трая,пък и не знам колко ще ме приберат...  Ето ме на предното изписване, не искам пак да съм така...

# 509
И аз изглеждаж все едно не съм родила, това не е толкова важно. Имайте предвид, че от тези пристягащи неща може да ви стане зле. Покрай самото изписване си е достатъчно търчане и суматоха за една изтощена родила жена, пък и това съвсем. Аз слагах колан след предишното раждане и с него започвах да кървя по-обилно и съответно ми ставаше малко зле.
Колани не съм ползвала с предното раждане. Родих на 18.04. и беше доста топло вече, та не си представях да се стегна и с колан... Пък сега абсурд! На изписването обаче изглеждах все едно не съм родила 😢😢😢, за това сега съм си купила едни бабешки гащи с колан, ще видя колко ще ги трая,пък и не знам колко ще ме приберат...  Ето ме на предното изписване, не искам пак да съм така...

Общи условия

Активация на акаунт